MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
Αθήνα ΕΛΙΖΕ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
Animal
Aquaman: Το χαμένο βασίλειο
Barbie
Bob Marley: One Love
Dune: Μέρος δεύτερο
Ennio: The Maestro
Ferrari
Gaza
Ladies in Waiting
Madame Web
Poor Things
Take a Trip
White Dog
Άγνωστοι μεταξύ μας
Άκουσέ με
Ανατομία μιας πτώσης
Αποστολή στην Ελλάδα
Αργκαϊλ
Αργοναύτες: Η οργή του Ποσειδώνα (μεταγλωττισμένη)
Αστερίξ και Οβελίξ στο δρόμο για την Κίνα (μεταγλωττισμένη)
Αστερίξ και Οβελίξ στο δρόμο για την Κίνα (με υπότιτλους)
Γάτες στο μουσείο (μεταγλωττισμένη)
Γουόνκα (μεταγλωττισμένη)
Γουόνκα (με υπότιτλους)
Εκεί που το κακό παραμονεύει
Εμπόλεμη ζώνη
Ενα ταξίδι για πάπιες (μεταγλωττισμένη)
Εξέλιξη
Ευχή (μεταγλωττισμένη)
Ζώνη ενδιαφέροντος
Η Περιφρόνηση
Η αδελφότητα της καπνιστής σάουνας
Η γη της επαγγελίας
Η κυρία με το σκυλάκι
Η τελευταία παμπ
Λατρεύω να σε μισώ
Μάγια η μέλισσα: Η χρυσή σφαίρα (μεταγλωττισμένη)
Μάτια ερμητικά κλειστά
Μην περιμένετε και πολλά από το τέλος του κόσμου
Μια γυναίκα
Μια ζωή
Μυστήριο στη φάρμα των ζώων (μεταγλωττισμένη)
Ξερά χόρτα
Ο Μαέστρος
Ο διάβολος δεν υπάρχει
Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού
Οι ευχούληδες 3:Μαζί για μπάντα (μεταγλωττισμένη)
Οι περιπέτειες του επιθεωρητή Σαν (μεταγλωττισμένη)
Ο καπετάν Μιχάλης
Ο καρυοθραύστης και η μαγική φλογέρα (μεταγλωττισμένη)
Ο μελισσοκόμος
Ο μικρός Νικόλας: Τι περιμένουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι; (μεταγλωττισμένη)
Ο πάγος που καίει
Οπενχάιμερ
Περάσματα
Περασμένες ζωές
Πεσμένα φύλλα
Πρίμα μπαλαρίνα
Στο γραφείο καθηγητών
Τα παιδιά του χειμώνα
Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις; (μεταγλωττισμένη)
Το αγόρι και ο ερωδιός
Το αλάνι
Το μπλε καφτάνι
Το χέρι της Θείας δίκης
Υπέροχες μέρες
Φόνισσα
Χελωνονιντζάκια: Μεταλλαγμένος χαμός (μεταγλωττισμένη)
ΔΡΑΜΑ

Το παιχνίδι με τη φωτιά

O Λι Τσανγκ-ντογκ βάζει φωτιά στην οθόνη με ένα ατμοσφαιρικό φιλμ φτιαγμένο με σασπένς, σεξ, δράμα και απέραντο συμβολισμό

stars-fullstars-fullstars-fullstars-fullstars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 148'
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Ο Γιόνγκσου έχασε μόλις τη δουλειά του. Τυχαία θα συναντήσει τη Χάεμι, ένα κορίτσι που έμενε κάποτε στη γειτονιά του. Εκείνη του ζητάει να προσέχει τη γάτα της όσο θα λείπει σε ταξίδι. Με την επιστροφή της, συστήνει στο Γιόνγκσου τον μυστηριώδη και γοητευτικό Μπεν, που γνώρισε στο ταξίδι της. Οι τρεις τους αρχίζουν να κάνουν στενή παρέα αλλά όσο ο Μπεν μιλάει στο Γιόνγκσου για τις περίεργες συνήθειες του, ο έρωτας του τελευταίου για τη Χάεμι μεγαλώνει.

 «Δεν υπάρχουν πολλοί Γκάτσμπι στην Κορέα» ακούγεται να λέει σε μία σκηνή ο Γιόνγκσου που δεν μπορεί να διανοηθεί πως ο συνομήλικος του Μπεν ζει μια τόσο πλούσια και άνετη (αλλά και ανεξήγητη αφού σχεδόν ποτέ δεν τον βλέπει να εργάζεται ενώ αντίθετα διαθέτει κι άπλετο ελεύθερο χρόνο για βόλτες και ταξίδια) ζωή, ενώ κάποια στιγμή που τον ρώτησε πως βιοπορίζεται εκείνος δεν ήταν και τόσο σαφής: «Είναι αρκετά περίπλοκο αυτό που κάνω και μάλλον δεν θα το καταλάβεις. Ας αρκεστούμε σε κάτι απλό. Ας πούμε ότι… παίζω». Το πυκνό μυστήριο που καλύπτει τη ζωή του Μπεν απλώνεται σαν ιός στην ταινία κάνοντας την πραγματικότητα να μην είναι τόσο ευδιάκριτη για τον Γιόνγκσου. Ακόμη χειρότερα, ο τελευταίος αρχίζει να έχει και αμφιβολίες για το αν οι ιστορίες που του εκμυστηρεύεται η γλυκιά Χάεμι είναι αληθινές ενώ η ιστορία αυτού του ιψενικού τριγώνου παίρνει απρόσμενη τροπή όταν η κοπέλα εξαφανίζεται.

Ο Λι Τσανγκ-ντογκ («Η ποίηση») γοητεύεται από το μυστηριώδες διήγημα του Χαρούκι Μουρακάμι και φτιάχνει μια σαγηνευτικά παράδοξη ερωτική ιστορία που αλλάζει διαρκώς ύφος και προσανατολισμό, με απώτερο σκοπό τη μελέτη των ταξικών ανισοτήτων στην σύγχρονη Νότια Κορέα.

Με διαρκή πήγαινε-έλα μεταξύ αλήθειας και ψέματος, ράθυμες κινήσεις της κάμερας και αψεγάδιαστη περιγραφή μιας κοινωνικής ομάδας χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον («μην είσαι μουτρωμένος- φρόντιζε να διασκεδάζεις και να περνάς καλά χωρίς να σε προβληματίζει τίποτα» παροτρύνει ο Μπεν τον Γιόνγκου) αλλά και ενδιαφέροντα (όπως εξομολογείται ο Μπεν το αγαπημένο του χόμπι είναι να βάζει φωτιά κάθε 2 μήνες σε έρημους στάβλους και θερμοκήπια, χωρίς να κινδυνεύει καμία ζωή) το «Burning» αφορά εκτός από την ερωτική εμμονή και (κυρίως) στη σύγκρουση δύο κόσμων. Ο Γιόνγκσου και η Χάεμι συμβολίζουν τον επαρχιωτισμό και την πείνα-λαχτάρα για μια καλύτερη ζωή ενώ ο αστός Μπεν παρότι πατά στο σήμερα και έχει στραμμένο το βλέμμα του στο μέλλον μοιάζει να είναι άδειος από ζωή. Είναι ξεκάθαρα το παρελθόν και το μέλλον της Ν.Κορέας και ο σκηνοθέτης προσπαθεί να γίνει πιο σοφός μελετώντας τις αντιθέσεις τους ενώ δεν ξεχνάει και το άλλο μισό της, φτιάχνοντας μια υπέροχη ποιητική σκηνή όταν οι ήρωες μοιράζονται τις αναμνήσεις τους από το χωριό στα σύνορα όπου άκουγαν όταν ήταν παιδιά τα μεγάφωνα  της Βόρειας Κορέας να «παίζουν» την προπαγάνδα του καθεστώτος.  Το εύφλεκτο αυτό love story που μετατρέπεται τόσο αβίαστα και εύκολα σε ψυχολογικό θρίλερ γύρω από το φαίνεσθαι και το είναι, διαθέτει μια κοφτερή ματιά γύρω από τις βεβαιώσεις της ζωής αλλά και το άπιαστο κυνήγι της ευτυχίας  που θα σας κλέψει την καρδιά με την λιτή αλήθεια του. Η ταινία υμνήθηκε από την παγκόσμια κριτική στην πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Καννών και βρίσκεται στην τελική λίστα για τις υποψηφιότητες του Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Burning
Σκηνοθεσία: Λι Τσανγκ-ντογκ
Σενάριο: Οχ Τζουνμί, Λι Τσανγκ-ντονγκ

Παίζουν: Στίβεν Γιούν, Γιου Αχ-ιν, Τζουν Τζονγκ-σέο

Διάρκεια: 148'
Χώρα: Νότιος Κορέα
Έτος: 2018

Rating: 4
Διανομή: Seven Films
Περισσότερα από CINEMA
VIMA_WEB3b