MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Ο Jay-Z έγινε 52: 26 πράγματα που δεν ξέρατε για τον θρυλικό ράπερ

Ο πολυβραβευμένος ράπερ Jay-Z, έκλεισε τα 52 και εμείς συγκεντρώνουμε 26 πράγματα που ίσως να μην ξέρατε για εκείνον.

Jay-Z
Jay-Z
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Στις 4 Δεκεμβρίου του 1969, γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης ο Jay-Z, ο ράπερ που επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει έντονα, την μουσική σκηνή του χιπ-χοπ. Στα 52 του χρόνια, έχει χτίσει μία επιτυχημένη καριέρα στην μουσική, έχει σπάσει αρκετά ρεκόρ και έχει μία αξιοζήλευτη, για πολλούς, οικογένεια.

Στην μουσική του καριέρα, όλα ξεκίνησαν 25 χρόνια πριν, όταν το 1996 κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ, Reasonable Doubt, και από τότε, αφήνει το στίγμα του στην ιστορία του χιπ-χοπ. Δυόμιση δεκαετίες μετά, ο Jay-Z θεωρείται από τους καλύτερους ράπερ που εκπροσωπούν την χιπ-χοπ σκηνή.

View this post on Instagram

A post shared by Beyoncé (@beyonce)

Στις 4 Απριλίου του 2008, ο ταλαντούχος ράπερ παντρεύτηκε με την Μπιγιονσέ και από τότε, για πολλούς είναι ένα από τα καλύτερα ζευγάρια της showbiz. Το 2012 το ζευγάρι υποδέχτηκε την πρώτη τους κόρη, την οποία ονόμασαν Blue Ivy και σύντομα της χάρισαν δύο αδερφάκια, τα δίδυμα Σερ και Ρούμι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑπό την Whitney Houston μέχρι την Beyonce: Διάσημες τραγουδίστριες που δοκιμάστηκαν με επιτυχία στην υποκριτική12.09.2018

Ακόμα και αν είναι στην ουσία ανενεργός μουσικά από το 2017, η καριέρα του κάθε χρόνο εκτοξεύεται όλο και πιο ψηλά και οι συνεργασίες του είναι από τις πιο πολυσυζητημένες. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, ασχολείται και με τις παραγωγές ταινιών, οι οποίες του χαρίζουν αρκετά έσοδα ετησίως.

Τα επιτυχημένα τραγούδια του γνωστού ράπερ φαίνεται πως δεν θα σταματήσουν ποτέ να βρίσκονται στην κορυφή της ραπ σκηνής και δεν θα χάσουν ποτέ την διαχρονικότητά τους. Ποια είναι όμως 26 πράγματα που μπορεί να μην ξέρατε για την ζωή του;

  1. Δεν είχε τα καλύτερα παιδικά χρόνια

Το κανονικό του όνομα είναι Shawn Corey Carter. Η περιοχή στην οποία μεγάλωσε, ήταν αρκετά κακόφημη. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως η ζωή του εκεί ήταν πολύ αγχωτική και αβέβαιη, καθώς την μία μέρα μπορεί να ήταν όλα πολύ καλά και την επόμενη να έπεφταν πυροβολισμοί.

  1. Η μουσική όμως βοηθούσε

Σύμφωνα με τον ράπερ, την περίεργη καθημερινότητά του στην γειτονιά την έκανε καλύτερη η μουσική, καθώς οι γονείς του είχαν μία μεγάλη ποικιλία από δίσκους, τους οποίους άκουγε. Από Μάικλ Τζάκσον μέχρι και Στίβι Γουόντερ.

  1. Δεν είναι τυχαία δισεκατομμυριούχος

Μέσα σε ένα χρόνο, ακόμα και χωρίς περιοδεία ή κυκλοφορία νέου άλμπουμ, ο Jay-Z βγάζει εκατομμύρια δολάρια από τη σαμπάνια του, Armand de Brignac και το κονιάκ D’Ussé.

View this post on Instagram

A post shared by Raven B. Varona (@ravieb)

  1. Οι γονείς του έχουν χωρίσει

Όταν ο ράπερ ήταν 10 ετών, ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένειά του, και η μαμά του, Gloria Carter αφέθηκε να μεγαλώσει μόνη της αυτόν και τα 3 μεγαλύτερα αδέρφια του. Ο Jay-Z ήταν αρκετά θυμωμένος με τον πατέρα του, αλλά μετά από την παρέμβαση της μητέρας του, συναντήθηκαν μετά από χρόνια, για να ξανά φτιάξουν τις σχέσεις τους. Δυστυχώς, λίγους μήνες μετά ο πατέρας του έφυγε από την ζωή.

  1. Πυροβόλησε τον αδερφό του

Σε ηλικία 12 ετών, ο Jay-Z πυροβόλησε τον μεγαλύτερο αδερφό του, επειδή του έκλεψε τα κοσμήματά του. O αδερφός του όμως δεν του έκανε μήνυση και συμφιλιώθηκαν όσο ήταν στο νοσοκομείο.

  1. Πουλούσε ναρκωτικά

Τα ναρκωτικά ήταν τόσο διαδεδομένα στη γειτονιά του, που στρατολογήθηκε από νωρίς για να διακινεί ναρκωτικά στο Τρέντον του Νιου Τζέρσεϊ περίπου 70 μίλια μακριά από το σπίτι του. Σε συνέντευξή του είχε πει για αυτή την δουλειά πως: «Κανείς δεν επιζεί από αυτό. Ή θα πας φυλακή ή θα σε σκοτώσουν».

  1. Το σπίτι που χρησιμοποιούσε στο Χάρλεμ είναι τουριστική ατραξιόν

Η διεύθυνση 560 State Street στο Χάρλεμ, το σπίτι στο οποίο συνήθιζε να πουλάει ναρκωτικά, έχει γίνει ένα αρκετά τουριστικό σημείο μετά την αναφορά της τοποθεσίας στο σινγκλ του Empire State of Mind, το 2010.

  1. Τα πρώτα του βήματα ως ράπερ

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Jay-Z έγραφε ραπ στίχους για τον Big Daddy Kane. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, άρχισε να κάνει και κάποιες εμφανίσεις σε τραγούδια διάφορων ανερχόμενων ράπερ της Νέας Υόρκης, συμπεριλαμβανομένων των Big L, DMX και Ja Rule.

  1. Είναι συνιδιοκτήτης της ομάδας μπάσκετ του NBA, Brooklyn Nets

Εκτός από τους Brooklyn Nets όμως, έχει και το διάσημο κλαμπ της Νέας Υόρκης, 40/40 Club.

  1. Τα Grammy και το Rock & Roll Hall of Fame

Με συνολικά 83 υποψηφιότητες, ο Jay-Z σπάει ρεκόρ στην ιστορία των βραβείων Grammy, και γίνεται ο καλλιτέχνης με τις περισσότερες υποψηφιότητες. Ακόμα, το 2021 έγινε ο πρώτος εν ζωή σόλο ράπερ, που μπαίνει στο Rock & Roll Hall of Fame.

  1. Το πρώτο του Grammy

Ο Jay-Z ήρθε σε επαφή με τα βραβεία Grammy το 1999, όταν έλαβε δύο υποψηφιότητες για το κλασικό του άλμπουμ «Vol. 2…Hard Knock Life» και μία για τη συνεργασία του με τον Jermaine Dupri στο «Money Ain’t A Thang». Τελικά, γύρισε σπίτι με ένα Grammy, για το Καλύτερο Ραπ Άλμπουμ.

  1. Δεν έχει και την καλύτερη σχέση με τα Grammy

Παρόλο που ο Jay-Z κέρδισε το 1999, μποϊκόταρε τα βραβεία, εξηγώντας αργότερα ότι το έκανε επειδή ο ράπερ DMX δεν είχε αναγνωριστεί και δεν είχε λάβει κάποια υποψηφιότητα, παρά το γεγονός ότι κυκλοφόρησε μέσα σε ένα χρόνο δύο άλμπουμ που έγιναν νούμερο ένα.

  1. Η μεγάλη δισκογραφική του επιτυχία

Έχει 14 νούμερο 1 άλμπουμ , 22 Grammy (τα περισσότερα στην ιστορία του hip hop), ενώ είναι ο πρώτος δισεκατομμυριούχος καλλιτέχνης της hip-hop σκηνής, ενώ έχει συνολικά πουλήσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια άλμπουμ και 75 εκατομμύρια σινγκλ παγκοσμίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑThe Wall: Η ιστορία πίσω από το θρυλικό άλμπουμ των Pink Floyd, που άλλαξε την ιστορία της μουσικής12.09.2018
  1. Το πρώτο του άλμπουμ έχει μία ενδιαφέρουσα ιστορία

Το πρώτο του άλμπουμ, Reasonable Doubt, κυκλοφόρησε το 1996. Το αξιοσημείωτο με το ντεμπούτο του jay-Z στην μουσική σκηνή, ήταν πως για να βγάλει το άλμπουμ του χρειάστηκε να ιδρύσει την δική του δισκογραφική εταιρία, την Roc-A-Fella Records. Το άλμπουμ του μπήκε στο Billboard 200, πιστοποιήθηκε ως πολυπλατινένιο και τελικά μπήκε στην λίστα με τα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών του Rolling Stone, ενώ η εταιρία έμελλε να γίνει μία από τις μεγαλύτερες δισκογραφικές στην ιστορία της ραπ.

  1. Είχε Instagram για 1 μέρα

Ο ράπερ είναι γνωστό πως δεν είναι ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όταν λοιπόν εμφανίστηκε ο επαληθευμένος λογαριασμός του στο Instagram, υπήρξε ενθουσιασμός και οι 2 εκατομμύρια ακόλουθοι δεν άργησαν να μαζευτούν. Μετά όμως από ένα post και ένα story, ο καλλιτέχνης, που ακολουθούσε μόνο την Μπιγιονσέ, έκλεισε τον λογαριασμό του.

  1. Βοήθησε την καριέρα της Rihanna

Έχει βοηθήσει πολλούς καλλιτέχνες να αναδείξουν την μουσική και το ταλέντο τους, και ήταν αυτός που «ανακάλυψε» την Rihanna και τον Ne-Yo.

  1. Δεν φοράει βέρα

Αντί για βέρα, ο ράπερ και η σύζυγός του Μπιγιονσέ, έχουν κάνει τατουάζ στο δάχτυλό τους το ρωμαϊκό σύμβολο για τον αριθμό τέσσερα (IV).

  1. Η ιδιωτικότητα είναι το κλειδί

Ο ράπερ δηλώνει πως το μυστικό του επιτυχημένου του γάμου με την Μπιγιονσέ, ο οποίος μετράει 13 χρόνια, είναι το γεγονός ότι κρατάνε την προσωπική τους ζωή αρκετά κρυφή.

  1. Η Blue Ivy Carter και το… ντεμπούτο της στην μουσική

Μετά τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού το 2012, ο Jay-Z ηχογράφησε ένα κομμάτι αφιερωμένο στην κόρη του Blue Ivy Carter με τίτλο Glory. Η φωνή της Blue Ivy, η οποία ήταν μόλις δύο ημερών τότε, ακούγεται στο τραγούδι, καθιστώντας την επισήμως το νεότερο άνθρωπο που συμμετείχε σε ένα τραγούδι, που έφτασε στο Billboard.

  1. Η φιλανθρωπική του δράση

Ο Jay-Z έχει επαινεθεί πολλές φορές για το φιλανθρωπικό του έργο. Η πιο γνωστή του δωρεά έγινε το 2005, όταν ο ράπερ έδωσε 1 εκατομμύριο δολάρια στον Ερυθρό Σταυρό, μετά τον τυφώνα Κατρίνα που έπληξε τη Νέα Ορλεάνη.

  1. Η καθόλου αμελητέα περιουσία του

Η περιουσία του, αυτή τη στιγμή, ανέρχεται στα 810 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό τον κάνει τον δεύτερο πλουσιότερο καλλιτέχνη hip-hop στον κόσμο, μετά τον Sean Combs. Σε συνδυασμό με την Μπιγιονσέ, η αξία του ζευγαριού υπολογίζεται σε 1,16 δισεκατομμύρια δολάρια.

  1. Μαχαίρωσε έναν παραγωγό

Ο Jay-Z ομολόγησε την ενοχή του για το μαχαίρωμα του παραγωγού δίσκων Lance Rivera, σε ένα πάρτι το 1999. Ο ράπερ είχε προβεί σε αυτή την πράξη, γιατί υποπτευόταν πως ο παραγωγός τον είχε προδώσει και είχε διαρρεύσει πειρατικά κάποια κομμάτια του δίσκου του, Vol. 3… Life and Times of S. Carter. Καταδικάστηκε για κακούργημα δευτέρου βαθμού και εξέτισε ποινή αναστολής τριών ετών.

  1. Ποιο είναι το αγαπημένο του άλμπουμ;

Ο καλλιτέχνης δηλώνει πως το πρώτο του άλμπουμ, Reasonable Doubt είναι το αγαπημένο του, γιατί όλα τα συναισθήματα και οι εμπειρίες των 26 ετών του, αποτυπώθηκαν σε αυτό.

  1. Ένα μικρό ψέμα για μία μεγάλη επιτυχία

Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία, το Hard Knock Life (Ghetto Anthem) έχει μία ενδιαφέρουσα ιστορία από πίσω του. Για να αποκτήσει το εμβληματικό δείγμα του τραγουδιού αυτού, ο Jay-Z είπε ψέματα στους συνθέτες του Annie, Charles Strouse και Martin Charnin, υποστηρίζοντας ότι όχι μόνο είδε το έργο στο Μπρόντγουεϊ όταν ήταν παιδί και ήταν το αγαπημένο του, αλλά και ότι είχε κερδίσει έναν διαγωνισμό συγγραφής, σχετικό με το μιούζικαλ και έτσι πήγε να το δει με κάποιους συμμαθητές του.

  1. Είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση

Το 2003, ο Jay-Z είχε δηλώσει την απόσυρση του από την ενεργό παραγωγή μουσικής, μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ του Black Album. Τρία χρόνια έμεινε εκτός της χιπ-χοπ σκηνής, μέχρι να συνειδητοποιήσει πως η συνταξιοδότηση δεν ήταν η σωστή επιλογή.

  1. Θέλει να παρακινεί τους άλλους με τη μουσική του

Σε συνέντευξή του, ο Jay Z έχει δηλώσει πως θέλει η μουσική του να παρακινεί τους ανθρώπους της ηλικίας του να σηκωθούν και να κάνουν μια αλλαγή στη ζωή τους. Για το λόγο αυτό, έχει αρχίσει να αναφέρει πολέμους, καταστροφές και άλλα ανθρώπινα προβλήματα στα ραπ τραγούδια του. Όλα τα άλμπουμ που παρήγαγε μετά την επιστροφή του το 2006, βασίζονται στην πραγματική ζωή, όπως ο τυφώνας Κατρίνα, οι εκλογές του 2008 και άλλα επίκαιρα γεγονότα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΡόμπι Γουίλιαμς: 10 τραγούδια που μάς έκαναν να τον αγαπήσουμε12.09.2018

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b