MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Θέατρο του Νέου Κόσμου 2019-2020: Το πιο “μεγάλο” θέατρο της ελεύθερης σκηνής

Το πιο τολμηρό άνοιγμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου συμβαίνει φέτος με 28 παραγωγές σε πέντε θέατρα. ‘Οσα θα δούμε στο χειμερινό του ρεπερτόριο εντός κι εκτός της σκηνής του Φιξ.

author-image Στέλλα Χαραμή

Δεν υπάρχει άλλο θέατρο της ελεύθερης σκηνής που παρουσιάζει σε μια σεζόν αριθμό παραγωγών, εφάμιλλο με αυτόν ενός κρατικού θεάτρου. Το Θέατρο του Νέου Κόσμου γίνεται (και φέτος) στέγη για πολλούς – για πολλούς περισσότερους συγκριτικά με πέρυσι – φιλοξενώντας 28 παραστάσεις σε πέντε ακόμα θέατρα εκτός από την έδρα του στο Φιξ.

«Όσο περνούν τα χρόνια και πατάμε πιο γερά στα πόδια μας κι όσο έχουμε τόσες πολλές προτάσεις ή πολλές παραστάσεις που ζητούν τη δική μας ομπρέλα, τόσο περισσότερο θέλουμε να τις δούμε να υλοποιούνται. Συνεπώς, τόσο περισσότερο θα… απλωνόμαστε», σημείωνε νωρίτερα ο Μίλτος Σωτηριάδης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

Η καθιερωμένη ομαδική φωτογραφία των συντελεστών του ΘΝΚ.

Σύμφωνα με το φετινό σχεδιασμό, οι παραστάσεις στο Θέατρο του Νέου Κόσμου έχουν μειωθεί σε 16 στις τρεις σκηνές του «και πρέπει να μειωθούν κι άλλο», επιμηκύνοντας ελαφρώς τη διάρκεια ανεβάσματος τους.
Η αποσυμφόρηση του θεάτρου, ωστόσο, έχει οδηγήσει από πέρυσι στην αναζήτηση άλλων χώρων στους οποίους φέτος προστίθενται το Bios Main και το Tempus Verum. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι συνεργασίες με το «Τζένη Καρέζη», το «΄Ανεσις» και τις δύο σκηνές του Θεάτρου Τέχνης. «Πιστεύουμε σ’ ένα θέατρο που δεν είναι μαζικό. Το Θέατρο του Νέου Κόσμου ξεκινάει από την οικογένεια και ως τέτοια θέλει να αγκαλιάζει όλους τους συνεργάτες του. Μόνον έτσι μπορούμε να χτίσουμε κάτι όλοι μαζί», συνέχισε ο Μίλτος Σωτηριάδης, που βρέθηκε μόνος στην παρουσίαση του προγράμματος, κάνοντας σαφές πως έχει πάρει τη διοίκηση του ΘΝΚ πάνω του.

Παρότι δε, ο ιδρυτής του θεάτρου, ο πατέρας του και έτερο μέλος της οικογένειας, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος επέστρεψε στη βάση του, μετά τη λήξη των καθηκόντων του στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. «Είμαι καλά και είμαι εδώ» είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος. «Χαίρομαι πραγματικά που επέστρεψα, αν και δεν έλειπα, παρά μόνο από την καθημερινότητα του θεάτρου. Και μου αρέσει η καθημερινότητα του θεάτρου. Ξέρετε, νιώθω σαν κάποιους πατεράδες που – ενώ έχουν δώσει τη διαχείριση του μαγαζιού στο γιο τους – εξακολουθούν να κάθονται έξω από την πόρτα».

“Ο γιος” σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου με τους Λάζαρο Γεωργακόπουλο, Αννα Καλαϊτζίδου, Δέσποινα Κούρτη, Γιώργο Μακρή.

Ο ίδιος, βεβαίως, όχι μόνο δεν θα μείνει εκτός αλλά θα μπει ξανά στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, με δύο σκηνοθεσίες: Την επανάληψη της περσινής επιτυχίας «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» στη σκηνή του «Τζένη Καρέζη» και τη νέα παραγωγή του «Γιού» του Φλοριάν Ζελλέρ με τους Λάζαρο Γεωργακόπουλο, Δέσποινα Κούρτη, Άννα Καλαϊτζίδου και Γιώργο Μακρή. Αυτές θα είναι οι δύο από τις 28 παραστάσεις του χειμερινού ρεπερτορίου – εκ των οποίων οι 13 θα ανέβουν για δεύτερη σεζόν.

Κώστας Βασαρδάνης, Θέμις Μπαζάκα, Μαίρη Μηνά στο “Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι” σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου.

Αναλυτικότερα, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου θα παιχτεί: Το νέο έργο της Θεοδώρα Καπράλου «LoveNot» με τους Θύμιο Κούκιο και Μαρία Κωνσταντάκη. Το «Mute», ένας σιωπηρός, κωμικός μονόλογος του Γιώργου Χρυσοστόμου σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου. Το νέο εγχείρημα των 4frontal πάνω στο μυθιστόρημα του Θανάση Βαλτινού, τα «Φτερά μπεκάτσας» με πρωταγωνιστές τους Σταύρο Γιαννουλάδη και Νεφέλη Μαϊστράλη σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη. Η νέα σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαγεωργίου – η πρώτη σε κλασικό ρεπερτόριο – το «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» του Τένεσι Ουίλιαμς με τους Θέμιδα Μπαζάκα, Κώστα Βασαρδάνη, Μαίρη Μηνά. Το πρώτο βραβείο του Bob Festival «Αφρική» από τη νεοσύστατη ομάδα των Fem Tettix. Το πολιτικό έργο της Ελεάννας Γεωργούλη «Τα κόκκινα τετράδια» βασισμένο στην ιστορία της οικογένειας της με τους Ανδρέα Κοντόπουλο, Νάνσυ Μπούκλη. Το κλείσιμο της τριλογίας «Travel» των Bijoux de Kant με τον «Ερωτόκριτο» σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη και πρωταγωνιστές τους Ανθή Ευστρατιάδου και Ντένη Μακρή. Το ακυκλοφόρητο έργο του Τάσου Γουδέλη «Απόσταση αναπνοής» με τον Ερρίκο Λίτση. Η νέα δουλειά της ομάδας «Πυρ» πάνω στο «Μάκιναλ» σε σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη με τους Αργύρη Ξάφη και Δέσποινα Κούρτη.

Η Νεφέλη Μαϊστράλη και ο Σταύρος Γιαννουλάδης στη νέα παραγωγή των 4Frontal “Φτερά Μπεκάτσας”.

Η σεζόν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου θα ξεκινήσει με τις επαναλήψεις «Η τραγική ιστορία του Αμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας» σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου, «Το ξύπνημα της Άνοιξης» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, «Ο αγνός εραστής» σε σκηνοθεσία Άρη Λάσκου, ο «Μύρτος» των 4Frontal και η «Ελένη» της εφηβικής σκηνής σε σκηνοθεσία Τζωρτζίνας Κακουδάκη. Θα τελειώσει δε με μια επανάληψη, το «Γελώντας άγρια» από τους Πάνο Παπαδόπουλο και Νάνσυ Μπούκλη.

Επανάληψη και για το “Γελώντας άγρια με τους Πάνο Παπαδόπουλο και Νάνσυ Μπούκλη.

Στη σκηνή του «Τζένη Καρέζη», εκτός από την επανάληψη του «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» – με τις προσθήκες της Κόρας Καρβούνη και της Κατερίνας Λυπηρίδου στη διανομή – θ’ ανέβει η φεστιβαλική επιτυχία του «Himmelweg» σε σκηνοθεσία Έλενας Καρακούλη, με τους Νίκο Ψαρρά, Δημήτρη Παπανικολάου και Θανάση Δήμου καθώς και το νέο παιδικό έργο της Μαρίας Παπαγιάννη «Ως την άκρη του κόσμου» από την ομάδα των C for Circus.

Νίκος Ψαρράς και Δημήτρης Παπανικολάου στο “Himmelweg”.

Στο θέατρο «΄Ανεσις», θ’ αναβιώσει η τεράστια επιτυχία της «Μέθοδος Γκρόνχολμ» (τότε σκηνοθετημένη από τον Διαγόρα Χρονόπουλο) σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου με τους Ορφέα Αυγουστίδη, Χρήστο Σαπουντζή, Βίκυ Παπαδοπούλου και Πέτρο Λαγούτη ενώ θα επαναληφθεί και ο «Αρίστος» σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου με την Φιλαρέτη Κομνηνού να διαδέχεται τη Λένα Ουζουνίδου και τους Μιχάλη Οικονόμου και Γιάννη Λεάκο. Το ΄Ανεσις θα παρουσιάσει και παιδική παραγωγή, την «Μωβ ομπρέλα» σε σκηνοθεσία της Δήμητρας Λαρεντζάκη.

Σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Τέχνης, θα παρουσιαστεί στη σκηνή της Φρυνίχου, η, εκ Θεσσαλονίκης μετάκληση, του «Γλάρου» σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου με τους Γιώτα Φέστα, Έφη Γούση και στο Υπόγειο η νέα σκηνοθεσία της Μαρίας Πρωτόπαππα πάνω στον φημισμένο έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ «Ρίτερ, Ντένε, Φος» με τους Αργύρη Ξάφη, Στεφανία Γουλιώτη και Λουκία Μιχαλοπούλου.

Σύρμω Κεκέ και Κώστας Κουτσολέλος στο “Θείο Βάνια” που αλλάζει στέγη.

Στο Bios main θα εγκατασταθούν δύο μεγάλες επιτυχίες της περσινής σεζόν που πλέον αναλαμβάνει το ΘΝΚ: Ο τσεχωφικός «Θείος Βάνιας» σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη με τους Κώστα Κουτσολέλο, Σύρμω Κεκέ, Ανθή Ευστρατιάδου, Γιωργή Τσαμπουράκη και «Το δαχτυλίδι της μάνας» των C for Circus. Τέλος, στο Tempus Verum θα επανακάμψει ο «Επιθεωρητής» του Γκόγκολ με τους Πάνο Παπαδόπουλο, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Θανάση Ζερίτη κι Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο, σηματοδοτώντας την τρίτη σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαγεωργίου κάτω από τις ‘φτερούγες’ του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

Για 18η χρονιά συνεχίζεται η πολύτιμη πρωτοβουλία του Θεάτρου Αλληλεγγύης, της παιδικής περιοδείας σε ιδρύματα, νοσοκομεία, ειδικά σχολεία με το έργο του «Πινόκιο» σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη.

Αυτή είναι και η μοναδική παράσταση για την οποία δεν ‘τρέχει’ η προπώληση που μόλις ξεκίνησε. Μέχρι το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου οι 27 υπόλοιπες παραγωγές του ΘΝΚ διαθέτουν τα εισιτήρια τους προς 7 ευρώ.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b