MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
Αθήνα ΕΛΙΖΕ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
3 Queer μικρού μήκους
100 χρόνια από τον Οδυσσέα
Aespa World Tour in Cinemas
Animal
Back to Black
Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba – To the Hashira Training (με υπότιτλους)
Dune: Μέρος δεύτερο
Ennio: The Maestro
Ghostbusters: Η αυτοκρατορία του πάγου
Horrorant Film Festival – Νύχτες τρόμου 2024
Joe Strummer: The Future Is Unwritten
Kung Fu Panda 4 (μεταγλωττισμένη)
Kung Fu Panda 4 (με υπότιτλους)
Mistaken for Strangers
Playtime
Poor Things
Shayda
Spy x Family Code: White (με υπότιτλους)
Stop making sense
Take a Trip
Άγνωστοι μεταξύ μας
Ένας προφήτης, μα τι προφήτης
Αδέσποτα κορμιά
Αμπιγκέιλ
Ανατομία μιας πτώσης
Αντίλαλος
Απαγορευμένα παιχνίδια
Αποκάλυψη τώρα: Final Cut
Από την άκρη της πόλης
Αρθουρ ο βασιλιάς
Ασπιλη
Γάτες στο μουσείο (μεταγλωττισμένη)
Γκοτζίλα x Κονγκ: Η νέα αυτοκρατορία
Γυάλα
Δύο δάχτυλα μέλι 2
Δύο φίλοι και ένας ασβούλης (μεταγλωττισμένη)
Εγώ, καπετάνιος
Εμφύλιος πόλεμος
Ενα ταξίδι για πάπιες (μεταγλωττισμένη)
Ενθύμιον
Εξέλιξη
Επαγγελματίας υπνοβάτης
Ευχή (μεταγλωττισμένη)
Ζωντανό πνεύμα
Ζώνη ενδιαφέροντος
Η Μία και εγώ: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
Η Χίμαιρα
Η αρπαγή
Η κιβωτός του Νώε (μεταγλωττισμένη)
Η περιπέτεια
Η τελευταία παμπ
Κάμπια νύμφη πεταλούδα
Μάμα Γκλόρια
Μετέωρο και Σκιά
Μη μου λες ψέματα
Μην ανοίγεις την πόρτα
Μην περιμένετε και πολλά από το τέλος του κόσμου
Ο Μύλος και ο σταυρός
Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος
Οι Ελευσίνιοι
Οι άποικοι
Οι αντίπαλοι
Ο καταδικασμένος
Ο μικρός Νικόλας: Τι περιμένουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι; (μεταγλωττισμένη)
Ο τελευταίος ήρωας
Ο χορός των φαντασμάτων (μεταγλωττισμένη)
Περασμένες ζωές
Πεσμένα φύλλα
Ραδιο Ουόλφμαν
Σούπερ Μάγκι (μεταγλωττισμένη)
Σπίθα στη θάλασσα
Στενές επαφές με τον Διάβολο
Στην τύχη ο Μπαλταζάρ
Στη φωτιά
Στο γραφείο καθηγητών
Στο ποταμόπλοιο
Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι
Τα μαθήματα της Μπλάγκα
Το αγόρι και ο ερωδιός
Το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο
Το μπλε καφτάνι
Το περασμένο καλοκαίρι
Τοτέμ
Υπέροχες μέρες
Χάος
Χαίρε, Μαρία
Χορεύοντας με τον Μπέκετ
Χρήστος, το τελευταίο παιδί
Χωρίς οξυγόνο
Ψάχνοντας τον Sugar man
ΔΡΑΜΑ

Inside Llewyn Davis

Το δύσκολο ταξίδι ενός αντιήρωα τραγουδιστή της φολκ στην Αμερική του ’60, προκειμένου να βρει το δρόμο του (καλλιτεχνικό και υπαρξιακό). Αυτή τη διαδρομή περιγράφει το Inside Llewyn Davis, η νέα ταινία των αδερφών Coen.

stars-fullstars-fullstars-fullstars-fullstars-full
Μαρίνα Πυλαρινού

Llewyn Davis είναι το όνομα του φολκ τραγουδιστή, ο οποίος, όπως αποκαλύπτεται στην ταινία, είχε ουαλικές ρίζες. Ο χαρακτήρας είναι φανταστικός- επινόηση των αδερφών Coen. Ωστόσο, αντλούν στοιχεία από την πραγματική ιστορία και την αυτοβιογραφία του φολκ τραγουδιστή Dave Van Ronk.Το Inside Llewyn Davis είναι ο δίσκος που έχει δημιουργήσει ο φολκ τραγουδιστής. Δεν είναι τυχαίο, βέβαια, ότι υπάρχει δίσκος του Dave Van Ronk με τον τίτλο Inside Dave Van Ronk.

Καθώς ο πρωταγωνιστής (Oscar Isaac) είναι μουσικός, όλο το οικοδόμημα στηρίζεται πάνω στη φολκ μουσική. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μουσικό είδος τη δεκαετία του 60, που η μουσική είχε έναν επαναστατικό ρόλο στα πράγματα. Και αντλεί τη σημαντικότητα της κυρίως στην εμβληματική παρουσία του Bob Dylan, που ήταν ένας φολκ τροβαδούρος, αν και στη συνέχεια έβαλε αρκετά ροκ στοιχεία στα τραγούδια του. Ο Dylan μνημονεύεται με διακριτικό (όσο και ιδιαίτερα υποβλητικό τρόπο) σε κάποιο σημείο της ταινίας.

Πρόκειται για μια ταινία, που περιγράφει ένα ταξίδι του (αντί)- ήρωα. Θεωρείται ένας χαμένος, ένας άνθρωπος χωρίς προορισμό στη ζωή του, άγεται και φέρεται, ζει σε καναπέδες άλλων ανθρώπων, κάνει οτοστόπ, γιατί δεν έχει δικό του αυτοκίνητο, άλλοτε κοιμάται στα παγκάκια. Προσπαθεί με άναρχο τρόπο να φτιάξει μια καριέρα, βιώνει ζήλιες, μικρότητες, εμμονές. Ένας μποέμ τύπος, αλλά όχι ιδιαίτερα γοητευτικός, κάνει τελικά ένα γοητευτικό κινηματογραφικά ταξίδι.

Ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο, αλλά όχι μόνο. Ένα ταξίδι στη ζωή του, που δεν εξελίσσεται, όπως την ονειρεύεται, αλλά και που δεν ξέρει και πώς να την ονειρευτεί, για να πούμε και την αλήθεια. Ένα ταξίδι μέσα από συναισθήματα, πάθη, λάθη, αμφιβολίες, παθητικότητες και πράξεις προς το χάος. Ένα ταξίδι προς το τίποτα, αλλά και προς τη μουσική, που μάλλον γι’ αυτόν τον άνθρωπο είναι τελικά τα πάντα. Ακόμα κι όταν προσπαθεί να παρατήσει τη μουσική και να γυρίσει στα καράβια (πιο πριν ήταν ναυτικός) κάποια αναποδιά, από δική του βλακεία τον «αναγκάζει» να επιστρέψει στη μουσική. Θυμίζει σε αυτό το σημείο η ταινία τη φιλοσοφική άποψη του Σοπενάουερ, ότι τα λάθη μας ποτέ δεν τα κάνουμε κατά λάθος, αλλά κατά βάθος θέλουμε να γίνουν.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος στόχος κι αυτό φαίνεται. Και σεναριακά η πλοκή δεν έχει πολύ συγκεκριμένη δομή, αλλά αυτό είναι προς όφελος της ταινίας, χάρη και στην εξαίσια κινηματογράφηση των Coen Η ταινία έχει ένα ποιητικό (όσο και κυνικά ωμό) βάθος, με το οποίο προσεγγίζει τους ανθρώπους και τις καταστάσεις. Κι ενώ οι άνθρωποι νομίζεις ότι υπάρχουν, για να απογοητεύουν τους ίδιους τους εαυτούς τους, αλλά και τους γύρω τους, υπάρχουν κάποιες αναλαμπές ανθρωπιάς, διακριτικές βέβαια, όπως και καθετί άλλο σε αυτή την ταινία. Ο ίδιος ο Llewyn Davis, ο οποίος στις προσωπικές του σχέσεις (ιδίως τις ερωτικές) δεν δίνει ακριβώς μαθήματα ήθους, νιώθει μια βαθιά συμπόνοια για μία γάτα, που εξελίσσεται σε πρωταγωνιστή της ταινίας, κυρίως γιατί φαίνεται ότι λειτουργεί σαν καταλύτης μέσα στο υποσυνείδητο του πρωταγωνιστή. Κάθε φορά μοιάζει να του ξυπνάει τύψεις ή ενοχές.

Ο Oscar Isaac είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής, όσο και η σκηνοθεσία των Coen. Με τη φωνή του (τραγουδάει πολύ όμορφα), τις εκφράσεις του, το βλέμμα του, μαγνητίζει το φακό. Παράλληλα, η αγνώριστη Carey Mulligan ξεχωρίζει με την ειλικρίνεια της ερμηνείας της, τον ιδιαίτερο ρόλο της, τα περίπλοκα ερωτικά της, την γκρίνια της και την παράδοξη αίσθηση αλληλεγγύης της. Η παραδοξότητα της αλληλεγγύης των ανθρώπων στο έργο αυτό είναι ένα από τα κεντρικά θέματα. Ο John Goodman σε ένα σύντομο ρόλο του δείχνει πόσο καλός ηθοποιός είναι, πώς καταφέρνει να δεσπόζει σε μία σκηνή και πόσο άψογα μπορεί να συνδυάζει το κωμικό και το τραγικό.

Συνολικά, το Inside Llewyn Davis είναι μια πολύ δυνατή και ειλικρινής ταινία, με ποιητικά, δραματικά, κωμικά και υπαρξιακά στοιχεία και με θαυμάσια ατμόσφαιρα. Ένα κινηματογραφικό ταξίδι που περνάει σε σκοτεινά μονοπάτια, αλλά λάμπει. Επίσης, έχει ένα δυνατό φινάλε, που προσφέρει πολλά στο έργο.

Γιώργος Σμυρνής

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Inside Llewyn Davis
Σκηνοθεσία: Ethan Coen, Joel Coen
Σενάριο: Ethan Coen, Joel Coen

Παίζουν: Oscar Isaac, Carey Mulligan, John Goodman, Justin Timberlake

Χώρα: ΗΠΑ
Έτος: 2013

Rating: 5
Περισσότερα από CINEMA
VIMA_WEB3b