MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ρόνι Σπέκτορ: Η αρχηγός των Ronettes που ξέφυγε από την κακοποίηση και άλλαξε για πάντα τα girl groups

Σε ηλικία 78 ετών έφυγε από τη ζωή η θρυλική Ρόνι Σπέκτορ, που άφησε εποχή με τις Ronettes, και τραγούδια όπως το “Be My Baby”.

Ρόνι Σπέκτορ, Getty Images
Monopoli Team

Την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου έφυγε από τη ζωή μετά από μάχη με τον καρκίνο η Ρόνι Σπέκτορ, που άφησε εποχή με την χαρακτηριστική φωνή της στο girl group Ronettes τη δεκαετία του ’60. Ήταν 78 ετών.

“Ο αγαπημένος μας άγγελος, Ρόνι, έφυγε ειρηνικά σήμερα μετά από μία σύντομη μάχη με τον καρκίνο. Ήταν με την οικογένειά της και στα χέρια του συζύγου της, Τζόναθαν. Η Ρόνι έζησε τη ζωή της με μία λάμψη στα μάτια της, μία αυθάδικη συμπεριφορά, τρομερή αίσθηση του χιούμορ και χαμόγελο στο στόμα. Ήταν γεμάτη αγάπη και ευγνωμοσύνη. Ο ευχάριστος ήχος της, η παιχνιδιάρικη φύση της και η μαγική παρουσία της θα ζει για πάντα σε όσους την ήξεραν, άκουσαν ή είδαν” διαβάζουμε στην επίσημη ανακοίνωση της οικογένειάς της.

Το girl icon που άλλαξε για πάντα τα γυναικεία συγκροτήματα

Η Ρόνι Σπέκτορ άφησε εποχή ως τραγουδίστρια των Ronettes, του girl group που ίδρυσε μαζί με την αδερφή της, Εστέλ, και την ξαδέρφη τους, Νέντρα, τη δεκαετία του 1960. Τότε το κυρίαρχο “μοτίβο” -ειδικά στα girl groups- ήταν πιο ρομαντικό. Τα φουσκωτά μαλλιά (τα λεγόμενα beehive που ονομάστηκαν έτσι γιατί θύμιζαν… σφηκοφωλιές), τα έντονα μάτια με μάσκαρα και eyeliner ήταν φυσικά κοινή μόδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Shirelles, οι Crystals, οι Marvelettes κ.α.

Η Ρόνι Σπέκτορ, όμως -και κατ’ επέκταση οι Ronettes- ήταν ίσως η πρώτη που αποφάσισε να ξεφύγει από το “ρομαντικό” αυτό πρότυπο της εποχής και να υιοθετήσει το ίματζ του “κακού κοριτσιού”. Τα μαλλιά τους έγιναν ακόμα πιο φουσκωτά, το eyeliner πιο έντονο, οι βλεφαρίδες πιο μεγάλες και οι φούστες πιο στενές.

Οι Ronettes εδραιώθηκαν στην μουσική σκηνή με το τραγούδι «Be My Baby» το 1963, ενώ μέχρι και το 1967, που αποφάσισαν να διαλύσουν το συγκρότημα, κατάφεραν να αλλάξουν για πάντα την εικόνα των γυναικείων συγκροτημάτων.

Η κακοποιητική σχέση με τον Φίλ Σπέκτορ και η μεγάλη επιστροφή της

Πέρσι τον Ιανουάριο, τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση του θανάτου του Φιλ Σπέκτορ, διάσημου παραγωγού πίσω από τα μεγαλύτερα hits των 60s, που καταδικάστηκε το 2003 για τον φόνο της ηθοποιού Λάνα Κλάρκσον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ10+1 συνταρακτικές ταινίες που μιλούν για το φαινόμενο της έμφυλης βίας12.09.2018

Ο Φιλ Σπέκτορ ήταν και ο πρώτος σύζυγος της Ρόνι. Παντρεύτηκαν το 1968 και πήρε το επίθετό του. Η κτητική, κακοποιητική πλευρά του έγινε σύντομα αντιληπτή και καθ’ όλη τη διάρκεια του γάμου τους, κρατούσε τη Ρόνι “αιχμάλωτη” στο σπίτι του στο Μπέβερλι Χιλς.

Στην αυτοβιογραφία της “Be My Baby”, η τραγουδίστρια μοιράστηκε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα τις συνεχόμενες απειλές από τον σύζυγό της ότι θα την σκοτώσει και θα την κρατήσει σε ένα ανοιχτό φέρετρο για να τη βλέπει. “Ήξερα ότι θα πεθάνω εκεί. Ήταν τόσο εμμονικός και πάντα έλεγε ‘Θα σε σκοτώσω πριν σε αφήσω να φύγεις’. Και δεν έκανε πλάκα”.

Τελικά, το έσκασε, όταν η μητέρα της την έσωσε το 1972, βγάζοντας την ξυπόλυτη από το σπίτι -ο Σπέκτορ δεν την άφηνε να φορά παπούτσια για να μην το σκάσει.

Τα επόμενα χρόνια, αφού κατάφερε να ξεφύγει από τον κακοποιητικό σύζυγό της και τον εθισμό της με το αλκοόλ, η Ρόνι κατάφερε να εδραιωθεί ως σόλο καλλιτέχνης χάρη στην αναβίωση του rock ‘n’ roll κατά τη δεκαετία του ’70. Παρέμεινε θρύλος για τους φανς της μουσικής, συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας, όπως ο Μπίλι Τζόελ, ο Τζόι Ραμόνε των Ramones, ο Έντι Μάνι και άλλοι. Ο δεύτερος σύζυγός της, Τζόναθαν Γκρίνφιλντ, ήταν εκείνος που τη βοήθησε να ανανεώσει τη φήμη της ως live performer.

Το 2007 μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame μέλος των Ronettes.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και την ίδια την Ρόνι Σπέκτορ, η Ζεντάγια πρόκειται να την υποδυθεί σε μία νέα βιογραφική ταινία της A24, βασισμένη στην αυτοβιογραφία της “Be My Baby”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤina Turner: H απίστευτη ζωή της βασίλισσας του ροκενρόλ12.09.2018

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b