MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Έφυγε από τη ζωή ο οσκαρικός Έλληνας συνθέτης

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε από τη ζωή ο βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου (ή Vangelis, όπως ήταν γνωστός διεθνώς).

Monopoli Team

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο διάσημος Έλληνας συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου, διεθνώς γνωστός ως Vangelis.

Την είδηση επιβεβαίωσε το δικηγορικό γραφείο που τον εκπροσωπεί, με την εξής ανακοίνωση: «Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο μεγάλος Έλληνας Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή αργά το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου».

Ένας από τους πρωτεργάτες της ηλεκτρονικής μουσικής, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου έμεινε στην ιστορία για τα κινηματογραφικά soundtrack που συνέθεσε, με πιο γνωστά εκείνα για τις ταινίες Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο και φυσικά της ταινίας “Οι δρόμοι της φωτιάς” που το 1982 του χάρισε ένα Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής.

Πάντα πρωτοπόρος, επηρέασε με το έργο του πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής, χάρη στην τεράστια φαντασία του και τους καινοτόμους πειραματισμούς που πάντοτε τολμούσε. Κατάφερε, όπως κανείς άλλος, να συνδυάσει τον ακουστικό με τον ηλεκτρονικό κόσμο -πάντοτε με άρτιο αποτέλεσμα.

Έχει συνεργαστεί με τον Ντέμη Ρούσο, με τον οποίο ίδρυσε στο Παρίσι το θρυλικό συγκρότημα Aphrodite’s Child. Το 1975 αποχώρησε από το συγκρότημα για να εγκατασταθεί στο Λονδίνο, όπου θα κυκλοφορήσει την πρώτη του συλλογή με τίτλο Heaven and Hell (1975). Εκεί θα ζήσει την πιο παραγωγική περίοδό του, κυκλοφορώντας τα άλμπουμ Albedo 0.3 (1976), Spiral (1977) που βραβεύτηκε με το διεθνές βραβείο MIDEM Instrumental, Beaubourg (1978) κ.α. Τότε ήταν που ο Βαγγέλης Παπαθανασίου άρχισε να απολαμβάνει παγκόσμια αναγνωρισιμότητα.

Το 1978 συνεργάστηκε με την Ειρήνη Παππά στο άλμπουμ “Ωδές” με ελληνικά παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, ενώ 8 χρόνια αργότερα συνεργάστηκαν πάλι στο άλμπουμ “Ραψωδίες”.

Η μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου αντλούσε συχνά έμπνευση από θέματα, όπως η επιστήμη, η ιστορία και η εξερεύνηση. Έτσι, είχε επίσης γράψει τη χορωδιακή συμφωνία «Mythodea» για την αποστολή της NASA στον Άρη το 2001, με την NASA να τον έχει τιμήσει με μετάλλιο.

Πρόκειται για μία μεγάλη απώλεια για την παγκόσμια μουσική. Το πάντα πρωτοποριακό, σύγχρονο και καινοτόμο έργο του Vangelis, όμως, θα μείνει για πάντα αξέχαστο.

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b