MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
10
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΚΘΕΣΗ X
65 χρόνια Ελληνοκορεάτικης φιλίας: Επετειακή έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Κέντρο Τεχνών
Από 09/09/2026 έως 14/09/2026
Maria La Callas: Τα κοστούμια της ταινίας του Pablo Larraín σε μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
Από 27/05/2026 έως 13/09/2026
Platforms Project 2026: Η γιορτή της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής σκηνής τον Σεπτέμβριο στο Καπνεργοστάσιο
Από 17/09/2026 έως 20/09/2026
South by Southeast: Η νέα έκθεση του ΕΜΣΤ ξαναχαρτογραφεί την Ελλάδα πέρα από τα όρια της Δύσης
Από 11/06/2026 έως 08/11/2026
Titanic: Η νέα immersive έκθεση στο Γουδί μάς ταξιδεύει στην ιστορία του θρυλικού υπερωκεάνιου
Από 12/10/2026 έως 30/11/2026
Untitled (Pride and Contempt): Η πρώτη ατομική έκθεση της Barbara Kruger στο ΚΠΙΣΝ
Από 28/04/2026 έως 01/11/2026
«Τα Ημερολόγια»: Η έκθεση-αφιέρωμα στο έργο του Χρήστου Μποκόρου, στο Φουγάρο Art Center του Ναυπλίου
Από 19/06/2026 έως 31/10/2026
Αναδρομικά: Νέα έκθεση στο Μουσείο Βορρέ επιχειρεί μια σύγχρονη ανάγνωση της συλλογής του
Από 25/04/2026 έως 25/04/2027
Αναπλάθοντας την παράδοση: O Πάνος Βαλσαμάκης και η γέννηση της σύγχρονης ελληνικής κεραμικής
Από 04/06/2026 έως 31/01/2027
Γιάννης Χρήστου – Εναντιοδρομία: Το «άγνωστο» αρχείο μιας μουσικής ιδιοφυΐας σε μια έκθεση στο ΕΜΣΤ
Από 02/02/2026 έως 08/11/2026
Γιατί Κελαηδά το πουλί στο κλουβί: Το Just Art Project στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων με μια ομαδική έκθεση
Από 30/06/2026 έως 13/09/2026
ΔΕΣΤΕ: Αναζητώντας την «ξεχασμένη» Γενιά Χ
Από 18/06/2026 έως 26/11/2026
Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950: Το αποτύπωμα μιας ταραγμένης δεκαετίας μέσα από μια ψηφιακή έκθεση
Από 15/11/2021 έως 31/12/2026
Η «Αφροδίτη» του Jeff Koons και μετά το καλοκαίρι στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Από 20/03/2026 έως 28/09/2026
Η Εισβολή της Αρχαιότητας: Το εικαστικό σύμπαν της Aleksandra Waliszewska στο Μουσείο Μπενάκη
Από 03/06/2026 έως 27/09/2026
Ιούλιος Βερν 200: Μια διαδραστική έκθεση στον «Ελληνικό Κόσμο» ζωντανεύει το σύμπαν του σπουδαίου συγγραφέα
Από 25/08/2026 έως 25/10/2026
Κινδύνεψα μόνο από ανεξέλεγκτες σκέψεις: Έργα του Αλέξανδρου Ψυχούλη στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
Από 16/05/2026 έως 04/10/2026
Οι 32οι Πλόες επιστρέφουν στην Άνδρο με το "Το Αίνιγμα της Εικόνας"
Από 25/07/2026 έως 04/10/2026
Στάθης Λογοθέτης - Στη Γη: Μεγάλη αναδρομική έκθεση στο ΕΜΣΤ
Από 02/04/2026 έως 08/11/2026
Τέχνη για το εδώ και τώρα 2: 46 καλλιτέχνες από 10 χώρες ενώνουν τις φωνές τους στο Art Showroom Nyfadopoulos
Από 11/09/2026 έως 11/10/2026
Τοπία της Μνήμης: Αναδρομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη στο Ίδρυμα Γουλανδρή
Από 20/05/2026 έως 04/10/2026
Τριλογία: Αναδρομική έκθεση του Γιάννη Νομικού στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών
Από 09/09/2026 έως 15/10/2026
Ωδή στα πράγματα: Το ΕΜΣΤ επανασυστήνει τη Νίκη Καναγκίνη με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση
Από 02/04/2026 έως 08/11/2026
Ζωγραφική

Grids: Ο διεθνής ζωγράφος Aubert Issachar για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Η Roma Gallery παρουσιάζει στην Αθήνα την ατομική έκθεση σύγχρονης ζωγραφικής «Aubert Issachar: Grids», σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Άλιας Τσαγκάρη.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Monopoli Team

Η Roma Gallery παρουσιάζει την έκθεση Aubert Issachar: Grids, την πρώτη ατομική παρουσίαση του καλλιτέχνη στην Ελλάδα, από τις 17 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Οκτωβρίου 2026, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Άλιας Τσαγκάρη. Η έκθεση συγκεντρώνει ζωγραφικά έργα από τρεις πρόσφατες σειρές έργων του Issachar, τα «Ξεσπάσματα» (2025–2026), τα «Τοτεμικά πλέγματα» και τα «Τριαδικά πλέγματα» (οι δύο τελευταίες του 2026).

Tandem Tantrum [Διπλό ξέσπασμα], 2025, μικτή τεχνική σε καμβά, 195 × 167 εκ.
Tandem Tantrum, 2025, mixed media on canvas, 195 × 167 cm

Λίγα λόγια για την έκθεση

Μέσα από τη διαστρωμάτωση και τη μερική απόκρυψη λέξεων, μορφών και ζωγραφικών χειρονομιών στον καμβά, τα έργα παρουσιάζουν μια πυκνή εικαστική γλώσσα, στην οποία επαναλαμβανόμενα μοτίβα και ποικίλα γλωσσικά στοιχεία φανερώνουν το πλέγμα ως βασική οργανωτική δομή. Η έννοια του πλέγματος απασχολεί εδώ και καιρό τον Issachar, με το υπόβαθρό του στις οικονομικές επιστήμες να προσφέρει ένα πρόσθετο πλαίσιο κατανόησης της σταθερής ενασχόλησής του με συστήματα ταξινόμησης. Όταν το πλέγμα παίρνει τη μορφή σταυρολέξου ή μήτρας δεδομένων, παραπέμπει στην αρχιτεκτονική μέσω της οποίας η πληροφορία αποθηκεύεται και οργανώνεται. Οι επαναλαμβανόμενες γωνίες του ανακαλούν τη μονοτονία της καθημερινότητας και τον εγκλωβισμό της αστικής ζωής, ενώ οι λαβυρινθώδεις διατάξεις του παραπέμπουν στον μυθικό λαβύρινθο ως δομή αποπροσανατολισμού και διέλευσης.

Στα «Τοτεμικά πλέγματα» και στα «Τριαδικά πλέγματα», παλίνδρομα, αμφιγράμματα και ενίοτε τετράγωνα Sator εμφανίζονται σε δομές που παραπέμπουν σε σταυρόλεξο και προσδίδουν στη γραπτή γλώσσα χωρική υπόσταση, ενώ μορφές και αφηρημένα μοτίβα αποκρύπτουν εν μέρει τα λογοπαίγνια και διαταράσσουν την αναγνωσιμότητά τους και την κανονικότητα του πλέγματος. Εντός αυτών, αινιγματικές ή αμφίσημες διατυπώσεις αντλούν από παλαιότερα μυθικά και χρησμικά πρότυπα λόγου, ιδίως από τη δοκιμασία της Σφίγγας και τις διφορούμενες ρήσεις του μαντείου των Δελφών. Στα Τριαδικά πλέγματα, οι κατακόρυφα διατεταγμένες ζώνες οργανώνονται σύμφωνα με το φροϋδικό τριμερές μοντέλο του ψυχισμού, με το Υπερεγώ επάνω, το Εγώ στο κέντρο και το Εκείνο κάτω. Η ανώτερη ζώνη παρουσιάζει εσωτερικευμένους κοινωνικούς κανόνες και πολιτισμικούς κώδικες μέσα από αρχετυπικές ή χρησμικές διατυπώσεις. Η κεντρική και μεγαλύτερη ζώνη αντιστοιχεί στο Εγώ, το οποίο διέπεται από την αρχή της πραγματικότητας και προσανατολίζεται προς τον εξωτερικό κόσμο, ενώ η κατώτερη αφιερώνεται στο ένστικτο, τη σωματική επιθυμία και το ανεξέλεγκτο συναίσθημα.

Totemic Grid II [Τοτεμικό Πλέγμα II], 2026, μικτή τεχνική σε καμβά, 150 × 100 εκ.
Totemic Grid II, 2026, mixed media on canvas, 150 × 100 cm

Η κατώτερη αυτή ζώνη παρουσιάζει την αμεσότερη σύνδεση με τα πιο εξπρεσιονιστικά «Ξεσπάσματα» (2025–2026). Εδώ, οι επάλληλες μορφές, οι βιομορφικές φιγούρες και τα αφηρημένα μοτίβα παραπέμπουν στον σχεδιαστικό αυτοματισμό, καθώς η επανάληψη και η αντιστροφή προσδίδουν στα αυθόρμητα ίχνη μια προσωρινή οργάνωση, χωρίς να καταστέλλουν τον παρορμητικό τους χαρακτήρα. Οι κυρίαρχες κατοπτρικές φιγούρες παραπέμπουν σε μορφές ψυχικής αυτοπροσωπογραφίας, ενώ ταυτόχρονα προσλαμβάνουν τα περιγράμματα των τεσσάρων φαντασμάτων του Pac-Man, επαναφέροντας την εικονογραφία της πρώιμης ψηφιακής εποχής και την κουλτούρα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Καθένα από τα τέσσερα φαντάσματα ακολουθεί διαφορετική λογική καταδίωξης και ενσαρκώνει μια διακριτή μορφή κινδύνου ή φόβου. Το ένα δρα στρατηγικά από θέση ενέδρας, ένα άλλο συνδυάζει τη νωθρότητα με την αιφνίδια ταχύτητα, ένα τρίτο κινείται ευθέως και αδιάκοπα, ενώ το τέταρτο ακολουθεί μια εντελώς απρόβλεπτη πορεία. Οι μεταβαλλόμενες αυτές μορφές, χωρίς σαφή έμφυλο προσδιορισμό, συνδέονται με τη διερεύνηση του καλλιτέχνη σχετικά με τη συγκρότηση της ταυτότητας σε μια εποχή κατά την οποία οι παραδεδομένοι ρόλοι αναθεωρούνται υπό την επίδραση των μεταβολών στην εργασία, στους κοινωνικούς κανόνες και στην ψηφιακή τεχνολογία. Μεταγιουνγκιανά αρχέτυπα, όπως ο βασιλιάς, ο πολεμιστής, ο μάγος και ο εραστής, επιβιώνουν μετασχηματισμένα σε σύγχρονους ρόλους, όπως εκείνους του εργαζομένου, του συντρόφου, του μαθητή ή του πρωταγωνιστή, των οποίων η θέση εντός της κοινωνικής δομής δεν είναι πλέον δεδομένη. Τα σημεία τομής του πλέγματος προσφέρουν ένα μορφικό ομόλογο της έννοιας του ανήκειν, συνενώνοντας πολιτισμούς, γλώσσες, ιστορίες και έθιμα, χωρίς να τα ανάγουν σε μία κοινή καταγωγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜυρτώ Ξανθοπούλου: «Αιώνιος ανεμιστήρας» στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά12.09.2018

Aubert Issachar

Ο Aubert Issachar (γεν. 1979, Λονδίνο) είναι σύγχρονος ζωγράφος, το έργο του οποίου πραγματεύεται την ταυτότητα και τη συγκρότηση του νοήματος μέσα από τον μύθο, τα αρχέτυπα και τις γλωσσικές μορφές. Παλίνδρομα, αμφιγράμματα, σταυρολεξικές δομές, κατοπτρικές φιγούρες και διαστρωματωμένες ζωγραφικές επιφάνειες επανέρχονται στο πρόσφατο έργο του, συνδέοντας τη χωρική οργάνωση της γλώσσας με ψυχικές και ζωγραφικές δομές.

Ο Issachar έχει παρουσιάσει ατομικές και διατομικές εκθέσεις στο Σάο Πάολο, το Λονδίνο, τη Γενεύη, τη Βασιλεία και το Γκστάαντ. Έργα του ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στη Βραζιλία και την Ευρώπη.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Καλλιτέχνης: Aubert Issachar
Χώρος: Roma Gallery, Ρώμα 5, Αθήνα
Διάρκεια Έκθεσης: 17 Σεπτεμβρίου – 10 Οκτωβρίου 2026 | Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2026, 19:00
Πληροφορίες Χώρου: Roma Gallery, Ρώμα 5, Αθήνα. Τηλέφωνο: +30 213 035 8344
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ
  • Αθήνα
Κολωνάκι
Roma Gallery
Απο 17/09/2026 εως 10/10/2026
Ρώμα 5, Κολωνάκι
Τρίτη/Πέμπτη/Παρασκευή: 11:00–20:00
Τετάρτη/Σάββατο: 11:00–16:00
Περισσότερα από ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
Τέχνη για το εδώ και τώρα: 46 καλλιτέχνες από 10 χώρες ενώνουν τις φωνές τους σε μια ελληνική γκαλερί
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
65 χρόνια Ελληνοκορεάτικης φιλίας: Επετειακή έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Κέντρο Τεχνών
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Τριλογία: Αναδρομική έκθεση του Γιάννη Νομικού στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών
Εικαστικά
Μουσείο Ακρόπολης: Μια τελευταία ευκαιρία να ανακαλύψεις την έκθεση «Έμπνευση. Αρχαία Ελληνική Τέχνη στην Ιταλία»
Εικαστικά
Έχεις άλλη μια ευκαιρία να δεις την «Αφροδίτη» του Jeff Koons στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μετά το καλοκαίρι
Εικαστικά
Ιούλιος Βερν 200: Μια διαδραστική έκθεση στον «Ελληνικό Κόσμο» ζωντανεύει το σύμπαν του σπουδαίου συγγραφέα
Εικαστικά
Platforms Project 2026: Η γιορτή της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής σκηνής τον Σεπτέμβριο στο Καπνεργοστάσιο
Εικαστικά
Οι 32οι Πλόες επιστρέφουν στην Άνδρο με το “Το Αίνιγμα της Εικόνας”
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Midsummer Party: Ένα εικαστικό συμπόσιο από νέους καλλιτέχνες στη Roma Gallery
Εικαστικά
Titanic: Η νέα immersive έκθεση στο Γουδί μάς ταξιδεύει στην ιστορία του θρυλικού υπερωκεάνιου
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Γιατί Κελαηδά το πουλί στο κλουβί: Το Just Art Project στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων με μια ομαδική έκθεση
Εικαστικά
Convivial Gestures: Η έκθεση σύγχρονης τέχνης του Thermia Project στην Κύθνο