MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Θανάσης Κουρλαμπάς: Νιώθω ευτυχισμένος με τις επιλογές και τις συναντήσεις μου

Με μια πολύχρονη και σημαντική πορεία στον καλλιτεχνικό χώρο με πολύ θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση στις καλύτερες εποχές της, ο Θανάσης Κουρλαμπάς δηλώνει “ευλογημένος” για τις ευκαιρίες που του δόθηκαν.

Ευδοκία Βαζούκη | 03.07.2020 Φωτογραφία εξωφύλλου: Γιώργος Καββαλιεράκης

Μετά από μια δραστήρια χρονιά στο θέατρο και μια αξιοπρόσεκτη συμμετοχή στην τηλεοπτική επιτυχία «Άγριες Μέλισσες», ο Θανάσης Κουρλαμπάς, ετοιμάζεται αυτό το καλοκαίρι να ταξιδέψει στην Ελλάδα με την παράσταση «Art» σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή.

Λίγο πριν τη λήξη της τηλεοπτικής σεζόν και την έναρξη των καλοκαιρινών παραστάσεων, μάς αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της καλλιτεχνικής του διαδρομής και εξηγεί γιατί αγάπησε τον “κακό” χαρακτήρα του Κλεομένη που ερμηνεύει στη σειρά.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Μασιάς

Πότε και με ποιο έναυσμα μπήκε η υποκριτική στη ζωή σας;

Λύκειο, εμπνευσμένοι φιλόλογοι, Θοδωρής Βραχάτης και Κυριακή Κακρηδόνη. Ανεβάζουμε τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη. Παίζουμε στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού θεάτρου της Καλαμάτας, της πατρίδας μου. Αυτό ήταν… Φύτρωσε ο σπόρος!

Έχετε διαγράψει μια πολύχρονη πορεία στον καλλιτεχνικό χώρο με πολύ θέατρο, μεταγλωττίσεις, τηλεόραση στις καλύτερες εποχές, κινηματογράφο. Μπορείτε να μας δώσετε με λίγα λόγια ένα timeline αυτής της πορείας μέχρι σήμερα;

Ξεκίνησα με τις σπουδές μου στη δραματική σχολή του Νίκου Βασταρδή, το Θεμέλιο και σε ορισμένες παραστάσεις δίπλα του, μετά βρέθηκα στον – μεγάλο σταθμό για την καριέρα μου – το «Αμφιθέατρο» του αείμνηστου Σπύρου Ευαγγελάτου, που συμμετείχα σχεδόν σε 30 έργα και μετά η πορεία μου συνεχίστηκε σε άλλους θιάσους με υπέροχες συνεργασίες, όπως με τον Βασίλη Νικολαΐδη, την Αθανασία Καραγιαννοπούλου, την Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, τον Γρηγόρη Βαλτινό, τον Λευτέρη Γιοβανίδη και πολλούς ακόμα. Επίσης πολλά χρόνια στη μεταγλώττιση και στην ελληνική τηλεόραση.

Υπάρχει κάτι που δεν έχετε κάνει ακόμα στον χώρο κι όμως θα το θέλατε πολύ;

Όση και όποια πορεία να διαγράψεις σ’ αυτό τον υπέροχο κόσμο, πάντα θα έχεις πολλούς ρόλους, πολλούς ανθρώπους και πολλές συναντήσεις που θα επιθυμείς. Είναι πολλοί οι σκηνοθέτες, πολλοί συνάδελφοι και πολλά τα έργα που θα ήθελα να έχω την τύχη να ανταμώσω.

H παρουσία μου, επί σειρά ετών, πλάι στον αείμνηστο Σπύρο Ευαγγελάτο διαμόρφωσε τόσο την καλλιτεχνική όσο και την ανθρώπινη προσωπικότητά μου.

Ποια συνεργασία θεωρείτε σημαντικό σταθμό στην καλλιτεχνική σας διαδρομή μέχρι τώρα;

Όλες και όλους! Αλήθεια! Όλες οι συναντήσεις μου με στιγμάτισαν, με διαμόρφωσαν και με άφησαν πιο πλούσιο από ό,τι με βρήκαν. Σίγουρα βέβαια η παρουσία μου, επί σειρά ετών, πλάι στον αείμνηστο Σπύρο Ευαγγελάτο ήταν μία από τις πιο σημαντικές που διαμόρφωσαν τόσο την καλλιτεχνική όσο και την ανθρώπινη προσωπικότητά μου.

Υπηρετείτε πολλά χρόνια το θέατρο. Αισθάνεστε ότι έχετε κατακτήσει τη θέση που σας αναλογεί στον χώρο;

Όταν υπηρετείς με πάθος και αγάπη κάτι για πολλά χρόνια, βρίσκεις αυτομάτως και τη θέση σου μέσα σε αυτό. Άλλωστε αυτή η θέση δεν είναι ένα πραγματικό στίγμα σε έναν χάρτη αλλά εξαρτάται πάντα από το πώς βλέπεις εσύ τη θέση σου αυτή, ποιους στόχους είχες αρχικά, ποιες επιλογές έκανες, πόσα όχι και πόσα ναι είπες.

Τι είναι αυτό που έχετε κερδίσει από το θέατρο;

Νιώθω ευτυχισμένος με τις επιλογές μου και τις συναντήσεις μου. Με όσα έδωσα και με όσα πήρα. Και πήρα πολλά, πάρα πολλά! Έζησα σημαντικές στιγμές, ένιωσα πλούσια συναισθήματα και απέκτησα σχέσεις. Μα πάνω από όλα μου δόθηκε η ευλογημένη δυνατότητα να επικοινωνήσω συναισθήματα με ένα μεγάλο πλήθος αγνώστων ανθρώπων: τους θεατές μας!

Σ’ ένα δύσκολο, για όλον τον κόσμο, καλοκαίρι, φιλοδοξούμε να δώσουμε μία ανάσα γέλιου και χαράς στην Αθήνα και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Το φετινό καλοκαίρι πρωταγωνιστείτε στο «Art» της Γιασμίνα Ρεζά. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Είχα τη χαρά, τη μεγάλη χαρά, να μου γίνει μία πρόταση από τα Αθηναϊκά θέατρα και να συμμετέχω σε αυτή την εξαιρετική κωμωδία, με εκλεκτούς συναδέλφους, σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Σταμάτη Φασουλή. Σ’ ένα δύσκολο, για όλον τον κόσμο, καλοκαίρι, φιλοδοξούμε να δώσουμε μία ανάσα γέλιου και χαράς στην Αθήνα και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Αποτελεί για εσάς πρόκληση η συμμετοχή σε μια παράσταση που μετρά ήδη δύο επιτυχημένες σεζόν στο Μικρό Παλλάς;

Αναμφισβήτητα! Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο, σε μία εξαιρετική διασκευή και σκηνοθεσία του Σταμάτη (Φασουλή) που το είχε ήδη κάνει τεράστια επιτυχία του 1999 (είχα τη χαρά να τη δω τότε την παράσταση) και τόσα χρόνια μετά έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε αυτό το υπέροχο ταξίδι του Art. Λόγω της παράστασης που συμμετείχα δεν κατάφερα να δω την παράσταση του Θοδωρή Αθερίδη, αλλά είμαι σίγουρος πως ήταν μία πολύ δυνατή παράσταση.

Δώστε μας έναν καλό λόγο να (ξανα)δούμε αυτή την παράσταση με τη νέα της διανομή.

Πρόκειται για ένα υπέροχο έργο πάνω στη φιλία και στις ανθρώπινες σχέσεις που τη διέπουν. Συγκρούσεις, χιούμορ, γλυκές στιγμές και άφθονο γέλιο!

Μαζί με τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, και τον Θανάση Τσαλταμπάση στην παράσταση “Αρτ”. Φωτο: Γιώργος Καββαλιεράκης

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για το φετινό θεατρικό καλοκαίρι, δεδομένης της κρίσης που έχει επιφέρει η πανδημία και τα περιοριστικά υγειονομικά πρωτόκολλα στους χώρους πολιτισμού;

Είναι αναμφίβολα μία πρωτόγνωρη κατάσταση, όχι μόνο για εμάς τους καλλιτέχνες που καλούμαστε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να παίξουμε κάτω από περίεργες συνθήκες, με την εύλογη ανασφάλεια που εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά και για τους ίδιους τους θεατές με την δυσάρεστη εικόνα μιας μάσκας στο πρόσωπό τους, με το να ξεπεράσουν τους όποιους φόβους τους και να ξαναέρθουν στα θέατρα, στις συναυλίες και γενικά στις εκδηλώσεις της τέχνης και του πολιτισμού. Εύχομαι και ελπίζω πως τόσο η λογική όσο και η προσοχή και η τήρηση των απαραίτητων μέτρων, θα είναι τα εργαλεία με τα οποία θα ξανακερδίσουμε τις ζωές μας πίσω.

Είστε αισιόδοξος για τον επερχόμενο χειμώνα; Πιστεύετε ότι το κοινό θα επιστρέψει στα κλειστά θέατρα;

Και θέλω να είμαι και είμαι αισιόδοξος! Πιστεύω πως τα πράγματα θα πάνε ομαλά και με σύνεση και προσοχή θα ξαναβρούμε τους ρυθμούς της ζωής μας. Και μέσα στη ζωή μας υπάρχει και το θέατρο και οι τέχνες γενικά. Όλα θα πάνε καλά!

Πώς κρίνετε τα μέτρα στήριξης για τον πολιτισμό και τους καλλιτέχνες που έχει εξαγγείλει το ΥΠ.ΠΟ; Θεωρείτε ότι οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό αντιδρούν στη σωστή κατεύθυνση;

Έγινε μια προσπάθεια αλλά η αναστάτωση που έχει επέλθει στις ζωές και στις δουλειές μας χρήζει κατά την ταπεινή μου γνώμη πολλά περισσότερα! Και όλοι μας, όχι μόνο οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό – που ναι, αντιδράσαμε σωστά! – πρέπει να διεκδικήσουμε την στήριξη που μάς αξίζει.

Αλήθεια, εσείς συμμετέχετε στις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών; Είστε ενεργός πολιτικά;

Συμμετέχω τις φορές που αισθάνομαι και θεωρώ πως θα έχει κάποιο νόημα η συμμετοχή μου. Και δεν είναι λίγες οι φορές αυτές. Αλλά συστηματικά, όχι.

Σε μια συζήτηση μαζί σας δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στις «Άγριες Μέλισσες». Πώς είναι η εμπειρία της συμμετοχής σε μια τέτοια παραγωγή με τόσο μεγάλη απήχηση στο κοινό;

Είναι πολύ μεγάλη η χαρά ενός ηθοποιού όταν η δουλειά που κάνει έχει τόσο άμεση και μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε και είμαστε κομμάτι αυτής της επιτυχίας.

Που οφείλεται κατά τη γνώμη σας η τόσο μεγάλη επιτυχία της σειράς;

Στη δυναμική γραφή του σεναρίου με τους χαρακτήρες να είναι πολυδιάστατοι και αρκετά «ανθρώπινοι», στην πολύ δυνατή ομάδα όλων των συντελεστών και κυρίως των δύο σκηνοθετών και των δύο συνεργείων και φυσικά τη διανομή των ρόλων με τους πολύ καλούς ηθοποιούς.

Με την Μαρία Πετεβή στις “Άγριες Μέλισσες”

Ερμηνεύετε έναν χαρακτήρα – τον Κλεομένη Ψαθά – που το κοινό λατρεύει να… μισεί. Τι είναι αυτό σας ιντριγκάρει σ’ αυτό τον ρόλο;

Μα ακριβώς αυτό που μόλις είπατε. Είναι σπουδαίο στοίχημα για έναν ηθοποιό να καταφέρει να ερμηνεύσει έναν αρχετυπικά κακό χαρακτήρα, με τέτοιον τρόπο, που να γίνει ανθρώπινος και κατανοητός στα μάτια και τις ψυχές των θεατών. Που να απαντούν ακριβώς αυτό: «Λατρεύουμε να τον μισούμε». Γιατί αυτό σημαίνει πως τους έχεις δώσει έστω και σε ένα ποσοστό εκείνα τα στοιχεία που αποκαλύπτουν το βάθος των συναισθημάτων του, των ρωγμών του ρόλου και όλων των διαδικασιών που τον έφεραν να είναι αυτός που είναι. Τον έχεις κάνει – έστω και σε έναν βαθμό – ανθρώπινο. Έχεις αποκαλύψει έστω κι ένα κομμάτι της αλήθειας του και αυτό είναι κάτι που ο θεατής το εκτιμάει. Το θεωρώ μεγάλη τιμή αν το έχω καταφέρει, έστω σε έναν βαθμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑArt, της Γιασμίνα Ρεζά σε καλοκαιρινή περιοδεία12.09.2018

Πολλοί θεώρησαν ότι οι «Άγριες Μέλισσες» και η υψηλή τηλεθέασή τους κατά κάποιο τρόπο «ευθύνεται» για τη μειωμένη προσέλευση του κοινού στα θέατρα τον περασμένο χειμώνα. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Πάντα πίστευα πως μια καλή παράσταση δεν μπορεί να τη βλάψει τίποτα. Θα βρει το κοινό της. Ο θεατής που θέλει να πάει στο θέατρο θα βρει την ευκαιρία να πάει. Είχα την τύχη να παίζω για πέμπτη συνεχή χρονιά στη μεγάλη επιτυχία «Οι 12 ένορκοι» της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη στο θέατρο Αλκμήνη, όταν ξεκίνησε το σήριαλ και δεν είδα καμία μείωση στις τάξεις των θεατών από τις «Άγριες Μέλισσες».

Πώς βιώσατε την περίοδο του αναγκαστικού εγκλεισμού; Ανακαλύψατε κάτι σε σχέση με τον εαυτό σας ή τη ζωή που ίσως αγνοούσατε νωρίτερα;

Ήταν πολύ δύσκολη εμπειρία αλλά συνάμα και πολύ διδακτική. Είχα την ευκαιρία να δω πολύ περισσότερο την οικογένειά μου και τα παιδιά μου, που ομολογουμένως τους είχα λείψει πολύ τα τελευταία χρόνια. Διάβασα και ασχολήθηκα με πράγματα που είχα χρόνια να ασχοληθώ.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για την επόμενη θεατρική και τηλεοπτική σεζόν;

Λόγω της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε, όλα τα σχέδια είναι ακόμα πάνω στο τραπέζι. Εξακολουθεί να υπάρχει μια ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Ήδη συζητάω πράγματα και τηλεοπτικά και θεατρικά. Μένει να δούμε αν θα ευοδωθούν. Να είμαστε γεροί, να είμαστε καλά και όλα θα έρθουν.

Τι εύχεστε να σας συμβεί – σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο – τα επόμενα χρόνια;

Να είμαι γερός και να εξακολουθήσω να έχω τη χαρά και την τύχη να συναντώ πρωτίστως σημαντικούς ανθρώπους και μετά υπέροχα έργα και ωραίες συνεργασίες.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Θανάσης Κουρλαμπάς πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Art», σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, η οποία ξεκινά καλοκαιρινή περιοδεία από 15 Ιουλίου, με πρώτη στάση το Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b