MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
STATUS UPDATE

Μαίρη Μηνά – ηθοποιός

Απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών και πτυχιούχος κοινωνική λειτουργός του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει εργαστεί στη Σουηδία σε θέατρο ατόμων με ειδικές ανάγκες. Έκανε το ντεμπούτο της στη «Σαλώμη» του Νίκου Καραθάνου. Αγαπάει το σπιτικό φαγητό και τις βόλτες.

Στέλλα Χαραμή | 01.10.2019 Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφιδάς, Κέλλυ Φίλιου

Ως παιδί ήμουν από εκείνα που βαριόντουσαν εύκολα.

Και αργότερα, στην ενήλικη ζωή μου, αισθανόμουν πως τα πράγματα εξαντλούνται σχετικά γρήγορα και έπρεπε πάντα να κοπιάζω για να διατηρώ το ενδιαφέρον μου ζωντανό. Το θέατρο είναι από τα λίγα πράγματα που το αισθάνομαι αβίαστα ανεξάντλητο. Ακόμη και οι δυσκολίες του, που μπορεί να είναι ακραίες, μπορεί να σε τσακίσουν – ακόμη και αυτές (παραδόξως) – εντέλει λειτουργούν ανατροφοδοτικά και όχι ανασταλτικά.

Μέχρι στιγμής, με έχουν καθορίσει δάσκαλοι

όπως ο Αργύρης Ξάφης και η Αμαλία Μουτούση, η Ιώ Βουλγαράκη και ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, καθώς και η ομάδα από τη σχολή που πλέον η σχέση μας είναι σχέση συγγένειας. Είναι αδέρφια! Κι έχω τη χαρά να ξαναβρεθώ μαζί τους και σκηνικά σε μια παράσταση που θα ανεβεί μετά το Πάσχα στο Skrow, το «Έτσι πεθαίνουμε» σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη.

Είχα μια κλίση προς τα ανθρωπιστικά επαγγέλματα, γι’αυτό και σπούδασα κοινωνική λειτουργός.

Το θέατρο προέκυψε ως μια επιπλέον εκπαίδευση, μιας και ήθελα να ασχοληθώ με την δραματοθεραπεία. Τελικά με κέρδισε. Με κέρδισε αυτή η δυνατότητα για άμεση εμπλοκή που σου προσφέρει το θέατρο.

Δουλεύοντας στη Σουηδία σε θέατρο για άτομα με ειδικές ανάγκες,

συνειδητοποίησα την υπερβατική διάσταση της συλλογικότητας. Οι άνθρωποι αποκτούν φοβερή δύναμη και μπορούν να γίνουν ποιητές και θαυματοποιοί, όταν συναντιούνται ουσιαστικά και κοπιάζουν για έναν κοινό στόχο.

Δεν μετάνιωσα για την απόφασή μου να μπω στο θέατρο,

αντιθέτως αισθάνομαι τυχερή που, αν και παρορμητικά, πήρα την απόφαση ν’ αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό. Καμιά φορά, βέβαια, αναρωτιέμαι ποια θα ήμουν σήμερα, αν είχα επιλέξει την άλλη οδό. Σαν παιχνίδι το σκέφτομαι περισσότερο, σαν να φτιάχνω νοερά ένα παράλληλο σύμπαν και να προβάλλω μια εκδοχή του εαυτού μου μέσα σ’ αυτό.

Είναι πολλά τα στοιχεία που απελευθερώνονται μέσα απ’ το θέατρο.

Προσωπικά, έχω το αίσθημα ότι, μονίμως, κάτι ακονίζεται. Άλλοτε φωτεινό, άλλοτε σκοτεινό, αλλά πάντα κάτι βρίσκεται σε εγρήγορση.

Ήμουν και είμαι πολύ τυχερή που είχα την ευκαιρία να παίξω τον ρόλο της Έμμα

και τρέφω μεγάλη ευγνωμοσύνη στην Ελένη Σκότη και την ομάδα Νάμα για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Όμως, τίποτα δεν σταματά εκεί. Δεν είναι μόνο οι ρόλοι που προωθούν έναν ηθοποιό αλλά γενικά το πώς φέρει τον εαυτό του στη διαδικασία της πρόβας, πώς συνομιλεί, πώς συνεργάζεται, πώς συνδέεται. Έτσι προσπαθώ – σε κάθε τι που κάνω – να παραμένω ανοιχτή και διαθέσιμη. Άλλοτε τα καταφέρνω, άλλοτε αποτυγχάνω παταγωδώς, αλλά αυτή είναι και η γοητεία.

Το να αναγνωρίζεται κανείς μέσα απ’ την δουλειά του είναι φυσικά μια επιβράβευση αλλά όχι αυτοσκοπός.

Φυσικά, μπορείς να προωθείς ευκολότερα το έργο σου, αλλά τα ζητούμενα παραμένουν άλλα. Ζητούμενα που απαιτούν ιδρώτα, επιμονή, άνοιγμα και αντοχή και σίγουρα μηδαμινό εφησυχασμό.

Ανυπομονώ να ξεκινήσουμε πρόβες για το «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου

και τον υπέροχο αυτόν θίασο που έχει επιλέξει. Είμαι πολύ περίεργη να βουτήξουμε σε αυτό το υλικό να δούμε τι θα αναδυθεί. Με τρομάζει και με διεγείρει ταυτόχρονα.

Θα ήθελα να μπορώ να δουλεύω με ανθρώπους που εκτιμώ και θαυμάζω,

που παθιάζονται με τη δουλειά τους και που προσπαθούν να επικοινωνήσουν τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες τους με ρίσκο και φλόγα αλλά και με φροντίδα και ευγένεια.

Το να μπορέσω κάποια στιγμή να ταξιδέψω μέσω της δουλειάς μου στο εξωτερικό είναι μια από τις πιο βαθιές μου επιθυμίες!

Θα ήθελα πολύ να δω από κοντά και εκ των έσω, πώς ασκείται το επάγγελμά μας έξω, με διαφορετικές, ίσως πιο ανθρώπινες συνθήκες, που δυστυχώς εδώ ακόμα δεν έχουμε κατορθώσει να εδραιώσουμε.

Η αυτοπεποίθηση είναι χρήσιμη, όταν είναι αποτέλεσμα της αυτοεκτίμησης.

Προτιμώ το δεύτερο, γιατί δεν με καθιστά άλογο κούρσας, αλλά άνθρωπο με ελαττώματα και αδυναμίες. Μου πήρε καιρό να αντιληφθώ πραγματικά την ομορφιά σε αυτό.

Είναι μέρες που ξυπνάω και αυτό που αντικρίζω στον καθρέφτη είναι ένα κακόγουστο αστείο!

Άλλες, πάλι, φορές το είδωλο απέναντι, μου κάνει τη χάρη και συμβαδίζει περισσότερο με την εσωτερική μου διάθεση. Πάντως, έχει ενδιαφέρον να παρατηρώ σαν τρίτο μάτι και με χιούμορ τη σχιζοφρενική αυτή σχέση με την αυτό-εικόνα.

Αγαπώ την οικογένεια μου, τους φίλους μου, τη δουλειά μου,

το διάβασμα, τη μουσική, τα πειράγματα, το σπιτικό φαγητό, τις βόλτες, και τις μουντές μέρες μια καλή ταινία ή μια κακή ταινία με παγωτό, χάδια και χουχούλιασμα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Μαίρη Μηνά πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Με λένε ΄Εμμα» του Ντάνκαν ΜακΜίλαν που ανεβαίνει στο Σύγχρονο Θέατρο για δεύτερη χρονιά. Σκηνοθετεί η Ελένη Σκότη. Συμπρωταγωνιστούν οι   Αλεξάνδρα Σακεραλλοπούλου, Κώστας  Ξυκομηνός, Χάρης Τζωρτζάκης, Γιώργος Κατσής, Ανδρέας Κοντόπουλος, Γιάννης Λεάκος,  Ιωάννα Τζίκα,  Μαρίτα Τζατζαδάκη, Έλενα Βακάλη, Λένα Μποζάκη.

Επίσης, η Μαίρη Μηνά θα πρωταγωνιστήσει στο έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι» που θα κάνει πρεμιέρα στις 24 Ιανουαρίου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Σκηνοθετεί ο Γιώργος Παπαγεωργίου. Πρωταγωνιστούν, επίσης, οι  Θέμις Μπαζάκα, Κώστας Βασαρδάνης, Αθηνά Αλεξοπούλου, Γιάννης Λατουσάκης.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b