MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
TOP 10

10 τραγούδια των Faithless που θα μας θυμίζουν για πάντα τον Maxi Jazz

Η “φωνή” των Faithless, ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα την dance μουσική, δεν είναι πια κοντά μας – κι εμείς λέμε το δικό μας “αντίο” με μερικά τραγούδια που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.

Maxi Jazz
Maxi Jazz
author-image Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Την παραμονή των Χριστουγέννων, η δυσάρεστη είδηση του θανάτου του Maxi Jazz διέκοψε απότομα τη γιορτινή διάθεση όλων εκείνων που έχουν χορέψει αμέτρητες φορές το God is a DJ, το Insomnia, το We Come 1 – όλων εκείνων που αγάπησαν τους Faithless.

Η “φωνή” των Faithless, ο άνθρωπος που με τη σοφία του έδωσε άλλο νόημα στην dance μουσική των προηγούμενων δεκαετιών, δεν είναι πια κοντά μας. Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Παρασκευής 23 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 65 ετών, αφού πρώτα άλλαξε για πάντα τον τρόπο που ακούμε ηλεκτρονική μουσική.

Ίσως να μην είναι εύκολο να βάλεις “ταμπέλα” στη μουσική των Faithless (το πιο εύκολο θα ήταν να καταλήξεις ότι είναι κάτι ανάμεσα σε house, trip-hop και trance), το σίγουρο όμως είναι ότι από την πρώτη μελωδία ξέρεις ότι ακούς Faithless – ακόμα κι αν καμιά φορά σε… μπέρδευε το Υποφέρω της Βανδή. Και αυτό γιατί κάθε κομμάτι τους ήταν φρέσκο, πρωτοποριακό και γεμάτο νόημα.

Πάντα ένα βήμα μπροστά και πάντα διατεθειμένοι να μιλήσουν για όσα μας απασχολούν, ο Rollo Armstrong, η Sister Bliss και ο Maxi Jazz έγιναν η φωνή όλων εκείνων που ένιωθαν μόνοι στον παράλογο αυτό κόσμο, που προτιμά να σωπαίνει. Οι στίχοι τους είχαν πάντα κάτι να πουν, ακόμα κι αν την ίδια στιγμή η μουσική τους σε έκανε να ξεσπάς σε χορό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑSworr.: Μία αξέχαστη μουσική εμπειρία στο six d.o.g.s12.09.2018

Εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, οι Faithless έγραφαν ιστορία, ακόμα κι αν έκαναν συχνά “διαλείμματα”. Ακόμα κι όταν ο Maxi Jazz απουσίαζε -όπως για παράδειγμα στο πιο πρόσφατο άλμπουμ τους All Blessed- η παρουσία του ήταν ηχηρή, γιατί πολύ απλά η επιρροή του δεν μπορεί να περιοριστεί. Μέσα από τους Faithless και τα τόσα θρυλικά κομμάτια τους, η κληρονομιά του σίγουρα θα μείνει ζωντανή.

Εμείς αποχαιρετάμε τη “φωνή” των Faithless, μέσα από δέκα τραγούδια τους που αγαπήσαμε πολύ.

#1 God is a DJ

“For tonight / God is a DJ / This is my church” τραγουδούσε ο Maxi Jazz πριν από 24 χρόνια, μετατρέποντας μια για πάντα τα κλαμπ σε ναό των Faithless. Αν έχεις βρεθεί σε κλαμπ τις δύο τελευταίες δεκαετίες, θα το έχεις σίγουρα ακούσει. Ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια στην ιστορία τους, που χορεύουμε ξανά και ξανά, το God is a DJ θα είναι πάντα εκεί για να “γιατρεύει τις πληγές”.

#2 We Come 1

Με το “We Come 1”, οι Faithless -με τη φωνή του Maxi Jazz- έκαναν τη δική τους έκκληση για ενότητα σε κάθε της έκφανση, είτε μιλάμε για τη συμβίωσή μας με τους ανθρώπους, με τους οποίους μοιραζόμαστε αυτόν τον πλανήτη, είτε για τη συμβίωσή μας με τη φύση. Ως βουδιστής, ο Maxi Jazz πίστευε ακράδαντα ότι είμαστε όλοι ένα και αυτό είναι το μόνο που έχουμε.

#3 Insomnia

Ίσως ένα από τα καλύτερα dance κομμάτια όλων των εποχών, το Insomnia είναι ένα έπος 8 λεπτών, που σε αναγκάζει να ταξιδέψεις με όλες σου τις αισθήσεις. Η Sister Bliss επινόησε τον τίτλο του τραγουδιού, αφού έπασχε από αϋπνίες – το πρωί δούλευε στο στούντιο, το βράδυ έπαιζε μουσική σε κλαμπ. Σύμφωνα με τον Maxi Jazz, του πήρε μόλις είκοσι λεπτά να γράψει τους στίχους, όταν άκουσε τον τίτλο. Παρ’ όλο που δεν έπασχε από αϋπνίες, επηρεάστηκε από την προσωπική του εμπειρία – υπέφερε από απόστημα στα δόντια που τον κρατούσε ξύπνιο τα βράδια, ενώ του έκοβαν συχνά το ρεύμα, με αποτέλεσμα να πρέπει να γράφει στο σκοτάδι. Τελικά με το κομμάτι ταυτίστηκε μια ολόκληρη γενιά άυπνων ravers και έτσι γράφτηκε ιστορία.

#4 Mass Destruction

Μέσα σε τρία μόλις λεπτά, οι Faithless κατονόμασαν τα πιο ισχυρά όπλα μαζικής καταστροφής: τα μοχθηρά μυαλά, την παραπληροφόρηση, τον ρατσισμό, το φόβο, την απληστία και το κυριότερο: την απραξία.

#5 Salva Mea

Το πρώτο κομμάτι που έκανε τον πλανήτη να ερωτευτεί τους Faithless ήταν το ντεμπούτο τους, με τίτλο Salva Mea (που μεταφράζεται -λανθασμένα βέβαια- ως “Σώσε με” στα λατινικά). Μπορεί η μετάφραση να είναι λάθος, ωστόσο όντως μας έσωσε – και εμάς και την dance ηλεκτρονική μουσική. Ήταν το πρώτο δείγμα ενός συγκροτήματος που δεν θα σταματούσε να πρωτοπορεί. Και ένα fun fact: Μαζί με τον Maxi Jazz, στα φωνητικά ακούμε την αδερφή του Rollo, που δεν είναι άλλη από την Dido.

#6 One Step Too Far

Άλλο ένα κομμάτι με τη φωνή της Dido. Μπορεί να κυκλοφόρησε πριν από είκοσι χρόνια και ο ήχος να είναι πράγματι peak 00s, παραμένει όμως ένα επικό κομμάτι τους, που μόνο νοσταλγία μπορεί να προκαλέσει -ειδικά σήμερα που τα 00s είναι πιο hot από ποτέ, τουλάχιστον στα μάτια της Gen Z.

#7 Don’t Leave

Μπορεί ο Maxi Jazz να μην είχε καμία σχέση με αυτή την ερωτική μπαλάντα -το έγραψαν οι Jamie Catto, Rollo και Sister Bliss, ενώ στα φωνητικά ακούμε την Pauline Taylor με την Dido στις δεύτερες- ωστόσο είναι ένα κομμάτι που δεν γίνεται να λείπει από μία λίστα με τα καλύτερα των Faithless.

#8 Muhammad Ali

Ένα τραγούδι-φόρος τιμής στον Muhammad Ali, έναν από τους μεγαλύτερους αθλητές στην ιστορία και ήρωας για πολλούς μαύρους νέους, όπως ο Maxi Jazz, που πολλές φορές είχε μιλήσει για το πώς τον βοήθησε να πιστέψει στον εαυτό του και να ξεπεράσει τις ρατσιστικές επιθέσεις που αντιμετώπιζε ως μαύρος άνδρας στη Βρετανία. Τα λέει και στο κομμάτι.

#9 Tarantula

Ένα από τα πολλά επικά κομμάτια του εμβληματικού τρίτου δίσκου των Faithless, Outrospective. Με τον Maxi Jazz στην συνηθισμένη θέση του αφηγητή-ερμηνευτή, πιο καθηλωτικός από ποτέ.

#10 I Want More

Δύο θρυλικά κομμάτια μπορεί να αναγνωρίσεις στο I Want More: το “Tell Me More and More and Then Some” της Nina Simone και το “On the Run” των Pink Floyd. Maxi Jazz και Nina Simone, ο συνδυασμός που πάντα χρειαζόμασταν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑGeorge Michael: Το απόλυτο pop είδωλο που άλλαξε για πάντα τα Χριστούγεννα12.09.2018

Περισσότερα από TOP 10
VIMA_WEB3b