MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

Οκτώ αγαπημένες ταινίες για τη σημασία της καλοσύνης που πάντα μάς εμπνέουν

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης, συγκεντρώσαμε τις οκτώ καλύτερες ταινίες, οι οποίες μας υπενθυμίζουν κάθε φορά ότι υπάρχει “καλό” σε αυτό τον κόσμο.

Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών (1989)
Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών (1989)
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Η Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Νοεμβρίου με πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Κινήματος Καλοσύνης. Μπορεί η καλοσύνη να μην είναι ένα μετρήσιμο ποσοτικά αγαθό, είναι όμως πολύ σημαντική στην ψυχική αλλά και την σωματική ευεξία του κάθε ανθρώπου.

Σύμφωνα με έρευνες, η θεμελιώδης αυτή έννοια της καλοσύνης δεν κάνει καλό μόνο στην ψυχική μας υγεία, την καλή μας διάθεση και την δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος ζωής.

Όταν προσφέρουμε ανιδιοτελώς την καλοσύνη μας, το σώμα μας επωφελείται και αυτό. Η καλοσύνη αυξάνει τον μέσο όρο ζωής, προσφέρει πραγματική ικανοποίηση και χαρά, απομακρύνει το στρες και χαρίζει ευημερία, ενώ μπορεί να μειώσει και την αρτηριακή πίεση!

Απολαμβάνοντας με καλοσύνη το τώρα και εκτιμώντας αυτά που πραγματικά έχουν αξία, η ζωή μας αποκτά καλύτερη ποιότητα και εμείς καλύτερη διάθεση. Και η αλήθεια είναι πως μπορούμε να πάρουμε χιλιάδες παραδείγματα καλοσύνης από ταινίες, οι οποίες πέρα από τον τομέα της ψυχαγωγίας, εισχωρούν και λίγο παραπάνω στην ψυχή και το μυαλό μας και μας καλούν να προσπαθήσουμε και εμείς να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, ακόμα και με λίγες απλές πράξεις.

Οκτώ είναι οι καλύτερες ταινίες που μας βοηθούν με τα μηνύματα καλοσύνης τους να εκτιμήσουμε λίγο παραπάνω το καλό, να το κάνουμε και εμείς και τελικά, όπως λέει ο σοφός λαός, να το ρίξουμε στον γιαλό. Γιατί η καλοσύνη δεν είναι για να την περηφανευόμαστε, αλλά για να την εκτιμάμε, όπως κάνουν και οι ήρωες σε αυτές τις 8 ταινίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠαγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου: Mικρές πράξεις καλοσύνης, μεγάλα χαμόγελα12.09.2018

Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών (1989)

Ο ρόλος του Ρόμπιν Γουίλιαμς ως καθηγητή Κίτινγκ, ενός επαναστατικού και εμπνευσμένου καθηγητή, που μαθαίνει στους μαθητές ενός ιδιωτικού κολεγίου να ονειρεύονται πολύ και να παθιάζονται με ότι κάνουν, όπως και ο ίδιος, έμεινε χαραγμένος στο μυαλό όλων, σε αυτή την ξεχωριστή ταινία. Οι έννοιες της καλοσύνης και της συμπόνιας σε όλους ανεξαρτήτως, παρουσιάζονται πολύ όμορφα σε αυτή την κλασική ταινία, που μας διδάσκει πολλά.

Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας (1998)

Η πολυσυζητημένη ταινία Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτήν την λίστα. Στον ρόλο του ως Ντέρικ Βίνιαρντ, ο Έντουαρτ Νόρτον μπαίνει φυλακή μετά από ανθρωποκτονία από αμέλεια και περνάει δύσκολες στιγμές εκεί. Από τον βιασμό μέχρι και τον ξυλοδαρμό του από αυτούς που θεωρούσε δικούς του ανθρώπους, ο Βίνιαρντ θα μάθει με τον δύσκολο τρόπο, πως η βία και το μίσος δεν λύνουν τίποτα.

Αντιθέτως, ο Ντέρικ θα λάβει απλόχερα καλοσύνη και συμπόνια από εκείνους τους οποίους αρχικά μισούσε και σχεδίαζε να σκοτώσει και καταλαβαίνει πως το μίσος και ειδικά το φυλετικό, δεν έχει κανένα νόημα. Μετά από αυτό, ο ίδιος στρέφεται στα βιβλία και στον αυτοστοχασμό και καταφέρνει να συνειδητοποιήσει και να διορθώσει τα λάθη του, έτοιμος να δείξει την ίδια καλοσύνη που δέχτηκε, στους υπόλοιπους συνανθρώπους του.

Χωρίς Αντάλλαγμα (2000)

Όταν ένας δάσκαλος (Κέβιν Σπέισι) βάζει μία απλή φαινομενικά εργασία στους μαθητές του, δεν φαντάζεται πως ένας από αυτούς θα την πάρει πιο σοβαρά και θα δημιουργήσει ένα παιχνίδι που θα διδάσκει και θα προωθεί την έννοια της καλοσύνης. Ο Τρέβορ (Χάλεϊ Τζόελ Όσμεντ), αφού καλείται από τον δάσκαλο του να απαντήσει στην ερώτηση πώς θα άλλαζε τον κόσμο, εμπνέεται ένα παιχνίδι, όπου αυτός αλλά και όσοι συμμετέχουν, θα πρέπει να κάνουν τρεις καλές πράξεις χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Και όμως, τελικά όλοι θα ανακαλύψουν πως αντάλλαγμα υπάρχει, και είναι καλύτερο από κάθε τι άλλο υλικό αγαθό. Μία ταινία που παρακινεί τον θεατή να βάλει και αυτός το λιθαράκι του στην προσπάθεια και να αξιοποιήσει την καλοσύνη που έχει μέσα στην καρδιά του.

Το όνομά μου είναι Σαμ (2002)

Η ταινία αυτή θα κάνει και τον πιο δύσκολο θεατή να συγκινηθεί και να δει πιο σφαιρικά την έννοια της καλοσύνης και της αλληλοβοήθειας. Η ταινία μας ξετυλίγει την πλοκή της ιστορίας ενός πατέρα με διανοητική υστέρηση (Σον Πεν), ο οποίος προσπαθεί να κερδίσει την επιμέλεια της κόρης του (Ντακότα Φάνινγκ). Καθώς παλεύει με την δύσκολη  καθημερινότητα του, επιλέγει να βάλει την κόρη του πάνω από όλα και να κάνει μεγάλες θυσίες για αυτήν.

Στο ταξίδι του αυτό θα τον βοηθήσει μία καλοσυνάτη και διακεκριμένη δικηγόρος (Μισέλ Φάιφερ), που θα κάνει τα πάντα να κρατήσει την Πρόνοια μακριά από την γλυκιά αυτή οικογένεια. Η ταινία Το όνομά μου είναι Σαμ είναι μια από τις καλύτερες ταινίες του Χόλιγουντ για την αγάπη, τη θυσία και την ενσυναίσθηση.

Το Χρονικό της Νάρνια: Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα (2005)

Το μαγικό ταξίδι 4 παιδιών που ξεκίνησαν να αναζητούν τον βασιλιά της Νάρνια, τον Ασλάν το λιοντάρι, δημιούργησε μία επική και γεμάτη καλοσύνη ταινία. Στην ταινία, βλέπουμε πώς οι πρωταγωνιστές βιώνουν την καλοσύνη διαφόρων χαρακτήρων στον κόσμο της Νάρνια. Κανένα στοιχείο καλοσύνης δεν μπορεί να συγκριθεί βέβαια με το πνεύμα του Ασλάν, ο οποίος παρόλο που προδόθηκε και πληγώθηκε, ξέρει να συγχωρεί. Με ένα καστ εξαιρετικά ταλαντούχων ηθοποιών όπως η Τίλντα Σουίντον, ο Τζέιμς ΜακΑβόι και ο Λίαμ Νίσον, το Χρονικό της Νάρνια είναι μια από τις καλύτερες οικογενειακές και όχι μόνο ταινίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑπό τον Μελ Γκίμπσον στον Χέρτζογκ: Πέντε ταινίες για τους αυτόχθονες που όλοι πρέπει να δουν12.09.2018

Η Ζωή του Πι (2012)

Τι θα κάναμε αν βρισκόμασταν στην μέση του ωκεανού πάνω σε μία μικρή βάρκα παρέα με μία τίγρη; Δύσκολη και σίγουρα ουτοπική ερώτηση, αλλά να που είδαμε αυτή την ιστορία στο σινεμά! Και ήταν αρκετά καλή ιστορία, γεμάτη μηνύματα, καλοσύνη, αγάπη και βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα, Η Ζωή του Πι. Η ταινία αυτή βλέπει τον Πι, ένα 16χρονο αγόρι, να έχει εγκλωβιστεί σε μία σωσίβια λέμβο με τον Ρίτσαρντ Πάρκερ, μία άγρια τίγρη Βεγγάλης, στη μέση του ωκεανού, όταν το πλοίο που επέβαινε με την οικογένεια και τον ζωολογικό τους κήπο, βυθίζεται.

Η καλοσύνη είναι διάχυτη σε όλη την ταινία και ειδικά όταν ο Πι φροντίζει το ζώο, παρόλο που η τίγρης προσπαθεί να τον φάει μερικές φορές. Ρισκάροντας όμως τη ζωή του για να την κρατήσει στη ζωή, ο Πι θυσιάζει ακόμα και την τροφή του. Τελικά, η καλοσύνη του αποδίδει καρπούς καθώς η τίγρης επιζεί και οι δύο τους γίνονται δύο καλοί φίλοι. Από όποια οπτική και να την δούμε βέβαια, η ταινία αυτή είναι απλά αριστουργηματική.

12 Χρόνια Σκλάβος (2013)

Με την ταινία 12 Χρόνια Σκλάβος βλέπουμε μία ζοφερή και σκοτεινή πλευρά της ιστορίας της Αμερικής. Με τους Αφροαμερικανούς στην Αμερική του 1841 να πωλούνται ως σκλάβοι, ένα ελεύθερος άνδρας (Τσιούετελ Έτζιοφορ) εξαπατάται από δύο απατεώνες, οι οποίοι τον απαγάγουν και τον πουλούν ως σκλάβο.

Για 12 χρόνια, ζει ως σκλάβος, και η ταινία μας δείχνει τη βαρβαρότητα και τις απάνθρωπες πράξεις που αναγκάζεται να υπομένει αυτός και οι υπόλοιποι σκλάβοι. Παρά τη φρικτή φύση της καθημερινότητάς του, με την ευγενική καρδιά του θα καταφέρει να αντέξει τις κακουχίες και να μας διδάξει πως τελικά η καλοσύνη και το ανθρωπιστικό ενδιαφέρον τα υπερνικούν όλα.

Τα Μυαλά που Κουβαλάς (2015)

Μία ταινία που δίνει μία πολύ διαφορετική και έξυπνη ματιά στον τρόπο που σκεφτόμαστε, αντιδρούμε και τελικά βλέπουμε τον κόσμο. Η 11χρονη Ράιλι, και κυρίως τα συναισθήματά της (Χαρά, Θυμός, Θλίψη, Αηδία και Φόβος) πρωταγωνιστούν σε μία από τις ομολογουμένως καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων της Pixar. Οι θεατές γίνονται μάρτυρες της προσπάθειας των συναισθημάτων αυτών να κατευθύνουν την μικρή μας φίλη στην καινούργια ζωή της, όταν θα μετακομίσει σε μία άλλη πόλη. Οι περιπέτειές της αλλά και οι συγκρούσεις των πέντε συναισθημάτων της θα μας κάνουν να κατανοήσουμε πολλά συναισθήματα και ακόμα πιο πολλές έννοιες, με την καλοσύνη να πρωταγωνιστεί σε αυτές!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣταν Λι: Οι cameo εμφανίσεις του “θρύλου της Marvel” που άφησαν εποχή12.09.2018

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b