MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
Αθήνα ΕΛΙΖΕ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
100 χρόνια από τον Οδυσσέα
A Por Por Funeral for Ashirifie
Animal
Back to Black
Baghead: Η μάγισσα των νεκρών
Bob Marley: One Love
Dune: Μέρος δεύτερο
Ennio: The Maestro
Ghostbusters: Η αυτοκρατορία του πάγου
Kung Fu Panda 4 (μεταγλωττισμένη)
Kung Fu Panda 4 (με υπότιτλους)
Lupin III: Το κάστρο του Καλιόστρο (με υπότιτλους)
Mets
Minore
Pearl Jam – Dark Matter
Poor Things
Shame
Stop making sense
Suga: Agust D Tour D-Day the Movie
Take a Trip
The Rocky Horror Picture Show
Tranzit
Άγνωστοι μεταξύ μας
Άκουσέ με
Αγρια νερά
Αδέσποτα κορμιά
Ανατομία μιας πτώσης
Αντίλαλος
Απαγορευμένα παιχνίδια
Απλώς υπέροχη (μεταγλωττισμένη)
Αρθουρ ο βασιλιάς
Αρκουδότρυπα
Αρπα Colla
Ασπιλη
Αστυγραφίες στην Οθόνη
Γάτες στο μουσείο (μεταγλωττισμένη)
Για πάντα νέοι
Γκοτζίλα x Κονγκ: Η νέα αυτοκρατορία
Εγώ, καπετάνιος
Ενας ερωδιός για τη Γερμανία
Ενα ταξίδι για πάπιες (μεταγλωττισμένη)
Εξέλιξη
Ευχή (μεταγλωττισμένη)
Ζώνη ενδιαφέροντος
Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης
Η Περιφρόνηση
Η Χίμαιρα
Η κιβωτός του Νώε (μεταγλωττισμένη)
Η κυρία με το σκυλάκι
Η περιπέτεια
Η τελευταία παμπ
Θεώρημα
Κάμπια νύμφη πεταλούδα
Καταγωγή
Κονάν η βάρβαρη
Λατρεύω να σε μισώ
Λεσβία
Μέσα στη μέρα
Ματωμένος δεσμός
Μαύρος κότσιφας-Μαύρο βατόμουρο
Μην περιμένετε και πολλά από το τέλος του κόσμου
Μια μέρα στη Σαγκάη
Οι Ελευσίνιοι
Οι άποικοι
Ο μικρός Νικόλας: Τι περιμένουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι; (μεταγλωττισμένη)
Οπενχάιμερ
Ο πρώτος οιωνός
Ο χαμένος τα παίρνει όλα
Ο χορός των φαντασμάτων (μεταγλωττισμένη)
Πίτερ Ράμπιτ: ο λαγός το ‘σκασε (μεταγλωττισμένη)
Περασμένες ζωές
Πεσμένα φύλλα
Ραδιο Ουόλφμαν
Ρεπό
Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη
Σκύλος & Γάτα: μια τρελή καταδίωξη (μεταγλωττισμένη)
Στενές επαφές με τον Διάβολο
Στη φωτιά
Στο γραφείο καθηγητών
Στο ποταμόπλοιο
Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι
Τα μαθήματα της Μπλάγκα
Τα παιδιά του χειμώνα
Το αγόρι και ο ερωδιός
Το αγόρι του Θεού
Το λιμάνι των απόκληρων
Το μικρό νησί
Το μπλε καφτάνι
Τοτέμ
Υπέροχες μέρες
Φόνισσα
Χορεύοντας με τον Μπέκετ
Αισθηματική

Δικός της

Ένας μοναχικός άνθρωπος βιώνει έναν επώδυνο χωρισμό και κυριεύεται από έρωτα για ένα OS (Operating System). Αλλά όταν το αντικείμενο του έρωτά σου είναι ένα software, ποτέ δεν ξέρεις τι πρόκειται να γίνει. Αυτά συμβαίνουν στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «Δικός της» (Her).

stars-fullstars-fullstars-fullstars-fullstars-empty
Μαρίνα Πυλαρινού

Το φουτουριστικό και ευφάνταστο σενάριο του Spike Jonze έχει ως κεντρικό χαρακτήρα έναν άνθρωπο μοναχικό και ιδιόρρυθμο. Έναν άνθρωπο σε ένα κοντινό για εμάς μέλλον. Και ζει αυτός και οι άλλοι άνθρωποι μια ζωή όλο και πιο εξαρτημένη από τους υπολογιστές. Το έργο δεν προσπαθεί να κάνει δύσκολες προβλέψεις για το μακρινό μέλλον. Δεν φιλοδοξεί να προφητεύσει τι θα συμβεί σε 100 ή 200 χρόνια από σήμερα. Ούτε να δείξει ένα μέλλον, όπου θα κυριαρχούν περίεργες μηχανές, που θέλουν να εξολοθρεύσουν το ανθρώπινο είδος, ή θα κυβερνούν ολοκληρωτικά καθεστώτα, που οργανώνουν ανθρωποθυσίες, για χάρη της τηλεθέασης και άλλα τέτοια απαισιόδοξα για το μέλλον της ανθρωπότητας σενάρια, που είναι της μόδας.

Ο κεντρικός χαρακτήρας (Joaquin Phoenix)  είναι ένας τύπος που έχει ένα μυστήριο επάγγελμα- γράφει επιστολές για άλλους ανθρώπους, συχνά ερωτικές. Ερωτεύεται ένα λογισμικό, που είναι σχεδιασμένο να του καλύπτει κάθε ανάγκη. Φαίνεται ότι το OS του δίνει όλη την ψυχολογική στήριξη και τη συναισθηματική ολοκλήρωση, που ποτέ αυτός ονειρευόταν. Όμως, είναι προφανές ότι σεξ μεταξύ τους δεν μπορεί να υπάρξει. Το μόνο σεξ που μπορούν να κάνουν είναι το τηλεφωνικό σεξ. Αυτό το κενό προσπαθούν να το καλύψουν- ανεπιτυχώς- με άλλους τρόπους. Μια άλλη γυναίκα προσπαθεί να γίνει το σώμα του OS. Αλλά στους δύο τρίτος δεν χωρεί.

Οι ερωτευμένοι έχουν άλυτα θέματα. Ο άνθρωπος έχει δυσκολίες να ενσωματωθεί στο κοινωνικό του περιβάλλον. Πόσο μάλλον, όταν αισθάνεται άβολα για την ερωτική του σχέση με κάτι που δεν είναι άνθρωπος. Το OS από την πλευρά του, νιώθει άβολα που δεν έχει σώμα. Παράλληλα, όμως, οι εραστές αλλάζουν και έτσι οι σχέσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει με έναν έρωτα. Αλλά, όπως μας λέει η ταινία, το ίδιο συμβαίνει και με ένα λογισμικό. Κι επειδή αυτό το λογισμικό δεν γνωρίζει όρια στην εξέλιξή του, μεταβάλλεται σε κάτι σχεδόν υπεράνθρωπο και χαοτικό. Το ανθρώπινο μυαλό μοιάζει πολύ μικρό για να του κρατήσει το ενδιαφέρον.

Η ταινία έχει αισθητική ποιότητα, γλυκά χρώματα και ωραίες εικόνες. Σε βάζει μέσα σε έναν κόσμο όχι πολύ μακρινό, με πιο εξελιγμένα πάντως γκάτζετ από αυτά που έχουμε τώρα στη διάθεσή μας. Όμως, οι ζωές των ανθρώπων δείχνουν πολύ αληθινές μέσα σε αυτόν το μελλοντικό κόσμο. Και ταυτίζεσαι με τα πάθη τους, τις αγωνίες τους και τις επιθυμίες τους. Ακόμα και με τα πάθη, τις αγωνίες και τα θέλω του λογισμικού.

Η Scarlett Johansson, που ερμηνεύει το OS είναι παρούσα στο έργο μόνο με τη φωνή της. Μάλιστα, στην Ιταλία έγινε μεγάλο θέμα, όταν η διάσημη ηθοποιός κέρδισε βραβείο ερμηνείες σε ένα φεστιβάλ. Καταφέρνει να δώσει συναίσθημα και αισθησιασμό στο ρόλο της. Από την πλευρά του, ο πρωταγωνιστής Joaquin Phoenix δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία. Αυτός έχει και σώμα (και το χρησιμοποιεί πολύ καλά) και πρόσωπο και είναι ιδιαίτερα εκφραστικός. Είναι βαθύς και γεμάτος ουσία. Η Amy Adams αφήνει πολύ καλές εντυπώσεις-είναι λίγο περίεργη και κουλτουριάρα και αυτός ο ρόλος νομίζω ότι της πηγαίνει περισσότερο από της σεξοβόμβας. Η Rooney Mara ερμηνεύει την «πρώην» του πρωταγωνιστή, αναδεικνύοντας με μεγάλη πειστικότητα τα πάθη, τη ζήλια και τους προβληματισμούς που της έχει αφήσει αυτή η διαλυμένη σχέση- πόσο μάλλον όταν έρχεται να της πάρει τη θέση κάτι που δεν είναι άνθρωπος. Η Olivia Wilde έχει μια σύντομη και ιδιόρρυθμη παρουσία, όπου το σέξι αναμειγνύεται με το θλιμμένο.

Στην ουσία το «Δικός της» είναι μια ιδιότυπη φουτουριστική και μελοδραματική ταινία, με ωραία αισθητική και δυνατές ερμηνείες. Θέτει καίρια ερωτήματα για το τι είναι πραγματικό στο συναίσθημα και τον έρωτα, ιδίως τώρα που η εικονική πραγματικότητα έρχεται να μας κατακλύσει. Αυτό, όμως, που σου μένει είναι η βαθιά ανάγκη του ανθρώπου να αγαπήσει και να αγαπηθεί.

Γιώργος Σμυρνής

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Δικός της/ Her
Σκηνοθεσία: Spike Jonze
Σενάριο: Spike Jonze

Παίζουν: Joaquin Phoenix, Amy Adams, Scarlett Johansson, Rooney Mara

Χώρα: ΗΠΑ
Έτος: 2013

Rating: 4
Περισσότερα από CINEMA
VIMA_WEB3b