MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
31
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΚΘΕΣΗ X
Alexis Gritchenko: Η «Ελληνική Περιπέτεια» του Ουκρανού πρωτοπόρου στο MOMus
Από 22/11/2025 έως 30/04/2026
Life, Death and Everything in Between: Έκθεση με φωτογραφίες του Sir Don McCullin στην Τεχνόπολη
Από 28/02/2026 έως 12/03/2026
Raw: Η νέα ατομική έκθεση του Νίκου Λαγού στην Γκαλερί Σκουφά
Από 10/02/2026 έως 07/03/2026
Roe Ethridge: Ο διάσημος φωτογράφος στη γκαλερί Gagosian
Από 22/01/2026 έως 07/03/2026
Why Look at Animals?: Η νέα διεθνής ομαδική έκθεση του ΕΜΣΤ ζητά δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή
Από 15/05/2025 έως 15/02/2026
«65+ Η εφηβεία μιας εικαστικής επιμέλειας»: Το MOMus δίνει φωνή στην τρίτη ηλικία
Από 08/01/2026 έως 15/03/2026
«All Included» από τη Μαρία Οικονομοπούλου στη Citronne Gallery
Από 15/01/2026 έως 28/02/2026
«Από τον Μονέ στον Γουόρχολ»: Μια μοναδική έκθεση στο Ίδρυμα Γουλανδρή
Από 06/12/2025 έως 11/04/2026
Ένας βυζαντινός «Κήπος περίκλειστος» από τον Λεωνίδα Μιχαλάκο
Από 30/01/2026 έως 27/02/2026
Έργα από τη Συλλογή Τέχνης της Eurobank στο Μουσείο Μπενάκη
Από 14/01/2026 έως 27/04/2026
Ήχος από Φως, Χαρτί και Αιθέρα: Οι απαρχές της πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής στο MOMus
Από 20/12/2025 έως 30/04/2026
ΑΦΗγήματα: 100 Χρόνια Γεννάδειος Βιβλιοθήκη με έκθεση της ΑΦΗ collective
Από 02/12/2025 έως 08/03/2026
Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950: Το αποτύπωμα μιας ταραγμένης δεκαετίας μέσα από μια ψηφιακή έκθεση
Από 15/11/2021 έως 31/12/2026
Εθνική Πινακοθήκη: Δύο αιώνες ζωγραφικής στα Επτάνησα
Από 21/12/2025 έως 22/03/2026
Ελληνικός μήνας στο Λονδίνο - 50 χρόνια μετά: Έκθεση στο ΕΜΣΤ για την καλλιτεχνική πρωτοπορία εκτός συνόρων
Από 08/11/2025 έως 03/05/2026
Θόδωρος - Αντί αναδρομικής: Μια έκθεση αφιερωμένη στο έργο του σπουδαίου γλύπτη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Από 08/02/2025 έως 08/02/2026
Λυδία Δαμπασίνα: Με μια «Κόκκινη γραμμή» στα Χανιά
Από 13/12/2025 έως 19/04/2026
Μία μεγάλη, immersive έκθεση για τη Frida Kahlo έρχεται στον «Ελληνικό Κόσμο»
Από 06/02/2026 έως 31/05/2026
Μουσείο «Αγγελική Χατζημιχάλη»: Εγκαίνια νέου χώρου με έκθεση αφιερωμένη στους Έρση-Αλεξία Χατζημιχάλη και Γιώργο Σαββάκη
Από 01/02/2026 έως 19/04/2026
Ο λόγος και ο τόπος: Έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στην Εθνική Βιβλιοθήκη
Από 27/11/2025 έως 28/02/2026
Το Ποιητικό Κράτος: Έκθεση ζωγραφικής του Σαμσών Ρακά στον Λόφο Art Project
Από 11/01/2026 έως 01/02/2026

«Για εκείνη»: Η Βάνα Ξένου στη Citronne Gallery

Να ιχνηλατήσει τους τρόπους με τους οποίους εκφράστηκε η γυναικεία ύπαρξη μέσα από την τέχνη και τη ζωή, στο πέρασμα στο αιώνων, επιδιώκει και με τη νέα της έκθεση στην αθηναϊκή γκαλερί η εικαστικός, παρουσιάζοντας μορφές που συνδιαλέγονται με τον μύθο και την ιστορία.

Monopoli Team

Η γυναικεία παρουσία στην ιστορία και την τέχνη αποτελεί το στοιχείο που ιχνηλατεί σε ολόκληρη την εικαστική της πορεία η Βάνα Ξένου. Έχοντας ως αφετηρία του προβληματισμού της τη γυναικεία φύση, αναμοχλεύει μορφές και σύμβολα που άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορική μνήμη και στο κοινωνικό ασυνείδητο.

Τα έργα που παρουσιάζει στην καινούργια της ατομική έκθεση, με τίτλο «Για εκείνη», η οποία εγκαινιάζεται την Τρίτη 10 Μαΐου 2022, στις 20.00, στη Citronne Gallery στην Αθήνα (Πατριάρχου Ιωακείμ 19, Κολωνάκι), μορφοποιούν τη γυναικεία αρχετυπική οντότητα, μέσα από τα διαφορετικά πρόσωπα ή και προσωπεία που έχει πλάσει η φαντασία και σηματοδοτήσει η αρχαία «περιπέτεια» και η τραγωδιακή «καταστροφή».

Οι εικονιζόμενες μορφές άλλοτε προβάλλουν την αρχετυπική Μητέρα-Κόρη· άλλοτε, ως νεαρές κοπέλες υπαινίσσονται ή και προλέγουν τη μετάβασή τους στην γυναικεία ωριμότητα, όπωςτα μικρά κορίτσια στις φωτογραφίες του Λιούις Κάρολ, που προβάλλουν αυτήν τη διπλή ταυτότητα, ανάμεσα στο παιδί και τη γυναίκα. Στο μεγάλο τραπέζι με τις θεότητες της γης, ο θεατής έχει την αίσθηση ότι παρακολουθεί μεταμορφώσεις του αρχικού προτύπου, το οποίο βρίσκεται ίσως στα βάθη της γης, εκεί που άλλοτε τελούνταν τα κρυφά και σκοτεινά Ελευσίνια Μυστήρια.

Η Βάνα Ξένου αναζητεί  την αλήθεια που κρύβεται στο σώμα, γυμνό ή ντυμένο, μέσα από το μύθο και την ιστορία· το πέρασμα και το βίωμα της γυναίκας ανά τους αιώνες, όπως το αποτυπώνει σε μια μεγάλη φρίζα με παρατεταγμένα  σώματα, η οποία, ενδεχομένως, παραπέμπει στις φρίζες των αρχαιοελληνικών ναών.

Από τη Δήμητρα και την Περσεφόνη του μύθου της Ελευσίνας στην Εύα του βιβλίου της Γένεσης, από την Ιουδήθ της ΑρτεμισίαςΤζεντιλέσκι στη Λουκρητία του Λούκας Κράναχ ή την Χίλντεγκαρντ του Μπίνγκεν, η Βάνα Ξένου μας εισάγει στο βάθος και το μυστήριο μιας μεταμορφούμενης ταυτότητας.

Όπως σημειώνει η ίδια η εικαστικός, «ο εικοστός αιώνας θα αποσταθεροποιήσει, με αμέτρητα έργα τέχνης, τα βιολογικά, ανατομικά και πολιτιστικά πεπρωμένα, τα οποία παραδοσιακά συνδέονται με το φύλο…» Ζώντας μια πραγματικότητα κατάργησης των ορίων, είναι σημαντικό από αυτήν την υπέρβαση να μην «εξορίζεται το άλλο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι υπάρχει η επιθυμία για επαφή με την ετερότητα, και αν μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο στη σχέση μας με τον Άλλο, είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε ένα κοινό μονοπάτι, χωρίς να χαθεί η ιδιαιτερότητα του άλλου».

Βάνα Ξένου

Η Βάνα Ξένου (Αθήνα 1949) σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία στην ΑνώτατηΣχολή ΚαλώνΤεχνών, στην Αθήνα (1968-1973), στην École Nationale Supérieure des Αrts Décoratifs και στην École Nationale Supérieure des Beaux-Αrts, στο Παρίσι (1974-1978). Το εικαστικότης έργο αναπτύχθηκε σε μια σειρά θεματικών ενοτήτων, μεγάλο μέρος του οποίου έχει στηριχθεί στους μύθους και τη φιλοσοφία των ελληνικών Μυστηρίων και ιδιαιτέρως στα Ελευσίνια Μυστήρια. Το διδακτικ της έργο, το οποίοστηρίχτηκε στην έρευνα και τις ερμηνείες του πλαστικού χώρου, επίσης έχει τη βάση του στην παιδευτική και μυητική διαδικασία των Ελευσινίων Μυστηρίων και το παρουσίασε με εκθέσεις, διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ασχολήθηκεεπίσης με τη μελέτη του ιερού στην αρχαίαελληνική τέχνη. Είναι ομότιμη καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Καλλιτέχνης: Βάνα Ξένου
Χώρος: Citronne Gallery, Πατριάρχου Ιωακείμ 19, 4ος όρoφος
Διάρκεια Έκθεσης: 10 Μαΐου 2022 - 10 Ιουνίου 2022
Είσοδος: Είσοδος ελεύθερη
Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
Μουσείο Μπενάκη: Έναρξη συνεργασίας με τη Rolex
Εικαστικά
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έκθεση με φωτογραφίες του Sir Don McCullin
Εικαστικά
Ένας βυζαντινός «Κήπος περίκλειστος» από τον Λεωνίδα Μιχαλάκο
Εικαστικά
ΕΜΣΤ: Μεγάλη αναδρομική έκθεση για τον κεραμίστα Πάνο Βαλσαμάκη – Open call
Εικαστικά
MOMUS Air: Εγκαινιάστηκε το νέο μουσείο στο Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία»
Εικαστικά
Denise Ελευθερίου: Σύγχρονα ρούχα – γλυπτά σε μια παραδοσιακή Νηματουργία
Εικαστικά
Roe Ethridge: Ο διάσημος φωτογράφος στη γκαλερί Gagosian
Εικαστικά
Άνοιξη στο ΕΜΣΤ: Τρεις ατομικές εκθέσεις, τρεις φωνές της ελληνικής πρωτοπορίας (1950–1980)
Εικαστικά
Athens Photo World 2026: Το φωτορεπορτάζ στο προσκήνιο
Εικαστικά
Περπατώντας στα έγκατα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με τον Γιώργο Δρίβα και την ΑΙ Συμφωνία του
Εικαστικά
Έργα από τη Συλλογή Τέχνης της Eurobank στο Μουσείο Μπενάκη
Εικαστικά
«All Included» από τη Μαρία Οικονομοπούλου στη Citronne Gallery