MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
07
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΡΟΒΟΛΕΣ

32ο AIFF: Ο Γιώργος Λάνθιμος επιλέγει για εμάς τις αγαπημένες του ταινίες

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Το 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» φιλοξενεί φέτος ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό αφιέρωμα με την προσωπική σφραγίδα του Γιώργου Λάνθιμου, ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες σκηνοθέτες.

author-image
Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Το 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», που πραγματοποιείται powered by ΕΚΚΟΜΕD (Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας) με χρυσό χορηγό τη ΔΕΗ και σε συνδιοργάνωση με τον ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και Δήμου Αθηναίων) παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα με την υπογραφή του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΝύχτες Πρεμιέρας και Release Athens ενώνουν σινεμά και μουσική: Μια ξεχωριστή προβολή του «Pink Narcissus» με Κωνσταντίνο Βήτα12.09.2018

Μετά την περσινή του τιμητική παρουσία στην Τελετή Έναρξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας για την πανελλήνια πρεμιέρα της ΒΟΥΓΟΝΙΑΣ, ο Γιώργος Λάνθιμος αναλαμβάνει τον ρόλο curator και προσκαλεί το κοινό των 32ων Νυχτών Πρεμιέρας να ανακαλύψει μια σειρά ταινιών που επέλεξε ο ίδιος.

Οι επιλογές του Γιώργου Λάνθιμου περιλαμβάνουν αναρχικές κωμωδίες, απολαυστικά ντοκιμαντέρ, ανορθόδοξες ταινίες ανδροπαρέας με απρόσμενα θηλυκή οπτική, καθώς και ιστορίες ενηλικίωσης, γυναικείας χειραφέτησης και απαγορευμένων παιχνιδιών έρωτα και θανάτου. Το πρόγραμμα καλύπτει ένα ευρύ και απρόβλεπτο κινηματογραφικό φάσμα, το οποίο μένει να ανακαλύψετε!

*Όλες οι ταινίες θα προβληθούν στην καλύτερη δυνατή ψηφιακή αποκατάσταση.

Οι ταινίες του αφιερώματος

Φωτιά Πυροσβέστες! | The Firemen’s Ball – Μίλος Φόρμαν (1967)

Μια ετήσια γιορτή εθελοντών πυροσβεστών μετατρέπεται σε χάος και παρωδία. Ο Μίλος Φόρμαν παρουσιάζει με πικρό χιούμορ την κατάρρευση του αυταρχισμού στην τελευταία του τσεχοσλοβακική ταινία.

Γουάντα | Wanda – Μπάρμπαρα Λόντεν (1970)

Μια γυναίκα σε οικονομική και ψυχική δυσχέρεια περιπλανιέται στη βιομηχανική Πενσυλβανία, ψάχνοντας να βρει το δρόμο της. Η ήσυχη απόγνωση και ο κοινωνικός αποκλεισμός αποδίδονται με ρεαλισμό και ευαισθησία.

Αποκατάσταση από το Αρχείο Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του UCLA με χρηματοδότηση από το The Film Foundation και τη GUCCI

Η Τριλογία του Μπιλ Ντάγκλας | The Bill Douglas Trilogy – Μπιλ Ντάγκλας (1972-1978)

Οι ταινίες της «Τριλογίας» αφηγούνται με εικαστική λιτότητα και συγκίνηση τα δύσκολα παιδικά χρόνια στη σκυθρωπή μεταπολεμική Σκωτία, καταγράφοντας με τρυφερότητα την εγκατάλειψη, τη φτώχεια, αλλά και τις απρόσμενες στιγμές ομορφιάς και ελπίδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑNAZA: Το ντοκιμαντέρ που συγκλόνισε τη Βενετία, σε πανελλήνια Α’ προβολή στις Νύχτες Πρεμιέρας12.09.2018

Μάικι και Νίκι | Mikey and Nicky – Ελέιν Μέι (1976)

Ο Τζον Κασσαβέτης και ο Πίτερ Φολκ ενσαρκώνουν δύο άνδρες που περιπλανιούνται μια νύχτα στην πόλη, κυνηγημένοι και αντιμέτωποι με τον φόβο του θανάτου. Η ταινία αποτυπώνει με ένταση τη γλυκόπικρη προσπάθειά τους να συμφιλιωθούν με τα λάθη τους και το πέρασμα του χρόνου.

Καλώς ήρθατε στο Κουκλόσπιτο | Welcome to the Dollhouse – Τοντ Σολόντζ (1995)

Η ιστορία μιας ανυπότακτης έφηβης παρουσιάζεται ως μια τρυφερή σάτιρα της μοναξιάς και της ανάγκης για αποδοχή. Με μαύρο χιούμορ και διεισδυτική ματιά, η ταινία αποδομεί την αθωότητα της εφηβείας και αναδεικνύει τον αγώνα για ένταξη σε έναν εχθρικό ενήλικο κόσμο.

American Movie – Κρις Σμιθ (1999)

Ντοκιμαντέρ για έναν σκηνοθέτη από το Ουισκόνσιν που, με ελάχιστα μέσα, προσπαθεί να γυρίσει μια ταινία τρόμου, που αποτυπώνει το πείσμα, το χιούμορ και τον ρομαντισμό της προσπάθειάς του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ32ες Νύχτες Πρεμιέρας: Αυτές είναι οι 42 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους της φετινής διοργάνωσης12.09.2018

Γουέντι και Λούσι | Wendy & Lucy – Κέλι Ράιχαρντ (2008)

Η Γουέντι ξεμένει σε πόλη του Όρεγκον και χάνει τη σκυλίτσα της, βιώνοντας τη μοναξιά και την περιθωριοποίηση σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη ταινία για την επιβίωση και την ατομική ελευθερία.

Ο Άγνωστος της Λίμνης |Stranger by the Lake – Αλέν Γκιροντί (2013)

Σε μια απομονωμένη λίμνη, ο Φρανκ ερωτεύεται έναν επικίνδυνο άνδρα και γίνεται μάρτυρας εγκλήματος. Αντί να απομακρυνθεί, μπλέκει σε παιχνίδι εμμονής και πάθους. Το θρίλερ εξερευνά τα ασαφή όρια μεταξύ ηδονής, φόβου και αυτοκαταστροφής.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου έως και τις 11 Οκτωβρίου 2026, powered by ΕΚΚΟΜΕΔ (Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας), Χρυσό Χορηγό τη ΔΕΗ και σε συνδιοργάνωση με τον ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και Δήμου Αθηναίων).

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
Η «Ηλέκτρα» του Τάρλοου έγινε ταινία και ταξιδεύει στο εξωτερικό
Cine News
«Primordial»: Τέσσερα διεθνή βραβεία για την ελληνική ποιητική ταινία
Cine News
Τι βλέπουμε στην TV: Η Carrie του Στίβεν Κινγκ επιστρέφει δια χειρός Mike Flanagan
Cine News
Αυτό το ΣΚ βλέπουμε Scrubs: Η αγαπημένη ιατρική κωμωδία έχει πάλι εφημερία
Cine News
Διεθνές Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Αθήνας KINO Athens: Ανακοινώνει τις ημερομηνίες της διοργάνωσης του 2027
Cine News
Συμφωνία MagentaTV και Amazon MGM Studio: Κορυφαίες ταινίες απ’ τον Νοέμβριο στην πλατφόρμα
Cine News
48 ώρες στη Σύρο για το Animasyros – Όσα μάθαμε σε ένα γεμάτο ΣΚ
Cine News
«Νταντά της γειτονιάς»: Φρέσκο backstage υλικό από τη νέα κωμική σειρά του MEGA
Cine News
32ες Νύχτες Πρεμιέρας & «είμαστε ακόμα ζωντανοί» – Και χθες το βράδυ είχαμε έναν καλό λόγο να το πιστέψουμε
Cine News
MagentaTV: Οκτώβριος με νέες σεζόν Tulsa King και Dexter Resurrection, πολυαναμενόμενες σειρές και ταινίες
Cine News
67ο ΦΚΘ: Η Σοφία Ροζάκη υπογράφει την οπτική ταυτότητα της φετινής διοργάνωσης
Cine News
Ταινιοθήκη: Ιστορική πρεμιέρα για την αποκατεστημένη «Εύα» της Μαρίας Πλυτά