MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
16
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
Αθήνα CINOBO ΜΑΣΚΩΤ ODEON ESCAPE ODEON ESCAPE - 8 ODEON ΟΠΕΡΑ TOWN CINEMAS VILLAGE 5 CINEMAS PAGRATI VILLAGE 15 CINEMAS @ THE MALL VILLAGE CINEMAS ATHENS METRO MALL ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ VILLAGE SHOPPING AND MORE WEST CITY ΑΒΑΝΑ ΑΘΗΝΑ ΑΘΗΝΑΙΑ ΑΘΗΝΑΙΟΝ EXPERIENCE powered by Allianz ΑΙΓΛΗ ΑΙΓΛΗ 3 ΑΙΓΛΗ CINEMA ΑΚΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΛΙΚΗ DIGITAL ΑΛΟΜΑ ΑΛΣΟΣ ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ-Garden Cinema Digital ΑΜΙΚΟ ΑΜΥΝΤΑΣ ΑΝΕΣΙΣ ΑΝΟΙΞΙΣ ΑΡΙΑΝ ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΡΤΕΜΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ 3D digital Αττικόν Άλσος ΒΑΡΚΙΖΑ ΒΑΡΚΙΖΑ - 3 ΒΟΞ ΔΑΝΑΟΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΜΙΜΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΙΝΕ ΔΑΦΝΗ ΔΙΑΝΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΕΚΡΑΝ ΖΕΦΥΡΟΣ ΗΛΕΚΤΡΑ ΘΗΣΕΙΟΝ ΚΑΡΜΕΝ ΚΗΠΟΣ ΛΑΟΥΡΑ EUROPA CINEMAS DIGITAL ΛΑΪΣ ΛΙΛΑ DIGITAL CINEMA ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ Cinema ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ Filmcenter ΜΠΟΜΠΟΝΙΕΡΑ DIGITAL ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ ΡΙΑ ΡΙΒΙΕΡΑ ΣΙΝΕ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΙΣ ΣΙΝΕ ΓΑΛΑΤΣΙ ΣΙΝΕ ΠΑΡΙ ΣΙΝΕ ΦΛΟΙΣΒΟΣ PEUGEOT ΣΙΝΕ ΨΥΧΙΚΟ ΣΤΕΛΛΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ 3D Digital ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ 3D Digital ΤΡΙΑΝΟΝ Filmcenter ΦΙΛΟΘΕΗ ΦΛΕΡΥ ΧΛΟΗ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
2ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της ΚΝΕ
3 ώρες διορία
Avant-Drag!
Backrooms
Eraserhead
Father Mother Sister Brother
Hope
Insidious: Εξω από το απώτερο
Interstellar
La dolce vita
Mauthausen
Michael
Minions & Τέρατα (μεταγλωττισμένη)
Oasis: Don’t Look Back in Anger
O Κομφορμίστας του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι
PAW Patrol: Κουτάβια και δεινόσαυροι (μεταγλωττισμένη)
Paprika
Paragraph 175
Resident Evil
Spider-Man: Καινούργια μέρα
Tennis Maestro
The Match
The Rocky Horror Picture Show
Toy Story 5 (μεταγλωττισμένη)
Tuner
Άντε γεια
Όσα δεν λέγονται
Αμελί
Αμνετ
Αναγέννηση
Αναζήτησις
Ανθρώπινη κόλαση
Αντίπαλοι για καλό – Η ένωση
Ανταρσία
Αποχαιρετισμός στα όπλα
Από την άκρη της πόλης
Αρκουδότρυπα
Ας περιμένουν οι γυναίκες
Αυτοί που άγγιξαν τον πόλεμο
Αυτόματος τηλεφωνητής
Βαϊάνα (μεταγλωττισμένη)
Για μία νύχτα μόνο
Γιοτζίμπο
Γλυκιά Συμμορία
Γνήσιο Αντίγραφο
Γράμματα αγάπης
Δέσε με
Διόρθωση
Δυστυχώς βρίζω
Εγκλημα στον τρίτο όροφο
Εμμονή
Ετσι είναι η ζωή
Η Πεντάμορφη και το Τέρας (μεταγλωττισμένο)
Η γειτονιά του δάσους: Οι περιπέτειες του Τοτόρο
Η εξαφάνιση
Η επέλαση
Η μεγάλη σφαγή των Β’ ΚΑΠΗ Αλίμου
Η πιο πλούσια γυναίκα στον κόσμο
Η πρόσκληση
Ηταν κάποτε ένας πύργος: Ενα πορτρέτο του Μιχάλυ Βιγκ
Θεώρημα
Κάποτε ήμουν ένας film-maker
Καποδίστριας
Κλαις?
Κολαστήριο
Κραυγές και ψίθυροι
Κραυγή αγωνίας
Κρυστάλλινες νύχτες
Κωδικός Τεχεράνη
Κόκορας
Κότα
Λυκόφως
Μαγικά φίλτρα 2
Μανία
Μαχαιροβγάλτης
Με κάθε κόστος
Μια θέση στον ήλιο
Μικρές ανάσες
Μυστικά και Ψέματα
Νυχτερινός εκφωνητής
Νύφες
Ο Αλιέντε στον λαβύρινθό του
Ο Θρόνος του Αίματος
Ο Παραχαράκτης
Ο άνθρωπος από το Λονδίνο
Ο ανθρωποκυνηγός
Ο αουτσάιντερ
Ο δειλός
Οδός Μαλχόλαντ
Οδύσσεια
Ο θάνατος ενός γραφειοκράτη
Ο θησαυρός της Σιέρα Μάντρε
Οι Δοκιμάστριες
Οι αρμονίες του Werckmeister
Οι επτά Σαμουράι
Οικογενειακή φωλιά
Οι νύχτες μου μακριά σου
Ο καταδικασμένος
Ο κλειδαράς του ενός εκατομμυρίου
Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου
Ο μεγάλος ύπνος
Παράλληλες ιστορίες
Πατρίδα
Πικρές γιορτές
Πολίτικη κουζίνα
Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ
Που είναι το σπίτι του φίλου μου?
Προκατασκευασμένες σχέσεις
Πτώση 2
Ράλλυ από το Παρίσι στις πυραμίδες (μεταγλωττισμένη)
Ρομέρια
Σεξ και αίμα στο Κάμπ Μιάσμα
Σπασμένη φλέβα
Στάσου πλάι μου
Στη βοή της καταιγίδας
Στον ουρανό του τίποτα με ελάχιστα
Συμπέθεροι από σόι 2
Τέλος εποχής
Τηλεφωνήσατε Ασφάλεια Αμέσου Δράσεως
Το Γεράκι της Μάλτας
Το άλογο του Τορίνο
Το εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι
Το μίσος
Το πολλαπλό σου είδωλο – Χειμερινοί Κολυμβητές
Το τέλος της οδού Όουκ
Το τελευταίο ψέμα
Το τραγούδι του δάσους
Το όνειρο του σκύλου
Τρυφερό κτήνος
Φάκελος 137
Φάουστ
Φθινοπωρινή σονάτα
Φθινοπωρινό Αλμανάκ
Φιόρδ
Φτηνά τσιγάρα
Χαμένη λεωφόρος
Ψηλά τακούνια
Ψυχώ
ΔΡΑΜΑ

Ένα Περιστέρι Έκατσε Σε Ένα Κλαδί, Συλλογιζόμενο την Ύπαρξη του

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Η ταινία “Ένα Περιστέρι Έκατσε Σε Ένα Κλαδί, Συλλογιζόμενο την Ύπαρξη του” του 71χρονου σουηδού σκηνοθέτη Ρόι Άντερσον πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 71ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας. Κι εκεί κέρδισε το πρώτο βραβείο, το Χρυσό Λιοντάρι Καλύτερης Ταινίας!

stars-fullstars-fullstars-fullstars-fullstars-full
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 101'

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Μαρίνα Πυλαρινού

Μαθητής του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, ο Σουηδός σκηνοθέτης, μας παρουσιάζει ξανά μια ασυνήθιστη ταινία, στην οποία παρακολουθούμε δυο μεσήλικες πωλητές να προσπαθούν να πουλήσουν τα «παιχνίδια» τους, τα οποία θα προσφέρουν διασκέδαση, όπως πιστεύουν, στους ανθρώπους. Mε την ταινία αυτή, ο Ρόι Άντερσον ολοκληρώνει την τριλογία του για τον άνθρωπο, που ξεκίνησε το 2000 με τα “Τραγούδια από τον δεύτερο όροφο” και συνέχισε το 2007 με την ταινία “Εσείς οι ζωντανοί”.

Σαν να ‘ναι οι σύγχρονοι Δον Κιχώτης και Σάντσο Πάντσα ή σημερινοί Βλαντιμίρ κι ο Εστραγκόν από το “Περιμένοντας τον Γκοντό” του Μπέκετ, οι Σαμ και Τζόναθαν, δύο πλανόδιοι πωλητές που εμπορεύονται ασυνήθιστα «παιχνίδια». Αυτοί μας μεταφέρουν σε μια καλειδοσκοπική περιπλάνηση στο ανθρώπινο πεπρωμένο. Ένα ταξίδι που αποκαλύπτει την ομορφιά και τη θλίψη των απλών στιγμών, την ευτέλεια, το χιούμορ και την τραγωδία που κρύβονται μέσα μας, αλλά και την αδυναμία της ανθρωπότητας.

Το έργο έχει στοιχεία μπουρλέσκ, δηλαδή εξωπραγματικής κωμωδίας και οπωσδήποτε στοιχεία σουρεαλισμού, παραλόγου και φανταστικού. Είναι όμως κάτι παραπάνω από μία μαύρη κωμωδία, που τα συνδυάζει όλα αυτά. Άλλωστε, αν ήταν βασικά ένα κωμικό έργο, θα ήταν μια κακή ταινία, καθώς δεν βγάζει και τόσο πολύ γέλιο. Είναι ένας περίεργος συνδυασμός του κωμικού και του τραγικού, με μια κάμερα πάντα ακίνητη και τους ηθοποιούς να γεμίζουν με ράθυμες, αλλά συχνά απρόβλεπτες ενέργειες τα πλάνα. Κωμικές σκηνές αργών ρυθμών, σε μια φόρμα πολύ σταθερή και πολύ ιδιαίτερη, το στίγμα του σκηνοθέτη.

Αν και η καθημερινότητα και οι απλοί άνθρωποι και οι απλές πράξεις εμπνέουν ιδιαίτερα τον σκηνοθέτη, δεν είναι μια ρεαλιστική ταινία. Το καθημερινό παρουσιάζεται τελείως παράξενα, στα όρια του σουρεαλισμού. Υπάρχουν όμως σκηνές εντελώς συμβολικές, όπου χάνεται κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, σε μία σκηνή το έργο μετατρέπεται σε μιούζικαλ. Σε μία άλλη, μια σημερινή καφετέρια δέχεται την επίσκεψη του σουηδικού στρατού του 1708, που προελαύνει εναντίον του Μεγάλου Πέτρου της Ρωσίας. Μια πολύ εντυπωσιακή σκηνή με μια αρκετά κωμική παρουσίαση ενός ομοφυλόφιλου Καρόλου του 12ου, που δείχνει την αλαζονεία του μιλιταρισμού, πριν ξεκινήσει η μάχη.
1andersson
Μετά από λίγη ώρα θα ξαναδείξει τον ίδιο στρατό να επιστρέφει- αυτή τη φορά όμως καμία περηφάνεια. Πληγωμένα σώματα, πληγωμένοι εγωισμοί και χήρες που κλαίνε. 

Σε μια πολύ συγκλονιστική αλληγορία, στρατιώτες κλείνουν μαύρες σκλάβες σε έναν παράξενο κύλινδρο, με πνευστά όργανα προσαρμοσμένα στα τοιχώματα και του βάζουν φωτιά. Αυτό που ακούγεται είναι μια υπέροχη μουσική. Όμως, ο θεατής μπορεί να καταλάβει ότι τη μουσική αυτή την παράγουν οι κραυγές των σκλάβων, που αλλοιώνονται μέσα από τα μουσικά όργανα. Στη συνέχεια μαθαίνουμε ότι αυτή η εικόνα ήταν απλά ένα όνειρο του πιο θλιμμένου από τους δύο πρωταγωνιστές, που ρωτάει: “Είναι σωστό να χρησιμοποιείς τους άλλους ανθρώπους, για να διασκεδάσεις;”
1ένα περιστέρι κάθεται στο κλαδί
Υπάρχει πολύ ισχυρή κριτική στον μιλιταρισμό, την αποικιοκρατία, την καταπίεση της γυναίκας, την εκμετάλλευση,  αλλά και την απάθεια του απλού ανθρώπου.  Η ιστορία, που πάντα είναι παρούσα στη συλλογική συνείδηση, ζωντανεύει με έναν πικρό και σουρεαλιστικό τρόπο στις ευφάνταστες κινηματογραφικές αλληγορίες του σκηνοθέτη. Ο πολιτισμός γίνεται ένας μηχανισμός εξωραϊσμού του πόνου και της συμφοράς των αδικημένων. Πικρές αλήθειες, πανανθρώπινες, που χάρη στη μεγάλη φαντασία του δημιουργού, έχουν ειπωθεί σε ένα έργο, που με την εμμονή που έδειχνε σε βαρετούς, καθημερινούς ανθρωπάκους, δεν σου γέμιζε το μάτι ότι θα μπορούσε να τις εντάξει μέσα του. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Μια δύσκολη ταινία, αλλά πολύ δυνατή. Δεν με εντυπωσίασε τόσο η ιδιαίτερη, χαλαρών ρυθμών καλλιτεχνική της φόρμα, ή το παράξενο μαύρο χιούμορ της. Το πραγματικά εντυπωσιακό, για μένα, ήταν ο αλληγορικός, οικουμενικός και γεμάτος φαντασία τρόπος, με τον οποίο ο σκηνοθέτης κρίνει συνολικά τον άνθρωπο, τον πολιτισμό, την ιστορία. 

Γιώργος Σμυρνής

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Ένα Περιστέρι Έκατσε Σε Ένα Κλαδί
Σκηνοθεσία: Roy Andersson
Σενάριο: Roy Andersson

Παίζουν: Holger Andersson, Nils Westblom

Διάρκεια: 101'
Χώρα: Σουηδία, Γερμανία, Νορβηγία, Γαλλία
Έτος: 2014

Rating: 5
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από CINEMA