MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Γιάννης Μεγαλακάκης: “Όταν χορεύω την Κρήτη, νιώθω μία αυθεντική λεβεντιά”

Κάθε φορά που φιλοξενούμε τους δεξιοτέχνες του κρητικού χορού, Γιάννη και Γιώργο Μεγαλακάκη, ένα ρίγος με διαπερνά και μία τεράστια υπερηφάνεια για την Κρήτη και τους ανθρώπους της. Λόγω καταγωγής, λόγω αγάπης για το χορό, λόγω θαυμασμού σε όσους αναδεικνύουν τον τόπο τους. Βλέπετε, το πάθος, η αγάπη, η σεμνότητα και η αυθεντικότητα είναι μερικές από τις λέξεις που χαρακτηρίζουν τους ίδιους και τη δουλειά τους. Με αφορμή λοιπόν τη νέα τους παράσταση, “Λαβύρινθος, από το σκοτάδι στο φως”, ο Γιάννης Μεγαλακάκης μας “ταξιδεύει” για λίγο στη Μεγαλόνησο και μας εξηγεί πώς ο κρητικός χορός παντρεύεται με τον σύγχρονο, έτσι ώστε να βγει το αποτέλεσμα που θα μας παρουσιάσουν στις 20 και 21 Μαΐου στο Θέατρο Παλλάς.

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Ποια είναι η αφετηρία της παράστασης «Λαβύρινθος, από το σκοτάδι στο φως»;
Η αφετηρία της παράστασης «Λαβύρινθος» είναι η διαχρονική αξία της τέχνης του κρητικού χορού και η ανάγκη μας να μιλήσουμε μία διαφορετική γλώσσα και να εξηγήσουμε χορεύοντας, αυτά που συμβολίζουν οι πανάρχαιοι κρητικοί χοροί. Επίσης, σε μία εποχή στην οποία όλα γύρω μας έχουν ένα σκούρο χρώμα, έχουμε την ανάγκη της τέχνης και της δημιουργίας. Μέσα σε ένα τέτοιο επικίνδυνο σκοτάδι ανάβουμε το φως της τέχνης για να ανακαλύψουμε καινούργιους – πιο φωτεινούς δρόμους. Κρητικοί και Σύγχρονοι Χορευτές για πρώτη φορά επί σκηνής, ενώνουν τις ψυχές τους, τα κορμιά τους και την φαντασία τους και αποδεικνύουν ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε σαν άνθρωποι και σαν έθνος.

Στον “Λαβύρινθο” οι σύγχρονοι χορευτές μάς ταξιδεύουν στη μινωική Κρήτη με απίστευτες χορογραφίες και οι Κρητικοί χορευτές καταθέτουν την ψυχή τους σε κάθε βήμα. Είναι ένα μοναδικό καλλιτεχνικό μείγμα στο οποίο έχουμε δοθεί ψυχή και σώμα

Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο και το στήσιμο της παράστασης. Τι διαφορετικό θα έχει από τις προηγούμενες δουλειές σας;
Η συγκεκριμένη παράσταση είναι κάτι ολοκαίνουργιο που δεν έχει προηγούμενο. Από την πρώτη μέχρι την τελευταία σκηνή όλα ξεχειλίζουν από πάθος, έρωτα, χορευτική τελειότητα, μουσικές σπάνιες και ένα ταξίδι από το παρελθόν στο μέλλον και αντίστροφα. Η κρητική χορευτική κίνηση εμπνέει την σύγχρονη και το αντίθετο. Οι σύγχρονοι χορευτές μας ταξιδεύουν στη μινωική Κρήτη με απίστευτες χορογραφίες και οι Κρητικοί χορευτές καταθέτουν την ψυχή τους σε κάθε βήμα. Πρόκειται για ένα μοναδικό καλλιτεχνικό μείγμα στο οποίο έχουμε δοθεί ψυχή και σώμα και είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον θα μας καθορίζει.

laburinthos apo to skotadi sto fos megalakides

Πώς επιτυγχάνεται το “πάντρεμα” της παράδοσης με το καινούργιο;
Συχνά στην Ελλάδα όταν μιλάει κάποιος για παράδοση νομίζει ότι μιλάει για κάτι παλιό το οποίο έχει πεθάνει και πλέον μόνο το αναπολούμε. Τεράστιο λάθος! Δεν είναι παράδοση ο έρωτας; δεν είναι παράδοση η ανάγκη για δημιουργία; δεν είναι η παράδοση η τέχνη; δεν είναι παράδοση η συνεργασία; η ειρήνη; η ίδια αλήθεια; Άρα μάλλον θα πρέπει να ξανά ορίσουμε τι σημαίνει παράδοση. Παράδοση είναι αυτό που έχει αξία και αντέχει στον χρόνο. Αυτό μας κάνει να νιώθουμε, να θυμόμαστε και το θέλουμε πάντα μαζί μας. Όλα τα παραπάνω στοιχεία που σας ανέφερα τα έχει ο κρητικός και ο σύγχρονος χορός. Άρα η καλλιτεχνική συνύπαρξή τους είναι κάτι το οποίο γεννάει κάτι πολύ αληθινό και βαθιά ελληνικό. Όταν η γνώση, η σκληρή δουλειά και το ταλέντο συνδυαστούν τα πάντα μπορούν να γίνουν.

Έχοντας καταξιωθεί στο χώρο σας ποια είναι κάθε φορά η πρόκληση και το ζητούμενο στις παραστάσεις σας;
Δεν νιώθουμε καμία καταξίωση. Νιώθουμε να ανεβαίνουμε έναν ανηφορικό δρόμο με τεράστιες αντιξοότητες. Αυτό που μας ενδιαφέρει με τον δίδυμο αδερφό μου και την Χορευτική μας Ομάδα με την οποία κλείνουμε 18 χρόνια δράσης είναι να ανεβάσουμε όσο μπορούμε την καλλιτεχνική αξία του κρητικού χορού. Αν δεν υπάρχει καλλιτεχνική πρόκληση και το καινούργιο σε ό,τι καταπιανόμαστε, δεν μας ενδιαφέρει. Έχουμε συμπράξει με Έλληνες και ξένους χορευτές, μουσικούς, ηθοποιούς και τώρα επιχειρούμε κάτι πολύ τολμηρό το οποίο θεωρούμε για εμάς ένα τεράστιο καλλιτεχνικό βήμα. Η σύμπραξη με τον σύγχρονο χορό είναι ένας καινούργιος άγονος δρόμος και χαιρόμαστε που θα είμαστε οι πρώτοι που θα το διαβούμε.

giannis giorgos megalakis sunenteuksi 2016

Όταν χορεύω την Κρήτη νιώθω τους αγώνες των προγόνων μου σε κάθε βήμα και ανάσα μου

Με ποιες λέξεις θα περιγράφατε τον κρητικό χορό;
Ξεκινάω να σας απαντήσω χωρίς να σκέφτομαι τι θα πω στην επόμενη λέξη. Όταν χορεύω την Κρήτη, νιώθω μία βαθιά αρσενικότητα, μία αυθεντική λεβεντιά, μία απελευθέρωση. Όταν χορεύω την Κρήτη νιώθω τους αγώνες των προγόνων μου σε κάθε βήμα και ανάσα μου. Είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν και ένα βλέμμα στο μέλλον. Ο κρητικός χορός δημιουργήθηκε για να εκφράσει ό,τι πιο ιερό έχει ανάγκη ο άνθρωπος, την ελευθερία έκφρασης. Τα βήματα και οι κινήσεις των κρητικών χορών έχουν επηρεάσει και εμπνεύσει πολλούς λαούς του πλανήτη. Τα άλματα των χορευτών, οι στροφές των γυναικών έχουν την ρίζα τους στη μινωική Κρήτη. Στην Κρήτη χορεύουμε όρθιοι γιατί πολεμήσαμε πολλούς κατακτητές, γιατί είμαστε περήφανοι και όχι εγωιστές, γιατί βλέπουμε αετούς καθημερινά στα φαράγγια και στα βουνά μας.
Δεν είναι απλό θέμα ο κρητικός χορός, όσο μυείσαι σε αυτόν τόσο επηρεάζει και την στάση ζωής σου.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
Μετά από χρόνια παραστάσεων ποιότητας, σεμιναρίων και ειδικών εκδηλώσεων, επιθυμούμε να προχωρήσουμε στα επόμενα χρόνια με στόχο να δώσουμε μια διαφορετική πορεία στην τέχνη του κρητικού χορού. Πιστεύουμε απόλυτα ότι η παράδοση έχει διατηρηθεί έως σήμερα γιατί κατάφερε να ενταχθεί στις αλλαγές της εκάστοτε εποχής. Αισθανόμαστε ότι αν δεν γίνει αυτό θα μιλάμε μόνο για μια μουσειακή παράδοση η οποία δεν μπορεί να σταθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις. Έχουμε ανταμώσει σε χορευτικές παραστάσεις με άλλα είδη χορού, παρουσιάσαμε την τέχνη του κρητικού χορού μέσα σε μουσικές σκηνές. Όραμα της ομάδας μας είναι να διαδώσει και να προβάλει την ιστορία και την τέχνη του κρητικού χορού σε ολόκληρο τον κόσμο με παραστάσεις με σημερινά μέσα και τεχνικές αλλά βασισμένες στην βαθιά ιστορία μας.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b