MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΊΕΣ

Σταχτοπούτα: Η ανατριχιαστική ιστορία πίσω από το διάσημο παραμύθι που γίνεται ξανά ταινία το 2021

Η Σταχτοπούτα γίνεται ξανά ταινία από την Sony Pictures κι εμείς ρίχνουμε μια ματιά στην πραγματική ιστορία του αγαπημένου μας παιδικού παραμυθιού.

Monopoli Team

“Μια φορά και έναν καιρό…”: Έτσι ξεκινούσαν όλα τα αγαπημένα μας παραμύθια, που περιμέναμε πώς και πώς να ακούσουμε όταν ήμασταν μικρά παιδιά. Παραμύθια γεμάτα όμορφα μηνύματα, ενδιαφέροντες χαρακτήρες και φυσικά “happy end”, όπου το καλό πάντα θριαμβεύει στο τέλος.

Φυσικά, ένα από αυτά τα παραμύθια ήταν και η “Σταχτοπούτα”, που όλο και περισσότερα παιδιά αγάπησαν μετά την πρώτη ταινία της Ντίσνεϊ, το μακρινό 1950. Φυσικά, από τότε έχουν κυκλοφορήσει δεκάδες παραλλαγές της ιστορίας, που είτε μένουν πιστές στο παραμύθι, είτε μεταφέρουν την Σταχτοπούτα στον σύγχρονο κόσμο.

Σταχτοπούτα, 1950, Ντίσνεϊ

Σταχτοπούτα, 1950, Ντίσνεϊ

Το μοναδικό κοινό που έχουν αυτές οι ταινίες είναι ότι παραβλέπουν τις… ανατριχιαστικές λεπτομέρειες του πρωτότυπου παραμυθιού.

Φυσικά, αυτή δεν είναι η μοναδική ιστορία που άλλαξε η Ντίσνεϊ, ώστε να γίνει πιο εμπορική. Από την Μικρή Γοργόνα μέχρι και την Ραπουνζέλ, τα κλασικά παραμύθια που ενέπνευσαν τις κινηματογραφικές μεταφορές τους, είναι πιο σκοτεινά, ενώ πολλά από αυτά κρύβουν μακάβριες ιστορίες που προκαλούν στους αναγνώστες ανατριχίλα. Εφόσον λοιπόν η Ντίσνεϊ δεν μπορούσε να “πουλήσει” στους μικρούς θεατές της τόσο τραυματικές ιστορίες, άλλαξε λίγο-πολύ το σενάριο τους και κάπως έτσι “έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα”.

Με αφορμή ακόμη μία “εξευγενισμένη” μεταφορά της “Σταχτοπούτας” στην μεγάλη οθόνη, αυτή τη φορά από την Sony Pictures, με πρωταγωνίστρια την τραγουδίστρια Camila Cabello, εμείς θυμόμαστε την πραγματική ιστορία της ηρωίδας, λίγο πριν κυκλοφορήσει η ταινία το καλοκαίρι του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΛιούις Κάρολ: Η σκοτεινή πλευρά του συγγραφέα της «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων»12.09.2018

Η πραγματική, μακάβρια ιστορία της Σταχτοπούτας

Το παραμύθι της Σταχτοπούτας που όλοι αγαπήσαμε, είχε αλλάξει πολλές φορές πριν καταλήξει στα χέρια της Ντίσνεϊ. Η ιστορία μίας κοπέλας, με όνομα Σταχτοπούτα, γράφτηκε το 1634 από τον Giambattista Basile και στην συνέχεια με κάποιες παραλλαγές γράφτηκε ξανά το 1697 από τον Σαρλ Περώ.

Βέβαια, η “καταγωγή” της ιστορίας ακόμα αμφισβητείται από πολλούς, αφού σε κινέζικα χειρόγραφα από το 850 μ.Χ, αλλά και σε ένα μύθο από την αρχαία Αίγυπτο έχουν εντοπιστεί διάφορα κοινά σημεία με την ιστορία της “Σταχτοπούτας”. 

Παρ’ όλ’ αυτά, ένα είναι το σίγουρο, ότι σαν παραμύθι έγινε διάσημο από τους αδερφούς Γκριμ, οι οποίοι έδωσαν τη δική τους… τρομακτική νότα στην κλασική ιστορία το 1812. Στην εκδροχή των Γκριμ, οι αδερφές της Σταχτοπούτας κόβουν κανονικά κομμάτια από τα πόδια τους για να χωρέσουν στο γοβάκι, ενώ τελικά προδίδονται από το αίμα που τρέχει σαν λιμνούλα. Μάλιστα, στο τέλος της ιστορίας, τα περιστέρια, τα οποία έχουν τον ρόλο της νονάς-νεράιδας, παίρνουν εκδίκηση και βγάζουν τα μάτια των δύο αδερφών που κακομεταχειρίζονταν την Σταχτοπούτα.

Ακόμα και η ίδια η Σταχτοπούτα, όμως, δεν είναι τόσο αθώα, αφού είναι εκείνη που δολοφονεί με ένα ξύλινο μπαούλο την πρώτη της μητριά, αφού έχει εξαπατηθεί από τη διοικήτρια του βασιλείου.

Τι θα δούμε στο νέο μιούζικαλ της Σταχτοπούτας;
Η Camila Cabello ως Σταχτοπούτα στην νέα ταινία της Sony

Η Camila Cabello ως Σταχτοπούτα στην νέα ταινία της Sony

Μετά από την αναβολή της πρεμιέρας της ταινίας, όλα δείχνουν ότι το καλοκαίρι του 2021 θα δούμε το νέο μιούζικαλ της Sony Pictures, με πρωταγωνίστρια την Camila Cabello.

Όπως οι περισσότερες κινηματογραφικές μεταφορές της ιστορίας, έτσι και αυτή θα μείνει πιστή στην “εξευγενισμένη” εκδοχή της Σταχτοπούτας. Για ακόμη μια φορά θα δούμε την ιστορία μίας νεαρής ορφανής κοπέλας που γνωρίζει τον πρίγκιπα των ονείρων της, μετά από πολλές δυσκολίες και στερήσεις.

Κάτι για το οποίο πραγματικά ανυπομονούμε, όμως, είναι το all-star καστ της ταινίας, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τον καταξιωμένο ηθοποιό και τραγουδιστή Μπίλι Πόρτερ, ο οποίος θα είναι και ο πρώτος νεραϊδονονός χωρίς φύλο, με το όνομα Fab G. Ως μητριά της Σταχτοπούτας θα δούμε την επίσης γνωστή τραγουδίστρια Ιντίνα Μένζελ, που είχαμε απολαύσει και στο “Frozen”. Στην ταινία θα συμμετέχουν και ο Πιρς Μπρόσναν, αλλά και η Μίνι Ντράιβερ, ο Τζον Μαλέινι, ο Τζέιμς Κόρντεν, αλλά και η ράπερ Μίσι Έλιοτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο «Εργοστάσιο Σοκολάτας» επιστρέφει: Θα είναι ο Τιμοτέ Σαλαμέ ο νέος Γουίλι Γουόνκα;12.09.2018

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b