MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
Αθήνα ΕΛΙΖΕ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
100 χρόνια από τον Οδυσσέα
A Por Por Funeral for Ashirifie
Animal
Back to Black
Baghead: Η μάγισσα των νεκρών
Bob Marley: One Love
Dune: Μέρος δεύτερο
Ennio: The Maestro
Ghostbusters: Η αυτοκρατορία του πάγου
Kung Fu Panda 4 (μεταγλωττισμένη)
Kung Fu Panda 4 (με υπότιτλους)
Lupin III: Το κάστρο του Καλιόστρο (με υπότιτλους)
Mets
Minore
Pearl Jam – Dark Matter
Poor Things
Shame
Stop making sense
Suga: Agust D Tour D-Day the Movie
Take a Trip
The Rocky Horror Picture Show
Tranzit
Άγνωστοι μεταξύ μας
Άκουσέ με
Αγρια νερά
Αδέσποτα κορμιά
Ανατομία μιας πτώσης
Αντίλαλος
Απαγορευμένα παιχνίδια
Απλώς υπέροχη (μεταγλωττισμένη)
Αρθουρ ο βασιλιάς
Αρκουδότρυπα
Αρπα Colla
Ασπιλη
Αστυγραφίες στην Οθόνη
Γάτες στο μουσείο (μεταγλωττισμένη)
Για πάντα νέοι
Γκοτζίλα x Κονγκ: Η νέα αυτοκρατορία
Εγώ, καπετάνιος
Ενας ερωδιός για τη Γερμανία
Ενα ταξίδι για πάπιες (μεταγλωττισμένη)
Εξέλιξη
Ευχή (μεταγλωττισμένη)
Ζώνη ενδιαφέροντος
Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης
Η Περιφρόνηση
Η Χίμαιρα
Η κιβωτός του Νώε (μεταγλωττισμένη)
Η κυρία με το σκυλάκι
Η περιπέτεια
Η τελευταία παμπ
Θεώρημα
Κάμπια νύμφη πεταλούδα
Καταγωγή
Κονάν η βάρβαρη
Λατρεύω να σε μισώ
Λεσβία
Μέσα στη μέρα
Ματωμένος δεσμός
Μαύρος κότσιφας-Μαύρο βατόμουρο
Μην περιμένετε και πολλά από το τέλος του κόσμου
Μια μέρα στη Σαγκάη
Οι Ελευσίνιοι
Οι άποικοι
Ο μικρός Νικόλας: Τι περιμένουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι; (μεταγλωττισμένη)
Οπενχάιμερ
Ο πρώτος οιωνός
Ο χαμένος τα παίρνει όλα
Ο χορός των φαντασμάτων (μεταγλωττισμένη)
Πίτερ Ράμπιτ: ο λαγός το ‘σκασε (μεταγλωττισμένη)
Περασμένες ζωές
Πεσμένα φύλλα
Ραδιο Ουόλφμαν
Ρεπό
Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη
Σκύλος & Γάτα: μια τρελή καταδίωξη (μεταγλωττισμένη)
Στενές επαφές με τον Διάβολο
Στη φωτιά
Στο γραφείο καθηγητών
Στο ποταμόπλοιο
Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι
Τα μαθήματα της Μπλάγκα
Τα παιδιά του χειμώνα
Το αγόρι και ο ερωδιός
Το αγόρι του Θεού
Το λιμάνι των απόκληρων
Το μικρό νησί
Το μπλε καφτάνι
Τοτέμ
Υπέροχες μέρες
Φόνισσα
Χορεύοντας με τον Μπέκετ

To Game of Thrones και η ελληνική μυθολογία

Για τους φανατικούς του Game of Thrones κάθε νέο επεισόδιο της σειράς πυροδοτεί την έναρξη άπειρων συζητήσεων και ποσταρισμάτων σε όλα τα social media. Φέτος, που τα κανάλια Novacinema εξασφάλισαν την ταυτόχρονη προβολή κάθε επεισοδίου με την Αμερική, νιώθουμε περισσότερο από ποτέ μέλη της παγκόσμιας κοινότητας του GOT και το #GoTGR παίρνει φωτιά!Ακόμα και εάν δεν κατορθώσουμε να μείνουμε ξάγρυπνοι για να συντονιστούμε με την αμερικάνικη προβολή, ο αποκωδικοποιητής εγγραφής NovaBox+ μας εξασφαλίζει ότι το φρέσκο GOT θα μας περιμένει στην οθόνη μας πρωί πρωί για να το απολαύσουμε μαζί με τον πρωινό καφέ μας!

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις στον πέμπτο Κύκλο του Game of Thrones ήταν κάποιες αναφορές στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Οι επιρροές του George RR Martin από θρησκείες, λογοτεχνία, ιστορικά γεγονότα και άλλα πολιτιστικά στοιχεία είναι ατελείωτες. Φαίνεται όμως ότι σε αυτές σημαντικό κομμάτι είναι και η αρχαία ελληνική μυθολογία.

Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι όπως και στην τέχνη, έτσι και στην μυθολογία δεν υπάρχει παρθενογένεση. Μύθοι ταξιδεύουν από περιοχή σε περιοχή και από πολιτισμό σε πολιτισμό και προσαρμόζονται στα χαρακτηριστικά κάθε κουλτούρας. Στοιχεία δηλαδή που υπάρχουν στο Game of Thrones και θυμίζουν ξεκάθαρα την ελληνική μυθολογία, μπορεί να υπάρχουν και σε άλλες μυθολογίες του κόσμου.

Άγαλμα του νησιού Μπράβος

rhodes final 1

Το τεράστιο Άγαλμα έξω από το νησί Μπράβος θυμίζει τον χαμένο Κολοσσό της Ρόδου, ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου στην αρχαιότητα. Στις διάφορες ζωγραφικές αναπαραστάσεις του γιγάντιου αγάλματος, βλέπουμε τα πλοία να περνούν κάτω από τα πόδια του γίγαντα, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο νησί των Μπραβόσι.

Στο δεύτερο όμως επεισόδιο της 5ης σεζόν, δόθηκε κι ένα ακόμα στοιχείο σχετικά με αυτόν τον σιδερένιο γίγαντα. Πως όταν το νησί των τραπεζιτών και των ξιφομάχων αντιμετώπιζε κινδύνους, αυτός ξυπνούσε και πολεμούσε τους εχθρούς του. Αυτό θυμίζει τον χάλκινο γίγαντα Τάλω από την αρχαία ελληνική μυθολογία, που δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα γιγαντιαίων διαστάσεων ρομπότ (όπως θα λέγαμε με σημερινούς όρους) και το βρήκαν στο δρόμο τους ο Ιάσωνας και ο Αργοναύτες.

Οι Γιοι της Άρπυιας

arpies

Μία συνωμοτική ομάδα εκδικητών, που πολεμάει με τρομοκρατικές μεθόδους τον στρατό της Νταινέρις είναι οι Γιοι της Άρπυιας. Είναι μια ομάδα δολοφόνων, που θυμίζει λίγο και Κου Κλουξ Κλαν, στο ότι δρα στο σκοτάδι και αποτελείται από μασκοφόρους, μόνο που δεν επιτίθεται στους σκλάβους, αλλά στον στρατό της Νταινέρις. Κι οι μάσκες τους θυμίζουν μάσκες της Βενετίας και δεν έχουν καμία σχέση με τις μάσκες της Κου Κλουξ Κλαν.
Πάντως το όνομα είναι παρμένο από την ελληνική μυθολογία.

Οι Άρπυιες στην ελληνική μυθολογία και στην μυθολογία του Game of Thrones
Στην ελληνική μυθολογία οι Άρπυιες ήταν θηλυκά τέρατα, κόρες του Θαύμαντα και της θαλάσσιας Νύμφης Ηλέκτρας και αδελφές της αγγελιαφόρου των θεών Ίριδας. Το συλλογικό αυτό όνομα ετυμολογείται από τις λέξεις αρπαγή – άρπαξ – αρπάζω, γι’ αυτό και η λέξη «Ἃρπυιες» δασύνεται (εξού και το αγγλικό H-arpys). Τα τέρατα αυτά είχαν τη μορφή πουλιών με κεφάλι γυναίκας και σε αντίθεση με την αδελφή τους Ίριδα, αυτές θεωρούνταν αγγελιαφόροι του Άδη. Ίσως γι’ αυτό κι οι γιοι της Άρπυιας σκοτώνουν όλη την ώρα στο Game of Thrones.

Παρόμοια χαρακτηριστικά έχουν και οι Άρπιες (Harpies) του Game of Thrones. Στην μυθολογία του σίριαλ και του μυθιστορηματικού έπους του George RR Martin αυτά τα μυθικά πλάσματα αποτελούν κομμάτι της κουλτούρας του Έσσος και των πόλεων του Κόλπου των Σκλάβων. Στα αγάλματά τους παρουσιάζουν μεγάλη ομοιότητα με τις Άρπυιες της ελληνικής μυθολογίας, καθώς έχουν το κεφάλι και τον κορμό γυναίκας και τα φτερά ενός πτηνού.

Cercei όπως Κίρκη

cersei final 1

Στο ξεκίνημα του πέμπτου κύκλου η Cercei (όταν ήταν μικρούλα, αλλά καθόλου αθώα) συναντάει μια μάγισσα που της λέει το ριζικό της. Μάλλον δεν είναι τυχαίο πως το όνομα της μοχθηρής βασίλισσας της σειράς θυμίζει την Κίρκη της Οδύσσειας, μια όχι και τόσο καλή μάγισσα, που μεταμόρφωσε τους άντρες του Οδυσσέα σε γουρούνια. Η Cercei δεν έχει μεταμορφώσει (ακόμα τουλάχιστον- για τη συνέχεια κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος στο Game of Thrones) κάποιον σε γουρούνι. Όμως τους περισσότερους ανθρώπους τους βλέπει σαν γουρούνια ή ακόμα χειρότερα.

Υπάρχουν αναλύσεις που βλέπουν αντιστοιχία στο ζεύγος του Robert Baratheon και της Cercei Lannister. Ίσως να είναι υπερβολική αυτή η άποψη. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Δίας με την Ήρα εκτός από παντρεμένοι ήταν και αδέρφια. Η Cercei κοιμάται με τον αδερφό της, που όμως δεν είναι ο Robert Baratheon, αλλά ο Jaime Lannister.

Ωστόσο, νομίζω ότι περισσότερο ο συγγραφέας εδώ έχει εμπνευστεί από την ιστορία και όχι από την μυθολογία (ή ότι η μυθολογία έχει επηρεαστεί από την πραγματικότητα). Η αιμομιξία σε πολλές βασιλικές οικογένειες ήταν μια διαδεδομένη πρακτική, σε διάφορες περιόδους της ιστορίας, μεταξύ άλλων και στην ελληνιστική δυναστεία των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο, της οποίας τελευταία βασίλισσα υπήρξε η διάσημη Κλεοπάτρα.

Η λατρεία των 7 και οι Μοίρες

adfadsfsdf

Ο συγγραφέας του Game of Thrones έχει επινοήσει μερικές θρησκείες, αλλά έχει πάρει στοιχεία από διάφορες θρησκείες στην ιστορία των πολιτισμών. Για παράδειγμα η Λατρεία των Επτά, βασισμένη σε επτά πλευρές ενός Θεού, παραπέμπει τόσο στην Αγία Τριάδα του Χριστιανισμού, όσο και σε παγανιστικές θρησκείες. Στην ελληνική μυθολογία είναι οι τρεις Μοίρες που ενσαρκώνουν αυτή την άποψη. Η πρώτη Μοίρα, η Κλωθώ (συμβολίζει και το παρόν), η δεύτερη, η Λάχεσις (το παρελθόν), και η τρίτη, η Άτροπος (το μέλλον).

To Game of Thrones προβάλλεται κάθε Κυριακή στις 04:00 μετά τα μεσάνυχτα, ταυτόχρονα με την Αμερική, στα κανάλια Novacinema και κάθε Δευτέρα σε επανάληψη στις 22.00
Μάθετε περισσότερα για το Game of Thrones και μείνετε συντονισμένοι με τις εξελίξεις του 5ου κύκλου στο www.facebook.com/GameofThrones-Nova.

Περισσότερα από CINEMA
VIMA_WEB3b