MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τι ξεχωρίζει στο νέο πρόγραμμα του Megaron Plus – Ανοιχτές συζητήσεις για την Ευρώπη

Παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και άλλων εκπροσώπων της πολιτικής και δημόσιας ζωής, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Megaron Plus για το ακόλουθο εξάμηνο. Ένα πρόγραμμα που αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς μέρος του θίγει “καυτά” ευρωπαϊκά ζητήματα επ’ ευκαιρία και της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εκδηλώσεις του Megaron Plus δίνουν την ευκαιρία στο ευρύ κοινό ν’ ακούσει με ελεύθερη είσοδο και χωρίς τα “φίλτρα” των ΜΜΕ, τι έχουν να πουν πρόσωπα που διαμορφώνουν πολιτικές στην σημερινή Ευρώπη.Φυσικά, εκτός από τα στενά πλαίσια της πολιτικής, το πρόγραμμα του Megaron Plus περιλαμβάνει και πλήθος εκδηλώσεων που υπάγονται σε διάφορους άλλους τομείς ενδιαφέροντος, όπως ο πολιτισμός, η επιστήμη, η λογοτεχνία.Παρακάτω ξεχωρίσαμε μερικές εκδηλώσεις ανά θεματικές ενότητες, για να μπορέσετε να πάρετε μια ιδέα γι’ αυτές με μια ματιά, και να τις βάλετε στην ατζέντα σας.

Monopoli Team

ΕΥΡΩΠΗ

H συνάντηση της Αθήνας – Τολμήστε για τη Δημοκρατία / Les Journées d’Athѐnes-Oser la démocratie
Συμπόσιο με συμμετοχή εξεχόντων ευρωπαϊκών πολιτικών, που διοργανώνεται από τη γαλλική εφημερίδα ‘Le Nouvel Observateur’ σε συνεργασία με την εφημερίδα Καθημερινή.
6/2 ώρες 5 και 7μμ & 7/2 ώρες 11πμ και 6μμ

Ο Jean-Claude Trichet συζητά με τον Γάλλο δημοσιογράφο Jean-Marie Colombani
Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2003-2011) Jean-Claude Trichet και μέλος της Τράπεζας για τους Διεθνούς Διακανονισμούς, συζητά με τον έγκριτο γάλλο δημοσιογράφο Jean-Marie Colombani. Η ελληνική κρίση θα βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης αυτής.
10/2, ώρα 7μμ

Ελληνογερμανικές παρεξηγήσεις κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης. Ο ρόλος των ΜΜΕ και της πολιτικής
Σσε συνεργασία με την Deutsche Welle, πραγματοποιείται σχετική συζήτηση. Ομιλητές είναι οι Peter Limbourg, γενικός διευθυντής της Deutsche Welle, Χρήστος Μεμής, διευθυντής της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Παπαδημούλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, και Hans-Joachim Fuchtel, υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας, εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνεργασία.
4/4, ώρα 7μμ

Πού βαδίζει η Ευρώπη;
Διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή των οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Chicago Booth School of Business, Luigi Zingales, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
14/4,ώρα 7μμ

Financing Creativity – Χρηματοδοτώντας τη Δημιουργικότητα
Συνέδριο που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Βασικός στόχος του Συνεδρίου είναι να σηματοδοτήσει τη νέα φιλοσοφία που διέπει πλέον τον Πολιτιστικό και Δημιουργικό Τομέα στην Ευρώπη. Στο Συνέδριο θα μιλήσου: η Επίτροπος κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, αρμόδια για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας και υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών Θεσμικών Οργάνων, εκπρόσωποι Ιδρυμάτων και Διεθνών Οργανισμών, μέλη της ελληνικής και διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, εμπειρογνώμονες, καθώς και εκπρόσωποι φορέων του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα
20 ,21/2, ώρα 7μμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Νέες Μορφές Πολιτιστικής Διαχείρισης
Συζήτηση σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό Σωματείο ‘Διάζωμα’, που στόχο έχει την ανάδειξη και διάσωση των αρχαίων θεάτρων.
Ομιλητές διακεκριμένες προσωπικότητες του πολιτισμού, όλοι μέλη του Σωματείου ‘Διάζωμα’. Για το ‘όραμα του για την αρχαία Μεσσήνη’ θα μιλήσει ο Πέτρος Θέμελης, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, ‘Δελφοί: Μια σύγχρονη εκδοχή Μουσικών Αγώνων στο πνεύμα των Πυθίων’ είναι το θέμα της ομιλίας του Γιώργου Κουρουπού, καλλιτεχνικού διευθυντή του Μεγάρου. Το θέμα που θα αναπτύξει ο συγγραφέας και μεταφραστής Χρήστος Λάζος είναι ‘Πώς μπορούν τα αρχαία θέατρα να ζουν ανάμεσά μας’ ενώ ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας Βασίλης Λαμπρινουδάκης θα μιλήσει με θέμ: “Ασκληπιείο Επιδαύρου: ένα διαχρονικό ταξίδι στην υγεία’. Συντονίζει ο Πρόεδρος τους Σωματείου ‘Διάζωμα’ τοπογράφος μηχανικός Σταύρος Μπένος
2/4, ώρα 7μμ

Τραβάω φωτογραφίες γιατί δεν έχω μνήμη (Ι take photographs because I have no memory)
Διάλεξη του ελληνικής καταγωγής αμερικανού φωτογράφου Christopher Makos, που έχει στο ενεργητικό του πορτρέτα διασήμων, από τη Λιζ Τέιλορ ως τον Σαλβαδόρ Νταλί και βέβαια τις περίφημες φωτογραφίες του Αντυ Ουώρχολ της σειράς ‘Lady Warhol’
4/6, ώρα 7μμ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Πρόσωπα της Λογοτεχνίας: Άλκη Ζέη
Για το έργο της Άλκη Ζέη για τα παιδιά θα μιλήσει η συγγραφέας Λίλα Κονομάρα, για το έργο της που απευθύνεται σε ενήλικες, ο κριτικός λογοτεχνίας, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου. Με την Άλκη Ζέη συνομιλεί η κριτικός παιδικής λογοτεχνίας Μαρίζα Ντεκάστρο, ενώ παρεμβαίνει ο παιδικός της φίλος, ποιητής Τίτος Πατρίκιος. Αποσπάσματα από έργα διαβάζει η ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου.
31/3, ώρα 7μμ

Είναι ο ιστορικός μυθιστοριογράφος η άγρυπνη συνείδηση του σήμερα;
Ένα από τα ερωτήματα που θα τεθεί στο στρογγυλό τραπέζι που διοργανώνει το Megaron Plus σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο ‘Ο Αναγνώστης’. Τίτλος της εκδήλωσης είναι ‘H ιστορία στο μυθιστόρημα: από το μνημειωμένο παρελθόν στην πολιτική πραγματικότητα του παρόντος’, και μετέχοντες στη συζήτηση είναι οι Αλέξης Πανσέληνος, Θωμάς Σκάσσης και η συγγραφέας-δημοσιογράφος Έλενα Χουζούρη. Συντονίζει ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.
28/4, ώρα 7μμ

Χρήστος Χωμενίδης, Σοφία Νικολαϊδου, Κώστας Ακρίβος
Τρεις συγγραφείς συζητούν για τα έργα τους, τα θέματα που τους εμπνέουν, την ανανέωση της λογοτεχνικής παράδοσης, τις επιρροές και τις επιδράσεις στο έργο τους. H συζήτηση που συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Μπασκόζος τιτλοφορείται ‘Μεταξύ του χθες και του αύριο’ και διοργανώνεται σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο ‘Ο Αναγνώστης’.
23/5, ώρα 7μμ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τι είναι η έμβια ύλη
Το θέμα της διάλεξης του Alain Prochiantz, καθηγητή του College de France, στην Έδρα μορφογενετικών διαδικασιών, επικεντρώνεται στο ερώτημα που αφορά στις σχέσεις και τα σύνορα ανάμεσα στη βιολογία και τις άλλες ‘θετικές’ ή ‘ανθρωπιστικές’ επιστήμες. Στη διάλεξη θα αναλυθούν οι έννοιες της εξέλιξης και της ατομικότητας κάτω από το φως μιας νέας ανάγνωσης του έργου πολλαπλών θεωρητικών της επιστήμης και φιλοσόφων της έμβιας ύλης.
12/2, ώρα 7μμ

Ο μύθος και η πραγματικότητα για τα βλαστοκύτταρα
Ομιλητές είναι ο Ανδρέας Ανδρουτσέλης-Θεοτόκης, Διευθυντής Ερευνών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Δρέσδης, η Αικατερίνη Σταυροπούλου-Γκιόκα, Διευθύντρια της Ελληνικής Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ο Σταύρος Ταραβήρας, Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και η Σταυρούλα Τσινόρεμα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
15/5, ώρα 7μμ

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Μεταμορφώσεις – Εικαστικό και χορευτικό εργαστήρι
Η αρχιτεκτονική ζωντανεύει και χορεύει σε μια εορταστική ατμόσφαιρα στο Μέγαρο Μουσικής! Ακόμα ένα διαφορετικό παιδικό εργαστήρι από το Centre Pompidou της Γαλλίας, που απευθύνεται σε παιδιά 6 έως 12 ετών, συνδέει με έναν ιδιαίτερο τρόπο το χορό και τις εικαστικές τέχνες στοχεύοντας σε μια πρωτότυπη προσέγγιση της καλλιτεχνικής εμπειρίας.
31/1-6/4/2014
Είσοδος για μεμονωμένους επισκέπτες €3, ανά ομάδα: 60 €

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b