MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
Αθήνα ΕΛΙΖΕ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
3 Queer μικρού μήκους
100 χρόνια από τον Οδυσσέα
Aespa World Tour in Cinemas
Animal
Back to Black
Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba – To the Hashira Training (με υπότιτλους)
Dune: Μέρος δεύτερο
Ennio: The Maestro
Ghostbusters: Η αυτοκρατορία του πάγου
Horrorant Film Festival – Νύχτες τρόμου 2024
Joe Strummer: The Future Is Unwritten
Kung Fu Panda 4 (μεταγλωττισμένη)
Kung Fu Panda 4 (με υπότιτλους)
Mistaken for Strangers
Playtime
Poor Things
Shayda
Spy x Family Code: White (με υπότιτλους)
Stop making sense
Take a Trip
Άγνωστοι μεταξύ μας
Ένας προφήτης, μα τι προφήτης
Αδέσποτα κορμιά
Αμπιγκέιλ
Ανατομία μιας πτώσης
Αντίλαλος
Απαγορευμένα παιχνίδια
Αποκάλυψη τώρα: Final Cut
Από την άκρη της πόλης
Αρθουρ ο βασιλιάς
Ασπιλη
Γάτες στο μουσείο (μεταγλωττισμένη)
Γκοτζίλα x Κονγκ: Η νέα αυτοκρατορία
Γυάλα
Δύο δάχτυλα μέλι 2
Δύο φίλοι και ένας ασβούλης (μεταγλωττισμένη)
Εγώ, καπετάνιος
Εμφύλιος πόλεμος
Ενα ταξίδι για πάπιες (μεταγλωττισμένη)
Ενθύμιον
Εξέλιξη
Επαγγελματίας υπνοβάτης
Ευχή (μεταγλωττισμένη)
Ζωντανό πνεύμα
Ζώνη ενδιαφέροντος
Η Μία και εγώ: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
Η Χίμαιρα
Η αρπαγή
Η κιβωτός του Νώε (μεταγλωττισμένη)
Η περιπέτεια
Η τελευταία παμπ
Κάμπια νύμφη πεταλούδα
Μάμα Γκλόρια
Μετέωρο και Σκιά
Μη μου λες ψέματα
Μην ανοίγεις την πόρτα
Μην περιμένετε και πολλά από το τέλος του κόσμου
Ο Μύλος και ο σταυρός
Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος
Οι Ελευσίνιοι
Οι άποικοι
Οι αντίπαλοι
Ο καταδικασμένος
Ο μικρός Νικόλας: Τι περιμένουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι; (μεταγλωττισμένη)
Ο τελευταίος ήρωας
Ο χορός των φαντασμάτων (μεταγλωττισμένη)
Περασμένες ζωές
Πεσμένα φύλλα
Ραδιο Ουόλφμαν
Σούπερ Μάγκι (μεταγλωττισμένη)
Σπίθα στη θάλασσα
Στενές επαφές με τον Διάβολο
Στην τύχη ο Μπαλταζάρ
Στη φωτιά
Στο γραφείο καθηγητών
Στο ποταμόπλοιο
Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι
Τα μαθήματα της Μπλάγκα
Το αγόρι και ο ερωδιός
Το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο
Το μπλε καφτάνι
Το περασμένο καλοκαίρι
Τοτέμ
Υπέροχες μέρες
Χάος
Χαίρε, Μαρία
Χορεύοντας με τον Μπέκετ
Χρήστος, το τελευταίο παιδί
Χωρίς οξυγόνο
Ψάχνοντας τον Sugar man

Retro Movies &TV 5: Άννα Καρένινα

“Η Άννα Καρένινα και η Μαντάμ Μποβαρύ είναι οι δύο πιο διάσημες ερωτευμένες γυναίκες στη λογοτεχνία” έγραφε σε μια από τις τελευταίες κριτικές του ο Roger Ebert. Ο διασημότερος ίσως κριτικός κινηματογράφου στον κόσμο αναφερόταν στην Άννα Καρένινα (2012) με πρωταγωνίστρια την Κίρα Νάιτλι σε σκηνοθεσία Τζο Ράιτ.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Η αγαπημένη τραγική ηρωίδα του Λέων Τολστόι, που ερωτεύθηκε κι εγκατέλειψε τον άντρα της και το παιδί της (αναγκαστικά), είναι ένα από τα πιο πολυπαιγμένα θέματα. Και φυσικά είναι ταινία εποχής, καθώς μας ταξιδεύει πίσω στην τσαρική Ρωσία του 19ου αιώνα (το θρυλικό έργο του Τολστόι κυκλοφόρησε το 1877).

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΚΑΡΕΝΙΝΕΣ

Η Κίρα Νάιτλι είναι η 13η κινηματογραφική ενσάρκωση της ηρωίδας του Τολστόι. Τον ρόλο αυτό τον έχουν παίξει ηθοποιοί- ιερά τέρατα. Πιο εντυπωσιακές είναι δύο περιπτώσεις: Η Γκρέτα Γκάρμπο είχε ερμηνεύσει 77 χρόνια πριν το ρόλο το 1935 στην ταινία που σκηνοθέτησε ο Κλάρενς Μπράουν.

Το 1948 την διαδέχθηκε στο ρόλο μία άλλη μεγάλη ηθοποιός, η Βίβιαν Λι, η γνωστή Σκάρλετ Ο Χάρα στο «Όσα παίρνει ο άνεμος». Η συγκεκριμένη ταινία, του πολύ σημαντικού Γάλλου σκηνοθέτη Ζυλιέν Ντιβιβιέ, δεν εντυπωσιάζει μόνο για το όνομα της πρωταγωνίστριας, αλλά και για το γεγονός ότι ανάμεσα στα ονόματα των σεναριογράφων ξεχωρίζει αυτό του μεγάλου συγγραφέα Ζαν Ανούιγ!

Τον ρόλο τον έχουν ερμηνεύσει στον κινηματογράφο και άλλες ερμηνεύτριες, όχι της ίδιας εμβέλειας, αλλά σημαντικές, όπως η Σοφί Μαρσό το 1997 σε σκηνοθεσία του Βρετανού σκηνοθέτη Μπέρναρντ Ρόουζ.

ΓΙΑΤΙ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ Η ΚΑΡΕΝΙΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΡΑ ΝΑΪΤΛΙ
Anna karenina2
Η Καρένινα του 2012 ήταν μια βρετανική παραγωγή, σε σκηνοθεσία Τζο Ράιτ, σε σενάριο του Τομ Στόπαρντ.Η ταινία απεικονίζει την τραγωδία της παντρεμένης αριστοκράτισσας Άννα Καρένινα και τη σχέση της με τον Κόμη Βρόνσκι. Πρωταγωνιστούν οι Κίρα Νάιτλι στο ρόλο της Άννα Καρένινα, Τζουντ Λο στο ρόλο του Αλεξέι Καρένιν και Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον στο ρόλο του Βρόνσκι. Επίσης συμμετέχουν οι Ντόμναλ Γκλίσον ως Κονσταντίν Λέβιν, Κέλι Μακντόναλντ, Ολίβια Γουίλιαμς, Μάθιου Μακφάντιεν, Μισέλ Ντόκερι και Τανίσθα Τσάτερτζι.

Η ταινία διαδραματίζεται το 1874 στην Ρωσία. Η Άννα Καρένινα έχει αποξενωθεί με το σύζυγό της, τον Αλεξέι Καρένιν και γοητεύεται από τον Κόμη Βρόνσκι. Τα “φτιάχνει” με τον Κόμη με αποτέλεσμα να απομονωθεί κοινωνικά, να περιθωριοποιηθεί και να αντιμετωπίσει μεγάλα ψυχολογικά προβλήματα. Παράλληλα, βλέπουμε την ιστορία του Λέβιν, ενός φίλου του αδελφού της Άννα, του Ομπλόνσκι. Ο Λέβιν είναι ντροπαλός και σοβαρός άνδρας που έχει ταξιδέψει πέρα από την κλειστοφοβική υψηλή κοινωνία της Ρωσίας, αλλά επιστρέφει για να ζητήσει το χέρι της Κίτι.

Η Άννα Καρένινα του Τζο Ράιτ ξεχωρίζει σε σχέση με τις προηγούμενες ταινίες για δύο λόγους. Ο ένας είναι ο έντονα θεατρικός χαρακτήρας της ταινίας. «Υπάρχουν στιγμές που δεν είναι ξεκάθαρο αν βλέπουμε χαρακτήρες σε μια ιστορία ή ηθοποιούς πάνω στη σκηνή» γράφει ο Roger Ebert στην κριτική του.
Annakar
Ο δεύτερος είναι το γεγονός ότι η ταινία ακολουθεί με μεγαλύτερη πιστότητα το πνεύμα του Τολστόι. Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος στην κριτική στη Lifo για την Άννα Καρένινα είχε γράψει ότι “η αποκλειστικά ρομαντική απόδοση των άλλων μεταφορών απλούστευε κυνικά τον Τολστόι, αυτή εδώ βλέπει την Καρένινα δυναμική, ατελή, λάγνα, σύνθετη, και επιτέλους ενδιαφέρουσα.” Επίσης, μειώνεται η τάση να αποδίδονται όλα σε μια συνωμοσία της καταπιεστικής ανδροκρατούμενης κοινωνίας, η οποία περιθωριοποιεί και καταστρέφει την Άννα Καρένινα.

Μια άλλη διαφορά, η οποία φέρνει αυτή την ταινία πιο κοντά στον Τολστόι, είναι πως υπάρχει η ζωή του Λέβιν. Ο Λέβιν είναι ο τρίτος σημαντικότερος χαρακτήρας στο έργο του Τολστόι, αλλά συνήθως οι σκηνοθέτες επέλεγαν να τον εξαφανίζουν, γιατί ήθελαν να εστιάσουν στο ερωτικό δράμα της Καρένινα.

ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Η πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο το 2012 και κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 7 Σεπτεμβρίου 2012 στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις 9 Νοεμβρίου 2012 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με προϋπολογισμό 49,7 εκατομμύρια δολάρια, η ταινία στο Ηνωμένο Βασίλειο συγκέντρωσε 8,7 εκατομμύρια δολάρια. Στις ΗΠΑ η ταινία έκανε συνολικές εισπράξεις 12,8 εκατομμύρια δολάρια. Παγκοσμίως απέφερε κέρδη 68,9 εκατομμύρια δολάρια.

Οι κριτικές που πήρε η ταινία ήταν καλές. Ειδικά η Κίρα Νάιτλι απέσπασε πολλά θετικά σχόλια για την ερμηνεία της. Χαρακτηρίστηκε πανέμορφη, κομψή και ιδιαίτερα ώριμη για το παίξιμό της. Εκείνα που έκλεψαν την παράσταση (μεταφορικά και κυριολεκτικά) ήταν τα κοστούμια της Ζακλίν Ντουράν.

Η βρετανική αυτή ταινία έλαβε έξι υποψηφιότητες για BAFTA (καλύτερης βρετανικής ταινίας, φωτογραφίας του Σέιμους ΜακΓκάρβεϊ, σχεδιασμού παραγωγής των Σάρα Γκρίνγουντ & Κέιτι Σπένσερ, κοστουμιών Ζακλίν Ντουράν, μακιγιάζ και κομμώσεων της Ιβάνα Πρίμορακ και μουσικής του Ντάριο Μαριανέλι.

Επίσης έλαβε και 4 υποψηφιότητες για Όσκαρ: φωτογραφίας του Σέιμους ΜακΓκάρβεϊ, σχεδιασμού παραγωγής των Σάρα Γκρίνγουντ & Κέιτι Σπένσερ, κοστουμιών Ζακλίν Ντουράν και μουσικής του Ντάριο Μαριανέλι.

Και στα Όσκαρ και στα Bafta η ταινία κέρδισε μόνο ένα βραβείο και μάλιστα στην ίδια κατηγορία: αυτή για τα καλύτερα κοστούμια. 

-Είστε λάτρης των ταινιών και των σειρών εποχής; Τότε Ραντεβού με τον Πύργο του Ντάουντον… αποκλειστικά σε HD στον OTE TV! Απολαύστε τους τρίτους πρώτους κύκλους ξεκινώντας από την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και σε αποκλειστικότητα τον 4ο κύκλο της σειράς τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα για την δημοφιλή σειρά “Ο Πύργος του Ντάουντον” στο OTE-TV

Περισσότερα από CINEMA
VIMA_WEB3b