MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Mάριος Φραγκούλης: Πιστεύω πως θα καταλήξω στο Αρχαίο Δράμα

Λίγο πριν ξεκινήσει την καλοκαιρινή του περιοδεία σε διάφορα φεστιβάλ της χώρας, ο διεθνής έλληνας ερμηνευτής ανατρέχει στους σημαντικότερους σταθμούς της καριέρας του, μιλά για τα όνειρα που ακόμα δεν έχει πραγματοποιήσει και μάς αποκαλύπτει όσα τον πληγώνουν αλλά και όσα νοσταλγεί όταν βρίσκεται μακρία από την Ελλάδα.

author-image Ευδοκία Βαζούκη

Εάν ξεχώριζα τους σημαντικότερους σταθμούς στην καριέρα μου θα ξεκινούσα από το ρόλο του Marius στο γνωστο μιούζικαλ Les Miserables στο Palace Theatre στο West End του Λονδίνου το 1988. Ήταν ένας ρόλος που σημάδεψε όλη μου την ζωή. Έπαιζα έναν ρομαντικό ήρωα που ήταν έτοιμος να θυσιάσει ακόμα και τη ζωή του για να στηρίξει τα ιδανικά του και να βοηθήσει τους φίλους του, ένας νέος ερωτευμένος με την Cosette (στην Ελλάδα την λέμε Τιτίκα) αλλά και με την ζωή! 

Οι Όρνιθες το 1997 στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου ήταν μία μοναδική εμπειρία. Φορούσαμε τα κοστούμια του Γιάννη Τσαρούχη η σκηνοθεσία ήταν του μεγάλου Κάρολου Κούν όπου έκαναν την αναβίωση ο σπουδαίος Γιώργος Λαζάνης και Μίμης Κουγιουμτζής. Είχα την τεράστια χαρά να τραγουδάω όλα τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι σε ένα κατάμεστο θέατρο με 14.000 θεατές σε κάθε μας παράσταση. Ο ήχος πάνω στο χαλικάκι περπατώντας απο τα καμαρίνια προς τη σκηνή ήταν τόσο μαγικός και το θέατρο με όλο τον κόσμο ήταν μια μεγάλη βουβή αγκαλιά! Λίγες φορές εχω νιώσει τέτοιο δέος. 

Το 2000 έπαιξα τον ρόλο του Τόνυ στο West Side Story στο Teatro Alla Scala στο Μιλάνο, μία αξέχαστη εμπειρία ζωής. Θυμάμαι ότι η παράσταση ανέβηκε λίγο πριν να ανακαινίσουν τη Σκάλα και ότι το πρώτο πράγμα που έκανα εκεί ήταν να πάω στα καμαρίνια και να καθίσω σε αυτά τα καθίσματα που έφεραν την πατίνα του χρόνου και να σκεφτώ, “Άραγε σε αυτό το κάθισμα να είχε καθίσει η Μαρία Κάλλας που ήταν ινδαλμά μου η ο αγαπημένος μου δάσκαλος Al-fredo Kraus;” Σίγουρα έχω κάποιες στιγμές που θα μου μείνουν πολύ έντονα στη μνήμη μου, όπως η συνεργασία μου με τον Klaus Meine (Scorpions), τον τόσο ευγενικό και γενναιόδωρο Harry Belafonte, τον Justin Hayward που μου χάρισε το ‘Notte Di Luce” (το γνωστό Nights in White Satin), τον Μίκη στο Ηρώδειο με το Άξιον Εστί. Η υπογραφή μου με την Sony Classical με τον Peter Gelb και Tommy Motola που με βοήθησε δισκογραφικά να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα.

marios fragkoulis 2017 cover synenteuksi periodeia 2017 4

Ευτυχώς δεν μετάνιωσα ποτέ που έφυγα από την Ελλάδα. Δούλεψα σκληρά, μελέτησα πολύ, άνοιξα τους ορίζοντές μου, γνώρισα πολύ κόσμο και στάθηκα τυχερός. Αμέσως μετά από τις σπουδές μου στην Guildhall School of Music and Drama, στο Λονδίνο, γνώρισα σε μία οντισιόν τον θρυλικο παραγωγό Sir Cameron Mackintosh που με επέλεξε να παίξω τον Marius τον Δεκέμβριο του 1988. Ήμουν τόσο περήφανος που είμαι Έλληνας και που ήρθαν οι γονείς μου από την Αθήνα να με καμαρώσουν. Ζήσαμε πολύ συγκινητικές στιγμές.

Υπήρξα τυχερός και μπόρεσα να τραγουδήσω τα τραγούδια που αγαπούσα, να μου γράψουν τραγούδια οι αγαπημένοι μου συνθέτες και να συνεργαστώ με τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες, τον Placido Domingo, Montserrat Caballe, Alfredo Kraus, Marilyn Horne, Jose Carreras, Sarah Brightman, Klaus Meine, Justin Hayward, Lucio Dalla, Celine Dion, Vanessa Williams, την Lara Fabian, τον εξαιρετικό νέο καλλιτέχνη Γιώργο Περρή, την Νάνα Μούσχουρη, τον Γιώργο Νταλάρα, την πολύ αγαπημένη μου Άλκηστη Πρωτοψάλτη, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Μικη Θεοδωράκη. 

Πιστεύω πάντως πως θα καταλήξω στο θέατρο γιατί είναι η μεγάλη μου αγάπη, ειδικά το Αρχαίο Δράμα, ο Αισχύλος, ο Ευρυπίδης, ο Αριστοφάνης, ο Σοφοκλής. Ένα όνειρο που δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα είναι να παίξω τους αγαπημένους μου ρόλους στις όπερες La Boheme, Andrea Chenier, Werther, Οtello, La Traviata, Tosca. Δεν ξέρετε… ίσως δεν είναι ποτέ αργά!

marios fragkoulis 2017 cover synenteuksi periodeia 2017 2

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ δυσκολη και κρίσιμη φάση. Μοιάζει να έχει χαθεί η αθωότητα, έχουν καταρριφθεί οι μύθοι και τα όνειρα… Είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες και ακόμα πιό δύσκολο είναι ότι έχουμε πολύ πεσμένο το ηθικό μας. Πρέπει να βγούμε απο αυτό το σύννεφο, πρέπει να προσαρμοστούμε όσο μπορούμε με τα νέα δεδομένα και να κοιτάξουμε μπροστά, όλοι μαζί και ενωμένοι για ένα καλύτερο μέλλον. Από εμάς εξαρτάται να εκτιμούμε την ζωή και να καλυτερεύουμε την ποιότητά της. Με τα λίγα, με τα πολλά, πρέπει να επιβιώσουμε. Πρέπει να δίνονται ευκαιρίες στα νέα παιδιά και να τα στηρίζουμε με όλη μας την ενέργεια γιατί αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον όλης της Ελλάδας.

Νοσταλγώ μια Ελλάδα, όπου ο κόσμος δεν θα υποφέρει, όπου όλοι θα έχουνε δουλειά, όλοι θα είναι αγαπημένοι και θα αισθάνονται ασφάλεια, ειρήνη και σιγουριά. Είμαι πολύ προβληματισμένος και βαθιά πληγωμένος που συμβαίνουν όλα αυτά, είναι άδικο ο κόσμος να χάνει τις συντάξεις του, να κλείνουν οι μικρές επιχειρήσεις γιατί δεν αντέχουν να κρατήσουν ό,τι έχουν χτίσει μιά ολόκληρη ζωή, να αναγκάζονται να ξεπουλάνε τα πάντα. Θα έπρεπε να έχουμε τον τρόπο να εκμεταλευτούμε τις θαλασσές μας, τα νησιά μας, τις ομορφιές και τα προιόντα της χώρας μας και να ήμασταν τώρα η πρώτη χώρα στον κόσμο!

Αντιμετωπίζω τα πάντα με κατανόηση, αλλά καμιά φορά με πιάνει το παράπονο. Επιλέγω όμως να ζω δημιουργικά, να αναγνωρίζω και να πιστεύω πάντα στην αγάπη πίσω από κάθε πράξη, να απολαμβάνω μία όμορφη, ποιοτική ζωή παίρνοντας δύναμη από τα όλα θετικά πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας.

fragoulis voutsikakis

Αυτό το καλοκαίρι πραγματοποιώ μιά σειρά από συναυλίες στην Ελλάδα και στην Κύπρο, με δύο εξαιρετικές φωνές της νεότερης γεννιάς, τον Θοδωρή Βουτσικάκη και την Δήμητρα Σελεμίδου. Παρουσιάζουμε ένα μουσικό ταξίδι με τραγούδια από πολλές χώρες του κόσμου, συνθέσεις των πιό σημαντικών συνθετών, Jose Maria Cano, Piovani, Dalla καθώς και των μεγάλων μας ελλήνων συνθετών και ποιητών, Χατζιδάκις, Γκάτσος, Ξαρχάκος, Θεοδωράκης, Ρεμπούτσικα, Νικολακοπούλου, Καρασούλος, Ανδρέου, Γαλάνη και κάποιες νέες δικές μου συνθέσεις. Το στοίχημα όλων στην παράστασή μας είναι να περάσει ο κόσμος καλά! Με τα νέα μας τραγούδια, με τα παλιά και αγαπημένα τραγούδια που ξέρουμε ότι έχει αγαπήσει το κοινό μας και θα τα σιγοτραγουδήσει. Εμείς έχουμε καθήκον να δίνουμε δυνατές εικόνες και ελπιδοφόρα συναισθήματα. Μέσα από τα τραγούδια μας, θέλουμε να φύγουμε όλοι γεμάτοι ελπίδα, δύναμη και θετική ενέργεια.

Αυτό που απολαμβάνω στις περιοδείες είναι η αγάπη του κόσμου, το ταξίδι σε πολλά και διαφορετικά μέρη στην Ελλάδα, στα νησιά με τις διάφορες παραδόσεις, τα θέατρα που παίζουμε, τη δύναμη της μουσικής και τη σχέση σκηνής και θεατών!

marios fragoulis

Η νέα μου διακογραφική δουλειά που ηχογραφούμε με τον Παρασκευά Καρασούλο θα κυκλοφορήσει αρχές Οκτωβρίου. Ο δίσκος αυτός είναι πολύ σημαντικός για μένα γιατί σηματοδοτεί την επανασύνδεσή μας μετά από 12 χρόνια, από τον ’Κήπο των Ευχών’, αλλά και το μεγάλωμα της παρέας μας, αφού σ΄αυτή τη δουλειά συμμετέχει η Ελένη Καραΐνδρου, η Δήμητρα Γαλάνη και ο Γιώργος Ανδρέου ο οποίος θα υπογράψει και τις ενορχηστρώσεις των τραγουδιών…

Ετοιμάζομαι για την περιοδεία μου στην Αυστραλία, Αμερική και Καναδά παρουσιάζοντας τραγούδια του διεθνούς μου ρεπερτορίου κυρίως, μαζί με τα τραγούδια της πιό πρόσφατης δισκογραφικής μου δουλειάς ‘Tales of Christmas’ και τραγούδια από την μαγνητοσκοπημένη παράσταση γιά το Αμερικάνικο κανάλι PBS “Sing Me an Angel”. Τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα πραγματοποιήσω μια μεγάλη ευρωπαική περιοδεία με την Sarah Brightman “Royal Chrismas Gala σε 23 διαφορετικες πόλεις και στα πιό σημαντικά θέατρα στην Γερμανία, Δανία, Φινλανδία, Εστονία, Ρωσία, Λιθουανία, Λάτβια, Βελαρούς, Ζυρίχη, Πράγα, Πολωνία, Ουγκαρία, Κροατία, Σλοβενία και Αυστρία. 

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b