MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
14
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
100 χρόνια από τον Οδυσσέα
Back to Black
Chungking Express
Club Zero
Detective Conan: Το μαύρο υποβρύχιο (με υπότιτλους)
Dune: Μέρος δεύτερο
Ennio: The Maestro
Flash Gordon
Ghostbusters: Η αυτοκρατορία του πάγου
Kung Fu Panda 4 (μεταγλωττισμένη)
Poor Things
Sobibor
Stop making sense
Take a Trip
The Big Father
Winona
Άγνωστοι μεταξύ μας
Αμπιγκέιλ
Ανατομία μιας πτώσης
Αντίλαλος
Απαγορευμένα παιχνίδια
Γκάρφιλντ: Γάτος με πέταλα (μεταγλωττισμένη)
Γκάρφιλντ: Γάτος με πέταλα (με υπότιτλους)
Γκοτζίλα x Κονγκ: Η νέα αυτοκρατορία
Δύο δάχτυλα μέλι 2
Εμφύλιος πόλεμος
Εξέλιξη
Επαγγελματίας υπνοβάτης
Επιστροφή στην εποχή των δεινοσαύρων (μεταγλωττισμένη)
Ευχή (μεταγλωττισμένη)
Ζωντανό πνεύμα
Ζώνη ενδιαφέροντος
Η Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού
Η Χίμαιρα
Η αρπαγή
Η γη της επαγγελίας
Η περιπέτεια
Καμουφλάζ
Λεσβία
Μην ανοίγεις την πόρτα
Να πεθαίνεις στα 30
Ο Κασκαντέρ
Ο Μύλος και ο Σταυρός
Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά
Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν
Οι άποικοι
Οι αντίπαλοι
Οι ατσίδες με τα μπλε
Ο μικρός Νικόλας: Τι περιμένουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι; (μεταγλωττισμένη)
Ο χορός των φαντασμάτων (μεταγλωττισμένη)
Περασμένες ζωές
Πεσμένα φύλλα
Ποτέ την Κυριακή
Σούπερ Μάγκι (μεταγλωττισμένη)
Στενές επαφές με τον Διάβολο
Στο γραφείο καθηγητών
Στον ιστό του τρόμου
Στο ποταμόπλοιο
Τα μαθήματα της Μπλάγκα
Το βασίλειο του πλανήτη των πιθήκων
Το μπλε καφτάνι
Τοτέμ
Το χρώμα του ροδιού
Υπέροχες μέρες
Φράουλες και αίμα
Φτηνά τσιγάρα
Φόνισσα
Βιογραφική

Πελέ: Η Ιστορία Ενός Θρύλου

Η ιστορία του «βασιλιά της μπάλας» δοσμένη από τα πρώτα βήματα του φτωχού χαμινιού από το Σάο Πάολο ως την κατάκτηση της δόξας.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 107'
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Γεννήθηκε μέσα στη φτώχια και την ανέχεια, σε μια χώρα που μπορούσε να αποδράσει μόνο μέσα από την λατρεία της για το ποδόσφαιρο. Βλέποντας τον πατέρα του συντετριμμένο από την ήττα της Βραζιλίας στον τελικό του Μουντιάλ του 1950, του υπόσχεται να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο για χάρη του. Και θα το κάνει οκτώ χρόνια αργότερα, σε ηλικία μόλις 17 ετών.
Πρόκειται για την ιστορία του βραζιλιάνου Πελέ, ενός παίκτη-σύμβολο του «όμορφου παιχνιδιού», όπως αποκαλούσε ο ίδιος το ποδόσφαιρο, που ήρθε από το τίποτα για να αλλάξει τα πάντα και αναδείχτηκε σε βασιλιά του αθλήματος. Η κάμερα φωτίζει γνωστά και άγνωστα στιγμιότυπα από τη δύσκολη ζωή του βραζιλιάνου «θεού», που κατέκτησε 3 παγκόσμια κύπελλα, ένα ρεκόρ που παραμένει ακατάρριπτο από το 1970 έως σήμερα. Το 2012, ο Πελέ επέλεξε ένα διάσημο παραγωγό του Χόλιγουντ για να φέρει στη μεγάλη οθόνη την ιστορία της συναρπαστικής του ζωής. Ο Μπράιαν Γκρέιζερ είπε αμέσως το ναι και ξεκίνησε την προετοιμασία του φιλόδοξου πρότζεκτ. Η πρώτη επιλογή αφορούσε το σενάριο και την σκηνοθεσία της ταινίας, τα οποία ανατέθηκαν στους Jeffrey και Michael Zimbalist. Η πετυχημένη τους πορεία στον χώρο του ντοκιμαντέρ, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο καθώς και την βραζιλιάνικη κουλτούρα, μπορούσε να εγγυηθεί ότι η ταινία θα διατηρούσε την χαρακτηριστική χροιά της χώρας. Μετά από μήνες συνεντεύξεων με τον ίδιο τον Πελέ και τους κοντινούς του ανθρώπους, συγγενείς και φίλους, το σενάριο ολοκληρώθηκε και το πρότζεκτ ανακοινώθηκε επίσημα στο Φεστιβάλ Καννών, όπου και τράβηξε το ενδιαφέρον εταιρειών διανομής από όλο τον κόσμο. Για να βρεθούν οι δύο ηθοποιοί που θα υποδύονταν τον Πελέ (ένας στην ηλικία των 9 ετών και ένας για την ηλικία 16-17 ετών), οι παραγωγοί είδαν εκατοντάδες ηθοποιούς από όλον τον κόσμο – τα στάνταρ ήταν, εξάλλου, υψηλά: έπρεπε να μοιάζουν με τον Πελέ και μεταξύ τους, να έχουν ταλέντο και στην υποκριτική και στο ποδόσφαιρο, αλλά και να μιλούν αγγλικά!

pele1

Πρώτα βρέθηκε ο 9χρονος Leonardo Lima Carvalho που εντυπωσίασε τους συντελεστές με την φυσικότητά του και την νοημοσύνη του, όμως ακόμη έμενε να βρεθεί αυτός που θα αναλάμβανε τον ρόλο στη συνέχεια, ως έφηβος Πελέ. Έχοντας ψάξει σε ολόκληρη την Βραζιλία και απορρίψει πολλούς νεαρούς ηθοποιούς, οι συντελεστές άρχισαν να αναζητούν πιθανούς υποψήφιους στους δρόμους και τις παραλίες του Ρίο, όπου οι κάτοικοι συχνά παίζουν ποδόσφαιρο για ψυχαγωγία. Μια μέρα, βλέποντας το βίντεο που προέκυψε μετά από μια τέτοια βόλτα, οι παραγωγοί πρόσεξαν στο πίσω μέρος του πλάνου έναν νεαρό που έμοιαζε πολύ στον Πελέ. Επιστρέφοντας στο σημείο που τον είχαν εντοπίσει, βρίσκουν μια ημι-επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου στη μέση ενός αγώνα – και ο νεαρός που είχαν προσέξει, ήταν μέλος της ομάδας! Ευτυχώς για εκείνους, ο Kevin de Paula , παρόλο που δεν είχε καμία επαφή με την ηθοποιία, δέχθηκε να περάσει από οντισιόν και κέρδισε παμψηφεί τον ρόλο. Οι παραγωγοί και οι δύο σκηνοθέτες περιγράφουν την ταινία ως έναν φόρο τιμής όχι μόνο στον θρυλικό παίκτη και την κληρονομιά του, αλλά και στην πατρίδα του και την κουλτούρα της. Έτσι, για να παραμείνουν αυθεντικοί, οι συντελεστές αποφάσισαν να κάνουν τα γυρίσματα εξ ολοκλήρου στη Βραζιλία, έχοντας έτσι την ευκαιρία να αναδείξουν την φυσική ομορφιά της χώρας, του λαού της και της κουλτούρας της. Και οι Βραζιλιάνοι έδειξαν απλόχερα την ευγνωμοσύνη τους: εκατοντάδες άνθρωποι πήραν μέρος στα γυρίσματα με ενθουσιασμό, είτε ως μέλη του συνεργείου, είτε ως βοηθοί κάθε είδους, είτε ως κομπάρσοι, προσδίδοντας στην ταινία την επιθυμητή αυθεντικότητα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: ΠΕΛΕ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΘΡΥΛΟΥ (PELE: BIRTH OF A LEGEND)
Σκηνοθεσία: Jeffrey Zimbalist, Michael Zimbalist
Σενάριο: Jeffrey Zimbalist, Michael Zimbalist

Παίζουν: Vincent D'Onofrio, Kevin de Paula, Rodrigo Santoro, Leonardo Lima Carvalho

Διάρκεια: 107'
Χώρα: ΗΠΑ
Έτος: 2016

Διανομή: Odeon
Περισσότερα από CINEMA
VIMA_WEB3b