MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
06
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
Chungking Express
Dolly
Dust to Dust
Father Mother Sister Brother
GOAT: Ο δρόμος προς την κορυφή (μεταγλωττισμένη)
Gorgona
Hokum
I was a stranger
Kuhle Wampe-Σε ποιον ανήκει ο κόσμος?
La dolce vita
Madonnas
Michael
Pillion
Primavera
Queer Movie Nights 2024
Sirât
The Drama
The Super Mario Galaxy: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
The Super Mario Galaxy: Η ταινία (με υπότιτλους)
Vampyr
Ένα απλό ατύχημα
Αμνετ
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Αποστολή χαίρε Μαρία
Από το σούρουπο ως την αυγή
Βίλμα: Το τελευταίο αντίο
Γυναίκες έξω
Διπλόδοκος, το δεινοσαυράκι (μεταγλωττισμένη)
Δυστυχώς βρίζω
Δυτικό μέτωπο
Δύο εισαγγελείς
Είμαι η Κούβα
Εθνικός θησαυρός
Ενα τελευταίο για τον δρόμο
Επιστροφή στην πατρίδα
Ζούσε τη ζωή της
Η Έλι και η παρέα των φαντασμάτων (μεταγλώττισμένη)
Η θάλασσα τον χειμώνα
Η καρδιά του ταύρου
Η μικρή Αμελί (μεταγλωτισμένη)
Η μούμια από τον Λι Κρόνιν
Η οικογένεια Ντινοσάουρους (μεταγλωττισμένη)
Η πόλη του Θεού
Η όπερα της πεντάρας
Καποδίστριας
Κος κανένας εναντίον Πούτιν
Λευκά όρη
Λυκόφως
Μακρία
Μαρσουπιλαμί (μεταγλωττισμένη)
Μια μάχη μετά την άλλη
Ο αρχηγός
Ο διάβολος φοράει Prada 2
Οδός Μάλαγα
Οι Δοκιμάστριες
Ομάχα
Ο μυστικός πράκτορας
Ο σερίφης
Περασμένες ζωές
Περσέπολις
Πριν την επανάσταση
Σπασμένη φλέβα
Στην αγκαλιά του δέντρου
Στη σκιά της πορτοκαλιάς
Στον κόσμο των ζώων (μεταγλωττισμένη)
Συναισθηματική αξία
Συντροφικότητα
Τελευταία κλήση
Το καταφύγιο στην Ομόνοια
Το μεγαλείο
Το χρώμα του ροδιού
Τρίχες κατσαρές (μεταγλωττισμένη)
Φάννυ και Αλέξανδρος
Φτηνά τσιγάρα
Χωρίς προηγούμενο ραντεβού
ΔΡΑΜΑ

Η Γέφυρα των Κατασκόπων

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Ένα υπαρκτό επεισόδιο του Ψυχρού Πολέμου από τα ‘50ς αφηγείται ο Spielberg, με τον αγαπημένο του πρωταγωνιστή Tom Hanks (είναι η 4η συνεργασία τους στο σινεμά ενώ έχουν κάνει και την συμπαραγωγή στα τηλεοπτικά «Band of Brothers» και «The Pacific») στο βασικό ρόλο.

stars-fullstars-fullstars-emptystars-emptystars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 141'
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Δεκαετία του ’50. Το FBI συλλαμβάνει τον Ρούντολφ Έιμπελ (Mark Rylance), έναν σοβιετικής καταγωγής πολίτη που ζει στη Νέα Υόρκη, με την κατηγορία της κατασκοπείας. Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να βρει έναν ανεξάρτητο δικηγόρο για την υπεράσπιση του Έιμπελ, αναθέτει στον Τζέιμς Ντόνοβαν (Tom Hanks), δικηγόρο από το Μπρούκλιν που ειδικεύεται στα ασφαλιστικά, την υπόθεση. Λίγο καιρό αργότερα, ένα αμερικανικό κατασκοπικό αεροπλάνο καταρρίπτεται στη Σοβιετική Ένωση και οι σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων φτάνει σε οριακό σημείο. Ο άνθρωπος που θα επιστρατευτεί να εξομαλύνει την κατάσταση είναι ο Ντόνοβαν …

κατασκοπων

Αν υπάρχει ένας σκηνοθέτης που μπορεί να μεταφέρει με σχετική άνεση το κλασικό χολιγουντιανικό μοντέλο στο σήμερα, αυτός δεν είναι άλλος από τον Steven Spielberg.

Στην παλιομοδίτικη «Γέφυρα των κατασκόπων» του, ο αμερικανός σκηνοθέτης μεταφέρει όλο το κλίμα του Ψυχρού Πολέμου στα καρέ του. Έχοντας ζήσει κι ο ίδιος από πρώτο χέρι ως παιδί την αγωνία ενός επικείμενου πυρηνικού ολέθρου, ευστοχεί στην απεικόνιση της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας που λάμβανε διαστάσεις υστερίας στις ΗΠΑ.

Το πολιτικο-κατασκοπικό θρίλερ του έχει αρκετές γκρίζες ζώνες που δια χειρός των σεναριογράφων Matt Charman και αδελφών Coen, επιχειρούν να διατηρήσουν αντικειμενικότητα και αποστασιοποίηση σε επίπεδα που δεν προσβάλουν τη νοημοσύνη του θεατή. Σε γενικές γραμμές αυτό γίνεται. Κυρίως στο καλογραμμένο πρώτο μέρος όπου ο ήρωας μόνος απέναντι όλων επιχειρεί να διατηρήσει την αξιοπρέπεια του και να υπερασπιστεί όσο καλύτερα γίνεται τον πελάτη του.

bridge of spies
bridge of spies

Μάλιστα οι κορυφαίες σκηνές του έργου αφορούν στους διαλόγους των δύο αντρών, με την αμερικανική κοινή γνώμη να βράζει κατά του «πουλημένου φιλοκομμουνιστή» δικηγόρου. Στη συνέχεια όμως κάτι αλλάζει και δεν αφορά μόνο στην αλλαγή αντιμετώπισης του θέματος ή τον προβληματισμό του ήρωα. Μοιάζει περισσότερο σαν να «παλεύει» η σκηνοθεσία με το σενάριο για το προς τα που θα γείρει η πλάστιγγα κι εφόσον ο Spielberg έχει το πάνω χέρι, ξέρουμε από πριν την κατάληξη.

Το φιλμ, άνισο και διστακτικό στην πιο κρίσιμη στιγμή του, δεν συγκαταλέγεται στις καλές στιγμές του αμερικανού master της δράσης. Ναι μεν έχει αφηγηματικό ρυθμό και βλέπεται με άνεση, όμως το σαφώς καλύτερα φτιαγμένο μέρος του διαλεκτικού δικαστικού θρίλερ, διαδέχεται εντελώς αδικαιολόγητα εκείνο της αφελούς, πιασάρικης κι αστείας κατασκοπικής περιπέτειας στο δεύτερο μισό.

bridge_of_spies2

Όλο το καλοχτισμένο εγχείρημα προδίδεται στο τελευταίο ημίωρο – όπου υποτίθεται ότι είναι και το δυνατό του έργου που αφορά και στον τίτλο του- με τις έως πρότινος γκρίζες ζώνες της αντικειμενικής ανάγνωσης της ιστορίας να βάφονται στα χρώματα της αστερόεσσας. Δείτε μόνο πώς παρουσιάζεται το κομμάτι του Ανατολικού Βερολίνου (σκιώδης, φοβιστικό κι εχθρικό) και τι «θυσίες» αναγκάζεται να κάνει ο ήρωας για να πετύχει στην αποστολή του, για να καταλάβετε τι σημαίνει προπαγανδιστικό φιλμ!

Κωνσταντίνος Καϊμάκης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ (Bridge of Spies)
Σκηνοθεσία: Steven Spielberg
Σενάριο: Matt Charman, Ethan Coen, Joel Coen

Παίζουν: Tom Hanks, Mark Rylance, Amy Ryan, Alan Alda, Sebastian Koch

Διάρκεια: 141'
Χώρα: ΗΠΑ
Έτος: 2015

Rating: 2
Διανομή: Odeon
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από CINEMA