MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
23
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΚΘΕΣΗ X
100 χρόνια Takis: Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών τιμά τον σπουδαίο γλύπτη με μια επετειακή έκθεση
Από 30/07/2025 έως 24/01/2026
Alexis Gritchenko: Η «Ελληνική Περιπέτεια» του Ουκρανού πρωτοπόρου στο MOMus
Από 22/11/2025 έως 30/04/2026
Roe Ethridge: Ο διάσημος φωτογράφος στη γκαλερί Gagosian
Από 22/01/2026 έως 07/03/2026
Shadows of the mind: Μεγάλη αναδρομική έκθεση του Roger Ballen στο Μουσείο Μπενάκη
Από 06/11/2025 έως 25/01/2026
Why Look at Animals?: Η νέα διεθνής ομαδική έκθεση του ΕΜΣΤ ζητά δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή
Από 15/05/2025 έως 15/02/2026
«65+ Η εφηβεία μιας εικαστικής επιμέλειας»: Το MOMus δίνει φωνή στην τρίτη ηλικία
Από 08/01/2026 έως 15/03/2026
«All Included» από τη Μαρία Οικονομοπούλου στη Citronne Gallery
Από 15/01/2026 έως 28/02/2026
«Από τον Μονέ στον Γουόρχολ»: Μια μοναδική έκθεση στο Ίδρυμα Γουλανδρή
Από 06/12/2025 έως 11/04/2026
«Δημήτρης Πικιώνης. Αισθητική Τοπογραφία»: Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί έκθεση για τον Έλληνα αρχιτέκτονα
Από 22/10/2025 έως 25/01/2026
«Μυθολογίες – Με το πρόσωπο της Kimiko Yoshida»: Η Kourd Gallery παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας στην Ελλάδα
Από 06/11/2025 έως 24/01/2026
Έργα από τη Συλλογή Τέχνης της Eurobank στο Μουσείο Μπενάκη
Από 14/01/2026 έως 27/04/2026
Ήχος από Φως, Χαρτί και Αιθέρα: Οι απαρχές της πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής στο MOMus
Από 20/12/2025 έως 30/04/2026
ΑΦΗγήματα: 100 Χρόνια Γεννάδειος Βιβλιοθήκη με έκθεση της ΑΦΗ collective
Από 02/12/2025 έως 08/03/2026
Ανδρέας Βουτσινάς: Η Ελληνοαμερινανική Ένωση παρουσιάζει μια έκθεση για τη ζωή και το έργο του
Από 24/11/2025 έως 24/01/2026
Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950: Το αποτύπωμα μιας ταραγμένης δεκαετίας μέσα από μια ψηφιακή έκθεση
Από 15/11/2021 έως 31/12/2026
Εθνική Πινακοθήκη: Δύο αιώνες ζωγραφικής στα Επτάνησα
Από 21/12/2025 έως 22/03/2026
Ελληνικός μήνας στο Λονδίνο - 50 χρόνια μετά: Έκθεση στο ΕΜΣΤ για την καλλιτεχνική πρωτοπορία εκτός συνόρων
Από 08/11/2025 έως 03/05/2026
Θηραϊκές Τελετουργίες: Η νέα έκθεση της Άρτεμις Χατζηγιαννάκη στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός»
Από 05/12/2025 έως 24/01/2026
Θόδωρος - Αντί αναδρομικής: Μια έκθεση αφιερωμένη στο έργο του σπουδαίου γλύπτη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Από 08/02/2025 έως 08/02/2026
Λυδία Δαμπασίνα: Με μια «Κόκκινη γραμμή» στα Χανιά
Από 13/12/2025 έως 19/04/2026
Ο λόγος και ο τόπος: Έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στην Εθνική Βιβλιοθήκη
Από 27/11/2025 έως 28/02/2026
Το Ποιητικό Κράτος: Έκθεση ζωγραφικής του Σαμσών Ρακά στον Λόφο Art Project
Από 11/01/2026 έως 01/02/2026
Φωτογραφία

Η Ελλάδα της Nelly’s στα Χανιά

Μοναδικές εκτυπώσεις, με τη σφραγίδα και την υπογραφή μιας από τις σημαντικότερες Ελληνίδες φωτογράφους του Μεσοπολέμου, της Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη, φιλοξενούνται μέχρι το τέλος του φθινοπώρου στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, προσφέροντας στον Έλληνα και ξένο επισκέπτη μια πανοραμική εικόνα της Ελλάδας του Μεσοπολέμου.

author-image Σπύρος Κακουριώτης

Με άρωμα… Ελλάδας του Μεσοπολέμου πλημμύρισε η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, όπου το Σάββατο 13 Ιουλίου εγκαινιάστηκε η μεγάλη έκθεση «Nellys», με φωτογραφίες της διάσημης Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη από τη Συλλογή Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη.

Οι τρεις όροφοι της Πινακοθήκης καλύφθηκαν, σε αρκετά πυκνή διάταξη, από τις 150 περίπου πρωτότυπες εκτυπώσεις που επέλεξε ο συλλέκτης σε συνεργασία με την εικαστικό Στέλλα Κουκουλάκη, η οποία δημιούργησε μια ενιαία αφήγηση, με θεματολογικά διακριτά μέρη, στα οποία ο επισκέπτης οδηγείται ομαλά, αφού η επιμελήτρια κατόρθωσε να σχηματίσει μια ρέουσα διαδρομή, όπου το κάθε θέμα κυλά μέσα στο άλλο.

Από τις αρχαιότητες στο ελληνικό τοπίο

Τον επισκέπτη της έκθεσης υποδέχονται στο ισόγειο της Πινακοθήκης φωτογραφίες  των ελληνικών αρχαιοτήτων: λήψεις των Προπυλαίων, του Παρθενώνα και του Ερεχθείου, της Ακρόπολης, της Ολυμπίας, των Δελφών και του Μυστρά, φωτογραφημένες μεταξύ 1925 και 1939. Ανάμεσά τους, ένα καλντερίμι από τα Αναφιώτικα, που μοιάζει περισσότερο με πίνακα πουαντιγιστικής ζωγραφικής, όπως επισημαίνει και η επιμελήτρια της έκθεσης.

Στη συνέχεια, μια μεγάλη ενότητα είναι αφιερωμένη στις Δελφικές Εορτές του 1930, επίσημη φωτογράφος των οποίων ήταν η Nelly’s. Σε αυτές αποτυπώνονται στιγμιότυπα από τις παραστάσεις του «Προμηθέα δεσμώτη» (της παράστασης του 1927 που επαναλήφθηκε το 1930) και των «Ικέτιδων», τραγωδία που σκηνοθέτησε η Εύα Πάλμερ-Σικελιανού. Ανάμεσα στις φωτογραφίες αυτού του μέρους αναγνωρίζουμε τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Θάνο Βελούδιο, αλλά και γνωστούς ηθοποιούς της εποχής.

Η έκθεση συνεχίζεται με μια ομάδα φωτογραφιών της Σαντορίνης, που χρονολογούνται στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1920. Η αυστηρότητα του κυκλαδικού τοπίου που αποτύπωσε η Nelly’s δεν θυμίζει σε τίποτε το τουριστικό υπερθέαμα στο οποίο θα μεταβληθεί το νησί έναν αιώνα αργότερα.

«Το όνομα δεν μου έλεγε τίποτα»

Οι λήψεις αυτές έμελλε να αποτελέσουν τον πυρήνα μιας φωτογραφικής συλλογής που με τα χρόνια θα συγκέντρωνε ένα μεγάλο μέρος των πρωτότυπων εκτυπώσεων, αργυροτυπιών και βρομιοελαιοτυπιών, της φωτογράφου: «Έπεσα πάνω στις πρώτες φωτογραφίες της Νέλλης εντελώς συμπτωματικά, πριν από πενήντα ακριβώς χρόνια, στην Κολωνία, όπου σπούδαζα. Μπήκα σε ένα παλαιοπωλείο ψάχνοντας για παλιούς χάρτες της Κρήτης, τους οποίους συνέλεγα τότε. Χάρτες δεν είχε, αλλά καθώς αναζητούσα ελληνικά θέματα, ο παλαιοπώλης μού είπε να κοιτάξω σε κάποια γωνία, όπου ανακάλυψα δύο θαυμάσιες φωτογραφίες της Σαντορίνης, οι οποίες παρουσιάζονται στην έκθεση».

Αυτό το τυχαίο εύρημα αποτέλεσε και την πρώτη γνωριμία του Μιχάλη Κρασάκη με το έργο της Nelly’s: «Το όνομα, γραμμένο με όμορφα καλλιτεχνικά γράμματα, δεν μου έλεγε τίποτε, αλλά τις αγόρασα. Λίγες μέρες αργότερα, όταν το είπα σε κάποιο φίλο, συλλέκτη φωτογραφιών, έμεινε με το στόμα ανοιχτό… Από αυτές τις δύο φωτογραφίες ξεκίνησε η ενασχόλησή μου με την καλλιτεχνική φωτογραφία. Σταδιακά συνέλεξα από δημοπρασίες σε όλο τον κόσμο περί τις 300 φωτογραφίες της Nellys, αλλά και πάρα πολλές του Σπύρου Μελετζή, του σμυρνιού φωτογράφου Νίκου Ζωγράφου, του Fred Boissonnas, της Βούλας Παπαϊωάννου κ.ά.» Δείχνοντας, μάλιστα, με καμάρι μία από τις φωτογραφίες, μας λέει να προσέξουμε τις άκρες της εκτύπωσης, όπου διακρίνεται ο άργυρος: «Η αργυροτυπία έχει ζωή μέσα της…».

Εκδόσεις και ανέκδοτες επιστολές

Προχωρώντας, σε μια γωνιά στον πρώτο όροφο της Πινακοθήκης ο επισκέπτης θα συναντήσει μια προθήκη όπου βρίσκονται βιβλία και λευκώματα για τη Nelly’s που καλύπτουν ένα ακριβώς αιώνα: το παλαιότερο είναι μια αφιερωμένη σε αυτήν γερμανική έκδοση του 1923, όταν είχε μόλις τελειώσει τις σπουδές της στη Δρέσδη, ενώ το τελευταίο είναι ο κατάλογος της μεγάλης έκθεσης του Μουσείου Μπενάκη, του 2023. Ανάμεσά τους, ένα τεύχος του αμερικανικού περιοδικού Life, που όπως λέει ο ηρακλειώτης συλλέκτης προστέθηκε στη συλλογή του ελάχιστες μέρες πριν τα εγκαίνια της έκθεσης. Σε κάποια άλλη προθήκη, στον ίδιο χώρο, εκτίθενται αδημοσίευτες μέχρι σήμερα επιστολές της Νέλλης (όπως βλέπουμε να υπογράφει, σπανιότερα, κάποιες από τις φωτογραφίες της) ή επιστολές που της απευθύνονται.

Η Νικόλσκα γυμνή στην Ακρόπολη

Ρωτάμε τον Μιχάλη Κρασάκη ποια από όλες αυτές τις φωτογραφίες ξεχωρίζει, ποια είναι αυτή που αγαπά περισσότερο. «Είναι η μοναδική λήψη που γνωρίζουμε με τη ρωσίδα χορεύτρια Νικόλσκα σε στάση ικεσίας, από την πολύ γνωστή σειρά φωτογραφιών που τράβηξε στην Ακρόπολη στα 1929-1930. Είναι μοναδική, καθώς δεν υπάρχει πουθενά, απ’ όσο γνωρίζουμε, το αρνητικό. Πιθανόν να έχει καταστραφεί», μας λέει, ενώ η επιμελήτρια Στέλλα Κουκουλάκη προσθέτει: «Είναι ένα αριστούργημα, που πλέει σε ασήμι και πράσινο».

«Είμαι τυχερός γιατί μάλλον βρήκα τον “Μπλε Μαυρίκιο”», λέει χαμογελώντας ο Μιχάλης Κρασάκης – μια αναφορά στο σπανιότατο γραμματόσημο με αυτό το όνομα. Εξίσου σπάνια, βέβαια, είναι και το τεύχος του περιοδικού «Voilà», όπου δημοσιεύτηκαν οι ημίγυμνες φωτογραφίες της Νικόλσκα στον Παρθενώνα, αλλά και μια διαφημιστική αφίσα του ΕΟΤ, διακοσμημένη με την ίδια φωτογραφία της χορεύτριας με το αραχνοΰφαντο πέπλο, του 1940, που καλούσε τους Γερμανούς να επισκεφθούν την Ελλάδα…

Έγχρωμη φωτογραφία και πικτοριαλισμός

Πλάι στις φωτογραφίες της Νικόλσκα παρατίθενται κι άλλες γυμνές φωτογραφίες γυναικών, οι περισσότερες από τα χρόνια των σπουδών της στη Γερμανία, όπου ο δάσκαλός της Φραντς Φίντλερ την ενθάρρυνε να ασχοληθεί με παρόμοια θέματα, ενώ αργότερα την ώθησε να μάθει να δουλεύει την έγχρωμη φωτογραφία – ελάχιστα δείγματα μπορεί κανείς να δει στην έκθεση, καθώς ήταν η πρώτη που έφερε στην Ελλάδα αυτή την καινοτομία, λέει η επιμελήτρια της έκθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΧρώματα στο κύμα: Εκθέσεις εικαστικών στα ελληνικά νησιά12.09.2018

Επηρεασμένη από τους δασκάλους της, τον Χούγκο Έρφουρτ, αρχικά, και τον Φίντλερ, στη συνέχεια, η Nelly’s εφάρμοσε στην τέχνη της τις αρχές του πικτοριαλισμού, που επιδίωκε, με διάφορες τεχνικές, «τη δημιουργία φωτογραφικών εικόνων που μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής», όπως επισημαίνει η Στέλλα Κουκουλάκη, στον πολυσέλιδο κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση. Μία από τις τεχνικές που έδιναν ένα τέτοιο αποτέλεσμα ήταν και η βρομιοελαιοτυπία, που τη χρησιμοποιούσε προκειμένου να έχει ένα περισσότερο «ζωγραφικό» αποτέλεσμα, όπως μας λέει η επιμελήτρια της έκθεσης.

Φωτογραφίζοντας την «καλή κοινωνία»

Το τελευταίο τμήμα της έκθεσης αποτελείται από προσωπογραφίες ανδρών και γυναικών, προφανώς μελών της «καλής κοινωνίας» της εποχής, άγνωστων σε εμάς σήμερα, αλλά και μια σειρά φωτογραφιών ιστορικών προσωπικοτήτων, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, σε μια γλυκύτατη πόζα, ο Κονδύλης, ο Γεώργιος Β’, αλλά και μια σπανιότατη φωτογραφία από τον γάμο του μετέπειτα βασιλιά Παύλου με τη Φρειδερίκη.

Από όλα αυτά τα πορτρέτα, ξεχωρίζει μια σειρά τριών λήψεων του ιστορικού της Αθήνας Δημητρίου Καμπούρογλου, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να… κάνει κόρτε, γράφοντας κάτω από τη μια φωτογραφία: «Δεν γράφω, όπως φαίνομαι, αλλά θαυμάζω την κυρίαν Ιουλίαν», εννοώντας την Έλλη Σεραϊδάρη!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Χώρος: Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, Χάληδων 98-102, τηλ.: +28210.92294
Διάρκεια Έκθεσης: 13 Ιουλίου - 10 Νοεμβρίου 2024
Είσοδος: 4€, μειωμένο 2€
Περισσότερα από Art & Culture