MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
29
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΚΘΕΣΗ X
Grids: Ο διεθνής ζωγράφος Aubert Issachar για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Από 17/09/2026 έως 10/10/2026
Multivisualism / Πολυοπτικισμός - Πέντε συστήματα ορατότητας: Ομαδική έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»
Από 22/09/2026 έως 30/09/2026
No Blue No Future: Η σύγχρονη τέχνη συναντά τη θαλάσσια οικολογία στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Από 18/09/2026 έως 18/10/2026
Pulses: Οι παλμοί της ανθρώπινης ψυχής στην πρώτη έκθεση της Johanna Stavrakaki στην Ελλάδα
Από 17/09/2026 έως 17/10/2026
Santantonio: Στον Λόφο art Project ο φωτογραφικός ρεαλισμός συναντά τη σύγχρονη ελληνική τέχνη
Από 24/09/2026 έως 20/10/2026
South by Southeast: Η νέα έκθεση του ΕΜΣΤ ξαναχαρτογραφεί την Ελλάδα πέρα από τα όρια της Δύσης
Από 11/06/2026 έως 08/11/2026
Titanic: Η νέα immersive έκθεση στο Γουδί μάς ταξιδεύει στην ιστορία του θρυλικού υπερωκεάνιου
Από 12/10/2026 έως 30/11/2026
Untitled (Pride and Contempt): Η πρώτη ατομική έκθεση της Barbara Kruger στο ΚΠΙΣΝ
Από 28/04/2026 έως 01/11/2026
clinamen: Η viral εγκατάσταση του Céleste Boursier-Mougenot ταξιδεύει στην Αθήνα
Από 26/09/2026 έως 05/12/2026
«Τα Ημερολόγια»: Η έκθεση-αφιέρωμα στο έργο του Χρήστου Μποκόρου, στο Φουγάρο Art Center του Ναυπλίου
Από 19/06/2026 έως 31/10/2026
Αναδρομικά: Νέα έκθεση στο Μουσείο Βορρέ επιχειρεί μια σύγχρονη ανάγνωση της συλλογής του
Από 25/04/2026 έως 25/04/2027
Αναπλάθοντας την παράδοση: O Πάνος Βαλσαμάκης και η γέννηση της σύγχρονης ελληνικής κεραμικής
Από 04/06/2026 έως 31/01/2027
Γιάννης Χρήστου – Εναντιοδρομία: Το «άγνωστο» αρχείο μιας μουσικής ιδιοφυΐας σε μια έκθεση στο ΕΜΣΤ
Από 02/02/2026 έως 08/11/2026
ΔΕΣΤΕ: Αναζητώντας την «ξεχασμένη» Γενιά Χ
Από 18/06/2026 έως 26/11/2026
Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950: Το αποτύπωμα μιας ταραγμένης δεκαετίας μέσα από μια ψηφιακή έκθεση
Από 15/11/2021 έως 31/12/2026
ΕΒΕ: Νέα εικαστική έκθεση τιμά τη σπουδαία Jella Lepman και τη δύναμη της παιδικής λογοτεχνίας
Από 18/09/2026 έως 19/10/2026
Η Τέχνη είναι η ίδια η Ζωή: Η συναρπαστική διαδρομή της Όπυς Ζούνη σε μια έκθεση στην ΕΣΗΕΑ
Από 17/09/2026 έως 29/10/2026
Ιούλιος Βερν 200: Μια διαδραστική έκθεση στον «Ελληνικό Κόσμο» ζωντανεύει το σύμπαν του σπουδαίου συγγραφέα
Από 25/08/2026 έως 25/10/2026
Κινδύνεψα μόνο από ανεξέλεγκτες σκέψεις: Έργα του Αλέξανδρου Ψυχούλη στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
Από 16/05/2026 έως 04/10/2026
Μια άλλη Ευρώπη: Η άγνωστη πτυχή του φωτογραφικού έργου του Τάκη Τλούπα στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
Από 02/10/2026 έως 04/11/2026
Οι 32οι Πλόες επιστρέφουν στην Άνδρο με το "Το Αίνιγμα της Εικόνας"
Από 25/07/2026 έως 04/10/2026
Ρωγμές Φωτός: Ένας ζωγραφικός διάλογος με τα άστρα από την Κατερίνα Λουκά στη γκαλερί Αργώ
Από 01/10/2026 έως 24/10/2026
Στάθης Λογοθέτης - Στη Γη: Μεγάλη αναδρομική έκθεση στο ΕΜΣΤ
Από 02/04/2026 έως 08/11/2026
Τέχνη για το εδώ και τώρα 2: 46 καλλιτέχνες από 10 χώρες ενώνουν τις φωνές τους στο Art Showroom Nyfadopoulos
Από 11/09/2026 έως 11/10/2026
Τοπία της Μνήμης: Αναδρομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη στο Ίδρυμα Γουλανδρή
Από 20/05/2026 έως 04/10/2026
Τριλογία: Αναδρομική έκθεση του Γιάννη Νομικού στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών
Από 09/09/2026 έως 15/10/2026
Ωδή στα πράγματα: Το ΕΜΣΤ επανασυστήνει τη Νίκη Καναγκίνη με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση
Από 02/04/2026 έως 08/11/2026
Γλυπτική

ΝΕΟΝ: Γεύση αρχαίων πολιτισμών από τον Μάικλ Ράκοβιτς στο Μουσείο Ακρόπολης

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Ελληνικές αρχαιότητες και αντικείμενα αρχαίων πολιτισμών της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής συνομιλούν με το έργο τού διεθνώς αναγνωρισμένου σύγχρονου καλλιτέχνη Michael Rakowitz, στο πλαίσιο μιας εκθεσιακής τριλογίας, το πρώτο μέρος της οποίας παρουσιάζεται στο Μουσείο της Ακρόπολης και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2026.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Monopoli Team

Τεχνουργήματα αρχαίων πολιτισμών από τις περιοχές της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής συνομιλούν με το πολυδιάστατο έργο τού διεθνώς αναγνωρισμένου σύγχρονου καλλιτέχνη Μάικλ Ράκοβιτς, στην εκθεσιακή τριλογία «Michael Rakowitz & Ancient Cultures», το πρώτο μέρος της οποίας φιλοξενείται στο του Μουσείο της Ακρόπολης, σε μια συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ και την Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών του ΥΠΠΟ.

Η τριλογία ξεκινά από τηναίθουσα περιοδικών εκθέσεων, το 2025, συνεχίζεται στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης, στη δυτική του πλευρά, για να καταλήξει, το 2026, στο Παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης.

O διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, η διευθύντρια του ΝΕΟΝ Ελίνα Κουντούρη και ο Michael Rakowitz

«Μπαχαρικά» και… αρχαιότητες

Το πρώτο μέρος της τριλογίας φέρει τον τίτλο «All spice» και την έκθεση επιμελούνται ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης και η διευθύντρια του ΝΕΟΝ Ελίνα Κουντούρη.

Τα σύγχρονα έργα του Μάικλ Ράκοβιτς συνεκτίθενται με αρχαιότητες που προέρχονται από το Ινστιτούτο Μελετών Αρχαίων Πολιτισμών (Institute for the Study of Ancient Cultures) του Πανεπιστημίου του Σικάγου και από την Κυπριακή Συλλογή Θ. Ζιντίλη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, συνυφαίνοντας ιστορίες που μας μιλούν για το παρελθόν και το παρόν μας. Η έκθεση περιλαμβάνει και τρεις νέες αναθέσεις του ΝΕΟΝ στον καλλιτέχνη.

Ο τίτλος της έκθεσης «All spice» (μπαχάρι) αναφέρεται, κυριολεκτικά, στις χειρόγραφες συνταγές της μητέρας του Ράκοβιτς που βρίσκονται στις κολώνες της αίθουσας περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, παραπέμποντας στις αλληλεπιδράσεις των πολιτισμών, αλλά και στις μνήμες της εξορίας και της μετανάστευσης ανθρώπων και πολιτισμών. Το έργο αυτό αποτελεί νέα ανάθεση στον καλλιτέχνη από τον ΝΕΟΝ.

«Η λέξη “υποκατάστατο” κεντρική έννοια στην εργασία μου»

O ιρακινής καταγωγής αμερικανός καλλιτέχνης αναφέρει πως «ανατρέχοντας στις ιρακινές συνταγές της μητέρας μου, ένα από τα πιο διαδεδομένα υλικά είναι το μπαχάρι… Αποτελεί ένα από τα βασικά υλικά και κυρίαρχες γεύσεις στο ιρακινό μπαχαρικό μείγμα baharat και, όταν δεν είναι διαθέσιμα τα υπόλοιπα μπαχαρικά, λειτουργεί ως υποκατάστατο, διατηρώντας την γευστική ταυτότητα της συνταγής. Η λέξη “υποκατάστατο” αποτελεί έννοια κεντρική στην εργασία μου, τις τελευταίες δύο δεκαετίες,  δημιουργώντας γλυπτά που αποτελούν “υποκατάστατα” άλλων γλυπτών που έχουν εξαφανιστεί ή καταστραφεί».

Η έκθεση ξεκινά με το βίντεο «The Ballad of Special Ops Cody», όπου ένα παιχνίδι, μια μινιατούρα πεζοναύτη των ΗΠΑ φτιαγμένη με απόλυτη λεπτομέρεια, εισέρχεται στις βιτρίνες του Ινστιτούτου Μελετών Αρχαίων Πολιτισμών, όπου φυλάσσονται αναθηματικά αγάλματα της Μεσοποταμίας, και επιχειρεί να τα «απελευθερώσει».

Ακόμη, παρουσιάζονται έργα από τη σειρά «The invisible enemy should not exist (North west Palace of Nimrud-Kalḫu)», που αποτελούν «επανεμφανίσεις» ιστορικά λεηλατημένων και πρόσφατα κατεστραμμένων ανάγλυφων γλυπτών που κοσμούσαν τους τοίχους του αρχαίου ασσυριακού παλατιού της Νιμρούντ. Τα νέα γλυπτά γίνονται από πεπιεσμένο χαρτί, σύγχρονες εφημερίδες της Μέσης Ανατολής και συσκευασίες τροφίμων του βόρειου Ιράκ. Τα αναλώσιμα  υλικά υπογραμμίζουν ακριβώς την απουσία των πρωτότυπων αντικειμένων που λείπουν.

Νέες αναθέσεις έργων

Η δεύτερη νέα ανάθεση, με τίτλο «A Baghdadi Amba Dictionary», συνδέεται με την παρουσίαση του Λεξικού της Ασσυριακής, μιας γλώσσας που δεν ομιλείται εδώ και 2.000 χρόνια,που συντάχθηκε από μελετητές του Ινστιτούτου Μελέτης των Αρχαίων Πολιτισμών του Πανεπιστημίου του Σικάγου. Στο έργο αυτό, ο Ράκοβιτς διατηρεί και μεταφέρει μια διάλεκτο της διασποράς που έμαθε από την ιρακινο-εβραία μητέρα του. Δημιουργεί χειροποίητα βάζα με άμπα (ένα τουρσί με βάση το μάνγκο, που κατέχει σημαντική θέση στην κουζίνα του Ιράκ), στο εξωτερικό των οποίων έχει γράψει στο γυαλί ένα γλωσσάριο όρων και εκφράσεων που του έμαθε μέσα στα χρόνια η μητέρα του Υβόν. Αυτά τα βάζα θα προσφερθούν στη λήξη της έκθεσης.

Στην τρίτη ανάθεση, τέλος, δημιουργεί ένα είδος κολάζ μεταξύ πολιτισμών, «συνδέοντας» το σώμα της ασσυριακής θεότητας lamassu με την γενειοφόρο ανδρική κεφαλή από την Κύπρο.

«Η τέχνη να είναι προσβάσιμη στο πλατύ κοινό»

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ιδρυτής του ΝΕΟΝ, επισημαίνει πως «το έργο του Ράκοβιτς σε σχέση με τους αρχαίους πολιτισμούς θα ενισχύσει την σταθερή μας προσπάθεια: η τέχνη να είναι πολύπλευρα προσβάσιμη σε ένα ευρύτερο, τοπικό και διεθνές κοινό και οι ιδέες της επιδραστικές».

Ο διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης και συνεπιμελητής της έκθεσης, Νίκος Σταμπολίδης, αναφέρει από τη μεριά του πως τα έργα του καλλιτέχνη«λειτουργούν και ως υπόμνηση της απώλειας χιλιάδων αντικειμένων, που κινούνται μεταφερόμενα από έκθεση σε έκθεση κι από χώρα σε χώρα, ευαισθητοποιώντας συνειδήσεις έως την επιδιωκόμενη αποκατάσταση της δικαιοσύνης».

Μεταβολίζοντας την καταστροφή του πολέμου

Τέλος, η Ελίνα Κουντούρη, διευθύντρια του ΝΕΟΝ και συνεπιμελήτρια της έκθεσης, τονίζει πως «η καλλιτεχνική γλώσσα του Rakowitz είναι άκρως προσωπική, αλλά έχει καθολική εμβέλεια, σαν ο καλλιτέχνης να μας προσφέρει μια ιστορία του κόσμου μέσω της προσπάθειάς του να διασώσει την πολιτιστική ιστορία του Ιράκ. Το έργο του μεταβολίζει την καταστροφή που επιφέρει ο πόλεμος επιστρέφοντας στα ίδια τα αντικείμενα».

Ο ίδιος ο Μάικλ Ράκοβιτς, αφού τονίσει πως ο ίδιος, «ως παιδί ενός γιατρού που αφιέρωσε τη ζωή του στη θεραπεία και την αποκατάσταση των τραυματισμένων και των καταρρακωμένων, και μιας Εβραίας από τη Βαγδάτη, συνδέομαι βαθιά με τις κατά τόπους ιστορίες εκτοπισμού και αποκατάστασης», υπογραμμίζει ότι το Μουσείο της Ακρόπολης «στο οποίο  εκτίθενται τα εξαίσια μέλη του Παρθενώνα, ενώ τα άλλα μισά έχουν αποσπαστεί βίαια, έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης, καθώς μου δίδαξε πολλά και μου άνοιξε νέους ορίζοντες στην κατανόηση του δικού μου έργου».

Οι επόμενες εκθέσεις της τριλογίας

Το φθινόπωρο στο Μουσείο της Ακρόπολης θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος της τριλογίας Michael Rakowitz & Ancient Cultures, η γλυπτική εγκατάσταση με τίτλο «Lamassu of Nineveh» (2018), που θα τοποθετηθεί στη δυτική πλευρά του εξωτερικού περιβάλλοντα χώρου του Μουσείου, από τον Οκτώβριο του 2025 έως και τον Δεκέμβριο του 2026.

Το «Lamassu» του Rakowitz είναι φτιαγμένο από μεταλλικά κουτιά από κονσέρβες σιροπιού χουρμά από το Ιράκ και «αναπαριστά» το μήκους περίπου 4,3 μέτρων άγαλμα του φτερωτού ταύρου, της προστατευτικής ασσυριακής θεότητας που βρισκόταν στην είσοδο της Πύλης Nergal της Νινευή από το 700 π.Χ. μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, όταν το ISIS το κατέστρεψε μαζί με αντικείμενα στο κοντινό Μουσείο της Μοσούλης.

Τέλος, η τριλογία ολοκληρώνεται με έκθεση στο Παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης, από τον Μάιο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2026. Η αρχαία πλίνθος, το τούβλο, ως   δομικό υλικό οικοδόμησης, ιστοριών και αναμνήσεων και ο πηλός από το οποίο κατασκευάζεται, βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας ανάθεσης. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Την έκθεση «All spice» συνοδεύει ένα δημόσιο πρόγραμμα με σειρά εκδηλώσεων, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό:

  • 13 Μαΐου (18.30): Διάλεξη με θέμα «Θεοί και βασιλείς: Η υλική κληρονομιά της Μεσοποταμίας, αιώνια αλλά και εύθραυστη» από την Kiersten Neumann (PhD, Curator, Research Associate, Lecturer, Institute for the Study of Ancient Cultures & Department of Art History, University of Chicago). Συντονίζει η Rachel Donadio, δημοσιογράφος και σύμβουλος δημόσιου προγράμματος έκθεσης (Μουσείο Ακρόπολης, Αμφιθέατρο «Δημήτριος Παντερμαλής»).
  • 17 Μαΐου (18.30): Ο καλλιτέχνης Michael Rakowitz συζητά με την εκ των επιμελητών της έκθεσης Ελίνα Κουντούρη, διευθύντρια του ΝΕΟΝ. Συντονίζει η Rachel Donadio, δημοσιογράφος και σύμβουλος δημόσιου προγράμματος έκθεσης (Μουσείο Ακρόπολης, Αμφιθέατρο «Δημήτριος Παντερμαλής»).
  • 21 Μαΐου (21.00) Προβολή της ταινίας της Marjane Satrapi «Persepolis», σε συνεργασία με το Cinobo (Cine Paris, Κυδαθηναίων 22, Πλάκα). Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση θέσης στο more.gr από 14 Μαΐου.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Καλλιτέχνης: Michael Rakowitz
Χώρος: Μουσείο Ακρόπολης, Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων
Διάρκεια Έκθεσης: 13 Μαϊου- 31 Οκτωβρίου 2025
Είσοδος: Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες Χώρου: Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 9.00-17.00, Τρίτη - Πέμπτη, Σάββατο-Κυριακή 9.00-20.00, Παρασκευή 9.00-22.00.
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Art & Culture
Σχετικά Θέματα
Art & Culture
Ο Γιώργος Παπαπαύλου μεταμορφώνεται ξανά στον «Αρχιτέκτονα» (video)
Art & Culture
Clinamen στην Onassis Mandra: Όταν οι νότες γεννιούνται από μπολ που επιπλέουν
Art & Culture
Ένα «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» για μικρά και μεγάλα παιδιά (video)
Art & Culture
Οι θεατρικές παραστάσεις του «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» που συνεχίζουν
Art & Culture
Η επιβίωση μέσα στο παράλογο: αυτές είναι οι Ευτυχισμένες Μέρες
Art & Culture
Το νέο πρόγραμμα της Στέγης είναι ένα ταξίδι στην υδρόγειο των συναισθημάτων
Art & Culture
Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας: 10 χρόνια δημιουργίας, εξωστρέφειας και ανάδειξης της νέας γενιάς
Art & Culture
Επαναλήψεις πολλών αστέρων ανοίγουν το Εθνικό Θέατρο
Art & Culture
Πέντε γυναίκες καλλιτέχνιδες "κατοικούν" στις Καμπόνες της Νάξου
Art & Culture
Τα πρόσωπα και τα events που φέρνουν διεθνή αέρα στην Αθήνα αυτό το φθινόπωρο
Αφιέρωμα
Στη σκιά των Βράχων, ο Jeff Mills θα κάνει ένα μουσικό ταξίδι στο άγνωστο
Art & Culture
Μυρτώ Ξανθοπούλου: «Αιώνιος ανεμιστήρας» στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά