MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
02
ΜΑΡΤΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
  Αφίσες

  Posterity: Έκθεση μιας σπάνιας συλλογής αφισών στη Blender Gallery

  Η Blender Gallery και το τετARTημόριο διοργανώνουν την έκθεση «Posterity», με μια σπάνια συλλογή αφισών από χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ, με ελεύθερη είσοδο.

  Monopoli Team

  Η έκθεση «Posterity» αφορά στην παρουσίαση του γνήσιου υλικού  μιας σπάνιας συλλογής αφισών, με αξιοσημείωτη εικαστική και γραφιστική αξία, σε πραγματικό χώρο και χρόνο, με συνεργασία του τετARTημόριο και της The Blender Gallery, σε επιμέλεια και σχεδιασμό από τον Νέστορα Κατσιμίχα. Διάρκεια έκθεσης: Έως 27 Φεβρουαρίου 2021.

  *Ο επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων στο χώρο είναι 15 άτομα.. Η προκράτηση θέσεων είναι απαραίτητη εδώ ή τηλεφωνικά στο 2130280597.

  Posterity

  «Posterity»: Λίγα λόγια για την έκθεση

  Η έκθεση «Posterity» αποτελεί συνέχεια της διαδικτυακής παρουσίασης της με τον τίτλο In Posters We Love. Τις αφίσες αυτές συνέλεξε επιμελώς ο Σερβοβόσνιος χαράκτης Milan Zunic και η έκθεση αφιερώνεται στη μνήμη του. Το τετARTημόριο εντόπισε αυτήν την ιδιαίτερη και σπάνια συλλογή, με την συμβολή του Α. Κατσούλα.

  Οι αφίσες καλύπτουν  χρονική περίοδο από τη δεκαετία του 1960 και μετά, με τον κύριο όγκο τους να καλύπτει την διάρκεια της κρίσιμης για την Ανατολική Ευρώπη δεκαετία του 1970 και να συνεχίζεται σχεδόν έως και τις αρχές της Νέας Χιλιετίας. Η γεωγραφική τους δε καταγωγή εκτείνεται από την Σερβία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, την Πολωνία, την πρώην Ανατολική Γερμανία κλπ.

  Posterity

  Λίγα λόγια από τον επιμελητή της έκθεσης

  «Αποτελεί τη βάση για εξερεύνηση στις εικαστικές εκφράσεις προωθητικού υλικού, στην εποχή και στις δεκαετίες 1960 και έπειτα,  που στιγματίζουν τη σύγχρονη Ιστορία και σαφώς την Τέχνη. Μέσα από αυτήν έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε πόσο δυνατά επηρεάζει τη γραφιστική έκφραση και όχι μόνον. Οι περισσότερες από αυτές αποτελούν σπάνιο δείγμα αυτούσιας καλλιτεχνικής δημιουργίας ως έργα τέχνης, σχεδιασμένες για την ενημέρωση καλλιτεχνικών και άλλων δράσεων. Στα έργα εμπεριέχονται σαφή μηνύματα που εντάσσονται με συγκεκριμένες προδιαγραφές στο τελικό αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα διατηρούν τη δυναμική της καλλιτεχνικής έκφρασης.

  Καθαρά σχήματα και μορφές, χρώματα  συνήθως αμιγή, συχνά στις αντιθέσεις του ασπρόμαυρου, πάντα ξεκάθαρα για να υποστηρίξουν το τελικό μήνυμα. Η έκφραση συχνά με επιρροές εξπρεσιονισμού, τάσεις σοσιαλιστικού νεορεαλισμού, άλλοτε με ισχυρά σύμβολα των καθεστώτων της εποχής των χωρών που παρουσιάστηκαν, πάντα συνδυαστικά ευρηματική.«

  Η εικαστική εξέλιξη στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ

  »Η αισθητική αξία της συλλογής είναι αδιαμφισβήτητη. Όμως δεν μένει μόνο σε αυτό. Για δεκαετίες, από τον προπερασμένο αιώνα έγιναν πολλές προσπάθειες να αναπτυχθούν οι τέχνες με ιδιαίτερο χαρακτήρα, στην ευρύτερη περιοχή της Σερβίας και στα βασίλεια της, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αυτές συνέχισαν και με την δημιουργία της Γιουγκοσλαβίας, με δυνατές επιρροές πολιτικής έκφρασης. Η αποχώρηση στην πορεία από το σοβιετικό μοντέλο τελικά, είχε μεγάλο αντίκτυπο στη Γιουγκοσλαβική και όχι μόνον τέχνη, καθώς απελευθερώθηκε από τα δεσμά που επιβάλλονταν από το κόμμα policy, ενώ η νεωτεριστική έκφραση έγινε ένα από τα χαρακτηριστικά της καλλιτεχνικής πρακτικής.

  Συνεπώς οι πληροφορίες που αντλούνται μέσα από αυτήν, φανερώνουν την πολιτιστική και πολιτισμική εξέλιξη αυτών των χωρών του ανατολικού μπλοκ, σε όλα τα πεδία, εικαστικά, παραστατικές τέχνες, μουσειακές εκθέσεις, τους τρόπους και το επίπεδο επικοινωνίας των πολιτιστικών τους γεγονότων, πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, ακόμα και την αλληλεπίδραση που είχαν με τις χώρες της Δύσης και το πολιτιστικό τους γίγνεσθαι.«

  Ένα εικαστικό ταξίδι στο πρόσφατο παρελθόν

  »Δίνεται η δυνατότητα, να διαπιστώσουμε και να ανακαλύψουμε  για μια ακόμη φορά, πόσο δυναμικά μπορεί η τέχνη να επιδρά, μέσω αυτών των έργων που δημιουργήθηκαν για να αποτελέσουν επικοινωνιακό υλικό, που συναντά κανείς στους δρόμους της καθημερινότητας. Σημείο που ειδικά η εποχή μας κατακλύζεται στην υπερβολή και συνήθως όχι αξιοποιώντας την τέχνη! Όμως ευτυχώς πολύ συχνά συναντούμε δυναμικές παρεμβάσεις τέχνης ακόμη και στο δρόμο και όχι μόνο σε χώρους πολιτισμού, όπως αυτό το δείγμα.

  Η έκθεση «Posterity» λειτουργεί σαν ένα ταξίδι στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, στην εξέλιξη του πολιτισμού και κυρίως του εικαστικού πολιτισμού της εποχής, άξιο μελέτης και ικανό να δώσει το έναυσμα για νέες δημιουργίες στο μέλλον, που πλέον είναι παρόν, ακόμη και ως εκπαιδευτικό εργαλείο, καθώς και την εξαγωγή συμπερασμάτων από τα αποτελέσματα των πρακτικών του παρελθόντος σε όλα τα επίπεδα.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ12 Months – ARTonline: Νέο διαδικτυακό πρότζεκτ τέχνης από το art-profiles.net12.09.2018

  Ο λιτός και με ιδιαίτερη σχεδιαστική έμπνευση, μοντέρνος minimal σχεδιασμός της The Blender Gallery, , αποτελεί το πεδίο να έρθει στο φως και να  αναδειχθεί αυτό το σπάνιο υλικό, αναδεικνύοντας την προβολή αυτού στην εποχή μας με τρόπο μοναδικό».

  Νέστορας Κατσιμίχας

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  Καλλιτέχνης: Ομαδική
  Χώρος: The Blender Gallery, Ζησιμοπούλου 4, Γλυφάδα
  Διάρκεια Έκθεσης: Από 6 έως 27 Φεβρουαρίου 2021.
  Είσοδος: Είσοδος ελεύθερη
  Πληροφορίες Χώρου: The Blender Gallery, Ζησιμοπούλου 4, Γλυφάδα. Τηλέφωνο: (+30) 213 0280597. Email: [email protected] | https://www.theblendergallery.com/index.php | *Ο επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων στο χώρο είναι 15 άτομα.. Η προκράτηση θέσεων είναι απαραίτητη στο https://www.eventbrite.com/e/posterity-tickets-138407138477ή τηλεφωνικά στο 2130280597.
  Περισσότερα από Εικαστικά
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  Αλλαγή μεγέθους γραμμάτων
  Επιλογή contrast