MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
21
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΚΘΕΣΗ X
Grids: Ο διεθνής ζωγράφος Aubert Issachar για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Από 17/09/2026 έως 10/10/2026
Multivisualism / Πολυοπτικισμός - Πέντε συστήματα ορατότητας: Ομαδική έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»
Από 22/09/2026 έως 30/09/2026
No Blue No Future: Η σύγχρονη τέχνη συναντά τη θαλάσσια οικολογία στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Από 18/09/2026 έως 18/10/2026
South by Southeast: Η νέα έκθεση του ΕΜΣΤ ξαναχαρτογραφεί την Ελλάδα πέρα από τα όρια της Δύσης
Από 11/06/2026 έως 08/11/2026
Titanic: Η νέα immersive έκθεση στο Γουδί μάς ταξιδεύει στην ιστορία του θρυλικού υπερωκεάνιου
Από 12/10/2026 έως 30/11/2026
Untitled (Pride and Contempt): Η πρώτη ατομική έκθεση της Barbara Kruger στο ΚΠΙΣΝ
Από 28/04/2026 έως 01/11/2026
clinamen: Η viral εγκατάσταση του Céleste Boursier-Mougenot ταξιδεύει στην Αθήνα
Από 26/09/2026 έως 05/12/2026
«Τα Ημερολόγια»: Η έκθεση-αφιέρωμα στο έργο του Χρήστου Μποκόρου, στο Φουγάρο Art Center του Ναυπλίου
Από 19/06/2026 έως 31/10/2026
Αναδρομικά: Νέα έκθεση στο Μουσείο Βορρέ επιχειρεί μια σύγχρονη ανάγνωση της συλλογής του
Από 25/04/2026 έως 25/04/2027
Αναπλάθοντας την παράδοση: O Πάνος Βαλσαμάκης και η γέννηση της σύγχρονης ελληνικής κεραμικής
Από 04/06/2026 έως 31/01/2027
Γιάννης Χρήστου – Εναντιοδρομία: Το «άγνωστο» αρχείο μιας μουσικής ιδιοφυΐας σε μια έκθεση στο ΕΜΣΤ
Από 02/02/2026 έως 08/11/2026
ΔΕΣΤΕ: Αναζητώντας την «ξεχασμένη» Γενιά Χ
Από 18/06/2026 έως 26/11/2026
Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950: Το αποτύπωμα μιας ταραγμένης δεκαετίας μέσα από μια ψηφιακή έκθεση
Από 15/11/2021 έως 31/12/2026
Η «Αφροδίτη» του Jeff Koons και μετά το καλοκαίρι στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Από 20/03/2026 έως 28/09/2026
Η Εισβολή της Αρχαιότητας: Το εικαστικό σύμπαν της Aleksandra Waliszewska στο Μουσείο Μπενάκη
Από 03/06/2026 έως 27/09/2026
Η Τέχνη είναι η ίδια η Ζωή: Η συναρπαστική διαδρομή της Όπυς Ζούνη σε μια έκθεση στην ΕΣΗΕΑ
Από 17/09/2026 έως 29/10/2026
Ιούλιος Βερν 200: Μια διαδραστική έκθεση στον «Ελληνικό Κόσμο» ζωντανεύει το σύμπαν του σπουδαίου συγγραφέα
Από 25/08/2026 έως 25/10/2026
Κινδύνεψα μόνο από ανεξέλεγκτες σκέψεις: Έργα του Αλέξανδρου Ψυχούλη στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
Από 16/05/2026 έως 04/10/2026
Οι 32οι Πλόες επιστρέφουν στην Άνδρο με το "Το Αίνιγμα της Εικόνας"
Από 25/07/2026 έως 04/10/2026
Στάθης Λογοθέτης - Στη Γη: Μεγάλη αναδρομική έκθεση στο ΕΜΣΤ
Από 02/04/2026 έως 08/11/2026
Τέχνη για το εδώ και τώρα 2: 46 καλλιτέχνες από 10 χώρες ενώνουν τις φωνές τους στο Art Showroom Nyfadopoulos
Από 11/09/2026 έως 11/10/2026
Τοπία της Μνήμης: Αναδρομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη στο Ίδρυμα Γουλανδρή
Από 20/05/2026 έως 04/10/2026
Τριλογία: Αναδρομική έκθεση του Γιάννη Νομικού στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών
Από 09/09/2026 έως 15/10/2026
Ωδή στα πράγματα: Το ΕΜΣΤ επανασυστήνει τη Νίκη Καναγκίνη με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση
Από 02/04/2026 έως 08/11/2026
Ζωγραφική

Déjà Vu – Ανατροπή: Έκθεση ζωγραφικής του Σπύρου Μαντζαβίνου στην Γκαλερί Χρυσόθεμις

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Η Γκαλερί Χρυσόθεμις παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Σπύρου Μαντζαβίνου, “Déjà Vu – Ανατροπή”, από τις 20 Απριλίου έως τις 12 Μαΐου 2018.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Eυη Πάνου

Ο άνθρωπος σε υπαρξιακή ανησυχία, αφήνει πίσω αυτό που γνωρίζει, που έχει δει και βιώσει. Εισέρχεται σε ανοίκειο περιβάλλον, αναγκασμένος να συνεχίσει σε όποια κατάσταση κι αν βρεθεί. Ψάχνει για νέους κώδικες, νέες διαδρομές και δομές αλλά κυρίως απαντήσεις με στόχο την επιβίωση. Φοβάται αλλά και μαγεύεται. Αποκαλύπτεται ως ηρωική και μοιραία μορφή.

Στα έργα προσεγγίζονται όλοι αυτοί οι άχρονοι καθημερινοί ήρωες, απόγονοι «σημαντικών» εποχών. Στη πορεία τους δρουν και ψάχνουν το νέο «πνεύμα». Και οι σκιές που τους αντιπροσωπεύουν γίνονται σύμβολα, φορτισμένες με τις ιστορικές τους αναφορές. Γίνονται σύγχρονα μοτίβα. Με καταγωγή τις μορφές της παράδοσης όπως τις μορφές των αγγείων, των πομπών, των βυζαντινών αγιογραφιών, τον καραγκιόζη.
Το διακύβευμα μοιάζει υπαρξιακό σε μια κρίση συνολική. Σ’ ένα κόσμο υλικό που φωτίζεται από τις ιδέες μα και σε πνευματικό χώρο, σχεδόν ιερό. Όλα μοιάζουν να αλλάζουν – εξελίσσονται δημιουργώντας νέες αντιλήψεις.

Bιογραφικό

Ο Σπύρος Μαντζαβίνος, γεννήθηκε στο Αργοστόλι. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας με δασκάλους το Γιάννη Βαλαβανίδη, το Μιχάλη Μανουσάκη και τον Πάνο Χαραλάμπους. Είναι επίσης πτυχιούχος του τμήματος Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας και του Μαθηματικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. ‘Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις, φεστιβάλ και events. Έχει εικονογραφήσει και σχεδιάσει έντυπα και αντικείμενα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

spuros mantzavinos

O Σπύρος Μαντζαβίνος έχει ήδη στο ενεργητικό του μια πολυετή πορεία ενδελεχούς εικαστικής έρευνας και αδιάλειπτης ζωγραφικής πράξης. Στο διάστημα αυτό έχει αναπτύξει έναν εικαστικό λόγο μεστό και συγκροτημένο που συνδυάζει τον πλουραλισμό με την στοχαστικότητα και τον ελεύθερο πειραματισμό με το προσωπικό ύφος.

Η ζωγραφική του σκέψη είναι κατά βάση ανθρωποκεντρική. Κεντρικό της πρόβλημα είναι η ανθρώπινη φιγούρα, είτε ως μεμονωμένη αυτόνομη παρουσία και δράση στον χώρο, είτε ενταγμένη σε συλλογικότητες και συγχρωτισμούς όπου η αυτοτέλεια της ατομικής της ύπαρξης χάνεται και σχεδόν διαχέεται σε ένα συλλογικό είναι.

Η χειρονομία του συνδυάζει το στέρεο και εκφραστικό σχέδιο με την αφαίρεση και την παράσταση με την ανεικονικότητα. Η ζωγραφική ύλη των έργων άλλοτε πυκνώνει, σαρκώνεται και σχηματοποιείται, χτίζοντας μορφές και αντικείμενα και άλλοτε γίνεται ρευστή, ομογενοποιείται και τελικά ενσωματώνεται στον καμβά, δίνοντας υπόσταση σε έναν χώρο απροσδιόριστο και αδιάστατο που καταργεί τα όρια του κάδρου.

Ο Σπύρος Μαντζαβίνος έχει μια βιωματική σχέση με το χρώμα και κατανοεί σε βάθος την φύση και την λειτουργία του. Ακόμα και όταν συνειδητά, με μια στοχαστική διάθεση, μετριάζει την δύναμή του, αυτό εξακολουθεί να θάλλει, άλλοτε με την μορφή μιας ευδιάκριτης συναισθηματικής χροιάς και άλλοτε σαν ήπιο θερμό φώς. Γι αυτό και το φώς αυτών των έργων δεν είναι οπτικά αντικειμενικό, αλλά αναβλύζει από την εσωτερική ζωή των μορφών και συχνά πηγάζει μεταφυσικά από τα βάθη του ζωγραφικού χώρου.

Με μια φράση τα έργα αυτά του Σπύρου μοιάζουν με αλληγορίες, φιλοτεχνημένες με το δικό του ώριμο εικονογραφικό ύφος, οι οποίες υπερβαίνουν τα όρια μιας στενά προσωπικής αφήγησης. Αποδεσμεύονται και αυτονομούνται, αναπτύσσοντας την δική τους διαλεκτική με αυτό που εφελκύουν στην συνείδηση του θεατή, ή αυτό που ασυνείδητα αναμοχλεύουν στην ψυχή του. Η ζωγραφική, όπως και η ποίηση, έχει συχνά το προνόμιο να μιλά ανεμπόδιστα και με ευχέρεια για πράγματα που είναι αδύνατον να ειπωθούν με άλλον τρόπο.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Καλλιτέχνης: Σπύρος Μαντζαβίνος
Χώρος: Γκαλερί Χρυσόθεμις, Καλογρέζης 14, Χαλάνδρι
Διάρκεια Έκθεσης: Από Παρασκευή 20 Απριλίου έως Σάββατο 12 Μαΐου 2018
Είσοδος: Ελεύθερη είσοδος
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Σχετικά Θέματα
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Multivisualism / Πολυοπτικισμός – Πέντε συστήματα ορατότητας: Ομαδική έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»
Εικαστικά
clinamen: Η viral εγκατάσταση του Céleste Boursier-Mougenot ταξιδεύει στην Αθήνα
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Η Τέχνη είναι η ίδια η Ζωή: Η συναρπαστική διαδρομή της Όπυς Ζούνη σε μια έκθεση στην ΕΣΗΕΑ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
No Blue No Future: Η σύγχρονη τέχνη συναντά τη θαλάσσια οικολογία στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Grids: Ο διεθνής ζωγράφος Aubert Issachar για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Εικαστικά
Τέχνη για το εδώ και τώρα: 46 καλλιτέχνες από 10 χώρες ενώνουν τις φωνές τους σε μια ελληνική γκαλερί
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
65 χρόνια Ελληνοκορεάτικης φιλίας: Επετειακή έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Κέντρο Τεχνών
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Τριλογία: Αναδρομική έκθεση του Γιάννη Νομικού στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών
Εικαστικά
Μουσείο Ακρόπολης: Μια τελευταία ευκαιρία να ανακαλύψεις την έκθεση «Έμπνευση. Αρχαία Ελληνική Τέχνη στην Ιταλία»
Εικαστικά
Έχεις άλλη μια ευκαιρία να δεις την «Αφροδίτη» του Jeff Koons στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μετά το καλοκαίρι
Εικαστικά
Ιούλιος Βερν 200: Μια διαδραστική έκθεση στον «Ελληνικό Κόσμο» ζωντανεύει το σύμπαν του σπουδαίου συγγραφέα
Εικαστικά
Platforms Project 2026: Η γιορτή της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής σκηνής τον Σεπτέμβριο στο Καπνεργοστάσιο