MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Αντίο» στους μουσικούς θρύλους που χάσαμε το 2022

To 2022 έφυγε και μαζί του πήρε μερικούς από τους πιο εμβληματικούς μουσικούς στην ιστορία, από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου μέχρι την Christine McVie.

Monopoli Team

Το 2022 στιγματίστηκε από μερικά πολύ σημαντικά γεγονότα, από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι και την εξέγερση των γυναικών στο Ιράν -αμφότερα παραμένουν σε εξέλιξη. Αυτή λοιπόν ήταν σίγουρα μία χρονιά γεμάτη συγκινήσεις. Σε αυτό συνέβαλαν και οι “απώλειες” που επίσης στιγμάτισαν την περασμένη χρονιά.

Από την θρυλική Christine McVie των Fleetwood Mac μέχρι τον “δικό μας” Vangelis, οι μουσικοί που μάς στέρησε το 2022 ήταν πολλοί. Εμείς τους αποχαιρετάμε για μία ακόμη φορά, καθώς υποδεχόμαστε επισήμως το 2023, με την ελπίδα αυτή η νέα χρονιά να είναι λίγο πιο… επιεικής.

Ronnie Spector (12 Ιανουαρίου 2022)

Την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου έφυγε από τη ζωή μετά από μάχη με τον καρκίνο η Ρόνι Σπέκτορ, που άφησε εποχή με την χαρακτηριστική φωνή της στο girl group Ronettes τη δεκαετία του ’60. Ήταν 78 ετών. Η Ρόνι Σπέκτορ -και κατ’ επέκταση οι Ronettes- πρωτοπόρησαν, όταν ξέφυγαν από το “ρομαντικό” πρότυπο της εποχής και υιοθέτησαν το ίματζ του “κακού κοριτσιού”: με φουσκωτά μαλλιά, έντονο eyeliner, μεγάλες βλεφαρίδες και στενές φούστες. Οι Ronettes εδραιώθηκαν με το τραγούδι «Be My Baby» το 1963, ενώ μέχρι και το 1967, που αποφάσισαν να διαλύσουν το συγκρότημα, κατάφεραν να αλλάξουν για πάντα την εικόνα των γυναικείων συγκροτημάτων.

Meat Loaf (20 Ιανουαρίου 2022)

Ο θρυλικός ροκ σταρ έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο, σε ηλικία 74 ετών. Το ντεμπούτο του “Bat Out Of Hell” είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα άλμπουμ όλων των εποχών – παραμένει τόσο δημοφιλές που ακόμα και σήμερα, περίπου 45 χρόνια μετά, πουλάει ακόμα περίπου 200 χιλιάδες αντίτυπα ετησίως. Έμεινε στην ιστορία για τις φαντασμαγορικές φωνητικές ερμηνείες του καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, αλλά και σε μιούζικαλ, όπως το Hair και τη μεταφορά του Rocky Horror Picture Show στον κινηματογράφο.

Taylor Hawkins (25 Μαρτίου 2022)

O θρυλικός ντράμερ των Foo Fighters έφυγε πρόωρα από τη ζωή στις 25 Μαρτίου, καθώς το συγκρότημα ετοιμαζόταν για την εμφάνιση του στο Φεστιβάλ Estéro Picnic, στην Μπογκοτά της Κολομβίας. Σε ηλικία μόλις 50 ετών, ο θάνατος του Taylor Hawkins σόκαρε τον κόσμο της μουσικής και άφησε ένα τεράστιο κενό στη ροκ σκηνή -κάτι που έγινε ξεκάθαρο και στις δύο μεγάλες συναυλίες που πραγματοποίησαν οι Foo Fighters με φίλους τους προς τιμήν του, τον Σεπτέμβριο. Με σχεδόν 30 χρόνια καριέρας, ο Hawkins είχε εδραιωθεί ως είδωλο της ροκ, αναλαμβάνοντας καθήκοντα ντράμερ τόσο για τους Foo, όσο και για άλλους θρύλους της μουσικής, όπως ο Slash, ο Brian May, ο Elton John, ο Ozzy Osbourne και πολλοί άλλοι που εμπιστεύτηκαν τη μουσική τους στα χέρια του υπερταλαντούχου ντράμερ.

Vangelis – Βαγγέλης Παπαθανασίου (17 Μαϊου 2022)

Μία από τις μεγαλύτερες απώλειες του 2022 ήταν σίγουρα εκείνη του “δικού μας” Βαγγέλη Παπαθανασίου, που έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 79 ετών. Ένας από τους πρωτεργάτες της ηλεκτρονικής μουσικής, ο Vangelis, όπως ήταν διεθνώς γνωστός, έμεινε στην ιστορία για τα κινηματογραφικά soundtrack που συνέθεσε, με πιο γνωστά εκείνα για τις ταινίες Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο και φυσικά του “Οι δρόμοι της φωτιάς” που το 1982 τού χάρισε ένα Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής. Πάντα πρωτοπόρος, επηρέασε με το έργο του πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής, χάρη στην τεράστια φαντασία του και τους καινοτόμους πειραματισμούς που πάντοτε τολμούσε. Κατάφερε, όπως κανείς άλλος, να συνδυάσει τον ακουστικό με τον ηλεκτρονικό κόσμο -πάντοτε με άρτιο αποτέλεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΛεξικό: O Βαγγέλης Παπαναθασίου μέσα από τα δικά του λόγια12.09.2018

Andy Fletcher (26 Μαϊου 2022)

Μέσα στο 2022, την τελευταία του πνοή άφησε και το ιδρυτικό μέλος των Depeche Mode, Andy Fletcher. Ήταν 60 ετών. Ο Fletcher ή “Fletch” όπως τον αποκαλούσαν τα μέλη του συγκροτήματος, υπήρξε keyboardist, μπασίστας και back vocalist των Depeche Mode από το 1980 έως σήμερα. Μπορεί ο Dave Gahan και ο Martin Gore να τραβούσαν πάντα τα φώτα με τις έντονες προσωπικότητές τους, ο πιο “ήσυχος” Andy Fletcher, ωστόσο, ήταν εκείνος που καθοδηγούσε το σπουδαίο συγκρότημα -το οποίο συνίδρυσε- παίρνοντας τις περισσότερες επαγγελματικές αποφάσεις, καταφέρνοντας τελικά να κάνει τους Depeche Mode ένα από τα σπουδαιότερα συγκροτήματα του καιρού μας.

Olivia Newton-John (8 Αυγούστου 2022)

Το όνομα της Olivia Newton-John πέρασε στην αιωνιότητα χάρη στο “Grease”, όπου συμπρωταγωνίστησε με τον John Travolta ως ένα από τα πιο θρυλικά ζευγάρια του κινηματογράφου. Ωστόσο, μεγάλη ήταν και η καριέρα της στη μουσική -σίγουρα βοήθησε το “You’re the One That I Want”, ένα από τα singles με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών, και το “Summer Nights” επίσης από το Grease. Άλλες τεράστιες επιτυχίες της υπήρξαν το “I Honestly Love You” για το οποίο κέρδισε βραβείο Grammy το 1974 και φυσικά το “Physical”, από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια των 80s. Με παγκόσμιες πωλήσεις που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια αντίτυπα, εδραιώθηκε ως μία από τις πιο επιτυχημένες μουσικούς όλων των εποχών. Έφυγε φέτος από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών.

Coolio (28 Σεπτεμβρίου 2022)

Ο γνωστός Αμερικανός ράπερ Coolio, που γνώρισε την παγκόσμια επιτυχία με το τραγούδι “Gangsta’s Paradise”, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή τον φετινό Σεπτέμβριο, σε ηλικία 59 ετών, μετά από καρδιακή προσβολή. Έχοντας υπάρξει μέλος της ραπ κολλεκτίβας WC And The Maad Circle, το 1994 αποφάσισε να ακολουθήσει σόλο καριέρα και έτσι έκανε με το ντεμπούτο του, “It Takes A Thief”, που γνώρισε αμέσως επιτυχία. Ωστόσο, η παγκόσμια αναγνώριση ήρθε ένα χρόνο αργότερα χάρη στο διαχρονικό πλέον Gangsta’s Paradise, το soundtrack της ταινίας Dangerous Minds με τη Μισέλ Φάιφερ. Μάλιστα χάρη σε αυτό το τραγούδι κέρδισε και βραβείο Grammy. Το τραγούδι κατάφερε να φτάσει το νούμερο 1 των charts και να κρατήσει την πρώτη θέση για τρεις εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του κυκλοφόρησε άλλα εφτά άλμπουμ, με τελευταίο το From The Bottom 2 The Top, το 2009.

Takeoff (1 Νοεμβρίου 2022)

Είτε είσαι φαν της τραπ μουσικής, είτε όχι, δεν μπορείς να μην παραδεχτείς τον τεράστιο αντίκτυπο του Takeoff και των Migos στη διαμόρφωση του πιο δημοφιλούς μουσικού ρεύματος τα τελευταία χρόνια. Ο θάνατός του σε ηλικία μόλις 28 ετών ήταν σίγουρα αιφνίδιος και κάπως έτσι το 2022 μάς στέρησε έναν σύγχρονο ήρωα του hip-hop. Το πιο λυρικό μέλος των Migos, λίγο πριν από τον θάνατό του, ετοιμαζόταν να κυκλοφορήσει έναν κοινό δίσκο με τον Quavo, με τίτλο “Only Built For Infinity Links”. Το πρότζεκτ, ωστόσο, διακόπηκε, όταν έχασε τη ζωή του από πυροβολισμό τον Νοέμβριο.

Keith Levene (11 Νοεμβρίου 2022)

Ο Keith Levene θα περάσει για πάντα στην αιωνιότητα ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Clash (με τους οποίους “χώρισε” μετά από μερικούς μήνες και με μόλις ένα τραγούδι στο όνομά του), ωστόσο θα ήταν κρίμα να αγνοήσουμε την τεράστια συμβολή του στην post-punk, μέσα από τους Public Image Ltd (PiL), το συγκρότημα που ίδρυσε με τον John Lydon των Sex Pistols και τον Jah Wobble. Τελικά έφυγε και από τους PiL, μετά από έναν καβγά με τον Lydon, συνέχισε ωστόσο μία αξιοσημείωτη καριέρα ως κιθαρίστας, μετρώντας συνεργασίες με ονόματα όπως οι Red Hot Chili Peppers. Μάλιστα, ο κιθαρίστας των Peppers, John Frusciante, κάποτε είχε περιγράψει το στυλ του Levene ως «θεαματικό», λέγοντας ότι «εξερεύνησε τις δυνατότητες του τι μπορείς να κάνεις με την κιθάρα». Έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο, σε ηλικία 65 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Christine McVie (30 Νοεμβρίου 2022)

Christine McVie και Stevie Nicks

Η Christine McVie, η τραγουδίστρια και πιανίστρια των Fleetwood Mac, ήταν επίσης από τις λυπηρές απώλειες του 2022. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών. Η McVie (που ονομαζόταν Christine Perfect αλλά πήρε το όνομα του John McVie μετά το γάμο τους) μπήκε στους Mac στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και μέχρι την αποχώρησή της το 1998 μάς χάρισε μερικές από τις πιο αγαπημένες επιτυχίες του συγκροτήματος, από το Little Lies, το Everywhere, το Don’t Stop, το Say You Love Me μέχρι και το Songbird. Σε μία εποχή δύσκολη για τις γυναίκες στη μουσική βιομηχανία και ιδιαίτερα στα ροκ συγκροτήματα, είχε καταφέρει να επιβάλει την παρουσία της σε έναν σίγουρα ανδροκρατούμενο χώρο.

Angelo Badalamenti (11 Δεκεμβρίου 2022)

Άλλος ένας σπουδαίος συνθέτης άφησε την τελευταία του πνοή φέτος, στα 85 του χρόνια. Ο Angelo Badalamenti, γνωστός για τη συνεργασία του με τον David Lynch, άφησε πίσω του ένα τεράστιο σύνολο έργων στην κινηματογραφική μουσική. Αναμφίβολα η πιο χαρακτηριστική δουλειά του ήταν για τη θρυλική σειρά του Lynch, Twin Peaks, την ταινία “Fire Walk with Me”, αλλά και την 3η σεζόν με τίτλο “Twin Peaks: The Return”, όπου επέστρεψε με νέες και παλιές συνθέσεις για το soundtrack της. Για τη μουσική της σειράς, μάλιστα, τιμήθηκε με βραβείο Grammy το 1990.

Maxi Jazz (23 Δεκεμβρίου 2022)

Την παραμονή των Χριστουγέννων, η δυσάρεστη είδηση του θανάτου του Maxi Jazz διέκοψε απότομα τη γιορτινή διάθεση όλων εκείνων που έχουν χορέψει αμέτρητες φορές το God is a DJ, το Insomnia, το We Come 1 – όλων εκείνων που αγάπησαν τους Faithless. Η “φωνή” των Faithless, ο άνθρωπος που με τη σοφία του έδωσε άλλο νόημα στην dance μουσική των προηγούμενων δεκαετιών, δεν είναι πια κοντά μας. Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Παρασκευής 23 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 65 ετών, αφού πρώτα άλλαξε για πάντα τον τρόπο που ακούμε ηλεκτρονική μουσική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ10 τραγούδια των Faithless που θα μας θυμίζουν για πάντα τον Maxi Jazz12.09.2018

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b