space of togetherness: Μια έκθεση για τη συνύπαρξη και την πολυπολιτισμικότητα στο Σχολείον Ειρήνης Παπά
Η έκθεση «space of togetherness» αναπτύσσεται στους χώρους της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και διερευνά πώς υφαίνονται στην καθημερινή ζωή προκαθορισμένες ιδέες για τον ρατσισμό, την κοινωνική κινητικότητα, τα δικαιώματα των μεταναστών και πώς ενυπάρχει η αίσθηση του ανήκειν και η συνύπαρξη, μέσα από τη διαφορετικότητα.
Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ παρουσιάζει την έκθεση space of togetherness στον χώρο της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου / Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά, από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου 2024.
«space of togetherness»: Λίγα λόγια για την έκθεσηΟ ΝΕΟΝ, σε επιμέλεια της Διευθύντριας Ελίνας Κουντούρη, παρουσιάζει μια έκθεση που θέτει μερικά από τα πιο πιεστικά ερωτήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο κόσμος σήμερα. Η μετακίνηση ανθρώπων, πολιτισμών και ιδεών διαμορφώνει την Ευρώπη ως ένα χώρο ροών μέσω της αλληλεπίδρασης και της ανταλλαγής πολιτισμικών διαφορών. Το «space of togetherness» είναι μια έκθεση για ιστορίες που αποκαλύπτονται όταν διασταυρώνονται οι φυλές, οι πολιτικές, τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η έκθεση «space of togetherness» αναπτύσσεται στους χώρους της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα. Η Σχολή έχει σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή της πόλης καθώς λειτουργεί ως εστία καλλιτεχνικών πρακτικών και αποτελεί ένα ζωντανό χώρο όπου συνυπάρχουν σπουδαστές και σπουδάστριες διαφορετικής κοινωνικής προέλευσης, καταγωγής και κουλτούρας. Από το 1930 που ιδρύθηκε η Σχολή ταυτόχρονα με το Εθνικό Θέατρο, αποτελεί ένα εργαστήριο αφιερωμένο στη δημιουργική εξερεύνηση της τέχνης του ηθοποιού και έναν καλλιτεχνικό εκπαιδευτικό θεσμό που καλλιεργεί την παιδαγωγική και τις προοδευτικές ιδέες.
Το εκθεσιακό και δημόσιο πρόγραμμα της έκθεσης επιδιώκει τη συνύπαρξη με τις δραστηριότητες της Δραματικής Σχολής, δημιουργώντας ένα ανοιχτό, ζωντανό εργαστήριο.
Η έκθεση «space of togetherness» θα διερευνήσει πώς υφαίνονται στην καθημερινή μας ζωή προκαθορισμένες ιδέες για τον ρατσισμό, την κοινωνική κινητικότητα, τα δικαιώματα των μεταναστών και πώς ενυπάρχει η αίσθηση του ανήκειν, η συνύπαρξη, μέσα από τη διαφορετικότητα της τάξης, της φυλής, του φύλου.
Igshaan Adams, Taysir Batniji, Enri Canaj, Døcumatism, Mona Hatoum, Patricia Kaersenhout, Bouchra Khalili, Μενέλαος Καραμαγκιώλης, Grada Kilomba, Tarik Kiswanson, Sophie Kovel, Καλλιόπη Λεμού, Μαρία Λοϊζίδου, Malgorzata Mirga-Tas, Στέλλα Νάστου, Κώστας Ρουσσάκης, Γεωργία Σαγρή, Antrea Tzourovits, VASKOS, Μαριάννα Χριστοφίδου.
[relart 1]
Η έκθεση θα πλαισιωθεί από ένα δημόσιο πρόγραμμα που θα συγκεντρώσει διάφορους συντελεστές, συμπεριλαμβανομένων καλλιτεχνών, ακαδημαϊκών, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και φορέων χάραξης πολιτικής.
Στο πλαίσιο του space of togetherness, ο ΝΕΟΝ πραγματοποίησε κατασκευαστικές εργασίες υποδομής στους μη ανακαινισμένους χώρους της Σχολής, σύμφωνα με την αρχή του να δημιουργεί και να δωρίζει υποδομές σε όλους τους χώρους με τους οποίους συνεργάζεται και να ανοίγει στο κοινό απροσδόκητους χώρους πολιτιστικής σημασίας.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Αθήνα