MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΚΘΕΣΗ X
Athens Photo Festival 2026: Η μεγάλη διεθνής συνάντηση φωτογραφίας στο Μουσείο Μπενάκη
Από 10/06/2026 έως 26/07/2026
Breaking: Ατομική έκθεση του Poka-Yio στη γκαλερί Upper Ankyle
Από 19/06/2026 έως 04/07/2026
City Metro: Οι φωτογραφίες του Jamel Shabazz στη γκαλερί House of Lucie
Από 11/06/2026 έως 11/07/2026
FORMA | Objects in Conversation: Έκθεση στο Uni.versus Art Room
Από 18/06/2026 έως 18/07/2026
Finding Balance: Έκθεση του Σταύρου Καπετάνιου στο Living Room
Από 12/06/2026 έως 05/07/2026
Maria La Callas: Τα κοστούμια της ταινίας του Pablo Larraín σε μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
Από 27/05/2026 έως 13/09/2026
South by Southeast: Η νέα έκθεση του ΕΜΣΤ ξαναχαρτογραφεί την Ελλάδα πέρα από τα όρια της Δύσης
Από 11/06/2026 έως 08/11/2026
Untitled (Pride and Contempt): Η πρώτη ατομική έκθεση της Barbara Kruger στο ΚΠΙΣΝ
Από 28/04/2026 έως 01/11/2026
«Columbia»: Η μνήμη των βινυλίων από τον Πάνο Χαραλάμπους
Από 29/04/2026 έως 29/06/2026
«Love Transcends All»: Μια πολυαισθητηριακή εξερεύνηση της αγάπης στο T.A.F./ the art foundation
Από 25/06/2026 έως 25/06/2026
«Servare Intaminatum»: Μια εικαστική έκθεση στο Αστεροσκοπείο με επίκεντρο την κλιματική κρίση
Από 04/06/2026 έως 04/07/2026
«Πνευματικό Πεδίο»: Η μεγάλη έκθεση του Θεόδωρου Στάμου στη Roma Gallery
Από 11/06/2026 έως 04/07/2026
«Τα Ημερολόγια»: Η έκθεση-αφιέρωμα στο έργο του Χρήστου Μποκόρου, στο Φουγάρο Art Center του Ναυπλίου
Από 19/06/2026 έως 31/10/2026
Έμπνευση: Το αποτύπωμα της αρχαίας ελληνικής τέχνης στην Ιταλία στο Μουσείο Ακρόπολης
Από 16/06/2026 έως 30/08/2026
Αναδρομικά: Νέα έκθεση στο Μουσείο Βορρέ επιχειρεί μια σύγχρονη ανάγνωση της συλλογής του
Από 25/04/2026 έως 25/04/2027
Αναπλάθοντας τη Μοίρα: Μια σύγχρονη έκθεση γλυπτικής φοιτητών της ΑΣΚΤ στο Εργαστήριο Γιάννη Παππά
Από 07/05/2026 έως 26/07/2026
Αναπλάθοντας την παράδοση: O Πάνος Βαλσαμάκης και η γέννηση της σύγχρονης ελληνικής κεραμικής
Από 04/06/2026 έως 31/01/2027
Γεννάδειος 100: Ένας αιώνας ζωής και έμπνευσης σε μια επετειακή έκθεση
Από 01/04/2026 έως 26/07/2026
Γιάννης Χρήστου – Εναντιοδρομία: Το «άγνωστο» αρχείο μιας μουσικής ιδιοφυΐας σε μια έκθεση στο ΕΜΣΤ
Από 02/02/2026 έως 08/11/2026
Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950: Το αποτύπωμα μιας ταραγμένης δεκαετίας μέσα από μια ψηφιακή έκθεση
Από 15/11/2021 έως 31/12/2026
Διεθνής Έκθεση Σύγχρονης Χαρακτικής για πρώτη φορά στην Αθήνα
Από 14/06/2026 έως 31/07/2026
Η «Αφροδίτη» του Jeff Koons στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Από 20/03/2026 έως 31/08/2026
Η Εισβολή της Αρχαιότητας: Το εικαστικό σύμπαν της Aleksandra Waliszewska στο Μουσείο Μπενάκη
Από 03/06/2026 έως 27/09/2026
Θέρως: Έκθεση της Τάνιας Δημητρακοπούλου στην Γκαλερί Σκουφά
Από 09/06/2026 έως 30/06/2026
Κινδύνεψα μόνο από ανεξέλεγκτες σκέψεις: Έργα του Αλέξανδρου Ψυχούλη στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
Από 16/05/2026 έως 04/10/2026
Λαμπρό τοπίο του χρώματος: Η νέα ατομική έκθεση της Μαρίας Φιλιππακοπούλου στην Kourd Gallery
Από 06/05/2026 έως 04/07/2026
Μία μεγάλη, immersive έκθεση για τη Frida Kahlo έρχεται στον «Ελληνικό Κόσμο»
Από 06/02/2026 έως 12/07/2026
Στάθης Λογοθέτης - Στη Γη: Μεγάλη αναδρομική έκθεση στο ΕΜΣΤ
Από 02/04/2026 έως 08/11/2026
Στο ένδοξο αλωνάκι: 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου σε μια έκθεση στην ΕΒΕ
Από 20/03/2026 έως 31/08/2026
Τοπία της Μνήμης: Αναδρομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη στο Ίδρυμα Γουλανδρή
Από 20/05/2026 έως 04/10/2026
Υφαίνοντας Όνειρα: Ιστορικά κιλίμια από το Γεράκι Λακωνίας στο Μουσείο Μπενάκη
Από 23/04/2026 έως 26/07/2026
Φωνές απο τα σύνορα: Έκθεση φωτογραφιας στο Goethe-Institut Athen
Από 16/06/2026 έως 17/07/2026
Ωδή στα πράγματα: Το ΕΜΣΤ επανασυστήνει τη Νίκη Καναγκίνη με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση
Από 02/04/2026 έως 08/11/2026
Διάφορα

Η φύση εντός των τειχών: Μία έκθεση για τη φύση και την πόλη στο Μουσείο Ηρακλειδών

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει τη διατομική έκθεση «Η φύση εντός των τειχών» των Κωνσταντίνου Πάτσιου και Μάριου Φούρναρη για την αστική βιοποικιλότητα.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Monopoli Team

Το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει τη διατομική έκθεση “Nature inside the walls” / “Η φύση εντός των τειχών” του Κωνσταντίνου Πάτσιου και του Μάριου Φούρναρη, που επιμελείται η Νίνα Φραγκοπούλου, Δρ Θαλάσσιας Βιολογίας, Ανεξάρτητη Επιμελήτρια. Η έκθεση αυτή διερευνά την αστική βιοποικιλότητα (φυτά, ζώα κ.α. στο περιβάλλον των πόλεων) μέσω της αλληλεπίδρασης της με την πόλη, τη μηχανή και την ανθρώπινη αντίληψη. Επίσης, φέρνει σε διάλογο τα έργα των καλλιτεχνών με τα επιτεύγματα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, από τη συλλογή του Μουσείου. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2025 στις 19:00 και θα διαρκέσει έως 18 Ιανουαρίου 2026.

Τα έργα της έκθεσης “Η φύση εντός των τειχών” σχολιάζουν τη σημερινή σχέση ανθρώπου-φύσης-τεχνολογίας και παραπέμπουν στην αντίθεση και τη σύνθεση μεταξύ του φυσικού περιβάλλοντος και του τεχνητού-αστικού τοπίου. Τοποθετημένα στους χώρους του Μουσείου Ηρακλειδών συνομιλούν με τα τεχνολογικά επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων, που αξιοποιούσαν τη φύση (ήλιο, νερό, άνεμο) δημιουργώντας τεχνολογίες με οικολογική συνείδηση. Στόχος της έκθεσης είναι να μας ευαισθητοποιήσει, με ορατό και συμβολικό τρόπο, για την ανάγκη διατήρησης και προστασίας της αστικής βιοποικιλότητας, αναδεικνύοντας τη σημασία της για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των πόλεων στην κλιματική κρίση. Επιπλέον, “Η φύση εντός των τειχών” προσκαλεί το κοινό να επανεξετάσει την αρμονία που υπήρχε ανάμεσα στον άνθρωπο, τη φύση και την τεχνολογία στην αρχαιότητα προτρέποντάς το να αναλογιστεί τον δικό του ρόλο στη διαμόρφωση ενός πιο αρμονικού μέλλοντος.

Η φύση εντός των τειχών

Κ. Πάτσιος: Vanity is my favorite sin

Η Θεώνη Αναστασοπούλου, Δρ Φιλοσοφίας σημειώνει:

“Το όραμα για το μέλλον της πόλης δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητο από το όραμα για το μέλλον της φύσης. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός θα όφειλε να φροντίζει ώστε η αστικοποίηση να μην καταλήγει σε “άμορφες αστικές συσσωματώσεις” αλλά σε πόλεις δομημένες στην κλίμακα του ανθρώπου και με πλήρη σεβασμό στη φύση (M. Bookchin). Επιβάλλεται, προφανώς, η αναζήτηση ενός μοντέλου ολιστικού που να προσεγγίζει τον αστικό χώρο ως μια ολότητα κοινωνική-οικονομική και, μαζί, φυσική πολιτισμική.

Η υγιής σχέση ανθρώπου -φύσης και, κατ’ επέκταση, πόλης -φύσης προϋποθέτει κυρίως μια υγιή κοινωνία, προκειμένου “η φύση εντός των τειχών” να μην έχει μια διακοσμητική αλλά μια ουσιαστική παρουσία. Η συγκατοίκηση ανθρώπου -φύσης, δηλαδή, θα πρέπει να γίνεται με όρους αλληλεξάρτησης και αλληλεγγύης μέσα σ’ ένα πλαίσιο οικολογικό που δεν θα υπακούει στους νόμους της αγοράς. Εάν η αστικοποίηση δεν γίνεται σε βάρος της φύσης (με την απόλυτη κυριαρχία της πόλης πάνω στην ύπαιθρο), όχι μόνο η φύση θα ευημερεί, αλλά και η πόλη θα ανακτήσει το πραγματικό νόημά της ως ο κατεξοχήν χώρος όπου κάθε πολίτης (ως οντότητα φυσική, κοινωνική, πολιτισμική) θα μπορεί να ολοκληρώνει όλες τις πτυχές της ύπαρξής του.”

Κ. Πάτσιος: The Cannibals kitchen

Ο Κωνσταντίνος Πάτσιος αναφέρει για το έργο του:

“Στην έκθεση “Nature inside the walls” που αποτελεί μια συνομιλία με τον εικαστικό Μάριο Φούρναρη αλλά και με το υπάρχον υλικό του Μουσείου Ηρακλειδών, παρουσιάζω ένα σύνολο νέων έργων. Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει ποικίλα εικαστικά μέσα, από ζωγραφική και φωτογραφία έως σύνθετα readymades και κολάζ, και επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ του φυσικού περιβάλλοντος και του αστικού χώρου, υπό την ανθρώπινη επίδραση. Η δουλειά μου συνιστά ένα δυναμικό οικοσύστημα, όπου φαινομενικά ασύνδετα στοιχεία συνυπάρχουν, συγκροτώντας μια κοινότητα από μορφές, ικανές να γεννούν πολλαπλές και αλληλοδιάδοχες αφηγήσεις.

Ο διάλογος με τα εκθέματα του Μουσείου και με τη δουλειά του Μάριου Φούρναρη στοχεύει στη διαμόρφωση μιας ενιαίας αφήγησης που ανατέμνει το δίπολο φύση–πόλη μέσα σε ένα πλαίσιο ιστορικό και βιωματικό. Οι σύγχρονες πόλεις μεταμορφώνονται στα έργα μου σε εικαστικά τοπία που αποτυπώνουν τη σχέση με την άγρια ζωή — αυτήν που φιλοξενούν αλλά και αυτήν που αποκλείουν. Η νέα αυτή σειρά έργων προέκυψε από μια διάθεση καταγραφής της βιοποικιλότητας: Ελέφαντες, λιοντάρια, νυχτοπεταλούδες, σπουργίτια και άλλα ζώα της άγριας ζωής εμφανίζονται στα έργα, αναδεικνύοντας το αστικό τοπίο ως έναν φαντασιακό λαβύρινθο, υπαρκτής και ψυχικής σημασίας ταυτόχρονα.

Η φύση εντός των τειχών

Κ. Πάτσιος: Fragile communitie

Η κλιματική αλλαγή διατρέχει το έργο μου σαν ένα αλλόκοτο φως που διαχέεται στο τοπίο, μεταβάλλοντάς το διαρκώς. Πολλά από τα έργα λειτουργούν ως παλίμψηστα: πολύχρωμα, πολυεπίπεδα μωσαϊκά που γίνονται καταφύγια για την άγρια ζωή. Το εικαστικό μου αποτύπωμα αναδεικνύει το ανθρώπινο ίχνος, που όσο εξελίσσεται —τεχνολογικά και πληθυσμιακά — τόσο συρρικνώνει τον φυσικό κόσμο. Ο άνθρωπος υπήρξε η κορωνίδα της Δημιουργίας στις δικές του αφηγήσεις. Σε έναν κόσμο που λειτουργεί μέσα από αλληλεξαρτήσεις, η ανθρώπινη υπεροχή συνεπάγεται ευθύνη απέναντι στο σύνολο της ζωής. Οι νέες μου εικόνες επιδιώκουν τη σύνθεση μιας νέας πραγματικότητας, όπου ένας ελέφαντας και ένας ουρανοξύστης ισορροπούν αρμονικά πάνω σε μια οπτική ίνα — μια μεταφορά της ανάγκης για συνύπαρξη, ισορροπία και σεβασμό.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑThe Shape of Desire: Η νέα έκθεση του Στάθη Αλεξόπουλου στο NYX Esperia Palace Hotel Athens12.09.2018

Ο Μάριος Φούρναρης σημειώνει:

“Στο έργο μου κυριαρχεί ένα πολυτροπικό σύστημα έκφρασης, τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς τα μέσα που χρησιμοποιώ. Κατασκευές, μικρές γλυπτικές συνθέσεις, ζωγραφική, φωτογραφία και βίντεο συγκροτούν ένα ετερόκλητο αλλά συνεκτικό σύνολο που διερευνά τη σχέση ανάμεσα στο φυσικό και το τεχνητό, το οργανικό και το βιομηχανικό. Το εικαστικό μου σύμπαν συγκροτείται μέσα από την καταγραφή και επανασύνθεση βιομηχανικών ευρημάτων του σύγχρονου υλικού πολιτισμού, καθώς και οργανικών καταλοίπων του φυσικού κόσμου. Σκοπός μου δεν είναι η ανάδειξη μιας απλής συνύπαρξης, αλλά η δημιουργία μιας νέας, υβριδικής συλλογικής ύπαρξης, ικανής να ανταποκριθεί στα δεδομένα ενός μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος.

Marios Fournaris: No title Collage Color pencils

Οι μεγάλες εγκαταστάσεις που θυμίζουν οικιστικά μορφώματα του ζωικού ή προ-ανθρώπινου κόσμου, οι γλυπτικές συνθέσεις με κεραμικά μέρη και οργανικά υλικά, όπως και η ταξινομική εικαστική προσέγγιση της ζωγραφικής, λειτουργούν ως αποτυπώσεις προσαρμοστικών στρατηγικών, είτε της φύσης απέναντι στο ανθρωπογενές τεχνολογικό περιβάλλον είτε του ανθρώπου μέσα σε ένα φυσικό πλαίσιο που διαρκώς συρρικνώνεται και μεταλλάσσεται. Η υβριδικότητα που διατρέχει το έργο μου δεν περιορίζεται σε μορφολογικό ή υλικό επίπεδο, αλλά επεκτείνεται και στον κοινωνικό χώρο. Μέσα από τις φωτογραφίες και τα βίντεο, εστιάζω στην περιβαλλοντική κρίση, την υποβάθμιση του αστικού τοπίου, τη μοναξιά, την απομόνωση και την αποξένωση του σύγχρονου ανθρώπου. Ο αστικός χώρος δεν προσεγγίζεται απλώς ως σκηνικό ή φόντο, αλλά ως ένα δυναμικό πεδίο συνύπαρξης και έντασης ανάμεσα σε ανθρώπινες και μη-ανθρώπινες μορφές ζωής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΒοτανολογίες: Η σύγχρονη τέχνη συναντά την οικολογία σε μια έκθεση στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων12.09.2018

Στο πλαίσιο της θεματικής της έκθεσης για την αστική βιοποικιλότητα, το έργο μου αποκτά επιπλέον βάθος: οι μορφές του δεν λειτουργούν μόνο ως αισθητικές προτάσεις, αλλά ως εικαστικές αναπαραστάσεις εν δυνάμει οργανισμών που γεννιούνται ή εξελίσσονται μέσα στις αντιφάσεις της πόλης. Έτσι, το έργο μου υποστηρίζει τη φαντασιακή και υλική δυνατότητα για έναν μελλοντικό κόσμο συνύπαρξης και ανοχής, όπου φύση και πολιτισμός δεν βρίσκονται σε αντίθεση, αλλά συνδιαμορφώνουν τη βιόσφαιρα ως ένα ενιαίο, εξελισσόμενο σώμα.”

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί διάλεξη δημόσιας επιστήμης: “Το πράσινο στην πόλη – ένα παράθυρο στη φύση” Αντώνης Σκορδίλης, Δρ Οικολογίας Φυτών, Αρχιτέκτονας Τοπίου

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Καλλιτέχνης: Κωνσταντίνος Πάτσιος, Μάριος Φούρναρης
Χώρος: Μουσείο Ηρακλειδών
Διάρκεια Έκθεσης: Από Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2025 έως 18 Ιανουαρίου 2026
Είσοδος: Γενική είσοδος​: 7€, Μειωμένο εισιτήριο: 5€
Πληροφορίες Χώρου: Μουσείο Ηρακλειδών: Ηρακλειδών 16, Τηλ.: 2103461981
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Σχετικά Θέματα
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
«Love Transcends All»: Μια πολυαισθητηριακή εξερεύνηση της αγάπης στο T.A.F./ the art foundation
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Φωνές απο τα σύνορα: Έκθεση φωτογραφιας στο Goethe-Institut Athen
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
FORMA - Objects in Conversation: Ένας "διάλογος" ανάμεσα στη Μαριλένα Μιχοπούλου και τη Δώρα Χαραλαμπάκη στο Uni.versus
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Έμπνευση: Το αποτύπωμα της αρχαίας ελληνικής τέχνης στην Ιταλία στο Μουσείο Ακρόπολης
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Τι μένει όταν το έκτακτο γίνεται κανονικότητα; Η νέα έκθεση του Poka-Yio στην Upper Ankyle
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Finding Balance: Έκθεση του Σταύρου Καπετάνιου στο Living Room
Εικαστικά
Athens Photo Festival 2026: Η μεγάλη διεθνής συνάντηση φωτογραφίας στο Μουσείο Μπενάκη
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Θέρως: Έκθεση της Τάνιας Δημητρακοπούλου στην Γκαλερί Σκουφά
Εικαστικά
«Τα Ημερολόγια»: Η έκθεση-αφιέρωμα στο έργο του Χρήστου Μποκόρου, στο Φουγάρο Art Center του Ναυπλίου
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
City Metro: Οι φωτογραφίες του Jamel Shabazz στη γκαλερί House of Lucie
Art & Culture
«Servare Intaminatum»: Μια εικαστική έκθεση στο Αστεροσκοπείο με επίκεντρο την κλιματική κρίση
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Η Εισβολή της Αρχαιότητας: Το εικαστικό σύμπαν της Aleksandra Waliszewska στο Μουσείο Μπενάκη