MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
Αθήνα ΕΛΙΖΕ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
3 Queer μικρού μήκους
100 χρόνια από τον Οδυσσέα
Aespa World Tour in Cinemas
Animal
Back to Black
Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba – To the Hashira Training (με υπότιτλους)
Dune: Μέρος δεύτερο
Ennio: The Maestro
Ghostbusters: Η αυτοκρατορία του πάγου
Horrorant Film Festival – Νύχτες τρόμου 2024
Joe Strummer: The Future Is Unwritten
Kung Fu Panda 4 (μεταγλωττισμένη)
Kung Fu Panda 4 (με υπότιτλους)
Mistaken for Strangers
Playtime
Poor Things
Shayda
Spy x Family Code: White (με υπότιτλους)
Stop making sense
Take a Trip
Άγνωστοι μεταξύ μας
Ένας προφήτης, μα τι προφήτης
Αδέσποτα κορμιά
Αμπιγκέιλ
Ανατομία μιας πτώσης
Αντίλαλος
Απαγορευμένα παιχνίδια
Αποκάλυψη τώρα: Final Cut
Από την άκρη της πόλης
Αρθουρ ο βασιλιάς
Ασπιλη
Γάτες στο μουσείο (μεταγλωττισμένη)
Γκοτζίλα x Κονγκ: Η νέα αυτοκρατορία
Γυάλα
Δύο δάχτυλα μέλι 2
Δύο φίλοι και ένας ασβούλης (μεταγλωττισμένη)
Εγώ, καπετάνιος
Εμφύλιος πόλεμος
Ενα ταξίδι για πάπιες (μεταγλωττισμένη)
Ενθύμιον
Εξέλιξη
Επαγγελματίας υπνοβάτης
Ευχή (μεταγλωττισμένη)
Ζωντανό πνεύμα
Ζώνη ενδιαφέροντος
Η Μία και εγώ: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
Η Χίμαιρα
Η αρπαγή
Η κιβωτός του Νώε (μεταγλωττισμένη)
Η περιπέτεια
Η τελευταία παμπ
Κάμπια νύμφη πεταλούδα
Μάμα Γκλόρια
Μετέωρο και Σκιά
Μη μου λες ψέματα
Μην ανοίγεις την πόρτα
Μην περιμένετε και πολλά από το τέλος του κόσμου
Ο Μύλος και ο σταυρός
Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος
Οι Ελευσίνιοι
Οι άποικοι
Οι αντίπαλοι
Ο καταδικασμένος
Ο μικρός Νικόλας: Τι περιμένουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι; (μεταγλωττισμένη)
Ο τελευταίος ήρωας
Ο χορός των φαντασμάτων (μεταγλωττισμένη)
Περασμένες ζωές
Πεσμένα φύλλα
Ραδιο Ουόλφμαν
Σούπερ Μάγκι (μεταγλωττισμένη)
Σπίθα στη θάλασσα
Στενές επαφές με τον Διάβολο
Στην τύχη ο Μπαλταζάρ
Στη φωτιά
Στο γραφείο καθηγητών
Στο ποταμόπλοιο
Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι
Τα μαθήματα της Μπλάγκα
Το αγόρι και ο ερωδιός
Το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο
Το μπλε καφτάνι
Το περασμένο καλοκαίρι
Τοτέμ
Υπέροχες μέρες
Χάος
Χαίρε, Μαρία
Χορεύοντας με τον Μπέκετ
Χρήστος, το τελευταίο παιδί
Χωρίς οξυγόνο
Ψάχνοντας τον Sugar man

Retro Movies &TV 19: Λώρενς της Αραβίας

Το έργο που έκανε διάσημο τον πρόσφατα χαμένο Peter O’ Toole, o Λώρενς της Αραβίας είναι μια ταινία εποχής που γυρίστηκε το 1962, για να μας ταξιδέψει πίσω στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο και στην αραβική επανάσταση εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επίσης, είναι μια απο τις μεγαλύτερες εμπορικές και καλλιτεχνικές επιτυχίας στην ιστορία του σινεμά, με επτά Όσκαρ.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Η ταινία ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Peter O Toole. Έχει κι άλλους σπουδαίους πρωταγωνιστές, τους Alec Guinness, Anthony Quinn, Jack Hawkins και Omar Sharif. Η σκηνοθεσία είναι του David Lean και το σενάριο είναι των Robert Bolt και Michael Wilson.

Τη μουσική της ταινίας δημιούργησε ο Maurice-Alexis Jarre, πατέρας του γνωστού ηλεκτρονικού συνθέτη Jean Michel Jarre, του οποίου η μουσική σφράγισε τη δεκαετία του 80 .

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Ο Λώρενς της Aραβίας ήταν πραγματική ιστορική μορφή, ένας αξιωματικός του βρετανικού στρατού, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ανέλαβε αποστολή να κατασκοπεύσει τον άτακτο στρατό των διαφόρων αραβικών φυλών στη Σαουδική Αραβία. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία τότε ήταν σύμμαχος των δυνάμεων της Γερμανίας και της Αυστροουγγαρίας και οι Αγγλογάλλοι, θέλοντας να την υπονομεύσουν, ενίσχυσαν την επανάσταση των Αραβικών λαών εναντίον της.
1Lawrence of Arabia
Ο Λώρενς της Αραβίας (T.E. Lawrence), αν και είχε σταλεί εκεί για να στηρίξει τα συμφέροντα της πατρίδας του, Αγγλίας, γοητεύτηκε από το πνεύμα της ερήμου. Με τις προσπάθειες του ένωσε αντιμαχόμενες Αραβικές φατρίες σε τακτικό στρατό και τιςς οδήγησε σε νικηφόρες μάχες εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η ταινία εστιάζει περισσότερο στο χαρακτήρα του Lawrence κι έτσι δεν δίνει πολλά στοιχεία για το ιστορικό υπόβαθρο, τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο και την Αραβική εξέγερση. Οι περισσότεροι από τους χαρακτήρες της ταινίας είναι πραγματικοί ή βασίζονται σε πραγματικούς χαρακτήρες. Τα γεγονότα της ταινίας σε μεγάλο βαθμό βασίζονται σε αποδεκτά ιστορικά γεγονότα και στην αυτοβιογραφία του Lawrence, αλλά παρουσιάζονται αρκετά πιο ρομαντικά από την ιστορική πραγματικότητα.

Κάποιες σκηνές, όπως η επίθεση στην Άκαμπα, έχουν μεγάλα στοιχεία μυθοπλασίας, ενώ αυτά που δείχνουν το Αραβικό Συμβούλιο παρουσιάζουν ιστορικές ανακρίβειες. Επίσης, υπάρχει θέμα με την χρονολογική και τη γεωγραφική ακρίβεια διαφόρων σκηνών. Η σκηνή που ο Lawrence εγκαταλείφθηκε με ελάχιστους άντρες είναι φανταστική. Ταυτόχρονα, η διάσωση και στη συνέχεια η εκτέλεση του ίδιου άντρα από τον Lawrence, είναι δύο διαφορετικά περιστατικά, που αφορούν άλλους ανθρώπους, τα οποία ενώθηκαν, ούτως ώστε να αφορούν το ίδιο άτομο, για δραματικούς λόγους.

Ταυτόχρονα, υπάρχει σοβαρή μείωση της παρουσίας του Αγγλικού και του Γαλλικού στρατού, καθώς και των αξιωματούχων του, στην ταινία, σε σχέση με αυτά που είχαν πραγματικά συμβεί κατά τη διάρκεια του πολέμου. Όλα αυτά με σκοπό να δείχνουν ότι ο Lawrence λειτουργούσε κυρίως μόνος, ώστε να τονίζεται η παρουσία του πρωταγωνιστικού ρόλου στα πράγματα.

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ

Με την προβολή της στους κινηματογράφους, η ταινία γνώρισε τεράστια εισπρακτική επιτυχία και πήρε πολύ καλές κριτικές. Όλοι αναγνώρισαν την δραματική μουσική, το λογοτεχνικό σενάριο και την εξαιρετική ερμηνεία του Peter O’ Toole. Το οπτικό στυλ της ταινίας ενέπνευσε πολλούς πετυχημένους σκηνοθέτης, όπως τον George Lucas, τον Sam Peckinpah, τον Martin Scorsese, τον Ridley Scott, και τον Steven Spielberg. Μάλιστα, είναι η πιο αγαπημένη ταινία του τελευταίου.

Η ταινία ήταν υποψήφια για 10 Όσκαρ το 1963, από τα οποία κέρδισε τα επτά. Κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας (David Lean), καλλιτεχνικής διεύθυνσης, κινηματογράφησης, μουσικής (Maurice Jarre), μοντάζ και ήχου. Επίσης, ήταν υποψήφια για το όσκαρ πρώτου αντρικού ρόλου για τον Peter O’ Toole. Ήταν η πρώτη από τις οκτώ υποψηφιότητες του μεγάλου Ιρλανδού ηθοποιού, οι οποίες δεν του έδωσαν όμως ποτέ το χρυσό αγαλματάκι. Άλλες υποψηφιότητες για τα Όσκαρ, που δεν οδήγησαν στο βραβείο, ήταν του δεύτερου αντρικού ρόλου (Omar Sharif) και του διασκευασμένου σεναρίου (Robert Bolt και Michael Wilson).

TRIVIA

– Η ταινία διαρκεί 227 λεπτά και δεν έχει ούτε μία γυναίκα σε ομιλούντα ρόλο. Είναι έτσι η μεγαλύτερη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου, όπου δεν έχει πει ούτε μια γυναίκα έστω και μία κουβέντα.

-Σχεδόν όλες οι κινήσεις στην ταινία γίνονται από τα αριστερά προς τα δεξιά. Αυτό έγινε σκόπιμα από τον σκηνοθέτη, για να τονίσει ότι η ταινία είναι ένα ταξίδι.
lawrence-of-arabia-movie
– Ο Peter O’ Toole, αν και έγινε διάσημος με το ρόλο του ως Λώρενς της Αραβίας, θα μπορούσε να μην είχε πάρει μέρος ποτέ σε αυτήν. Τότε ήταν άσημος ηθοποιός ακόμα, ενώ τόσο ο παραγωγός, όσο και ο σκηνοθέτης προτιμούσαν τον ήδη διάσημο Marlon Brando που είχε κερδίσει ήδη ένα Όσκαρ για το «Λιμάνι της Αγωνίας» ( ταινία του 1954). Όμως εκείνη την περίοδο έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στην ταινία One-Eyed Jacks (1961) και απέρριψε τον ρόλο του Λώρενς.

-Ο Peter O’ Toole δήλωσε πως είδε ολόκληρη την ταινία δύο δεκαετίες μετά την πρώτη της κυκλοφορία στους κινηματογράφους. Όπως παραδέχεται, όταν την είδε, εντυπωσιάστηκε.

-Επίσης, ο Peter O’ Toole  παραλίγο να σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της πρώτης λήψης της σκηνής της Άκαμπα. Ένα όπλο, που χρησιμοποιήθηκε, για να δώσει το σινιάλο στο ξεκίνημα της σκηνής, πυροδοτήθηκε πρόωρα. Τότε η καμίλα, στην οποία επέβαινε ο Peter O’ Toole τρόμαξε, ρίχνοντας τον στο έδαφος, ενώ οι κομπάρσοι που έτρεχαν με τα άλογα ξεκίνησαν την επέλασή τους. Ευτυχώς για τον Peter O’ Toole, η καμίλα του έμεινε ακίνητη και στάθηκε πάνω από τον αναβάτη της, αποτρέποντας τα άλογα από το να τον ποδοπατήσουν. 

-Είστε λάτρης των ταινιών και των σειρών εποχής; Τότε Ραντεβού με τον Πύργο του Ντάουντον… αποκλειστικά σε HD στον OTE TV! Απολαύστε τους τρίτους πρώτους κύκλους ξεκινώντας από την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και σε αποκλειστικότητα τον 4ο κύκλο της σειράς τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε για την δημοφιλή σειρά “Ο Πύργος του Ντάουντον” στο OTE-TV

Περισσότερα από CINEMA
VIMA_WEB3b