MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΙΔΑΜΕ/ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Σταύρος Ξαρχάκος: Μια συναυλία-ορόσημο στο Ηρώδειο

Ο Σταύρος Ξαρχάκος ταξίδεψε το κοινό με τη μουσική του στο κατάμεστο Ηρώδειο με τους Μαρία Φαραντούρη, Γιάννη Κότσιρα και Ηρώ Σαΐα να ερμηνεύουν τις διαχρονικές συνθέσεις του.

| Φωτογραφίες: Ευαγγελία Θωμάκου
author-image Σπύρος Χαϊντούτης

Την Κυριακή 18 Ιουνίου βρεθήκαμε στο Ηρώδειο, ανάμεσα σε χιλιάδες κόσμο, για μια ακόμη ιστορική συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου ενταγμένη στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Η συναυλία ήταν sold out από τις πρώτες ώρες προπώλησης και επαναλαμβάνεται στις 4 Ιουλίου.

Μαζί του είχε την κορυφαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη και τις μαγευτικές φωνές των Γιάννη Κότσιρα και Ηρώ Σαΐα. Σχεδόν τρεις ώρες γεμάτες συγκίνηση, με τραγούδια-ορόσημα, ανεξίτηλά χαραγμένα στη μνήμη του κοινού και τρία νέα μελοποιημένα ποιήματα του Ρίτσου, του Σεφέρη και του Χριστοδούλου.

Οι μουσικές διαδρομές του Λαϊκού Σταύρου Ξαρχάκου

Από την Καισαριανή, το Μεγάλο μας τσίρκο, το Μάνα μου Ελλάς, τα λυτρωτικά τραγούδια του Πολυτεχνείου και την Κοκκινιά, ο Σταύρος Ξαρχάκος, κινούμενος σαν αερικό στον ρυθμό της μουσικής ανάμεσα στους συνεργάτες του, έδειξε για άλλη μια φορά το ιδιοφυές ταλέντο του στην παραδοσιακή, στη συμφωνική και την σύγχρονη μουσική. Ο μοναδικός μαεστρικός του τρόπος, του χαρίζει ένα εκτόπισμα που τον κάνει να φαίνεται τεράστιος, λες και παίρνει τη μορφή του εκάστοτε οργάνου που συντονίζει ή μεταμορφώνεται σε νότες. Γεμάτος ενέργεια και ποτισμένος με μουσική μέχρι το μεδούλι, ο Σταύρος Ξαρχάκος διατηρεί τη νεανική του ανησυχία και ξεσηκώνει το πλήθος όπως μόνο εκείνος ξέρει.

Γεννημένος το 1939 στη γειτονιά των Εξαρχείων, ο Σταύρος Ξαρχάκος ήξερε από νωρίς ότι θα ασχοληθεί με τη Μουσική. Με σπουδές στο Ωδείο Αθηνών, στο Παρίσι και στο Juliard School of Music της Νέας Υόρκης, εμφανίζεται στην Ελληνική σκηνή τη δεκαετία του 60′ συνθέτοντας ιστορικά τραγούδια, κυρίως για το θέατρο και το σινεμά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣτην πρόβα του Σταύρου Ξαρχάκου: Μία πρώτη γεύση από το όραμα του σπουδαίου συνθέτη για το δημοτικό τραγούδι12.09.2018

Με μια πλούσια δισκογραφία, ο Ξαρχάκος έγραψε ιστορία για την Ελληνική μουσική, εξερευνώντας διαρκώς νέα είδη, πάντα κοντά στο λαό και πιστός στο έργο του. Ξεχώρισε ιδιαίτερα για την συνεργασία του με μεγάλους ποιητές όπως ο Νίκος Γκάτσος και θεατρικούς συγγραφείς όπως ο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Μάλιστα, όταν ερωτήθηκε από τον Μάνο ΧατζιδάκιΓιατί τα καλύτερα τραγούδια σου τα δίνεις στον Ξαρχάκο;” ο Νίκος Γκάτσος απάντησε “Γιατί αυτός είναι λαϊκός συνθέτης.

Πράγματι, ο Σταύρος Ξαρχάκος μιλούσε και μιλάει πάντα στη ψυχή του λαού. Λαϊκός αλλά με βαριά γραφή. Με πέντε χιλιάδες άτομα κάτω από την Ακρόπολη να πάλλονται στο ρυθμό κάθε φορά που έδινε το σήμα, ο συνθέτης εξακολουθεί να μας χαρίζει αξέχαστες στιγμές. Οι μουσικοί του, με ευλάβεια και προσήλωση, λειτουργούν άρτια στο κούρδισμα του και ακολουθούν πιστά τον ρυθμό και το έργο του.

Η Μαρία Φαραντούρη, ο Γιάννης Κότσιρας και η Ηρώ Σαΐα

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας ακούστηκαν τρία μοναδικά μελοποιημένα ποιητικά κείμενα που μοιράστηκαν η Μαρία Φαραντούρη με τον Γιάννη Κότσιρα και τον Ξενοφώντα Ραράκο σε ρόλο αφηγητή. Τη βραδιά άνοιξε η ερμηνεύτρια- θρύλος Μαρία Φαραντούρη με το ανατριχιαστικά επίκαιρο ποίημα του ΣεφέρηΜα τι γυρεύουν οι ψυχές μας ταξιδεύοντας;“. Η σύμπραξη της αυτή με τον μεγάλο μαέστρο δημιούργησε μια εκστατική ατμόσφαιρα με τους δύο καλλιτέχνες να δίνουν όλο τους το είναι. Μία από τις μεγαλύτερες φωνές της Ελλάδος σε συνδυασμό με τις μελωδίες του συνθέτη μας χάρισαν μοναδικές στιγμές ψυχικής ανάτασης.

Στο δεύτερο και μεγαλύτερο μέρος της βραδιάς, προστέθηκε στο σχήμα η ερμηνεύτρια και σύζυγος του Σταύρου Ξαρχάκου, Ηρώ Σαΐα και μαζί με τον καθηλωτικό Γιάννη Κότσιρα μας ταξίδεψαν σε αγαπημένα τραγούδια από τη δισκογραφία του καλλιτέχνη, όπως είναι το Μάνα μου Ελλάς, η Χοντρομπαλού, Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και άλλα κομμάτια ορόσημα για την Ελληνική μουσική. Η Ηρώ Σαΐα, σε έναν άρρηκτο δεσμό με τον Σταύρο Ξαρχάκο που τη διεύθυνε μόνο με τις ματιές του, συγκίνησε με τη φωνή της και την πειθαρχημένη και αισθαντική ερμηνεία της.

Η βραδιά έκλεισε με όλους τους ερμηνευτές και μουσικούς στο ανατριχιαστικό κομμάτι Εμείς που μείναμε σε στίχους του Νίκου Γκάτσου και το κοινό να φεύγει πλημμυρισμένο από συναισθήματα, υποκλινόμενο στο μεγαλείο του Σταύρου Ξαρχάκου. Είναι τιμή να ψυχαγωγείται και παράλληλα να μορφώνεται κανείς μέσα από τη μουσική ενός τέτοιου συνθέτη σε έναν ιστορικό χώρο σαν το Ηρώδειο, με τη μεγάλη βραδιά να επαναλαμβάνεται στις 4 Ιουλίου λόγω μεγάλης ζήτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤι κι αν κλείνουν τα 40; Οι καταιγιστικοί Waterboys ανήκουν στο «σήμερα»12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διεύθυνση ορχήστρας Σταύρος Ξαρχάκος
Ερμηνεύουν Μαρία Φαραντούρη, Γιάννης Κότσιρας, Ηρώ Σαΐα
Αφηγητής Ξενοφών Ραράκος
Μουσικοί Νεοκλής Νεοφυτίδης πιάνο, Βασίλης Δρογκάρης ακορντεόν, Ηρακλής Ζάκκας μπουζούκι, Δημήτρης Ρέππας μπουζούκι, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης έγχορδα, Παντελής Ντζιάλας ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, Βαγγέλης Πασχαλίδης σαντούρι, Γιάννης Δίσκος πνευστά, Στέφανος Χατζηαναγνώστου φλάουτο, Χάρης Κελλάρης ηλεκτρικό μπάσο
Ηχοληψία Γιώργος Κορρές, Γιώργος Κολεβέντης
Φωτισμοί Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Συμπαραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Cricos Productions

Περισσότερα από ΕΙΔΑΜΕ / Συναυλίες
VIMA_WEB3b