MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Russel McGregor: ο διάσημος μαέστρος μάς εξηγεί γιατί κάθε συναυλία της Johann Strauss Ensemble είναι sold out

Η Ορχήστρα Δωματίου Johann Strauss Ensemble της Βιέννης ιδρύθηκε το 1985 από τους εξαιρετικούς μουσικούς της αυστριακής Ορχήστρας Μπρούκνερ και πολύ γρήγορα απέκτησε διεθνή φήμη με περιοδείες σε όλο τον κόσμο ερμηνεύοντας τις αγαπημένες μελωδίες της οικογένειας των Στράους. Από το 2003 διευθυντής της ορχήστρας είναι ο βιολονίστας Russel McGregor, ένας βιρτουόζος μουσικός που χάρη στο ιδιαίτερο στυλ και την προσωπικότητά του κέρδισε το κοινό και απογείωσε τη δημοτικότητα της ορχήστρας. Λίγο πριν έρθει στην Αθήνα για να μας μεταφέρει λίγη από την λάμψη της χριστουγεννιάτικης Βιέννης, ο Russel McGregor μάς μίλησε για την ορχήστρα, το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει και μας εξήγησε γιατί οι παραστάσεις τους δεν θυμίζουν συμβατικές συναυλίες κλασικής μουσικής και γιατί είναι πάντα sold out!

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Πως είναι να ταξιδεύεις σε όλο τον κόσμο με την ορχήστρα Johann Strauss Ensemble;
Νιώθω πολύ τυχερός γι’ αυτό. Απολαμβάνω την κάθε στιγμή που βρίσκομαι στη σκηνή με αυτή την ορχήστρα των εξαιρετικών μουσικών με τους οποίους είμαστε σαν μια μεγάλη οικογένεια.

Νιώθετε «πρεσβευτής» της αυστριακής μουσικής;
Κατά κάποιο τρόπο θα ‘λεγα πως ναι νιώθω ότι εκπροσωπώ τη μουσική των Στράους την οποία σέβομαι και θαυμάζω απεριόριστα. Στα 20 χρόνια που ασχολούμαι με τα κομμάτια αυτά, προσπαθώ να διατηρήσω την αυθεντικότητά τους και ταυτόχρονα να προσθέσω τη δική μου μικρή σφραγίδα στην ερμηνεία τους.

Όλες οι παραστάσεις σας είναι sold out. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;
Υποθέτω ότι αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον διότι η μουσική των Strauss είναι εξαιρετικά δημοφιλής σε όλο τον κόσμο και πιστεύω πως ποτέ δεν θα πάψει να είναι. Δεύτερον, ελπίζω ότι το κοινό συνεχίζει να έρχεται στις συναυλίες μας γιατί αναγνωρίζει το εξαιρετικό επίπεδο της ορχήστρας και θέλει να περάσει καλά!

JOHANN STRAUSS 2

Η επικοινωνία σας με το κοινό είναι ένα από τα στοιχεία που διαφοροποιεί τα show σας από άλλες συναυλίες κλασικής μουσικής. Υπάρχει κάποιο σενάριο που ακλουθείτε ή κάθε φορά προκύπτει αυθόρμητα;
Νομίζω ότι είναι και αυτός ένας από τους λόγους που έχουμε τόσο μεγάλη απήχηση στον κόσμο. Ένας από τους βασικούς μου στόχους όταν ανεβαίνω στη σκηνή είναι να μειώσω την απόσταση που πολλές φορές χωρίζει τους καλλιτέχνες από τους θεατές. Μ’ αυτό τον τρόπο και το κοινό νιώθει άνετα να συμμετέχει πιο ενεργά στη συναυλία. Το ότι μιλάω στους θεατές κατά τη διάρκεια της παράστασης, δίνει στη συναυλία ένα πιο διασκεδαστικό χαρακτήρα σε σχέση με κάποια συμβατική κλασική συναυλία. Ταυτόχρονα το κοινό παίρνει περισσότερες πληροφορίες για τα κομμάτια που ακούγονται και για τους μουσικούς που τα ερμηνεύουν. Αυτή η διάδραση είναι πολύ σημαντική, καθώς πολλές από τις συνθέσεις που ερμηνεύουμε απαιτούν τη συμμετοχή του κοινού.

Η ορχήστρα Johann Strauss Ensemble αποτελείται από εξαιρετικούς μουσικούς. Πως επιλέγετε τους συνεργάτες σας; Έχετε συνεργαστεί ποτέ με Έλληνες μουσικούς;
Οι μουσικοί της ορχήστρας Johann Strauss Ensemble είναι μέλη της διάσημης Bruckner Orchestra και έχουμε την τύχη να δουλεύουμε πάντα με τους ίδιους καλλιτέχνες κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό. Δυστυχώς στην ορχήστρα μας δεν συμμετέχει κάποιος Έλληνας μουσικός. Ωστόσο ένας από τους καλλιτέχνες που άσκησαν μεγαλύτερη επιρροή στην καριέρα μου ήταν ο Σπύρος Ράντος, ένας εξαιρετικός βιολονίστας και μουσικός. Είχα την τύχη να δουλέψουμε μαζί για δέκα χρόνια στην Αυστραλία αλλά και να ταξιδέψουμε για συναυλίες σε πολλές χώρες.

Ποια συναυλία θα σας μείνει αξέχαστη και γιατί;
Σίγουρα υπάρχουν μερικές συναυλίες που δεν θα ξεχάσω ποτέ… Το ότι βρέθηκα στη σκηνή με τους τρεις διάσημους τενόρους ξεχωριστά ήταν φανταστική μουσική εμπειρία. Η ενέργεια, ο επαγγελματισμός και η σκληρή δουλειά τους ανέβαζε την ερμηνεία σε άλλο επίπεδο. Βέβαια και το να ερμηνεύεις Strauss μπροστά σε 20.000 ενθουσιασμένους θεατές σ’ ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην Ουγγαρία ήταν ένα ξεχωριστό συναίσθημα. Δεν θα ξεχάσω όμως ποτέ τη συναυλία που δώσαμε με την ορχήστρα Johann Strauss Ensemble στη διάσημη Όπερα του Σίδνευ το 2011. Αυτή η επιστροφή στην πατρίδα μου ήταν για μένα σημαντική προσωπική επιτυχία.

Από τις συνθέσεις που ερμηνεύετε υπάρχει κάποιο ποιο κομμάτι ξεχωρίζετε;
Ένα βαλς του JOSEF Strauss που ονομάζεται Geheime Anziehungskräfte – Dynamiden” που σημαίνει «Οι μυστηριώδεις δυνάμεις της έλξης». Μοιάζει σαν μια μικρή ολοκληρωμένη συμφωνία με υπέροχες μελωδίες, ενέργεια και ρυθμό που το κάνει ακαταμάχητο!

Το ευρύ κοινό δεν γνωρίζει ότι υπήρξατε ένας καταξιωμένος τενίστας. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να εγκαταλείψετε τον αθλητισμό για χάρη της μουσικής;
Μάλλον συνειδητοποίησα ότι είναι πιο εφικτό να κάνω μια καριέρα με μεγαλύτερη διάρκεια εάν ασχοληθώ με τη μουσική σε σχέση με τα σπορ. Ωστόσο δεν εγκατέλειψα ποτέ το τένις. Ακόμα παίζω και μάλιστα αρκετά ανταγωνιστικά!

Russel McGregor3

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b