MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΙΔΑΜΕ - ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Ένας ραφτάκος που ράβει με λέξεις

Εντυπώσεις από την παράσταση «Ο ραφτάκος των λέξεων», της ομάδας μικρός Νότος που παίζεται στο θέατρο Άνεσις σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα.

Monopoli Team | 03.04.2022

Η ιστορία του ραφτάκου 

Η παράσταση της ομάδας Μικρός Νότος, είναι βασισμένη στο παιδικό βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδώρου «Ο ραφτάκος των λέξεων», σε εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή. Η Τίνα Γιωτοπούλου διασκευάζει για τη σκηνή την ιστορία ενός ξεχωριστού ραφτάκου που δεν έραβε τα ρούχα για τους πελάτες του με νήματα, όπως γίνεται συνήθως, αλλά με λέξεις. Οι λέξεις του ραφτάκου ήταν ξεχωριστές για κάθε ρούχο και κάθε περίπτωση, τις διάλεγε με φροντίδα και αγάπη κι αυτό έκανε τα ρούχα που κατασκεύαζε να ζεσταίνουν πραγματικά εκείνους που τα φορούσαν, όπως ζεσταίνει μια αγκαλιά. Ο καιρός πέρασε και οι συνήθειες άλλαξαν. Οι άνθρωποι αγόραζαν πια τα ρούχα τους από απρόσωπα, μεγάλα, αστικά καταστήματα, όμως δεν μπορούσαν πια να ζεσταθούν. Μια μέρα, αναζήτησαν ξανά εκείνον τον ραφτάκο…

“Ο ραφτάκος των λέξεων”: Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός

Από το βιβλίο στη σκηνή…

Η ομάδα Μικρός Νότος, δημιουργεί ένα ζεστό σκηνικό. Οι ηθοποιοί, υποδέχονται το κοινό από τη σκηνή, ήδη πριν από την έναρξη της παράτασης, σαν παιδιά που περιμένουν, στο δωμάτιό τους, άλλα παιδιά, για να παίξουν μαζί.
Η σκηνοθεσία του Γιώργου Τζαβάρα, μετατρέπει τις λέξεις σε σκηνική δράση. Η παράσταση, από την αρχή ως το τέλος, μεταφέρει στους θεατές μια διάθεση παιχνιδιού κι ο ευχάριστος ρυθμός της διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών. Ο σκηνοθέτης περνάει από το βιβλίο στη σκηνή, αξιοποιώντας το βασικό στοιχείο της ιστορίας…την εναλλαγή των κοστουμιών. Τα ρούχα που βρίσκονται στις κρεμάστρες του ραφτάδικου-τα δημιουργήματα της προσεκτικής εργασίας του ραφτάκου, αποκτούν διπλή υπόσταση, αφού λειτουργούν και ως κοστούμια που οι ηθοποιοί τα αλλάζουν μπροστά στα μάτια του κοινού, καθώς περνούν από τον έναν ρόλο στον άλλο.

“Ο ραφτάκος των λέξεων”: Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός

Η σκηνογραφία της μεταμφίεσης

Η παράσταση φέρνει στον νου των ενήλικων θεατών την αγάπη των παιδιών για τις μεταμφιέσεις, τις αναζητήσεις τους στις ανοιχτές ντουλάπες και τις δοκιμές των ρούχων των μεγάλων. Οι μοδιστρικές κούκλες, στο βάθος της σκηνής και τα stand με τα κρεμασμένα ρούχα, συνδέονται τόσο με το ραφτάδικο, όσο και με τη θεατρική μεταμφίεση και το θεατρικό βεστιάριο.

Η Γεωργία Μπούρδα που επιμελείται εικαστικά και ενδυματολογικά την παράσταση, χρησιμοποιεί στοιχεία που παραπέμπουν στις μεταμφιέσεις των μικρών παιδιών, όπως τα κρεμασμένα ρούχα, οι άτυπες περούκες από κρόσσια και τα διάφορα αξεσουάρ που δεν έχουν πραγματική χρηστική αξία, αλλά λειτουργούν με τη βοήθεια της φαντασίας και συμβαδίζουν με την παιδική οπτική επάνω στον κόσμο.

“Ο ραφτάκος των λέξεων”: Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός

Οι ηθοποιοί της ομάδας μικρός Νότος

Οι ηθοποιοί, Νίκος Αξιώτης, Δημήτρης Γιαννής και  Έλσα Λουμπαρδιά είναι απολαυστικοί και γεμάτοι ευχάριστη ενέργεια. Μέσα από την κίνησή τους, την οποία επιμελείται η Άννα Ανουσάκη, δημιουργούν εικόνες, μορφές και διαδρομές, ζωντανεύουν πρόσωπα και παρουσιάζουν καταστάσεις και αντικείμενα που δεν υπάρχουν πραγματικά, παρά μόνο στη φαντασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο αγόρι στο θεωρείο στο Εθνικό Θέατρο12.09.2018

Μουσικά τοπία

Τα μουσικά όργανα που βρίσκονται στον χώρο της σκηνής, χρησιμοποιούνται από τους ηθοποιούς με ευφάνταστο τρόπο και σε συνδυασμό με τους ήχους και τα τραγούδια, ταξιδεύουν το κοινό μέσα από μία ποικιλία από ηχητικά τοπία και ατμόσφαιρες που αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη.

“Ο ραφτάκος των λέξεων”: Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός

Οι φωτισμοί

Οι φωτισμοί, άλλοτε θερμοί και άλλοτε σε χαρούμενους, απαλούς χρωματικούς τόνους, είναι εναρμονισμένοι με τη δράση και συμβάλουν στη δημιουργία μιας φιλικής ατμόσφαιρας.

Η παράσταση της ομάδας μικρός Νότος

Η παράσταση είναι ευχάριστη και διασκεδαστική. Το αποτέλεσμα της δουλειάς της ομάδας μικρός Νότος, μοιάζει να προκύπτει από την καλή σύμπραξη όλων των συντελεστών της ομάδας, ενώ παράλληλα, η διαρκής συμμετοχή των μικρών παιδιών εντάσσεται στην παράσταση με υποδειγματικό τρόπο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΣΙΣ: Λεωφόρος Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι
Πληροφορίες: 6973 453881 και 210 7718943
Τιμές Εισιτηρίων: Προπώληση 10€, στο ταμεία 12€.
Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 11.30 έως τις 17 Απριλίου
Διάρκεια: 60′

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου / Διασκευή-Στίχοι: Τίνα Γιωτοπούλου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Τζαβάρας / Βοηθός Σκηνοθετη: Χρύσα Διαμαντοπούλου
Παίζουν: Νίκος Αξιώτης, Δημήτρης Γιαννής, Έλσα Λουμπαρδιά
Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα / Χορογραφία: Άννα Ανουσάκη
Μουσική Διεύθυνση: Νίκος Πλατύραχος / Μουσική: Ομάδα Μικρός Νότος

Περισσότερα από ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις
VIMA_WEB3b