MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
Αθήνα ΕΛΙΖΕ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
100 χρόνια από τον Οδυσσέα
A Por Por Funeral for Ashirifie
Animal
Back to Black
Baghead: Η μάγισσα των νεκρών
Bob Marley: One Love
Dune: Μέρος δεύτερο
Ennio: The Maestro
Ghostbusters: Η αυτοκρατορία του πάγου
Kung Fu Panda 4 (μεταγλωττισμένη)
Kung Fu Panda 4 (με υπότιτλους)
Lupin III: Το κάστρο του Καλιόστρο (με υπότιτλους)
Mets
Minore
Pearl Jam – Dark Matter
Poor Things
Shame
Stop making sense
Suga: Agust D Tour D-Day the Movie
Take a Trip
The Rocky Horror Picture Show
Tranzit
Άγνωστοι μεταξύ μας
Άκουσέ με
Αγρια νερά
Αδέσποτα κορμιά
Ανατομία μιας πτώσης
Αντίλαλος
Απαγορευμένα παιχνίδια
Απλώς υπέροχη (μεταγλωττισμένη)
Αρθουρ ο βασιλιάς
Αρκουδότρυπα
Αρπα Colla
Ασπιλη
Αστυγραφίες στην Οθόνη
Γάτες στο μουσείο (μεταγλωττισμένη)
Για πάντα νέοι
Γκοτζίλα x Κονγκ: Η νέα αυτοκρατορία
Εγώ, καπετάνιος
Ενας ερωδιός για τη Γερμανία
Ενα ταξίδι για πάπιες (μεταγλωττισμένη)
Εξέλιξη
Ευχή (μεταγλωττισμένη)
Ζώνη ενδιαφέροντος
Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης
Η Περιφρόνηση
Η Χίμαιρα
Η κιβωτός του Νώε (μεταγλωττισμένη)
Η κυρία με το σκυλάκι
Η περιπέτεια
Η τελευταία παμπ
Θεώρημα
Κάμπια νύμφη πεταλούδα
Καταγωγή
Κονάν η βάρβαρη
Λατρεύω να σε μισώ
Λεσβία
Μέσα στη μέρα
Ματωμένος δεσμός
Μαύρος κότσιφας-Μαύρο βατόμουρο
Μην περιμένετε και πολλά από το τέλος του κόσμου
Μια μέρα στη Σαγκάη
Οι Ελευσίνιοι
Οι άποικοι
Ο μικρός Νικόλας: Τι περιμένουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι; (μεταγλωττισμένη)
Οπενχάιμερ
Ο πρώτος οιωνός
Ο χαμένος τα παίρνει όλα
Ο χορός των φαντασμάτων (μεταγλωττισμένη)
Πίτερ Ράμπιτ: ο λαγός το ‘σκασε (μεταγλωττισμένη)
Περασμένες ζωές
Πεσμένα φύλλα
Ραδιο Ουόλφμαν
Ρεπό
Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη
Σκύλος & Γάτα: μια τρελή καταδίωξη (μεταγλωττισμένη)
Στενές επαφές με τον Διάβολο
Στη φωτιά
Στο γραφείο καθηγητών
Στο ποταμόπλοιο
Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι
Τα μαθήματα της Μπλάγκα
Τα παιδιά του χειμώνα
Το αγόρι και ο ερωδιός
Το αγόρι του Θεού
Το λιμάνι των απόκληρων
Το μικρό νησί
Το μπλε καφτάνι
Τοτέμ
Υπέροχες μέρες
Φόνισσα
Χορεύοντας με τον Μπέκετ
Φαντασίας

X-Men: Ημέρες Ενός Ξεχασμένου Μέλλοντος

Μία ακόμα καταιγιστική και αγωνιώδης ταινία δράσης της σειράς των μεταλλαγμένων ηρώων και αντιηρώων. Αυτή τη φορά συνδυάζονται η περιπέτεια και το δράμα των ηρώων με το ταξίδι στο χρόνο.

stars-emptystars-emptystars-emptystars-emptystars-empty
Μαρίνα Πυλαρινού

Οι X-Men στέλνουν με τη δύναμη μιας βιονικής γυναίκας τον Wolverine πίσω στο χρόνο, για να επιχειρήσει μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αλλάξει την ιστορία και να αποτρέψει ένα γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των ανθρώπων και των μεταλλαγμένων.

Το ευφάνταστο story της ταινίας μας φέρνει σε επαφή με τους γνωστούς X-Men (όπως ο Magneto, o καθηγητής Charles Xavier, η Mystique, όπως ήταν πολλές δεκαετίες νεότεροι και φυσικά ερμηνευμένοι από άλλους ηθοποιούς.) Προσπαθούν να αποτρέψουν μια ενέργεια, εις βάρος ενός ιδιοφυούς, αλλά κακιασμένου επιστήμονα- εμπόρου όπλων και ορκισμένου εχθρού των μεταλλαγμένων. Αυτόν τον ερμηνεύει ο Peter Dincklage (o Tyrion Lannister από το Game of Thrones, για να μην ξεχνιόμαστε).

Το καστ της ταινίας είναι υψηλού επιπέδου- καλύτερο δεν γίνεται για τέτοιου είδους ταινία. H Jennifer Lawrence παίζει τη Mystique στα νιάτα της. Κι αφού μια σούπερ σταρ ερμηνεύει αυτό το ρόλο, προφανώς έπρεπε να μεγαλώσει σε χρόνο και σε σημασία. Έτσι η Mystique γίνεται ο καταλύτης της ταινίας, μια μπλε ηρωίδα με την ικανότητα να μεταμορφώνεται, που είναι δυναμική, σέξι και γεμάτη εσωτερικές αντιφάσεις. Παράλληλα, τον Magneto στη νιότη του τον ερμηνεύει ο επίσης ιδιαίτερα ταλαντούχος Michael Fassbender. Μεγάλο βάρος, πάντως, στην ταινία κουβαλάει ο βετεράνος πια των X-Men Hugh Jackman (Wolverine), ο οποίος επιστρέφοντας πίσω στο χρόνο δεν βγάζει αυτά τα σιδερένια δόντια, αλλά κοκάλινα.

Η ταινία κινείται σε δύο χρόνους. Από τη μία οι X-Men του παρελθόντος, στους οποίους ήδη αναφέρθηκα. Και από την άλλη, οι X-Men του παρόντος, πολιορκημένοι από πανίσχυρα ρομπότ κινδυνεύουν να εξολοθρευθούν. Μαζί, οι Magneto και Charles Xavier γερασμένοι πια, τους οποίους ερμηνεύουν οι γνωστοί Ian McKellen και Patrick Stewart. Ένα δίδυμο που έχει δέσει πολύ τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στη σειρά X-Men. Εμφανίζονται μαζί ακόμα και στο θέατρο. Μάλιστα, έχουν πρωταγωνιστήσει μαζί τον τελευταίο καιρό στο εμβληματικό έργο του Μπέκετ «" target="_blank">Περιμένοντας τον Γκοντό» στο Μπρόντγουεϊ.

Την ταινία σκηνοθετεί ο Bryan Singer, γνωστός όχι μόνο για τις σκηνοθεσίες του σε προηγούμενες ταινίες της σειράς, αλλά και για τους «Συνήθεις Ύποπτους». Το αποτέλεσμα είναι μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια, που δεν ξεφεύγει από τη λογική του είδους, που αποσκοπεί σε θεαματικές εικόνες και εφέ, ένταση και καταιγιστική δράση.

Εκτός όμως από αυτά, οι X-Men πάντοτε ξεχώριζαν από άλλες- πιο φλατ, κατά τη γνώμη μου, action movies- , γιατί είναι περιπέτειες χαρακτήρων. Το δράμα των ηρώων, οι εσωτερικές τους συγκρούσεις, τα ηθικά τους διλήμματα, ακόμα κι ο πόνος που κουβαλάνε, είτε λόγω των μεταλλάξεων τους, που τους αποξενώνουν, είτε βασανισμών που έχουν υποστεί, παίζουν μεγάλο ρόλο στις ταινίες- ίσως όχι τόσο μεγάλο, όσο στις ταινίες του κατασκόπου με αμνησία Jason Bourne, αλλά σημαντικό.

Το ίδιο ισχύει και στο «Ημέρες Ενός Ξεχασμένου Μέλλοντος» με την προσθήκη ότι υπάρχουν και κάποιες δόσεις σαρκασμού, αρκετά πνευματώδους, που κλείνουν το μάτι στο θεατή και απομυθοποιούν λίγο αυτό το υπερβολικά μυθοπλαστικό ταξίδι στο παρελθόν. Η ιστορία απεικονίζεται από ένα άλλο πρίσμα, με αρκετό χιούμορ. Μέχρι και το ότι ο δολοφονημένος πρόεδρος JFK ήταν ένας μεταλλαγμένος θα ισχυριστούν οι αθεόφοβοι. Κι επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ταινία είναι συνδυασμός action movie και ταινίας εποχής, κάτι που αυξάνει το βαθμό δυσκολίας της ταινίας, αλλά την εμπλουτίζει και με λεπτομέρειες (στα κοστούμια, στα σκηνικά, στα αυτοκίνητα) που μεταφέρουν μία vintage αίσθηση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Μια καλογυρισμένη και θεαματική περιπέτεια, με υψηλού επιπέδου καστ, αρκετό δράμα, καταιγιστική δράση και πλούσιο θέαμα. Θα μπορούσε ίσως κάποιος να προσάψει στην ταινία κάποια υπερβολή στο μελοδραματικό στοιχείο, σε λίγα σημεία. Παράλληλα, υπάρχουν κάποιες ανάλαφρες νότες έξυπνου χιούμορ, που εμπλουτίζουν την ταινία.

Γιώργος Σμυρνής

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: X-Men: Ημέρες Ενός Ξεχασμένου Μέλλοντος
Σκηνοθεσία: Bryan Singer
Σενάριο: Simon Kinberg

Παίζουν: Patrick Stewart, Ian McKellen, Hugh Jackman, Jennifer Lawrence, Michael Fassbender, James McAvoy

Χώρα: ΗΠΑ/Αγγλία
Έτος: 2014

Rating: 3,5
Περισσότερα από CINEMA
VIMA_WEB3b