MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Τι κι αν κλείνουν τα 40; Οι καταιγιστικοί Waterboys ανήκουν στο «σήμερα»

Οι Waterboys κλείνουν τα 40 φέτος – κι όμως η μουσική τους δεν “γερνάει”. Από το διαχρονικό “The Whole of the Moon”, μέχρι τη “Μεγάλη Μουσική” και τον φοβερό πρόσφατο δίσκο τους, ο πάντα ευρηματικός Mike Scott φροντίζει να μένουν πάντα επίκαιροι.

Τατιάνα Γεωργακοπούλου | 18.06.2023

Το 1973 ο Lou Reed κυκλοφορεί το “The Kids”, ένα από τα πιο θλιβερά κομμάτια του τρίτου δίσκου του, με τίτλο Berlin. Ο 15χρονος τότε Mike Scott θα ακούσει το τραγούδι και ένας στίχος θα κολλήσει στο μυαλό του: “…And I am the water boy”. Μία δεκαετία αργότερα, ο Scott θα ιδρύσει ένα συγκρότημα, που θα στιγματίσει το rock n roll και θα συστήσει τη “μεγάλη μουσική”. Το όνομα τους, Waterboys.

Ένα καλοκαίρι, σαν σήμερα, λοιπόν, 40 χρόνια πριν, θα κυκλοφορήσει ο πρώτος ομώνυμος δίσκος τους. Λίγους μήνες νωρίτερα είχαν κάνει το ντεμπούτο τους με το A Girl Called Johnny – ένα τραγούδι που το κοινό ακόμα ζητά στις συναυλίες τους και ελπίζουμε να το ακούσουμε κι εμείς στο Ηρώδειο στις 22 Ιουνίου.

Ο δίσκος που καθόρισε την καριέρα τους, ωστόσο, ήταν εκείνος του 1985, με τίτλο This is the Sea, ο οποίος φυσικά περιλάμβανε το εμβληματικό The Whole of the Moon, ένα κομμάτι που λάτρεψε ο Bob Dylan και έχει διασκευαστεί από αμέτρητους καλλιτέχνες από τους Killers μέχρι τον Prince.

Οι κριτικοί συνέχισαν να τους κατατάσσουν στην ίδια κατηγορία με συγκροτήματα, όπως οι U2 και οι Simple Minds και τότε ήταν που ο Mike Scott άρχισε να χάνει κάθε ενδιαφέρον για τη “μεγάλη μουσική”. Κάπως έτσι, ήρθε η στροφή στους πιο απλούς folk rock ήχους και γεννήθηκε ένα από τα πιο διάσημα και τολμηρά άλμπουμ τους, το Fisherman’s Blues το 1988, που εγκαινίασε μια εντελώς νέα εποχή.

Φυσικά, ο ήχος τους άλλαξε ξανά και ξανά από τότε. Το 1993, λίγο πριν διαλυθούν, ο Scott θα επιστρέψει στη “Μεγάλη Μουσική” με το Dream Harder, βασισμένος μόνο στην κιθάρα του, με το όνομα Waterboys, αλλά χωρίς κανένα μέλος να συμμετέχει στο εγχείρημα. Μετά από δύο σόλο άλμπουμ, οι Waterboys θα επανενωθούν με το A Rock in the Weary Land και ο Scott θα συστήσει ένα ακόμη μουσικό είδος, το “Sonic rock”. Το 2002 θα επιστρέψουν σε πιο folk rock ήχους, ενώ θα ακολουθήσουν το Karma to Burn, το Book of Lightning και το An Appointment With Mr Yeats.

Οι Waterboys στα καλύτερα τους

Κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα και συγκεκριμένα στα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία ο Mike Scott μάς έχει χαρίσει μερικά από τα καλύτερα άλμπουμ του συγκροτήματος εδώ και πολύ καιρό, κάνοντας την αρχή με το Modern Blues, συνεχίζοντας με την τριλογία Out of All This Blue (2017), Where the Action Is (2019) και Good Luck, Seeker (2020) για να φτάσουμε στο αποκορύφωμα που αποτέλεσε το πιο πρόσφατο δισκογραφικό βήμα τους, ο δίσκος με τίτλο All Souls Hill.

Όπως και στους προηγούμενους δίσκους αυτής της δεκαετίας, ο Scott συνεχίζει να πειραματίζεται με hip-hop και ηλεκτρονικούς ήχους, αυτή τη φορά όμως επέστρεψε για λίγο σε πιο “κλασικά” μονοπάτια, στο rock των Waterboys, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το The Liar, ένα βιτριολικό κομμάτι – επίθεση στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump και στις εξωφρενικές (για να το θέσουμε κομψά) πολιτικές του, αλλά και το Once Were Brothers, μία διασκευή του κλασικού κομματιού του Robbie Robertson. Άλλα highlights του δίσκου το Southern Moon, το Blackberry Girl, το Here We Go Again και φυσικά τα Painting America White και Jumpin Jack Flash, που αποδεικνύουν ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν ο Mike Scott μπορεί να ροκάρει όπως στα 20 του – ίσως και περισσότερο.

Αν αυτός ο δίσκος δείχνει κάτι όμως αυτό είναι ότι ο Mike Scott δεν ξεμένει ποτέ από νέες ιδέες, διάθεση για πειραματισμό και φυσικά έμπνευση.

40 χρόνια καριέρας σε μία συναυλία στη σκιά της Ακρόπολης

Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τη (διπλή λόγω sold out) εμφάνισή τους στο Piraeus 117 Academy και αυτός ο χρόνος ήταν αρκετός για να μας λείψουν. Ευτυχώς, φέτος το καλοκαίρι θα κάνουν μερικές εμφανίσεις στην Ευρώπη και φυσικά η πολυαγαπημένη τους Ελλάδα δεν θα μπορούσε να λείπει από το πρόγραμμά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα 20+2 highlights του Φεστιβάλ Αθηνών 202312.09.2018

Και μπορεί να έχουν επισκεφτεί πολλές φορές τη χώρα μας, αυτή όμως θα είναι μοναδική, γιατί θα παίξουν για πρώτη φορά σε ένα από τα ομορφότερα και αρχαιότερα μνημεία της χώρας μας, το Ηρώδειο – ίσως τον πιο ταιριαστό χώρο για την πάντα μεθυστική εμπειρία που αποτελούν οι συναυλίες τους.

Τι να περιμένουμε να ακούσουμε στις 22 Ιουνίου στο Ηρώδειο, λοιπόν; Ο Mike Scott δεν χαλάει ποτέ χατίρι – είναι γνωστός γι’ αυτό. Οπότε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα ακούσουμε το Whole of the Moon με το φεγγάρι να λούζει το Ηρώδειο – μία στιγμή που περιμένουμε πως και πως!

Σίγουρα θα ακούσουμε και τα υπόλοιπα θρυλικά classics των Waterboys, από το βγαλμένο από ιρλανδικό παραμύθι Fisherman’s Blues, μέχρι το κομμάτι – ύμνο This is the Sea και φυσικά τα αγαπημένα And a Bang on the Ear και A Girl Called Johnny, ενώ ελπίζουμε να ακούσουμε και μερικά από τα πιο πρόσφατα κομμάτια τους.

Το σίγουρο είναι ότι οι Waterboys και ο Mike Scott μάς επιφυλάσσουν μία συναυλιακή εμπειρία που θα αφήσει εποχή και θα μας θυμίσει γιατί 40 χρόνια αργότερα η μουσική τους παραμένει “μεγάλη”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι Waterboys για πρώτη φορά στο Ηρώδειο12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

The Waterboys: “All about The whole of the Moon”
Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023, Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Πληροφορίες Εισιτηρίων: Όλες οι θέσεις, κάτω και άνω διαζώματος, είναι αριθμημένες. Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από 30 ευρώ και φθάνουν τα 65 ευρώ.

Eπίσημα σημεία πώλησης εισιτηρίων: Δίκτυο viva.gr
Τηλεφωνικά: 11876
Δίκτυο μεταπωλητών viva: Καταστήματα: Nova, Public, Media Markt, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, αθηνόραμα.gr, Yoleni’s

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b