MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
06
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
Αθήνα ODEON ESCAPE ODEON ESCAPE - 8 TOWN CINEMAS VILLAGE 5 CINEMAS PAGRATI VILLAGE 15 CINEMAS @ THE MALL VILLAGE CINEMAS ATHENS METRO MALL ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ VILLAGE SHOPPING AND MORE ΑΒΑΝΑ ΑΘΗΝΑ ΑΘΗΝΑΙΑ ΑΘΗΝΑΙΟΝ EXPERIENCE powered by Allianz ΑΙΓΛΗ ΑΙΓΛΗ 3 ΑΙΓΛΗ CINEMA ΑΚΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΛΙΚΗ DIGITAL ΑΛΟΜΑ ΑΛΣΟΣ ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ-Garden Cinema Digital ΑΜΙΚΟ ΑΜΥΝΤΑΣ ΑΝΕΣΙΣ ΑΝΟΙΞΙΣ ΑΡΙΑΝ ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΡΤΕΜΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ 3D digital Αττικόν Άλσος ΒΑΡΚΙΖΑ ΒΑΡΚΙΖΑ - 3 ΒΟΞ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΙΝΕ ΔΑΦΝΗ ΔΙΑΝΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΕΚΡΑΝ ΖΕΦΥΡΟΣ ΗΛΕΚΤΡΑ ΘΗΣΕΙΟΝ ΚΑΡΜΕΝ ΚΗΠΟΣ ΛΑΟΥΡΑ EUROPA CINEMAS DIGITAL ΛΑΪΣ ΛΙΛΑ DIGITAL CINEMA ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ Cinema ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ Filmcenter ΜΠΟΜΠΟΝΙΕΡΑ DIGITAL ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΟΑΣΙΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ ΡΙΑ ΡΙΒΙΕΡΑ ΣΙΝΕ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΙΣ ΣΙΝΕ ΓΑΛΑΤΣΙ ΣΙΝΕ ΠΑΡΙ ΣΙΝΕ ΦΛΟΙΣΒΟΣ PEUGEOT ΣΙΝΕ ΨΥΧΙΚΟ ΣΤΕΛΛΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ 3D Digital ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ 3D Digital ΤΡΙΑΝΟΝ Filmcenter ΦΙΛΟΘΕΗ ΦΛΕΡΥ ΧΛΟΗ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
72 ώρες προθεσμία
300
Backrooms
Chocolat
Dirty Dancing
Father Mother Sister Brother
Fuze
Garden State
Ghost in the Shell
How to Shoot a Ghost
Madonnas
Manila in the Claws of Light
Michael
Moulin Rouge
Novak
Scary Movie
Secret Movie Nights
Sirât
Star Wars: The Mandalorian and Grogu
Supergirl
The Super Mario Galaxy: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
Toy Story 5 (μεταγλωττισμένη)
Toy Story 5 (με υπότιτλους)
Vampyr
Έκλειψη
Ένας Ποιητής
Αίμα και πάθος
Αβελ
Αγριες φράουλες
Αμελί
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Αρκουδότρυπα
Βερολίνο, η συμφωνία μιας μεγαλούπολης
Βιασμός στο τελευταίο σπίτι αριστερά
Γεννημένος την 4η Ιουλίου
Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης
ΔΕΘ: Το περίπτερο της πόλης
Δυστυχώς βρίζω
Είμαι η Κούβα
Εμμονή
Εξιλέωση
Ερωτας μετ’εμποδίων
Ερωτική επιθυμία
Ζωούπολη 2 (μεταγλωττισμένη)
Η Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού
Η Ναυσικά της κοιλάδας των ανέμων
Η άπιστη γυναίκα
Η έβδομη σφραγίδα
Η γκαρσονιέρα
Η γυναικα με τα σπίρτα
Η ημιτελής ιστορία της Σιμά
Ημέρα αποκάλυψης
Η μεγάλη σφαγή των Β’ ΚΑΠΗ Αλίμου
Η πανούκλα
Η πισίνα
Η πρόσκληση
Θανάσιμα πλούσιος
Καλοκαίρι με τη Μόνικα
Καποδίστριας
Μέρες οργής
Μαστόρισσες
Μια ξεχωριστή μέρα
Μικρές ανάσες
Μποέμικη ζωή
Νυχτερινός εκφωνητής
Ο ανθρωποκυνηγός
Ο διάβολος φοράει Prada 2
Οδός Μάλαγα
Οδός Μαλχόλαντ
Ο θάνατος του Robin Hood
Ο θρύλος του κάστρου Σουράμ
Οι Δοκιμάστριες
Οι Κυρίαρχοι του Σύμπαντος
Οι άλλοι
Ο ξένος
Οσα ξέρει η Μαριέλ
Ο τελευταίος Βίκινγκ
Περσόνα
Πικρές γιορτές
Πριγκίπισσα Μονονόκε
Πριν το Ηλιοβασίλεμα
Προσέλαβα έναν επαγγελματία δολοφόνο
Ρομέρια
Σεξ, ψέματα και βιντεοταινίες
Σπασμένη φλέβα
Συναισθηματική αξία
Τελευταία κλήση
Το κλασικό αριστούργημα
Το μεγαλείο
Το μυστικό του Brokeback Mountain
Το νησί
Το πάρτυ γενεθλίων
Το τελευταίο ατού
Το τελευταίο ρίσκο
Το χρώμα του ροδιού
Τόμος 7
Υπεράνω πάσης υποψίας
Φίλοι για πάντα
Φτηνά τσιγάρα
Χαμένοι στη Μετάφραση
Ψυχώ
Βιογραφική

Ρενουάρ

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Η γαλλική βιογραφική ταινία από τον Ζιλ Μπουρντό αποτελεί την Επίσημη Υποψηφιότητα της Γαλλίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας 2014. Ο σκηνοθέτης εστιάζει στην ομορφιά της τέχνης και της φύσης και μας εξιστορεί την ιστορία της γυναίκας – μούσας των δύο μεγάλων καλλιτεχνών.

stars-fullstars-fullstars-fullstars-fullstars-empty

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Μαρίνα Πυλαρινού

Κυανή Ακτή, 1915. Ο διάσημος Γάλλος ζωγράφος Πιερ-Ογκούστ Ρενουάρ, σε προχωρημένη πια ηλικία προσπαθεί να ξεπεράσει τον θάνατο της γυναίκας του, τους πόνους από τα αρθριτικά του και τα φρικτά νέα ότι ο γιος του Ζαν τραυματίστηκε στη μάχη. Όταν όμως θα μπει στη ζωή του μια νεαρή κοπέλα, θα δώσει και πάλι στον κόσμο του απρόσμενη ενέργεια και διάθεση για δημιουργία. Σφύζοντας από ζωή, η ακαταμάχητα όμορφη Αντρέ θα γίνει το τελευταίο μοντέλο του ζωγράφου και η πηγή ανανέωσής του.

Πίσω στο οικογενειακό σπίτι για ανάρρωση, ο Ζαν μαγεύεται κι αυτός από τη γοητεία της κοκκινομάλλας κοπέλας. Στον μεσογειακό ιδιωτικό παράδεισο των Ρενουάρ, ο Ζαν ερωτεύεται αυτό το ελεύθερο πνεύμα, βρίσκοντας τη δική του πηγή έμπνευσης. 

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ

Η ταινία αναφέρεται στα τελευταία του Ρενουάρ. Εκτυλίσσεται το 1915, ενώ μαίνεται ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο σπουδαίος ζωγράφος, που αποτύπωσε όσο λίγοι την ομορφιά της ζωής και του σώματος στην τέχνη, χρησιμοποιώντας αρκετά ιμπρεσιονιστικά στοιχεία, βρίσκεται πια προς το τέλος της ζωής του. Όπως ένας ηθοποιός θέλει να πεθάνει στο σανίδι, έτσι ο Ρενουάρ θέλει να πεθάνει ζωγραφίζοντας. Δεν σταματάει να δημιουργεί. Μία νεαρή κοπέλα ποζάρει γι’ αυτόν (συνήθως γυμνή). Ο γιος του έρχεται σακάτης από τον πόλεμο. Στην πορεία το μοντέλο και ο γιος ερωτεύονται. Όμως η επιμονή του νεαρού να γυρίσει στο μέτωπο δημιουργεί δραματικές καταστάσεις.

Το στοιχείο των σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας και του έρωτα είναι έντονο. Όμως το στοιχείο που κυριαρχεί στην ταινία είναι οι διαρκείς αντιθέσεις. Ο καλλιτέχνης και οι υπηρέτριες. Ο άντρας και η γυναίκα. Το γήρας και τα νιάτα. Πόσες φορές δεν διαδέχονται σκηνές μαρασμού με σκηνές άνθισης. Η ίδια η ζωγραφική του Ρενουάρ, ενός υπερήλικα πλέον, παλλόταν από ζωή- ήταν μια εικαστική ωδή στη χαρά της ζωής. Παράλληλα, ο ίδιος άνθρωπος δεν μπορούσε να περπατήσει. Σε όλο του το σώμα υπήρχαν εξογκώματα. Τα δάχτυλά του είχαν πρηστεί κι ήταν χοντρά σαν μπανάνες. Η αντίθεση του ταλαιπωρημένου ζωγράφου με τα μωρά, τα μικρά παιδιά, το νεαρό μοντέλο που ακτινοβολεί υγεία και ερωτισμό είναι καταφανής. Και σε αυτό έρχονται να προστεθούν εικόνες τραυματιών από το μέτωπο, με τσακισμένα πόδια, παραμορφωμένα πρόσωπα, σε μια εξοχή γεμάτη υπέροχα τοπία.

Και άλλες αντιθέσεις. Ο «δυνατός» άντρας καταλήγει να είναι εξαρτημένος από το αδύναμο φύλο. Οι γυναίκες κουβαλάνε στα χέρια τους και τον γέρο πατέρα (που βρίσκεται στο αναπηρικό καροτσάκι) και κάποια στιγμή, ακόμα και τον (προσωρινά) σακάτη από τον πόλεμο γιο.
Κάπου το παιχνίδι αντιθέσεων γίνεται αυτοσκοπός, μοιάζοντας να μπλοκάρει την αφηγηματική ροή και το ξεδίπλωμα των συναισθημάτων. Αλλά τόσο η ιστορία, όσο και το συναίσθημα βρίσκουν το δρόμο τους στην πορεία. Το πολύ καλό μοντάζ και η όμορφη μουσική, που μπολιάζει με συναίσθημα τις εικόνες, βοηθούν σε αυτό. Επίσης, οι ερμηνείες είναι ιδιαίτερα αξιόλογες και πειστικές. Ο γέρος Ρενουάρ (Μισέλ Μπουκέ) είναι πολύ καλός στον απαιτητικό ρόλο ενός τόσο ταλαιπωρημένου ανθρώπου- αλλά κι ενός θρύλου της τέχνης. Ο γιος του (Βενσάν Ροτιέ) σου βγάζει μια αμείλικτη αποφασιστικότητα, ως προς το πάθος του για τις ιδέες του. Η σέξι Κριστά Τερέ (η γυναίκα που ποζάρει) είναι μια δυναμική και άκρως ερωτική προσωπικότητα. Στα συν της ταινίας πρέπει να προσθέσουμε την ομορφιά των εικόνων, χάρη στα όμορφα τοπία και την πολύ καλή φωτογραφία.

Συνολικά, ο Ρενουάρ μας δείχνει την τσακισμένη από τα χρόνια πλευρά ενός μεγάλου καλλιτέχνη, χωρίς να υποτιμά την καλλιτεχνική του πλευρά. Συνάμα μας αφηγείται ανθρώπινες ιστορίες με ειλικρίνεια και μέσα από την ανάδειξη αντιθέσεων η ταινία δημιουργεί ένα καλαίσθητο, συμπαγές και συγκινητικό αποτέλεσμα.

Γιώργος Σμυρνής

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Renoir
Σκηνοθεσία: Ζιλ Μπουρντό
Σενάριο: Ζιλ Μπουρντό, Ζερόμ Τονέρ

Παίζουν: Μισέλ Μπουκέ, Κριστά Τερέ, Βενσάν Ροτιέ

Χώρα: ΓΑΛΛΙΑ
Έτος: 2012

Rating: 4
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από CINEMA