MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
07
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
Chungking Express
Dolly
Dust to Dust
Father Mother Sister Brother
GOAT: Ο δρόμος προς την κορυφή (μεταγλωττισμένη)
Gorgona
Hokum
I was a stranger
Kuhle Wampe-Σε ποιον ανήκει ο κόσμος?
La dolce vita
Madonnas
Michael
Pillion
Primavera
Queer Movie Nights 2024
Sirât
The Drama
The Super Mario Galaxy: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
The Super Mario Galaxy: Η ταινία (με υπότιτλους)
Vampyr
Ένα απλό ατύχημα
Αμνετ
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Αποστολή χαίρε Μαρία
Από το σούρουπο ως την αυγή
Βίλμα: Το τελευταίο αντίο
Γυναίκες έξω
Διπλόδοκος, το δεινοσαυράκι (μεταγλωττισμένη)
Δυστυχώς βρίζω
Δυτικό μέτωπο
Δύο εισαγγελείς
Είμαι η Κούβα
Εθνικός θησαυρός
Ενα τελευταίο για τον δρόμο
Επιστροφή στην πατρίδα
Ζούσε τη ζωή της
Η Έλι και η παρέα των φαντασμάτων (μεταγλώττισμένη)
Η θάλασσα τον χειμώνα
Η καρδιά του ταύρου
Η μικρή Αμελί (μεταγλωτισμένη)
Η μούμια από τον Λι Κρόνιν
Η οικογένεια Ντινοσάουρους (μεταγλωττισμένη)
Η πόλη του Θεού
Η όπερα της πεντάρας
Καποδίστριας
Κος κανένας εναντίον Πούτιν
Λευκά όρη
Λυκόφως
Μακρία
Μαρσουπιλαμί (μεταγλωττισμένη)
Μια μάχη μετά την άλλη
Ο αρχηγός
Ο διάβολος φοράει Prada 2
Οδός Μάλαγα
Οι Δοκιμάστριες
Ομάχα
Ο μυστικός πράκτορας
Ο σερίφης
Περασμένες ζωές
Περσέπολις
Πριν την επανάσταση
Σπασμένη φλέβα
Στην αγκαλιά του δέντρου
Στη σκιά της πορτοκαλιάς
Στον κόσμο των ζώων (μεταγλωττισμένη)
Συναισθηματική αξία
Συντροφικότητα
Τελευταία κλήση
Το καταφύγιο στην Ομόνοια
Το μεγαλείο
Το χρώμα του ροδιού
Τρίχες κατσαρές (μεταγλωττισμένη)
Φάννυ και Αλέξανδρος
Φτηνά τσιγάρα
Χωρίς προηγούμενο ραντεβού
ΔΡΑΜΑ

Μαύρη βροχή

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Η αντιπολεμική συγκλονιστική Ιαπωνική ταινία του Σοέι Ιμαμούρα για τη Χιροσίμα κυκλοφορεί σε Digital 4K Restoration αποκλειστικά στο STUDIO new star art cinema.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 123'
Monopoli Team

Υπόθεση

Χιροσίμα, 6 Αυγούστου 1945. Λίγες ώρες μετά την πτώση της ατομικής βόμβας, μια μαύρη βροχή θα πέσει στην πόλη. Σε πέντε χρόνια, εκατό χιλιάδες από τους επιζώντες θα πεθάνουν απ’ αυτή τη ραδιενεργό βροχή. Η οικογένεια Σιγκεμάτσου θα εγκατασταθεί στην εξοχή, αλλά οι μέρες της είναι μετρημένες, μια και ελάχιστοι θα γλιτώσουν από «το θάνατο που ήρθε από τον ουρανό».

Ο Ιμαμούρα αποφεύγει διακρίτικά τόσο την καταγγελία, όσο και το μελόδραμα. Ο θάνατος γεννιέται από την ίδια τη φύση, που αγκαλιάζει ήσυχη και αθώα τους ήρωες. Άλλωστε και η βόμβα αντιμετωπίζεται σαν ένα φυσικό γεγονός. Όσοι αναφέρονται σ’ αυτην, την αποκαλούν πάντα «η λάμψη». Φέρνοντας περισσότερο στον νου τον «Καταδικασμένο» του Κουροσάβα παρά την «Επόμενη Μέρα», η «Μαύρη Βροχή» είναι μια ταινία πάνω στην ομορφιά των εφήμερων στιγμών και όχι στην εγκατάλειψη μπρος στον επερχόμενο θάνατο.

[…] O σπουδαίος Σοέι Ιμαμούρα, που σε ολόκληρο το έργο του μας δείχνει την άλλη, την περιθωριακή Ιαπωνία που κρυβόταν πίσω από την στιλπνή παραδοσιακή της εικόνα, σ’ αυτήν την ταινία του, εστιάζει εξίσου σε μιαν άλλη πτυχή της ανθρώπινης τραγωδίας, στην καθημερινή ζωή αυτών των ζωντανών νεκρών που επέζησαν, και όχι μόνο στις εικόνες της ανείπωτης φρίκης που ακολούθησαν την έκρηξη της βόμβας. Στη βουβή τους απελπισία, τη στωικότητά τους αλλά και την εσωτερικευμένη ενοχή τους, τις μάταιες προσπάθειές τους να ξαναζήσουν όπως παλιά χωρίς όμως να είναι οι ίδιοι με κείνους που ήταν τότε. Τις τούφες των μαλλιών να μένουν πάνω στη χτένα, την τρέλα που ξεσπούσε μέσα σ’ αυτούς τους ζωντανούς ετοιμοθάνατους με την εικόνα εκείνης της θανατερής λάμψης να επανέρχεται για τελευταία φορά μπροστά στα μάτια τους, την αιφνίδια εγκατάλειψη κάθε σωματικής δύναμης, το τελευταίο κατευόδιο σε κάθε κηδεία όπου σιωπηλά αποχαιρετούσαν τους νεκρούς τους, κάθε φορά όλο και λιγότεροι, κάθε φορά με βουβή απορία για το ποιος θα ήταν ο επόμενος. Ο Ιμαμούρα μας δείχνει όλες αυτές τις ασπρόμαυρες εικόνες, που βλέποντάς τες, μέσα σε μια ανυπόφορα ρεαλιστική, βαθιά πεσιμιστική ατμόσφαιρα, φοβόμαστε να πιστέψουμε ότι στ’ αλήθεια η ανθρωπότητα έχει ζήσει μια τέτοια ανείπωτη τραγωδία που έχει καταγραφεί στην πανανθρώπινη συλλογική μνήμη. Υποβάλλοντας μας σε μιαν ασφυκτική δοκιμασία μέσα από την παρατήρηση της καθημερινής ζωής όσων είχαν την τύχη, ή την ατυχία, να επιζήσουν. Και καθώς η ταινία του προχωράει, με κάθε δάκρυ, η οργή μας μεγαλώνει.

Το Black Rain βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Masuji Ibuse του 1965. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί στα αγγλικά. Η ταινία κέρδισε πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων εννέα στα περίφημα ιαπωνικά βραβεία της Ακαδημίας, και ήταν επίσης στο διαγωνιστικό τμήμα των Καννών τη χρονιά της κυκλοφορίας της. Η ταινία είναι αξιοσημείωτη επειδή γυρίστηκε σε ασπρόμαυρο, και πολλοί έχουν φυσικά επισημάνει την εκπαίδευση του Imamura ως βοηθού σκηνοθέτη υπό τον Yasujiro Ozu.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Kuroi ame – Black Rain
Σκηνοθεσία: Σόχεϊ Ιμαμούρα
Σενάριο: Σόχεϊ Ιμαμούρα, Τοσίρο Ισίντο

Παίζουν: Χισάκο Χάρα, Μασάτο Γιαμάντα, Κεϊσούκε Ισίντα, Καζούο Κιταμούρα, Ακίτζι Κομπαγιάσι, Γιοσίκο Τανάκα, Σοίτσι Οζάβα, Νοριχέι Μίκι

Διάρκεια: 123'
Χώρα: Ιαπωνία
Έτος: 1989

Διανομή: New Star
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από CINEMA