MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
30
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
Chungking Express
Dolly
Dust to Dust
Father Mother Sister Brother
GOAT: Ο δρόμος προς την κορυφή (μεταγλωττισμένη)
Gorgona
Hokum
I was a stranger
Kuhle Wampe-Σε ποιον ανήκει ο κόσμος?
La dolce vita
Madonnas
Michael
Pillion
Primavera
Queer Movie Nights 2024
Sirât
The Drama
The Super Mario Galaxy: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
The Super Mario Galaxy: Η ταινία (με υπότιτλους)
Vampyr
Ένα απλό ατύχημα
Αμνετ
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Αποστολή χαίρε Μαρία
Από το σούρουπο ως την αυγή
Βίλμα: Το τελευταίο αντίο
Γυναίκες έξω
Διπλόδοκος, το δεινοσαυράκι (μεταγλωττισμένη)
Δυστυχώς βρίζω
Δυτικό μέτωπο
Δύο εισαγγελείς
Είμαι η Κούβα
Εθνικός θησαυρός
Ενα τελευταίο για τον δρόμο
Επιστροφή στην πατρίδα
Ζούσε τη ζωή της
Η Έλι και η παρέα των φαντασμάτων (μεταγλώττισμένη)
Η θάλασσα τον χειμώνα
Η καρδιά του ταύρου
Η μικρή Αμελί (μεταγλωτισμένη)
Η μούμια από τον Λι Κρόνιν
Η οικογένεια Ντινοσάουρους (μεταγλωττισμένη)
Η πόλη του Θεού
Η όπερα της πεντάρας
Καποδίστριας
Κος κανένας εναντίον Πούτιν
Λευκά όρη
Λυκόφως
Μακρία
Μαρσουπιλαμί (μεταγλωττισμένη)
Μια μάχη μετά την άλλη
Ο αρχηγός
Ο διάβολος φοράει Prada 2
Οδός Μάλαγα
Οι Δοκιμάστριες
Ομάχα
Ο μυστικός πράκτορας
Ο σερίφης
Περασμένες ζωές
Περσέπολις
Πριν την επανάσταση
Σπασμένη φλέβα
Στην αγκαλιά του δέντρου
Στη σκιά της πορτοκαλιάς
Στον κόσμο των ζώων (μεταγλωττισμένη)
Συναισθηματική αξία
Συντροφικότητα
Τελευταία κλήση
Το καταφύγιο στην Ομόνοια
Το μεγαλείο
Το χρώμα του ροδιού
Τρίχες κατσαρές (μεταγλωττισμένη)
Φάννυ και Αλέξανδρος
Φτηνά τσιγάρα
Χωρίς προηγούμενο ραντεβού
ΔΡΑΜΑ

Με τα Μάτια Ανοιχτά

Η ταινία, απέσπασε το Βραβείο Κοινού στο φεστιβάλ Βενετίας ενώ βρέθηκε στις τρεις φιναλίστ για το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

stars-fullstars-fullstars-emptystars-emptystars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 102'
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Η 18χρονη Φάρα μόλις τέλειωσε το σχολείο και η οικογένεια της ήδη την φαντάζεται να σπουδάζει Ιατρική. Εκείνη όμως έχει άλλα όνειρα. Τραγουδάει σε ένα συγκρότημα με πολιτικό στίχο, απολαμβάνει τη ζωή κι ανακαλύπτει τον έρωτα, αντίθετα με τις προσταγές της πιο συντηρητικής μητέρας της Χαγιέτ που γνωρίζει καλά την σκοτεινή πλευρά της πατρίδας της και τα όρια της συντηρητικής κοινωνίας της.

Στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο η τυνήσια Λέιλα Μπουζίντ, βοηθός του σπουδαίου Αμπντελατίφ Κεσίς («Η ζωή με την Αντέλ») παρουσιάζει μια φιλότιμη, συγκινητική ανθρώπινη ιστορία με πολιτικές προεκτάσεις. Η έντονη σχέση της Φάρα και της Χαγιέτ, μια σχέση κόρης και μάνας, αντικατοπτρίζει στις λεπτομέρειες της την ιστορία της Τυνησίας, το χάσμα γενεών και, το βασικότερο, την έλλειψη ελευθερίας των νέων (ειδικά των γυναικών), στην βορειοαφρικανική χώρα. Βρισκόμαστε στην Τυνησία το 2010, λίγους μήνες πριν την «Επανάσταση των Γιασεμιών» η οποία πυροδότησε στην ουσία αυτό που ονομάστηκε «Αραβική Άνοιξη». Όμως το φιλμ, παρά τις διακρίσεις του δεν γίνεται ποτέ σπουδαίο ή τολμηρό. Η σκηνοθετική άποψη της Μπουζίντ δεν παρουσιάζει πρωτοτυπία ή φρέσκες ιδέες ενώ πολλά από τα τεκταινόμενα είναι απλώς κλισέ. Ακόμη, δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιες προβλέψιμες καταστάσεις (η εξαφάνιση της Φάρα από τα χέρια της μητέρας της κ.α.) οδηγούν την πλοκή σε αφελή μονοπάτια. Περισσότερο με χαμένη ευκαιρία για μια ουσιαστική ματιά πάνω στη γυναικεία χειραφέτηση, την καταπιεσμένη λίμπιντο και το επώδυνο πέρασμα στην ενηλικίωση, μοιάζει το φιλμ παρά με μια εύστοχη πολιτική αλληγορία πάνω στην πρόσφατη ιστορία της Τυνησίας. Τέλος, η υπερβολική χρήση της έθνικ μουσικής (θα βαρεθείτε αν δεν σας αρέσει το συγκεκριμένο είδος) από ένα σημείο και μετά δεν προσφέρει κάτι νέο στη δράση.

Κωνσταντίνος Καϊμάκης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Με τα Μάτια Ανοιχτά (As I Open my Eyes / A Peine J’Ouvre les Yeux)
Σκηνοθεσία: Λέιλα Μπουζίντ
Σενάριο: Λέιλα Μπουζίντ, Μαρί - Σοφί Σαμπόν

Παίζουν: Μπαγιά Μεντχαφάρ, Γκάλια Μπενάλι, Μοντασάρ Αγιάρι

Διάρκεια: 102'
Χώρα: Γαλλία, Τυνησία
Έτος: 2016

Rating: 2
Διανομή: One From The Heart
Περισσότερα από CINEMA