MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Γιώργο Βάλαρη, πώς έφερες στην Αθήνα τον “Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας”;

Το διάσημο μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ πάνω στο συναρπαστικό μυθιστόρημα του Ρόαλντ Νταλ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια. Με την αφορμή αυτή μιλήσαμε με τον Γιώργο Βάλαρη που υπογράφει την απόδοση και σκηνοθεσία.

KEIMENO: Ευδοκία Βαζούκη | 10.01.2024

Το θρυλικό μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ, που αγαπούν εκατομμύρια θεατές σε ολόκληρο τον κόσμο, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια στο Embassy Theater – τον άλλοτε ιστορικό κινηματογράφο του Κολωνακίου που άλλαξε ταυτότητα και μετατράπηκε σ’ ένα υπερσύγχρονο θέατρο από την “Embassy Παραγωγές Πολιτισμού”.

Σε αυτόν τον ολοκαίνουργιο, λοιπόν, χώρο η μαγεία και η ατμόσφαιρα της ξεχωριστής μυθιστορηματικής περιπέτειας που φαντάστηκε πρώτος ο Ρόαλντ Νταλ και κυκλοφόρησε το 1964, «ζωντανεύει» σε μια μοναδική υπερπαραγωγή με τριανταμελή θίασο, ζωντανή δεκαμελή ορχήστρα και εντυπωσιακά video art.

Στο «τιμόνι» της παράστασης ο Γιώργος Βάλαρης, ο οποίος υπογράφει τη σκηνοθεσία αλλά και την απόδοση στίχων (μαζί με την Φαίη Σούκου) στην ελληνική αυτή εκδοχή του μιούζικαλ των Μαρκ Σάιμαν και Σκοτ Γουίτμαν, που έχει μεταφερθεί ήδη δύο φορές με επιτυχία στον κινηματογράφο με τις ταινίες «Ο Γουίλι Γουόνκα και το εργοστάσιο της σοκολάτας » (1971) με πρωταγωνιστή τον Τζιν Γουάιλντερ και «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο της σοκολάτας» (2005) με πρωταγωνιστή τον Τζόνι Ντέπ.

Η ιστορία είναι γνωστή. Ακολουθεί τις περιπέτειες του νεαρού Τσάρλι Μπάκετ, ενός από τα πέντε τυχερά παιδιά που καταφέρνουν να βρουν το χρυσό εισιτήριο ανάμεσα σε εκατομμύρια σοκολάτες και να βρεθούν στο μυθικό εργοστάσιο σοκολάτας, που ανήκει στον εκκεντρικό σοκολατοποιό Γουίλι Γουόνκα. Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης ερμηνεύει στην παράσταση τον ρόλο του Γουίλι Γουόνκα, ενώ ο μικρός Σπύρος Ντούγιας αναλαμβάνει τον ρόλο του Τσάρλι Μπάκετ.

Η παράσταση έκανε ποδαρικό στο Embassy Theater στην καρδιά του Κολωνακίου λίγο πριν τα Χριστούγεννα και συνεχίζει την πορεία της, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους στον μαγικό κόσμο του μυθικού εργοστασίου του Γουόνκα. Εμείς μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη της παράστασης Γιώργο Βάλαρη για την απόφασή του να ανεβάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το θρυλικό αυτό μιούζικαλ – και μάλιστα σε έναν εντελώς νέο χώρο – την ενσωμάτωση video art στο ζωντανό θέαμα και την πρόκληση της απεύθυνσης στα παιδιά του σήμερα.

Ο Γιώργος Βάλαρης με τον μικρό Σπύρο Ντούγια, που ερμηνεύει τον ρόλο του Τσάρλι Μπάκετ στην παράσταση.

Ανεβάζετε ένα θρυλικό μιούζικαλ που συνδέεται με μια τεράστια κινηματογραφική επιτυχία. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;

Πρόκειται για ένα έργο που παρακολούθησα στο Broadway το 2017 και με είχε συνεπάρει με τη μεγαλειώδη και συναρπαστική παραγωγή που με μάγεψε. Είχα ζητήσει τότε τα δικαιώματα αλλά δεν τα έδιναν ακόμη στο εξωτερικό. Όταν περσι τα ζήτησα ήταν θετική η απάντηση και τότε σκέφτηκα, πώς θα γίνει αυτή η παραγωγή; Τρομοκρατήθηκα για λίγα δευτερόλεπτα, μετά πήρα βαθιά ανάσα και είπα «θα γίνει και θα είναι και σπουδάιο» κι έτσι είμαστε εδώ!

Υπήρξαν συγκεκριμένες προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορέσατε να πάρετε τελικά τα δικαιώματα για την παρουσίαση στην Ελλάδα;

Ναι, όλα περνάνε από έγκριση. Από το κάστ, την απόδοση κειμένου και στίχων, σκηνικών και κοστουμιών. Χαίρομαι που τα καταφέραμε επάξια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας: Ένα μιούζικαλ για όλη την οικογένεια στο Embassy Theater12.09.2018

Στην πορεία σας όλα αυτά τα χρόνια έχετε αποδείξει τη μεγάλη σας αγάπη για το μουσικό θέατρο και τα μιούζικαλ. Αυτή τη φορά επιλέξατε να ανεβάσετε ένα μιούζικαλ που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση;

Ήταν πολύ αυθόρμητο. Στην αναζήτηση νέας ιδέας, θυμήθηκα την αγάπη μου γι’ αυτό το μιούζικαλ και χαίρομαι που η στιγμή ήταν η κατάλληλη.

Τι να περιμένει κανείς να δει σε αυτό το ανέβασμα; Να φανταστώ δεν έχετε παρέμβει στην ιστορία όπως την ξέρουμε…

Μια πολύ ευφάνταστη παραγωγή μ’ ένα επιτελείο συντελεστών αντάξιο του εξωτερικού κι εμένα σε μια πολύ δημιουργική στιγμή, με πολλή αγάπη γι’ αυτό το είδος. Δεν επιτρέπεται καμία παρέμβαση, αλλά δεν χρειάζεται κιόλας.

Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης ενσαρκώνει τον ρόλο του Γουίλι Γουόνκα.

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις και δυσκολίες που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε και πώς τις διαχειριστήκατε;

Γνώριζα τον χώρο όταν ξηλώθηκε τελείως, οπότε με μια ομάδα ειδικών επιμεληθήκαμε τη δημιουργία του ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός απαιτητικού μιούζικαλ και δη του συγκεκριμένου.

Η επιτυχία της ταινίας του 2005 του Τιμ Μπάρτον με πρωταγωνιστή τον Τζόνι Ντεπ, εγγυάται για εσάς την επιτυχία και της παράστασης; Πόσο διαφορετική θα είναι η εμπειρία του να ζωντανεύει ο συναρπαστικός κόσμος που έπλασε ο Ρόαλντ Νταλ επί σκηνής, σε σχέση με το πώς αυτός αποτυπώθηκε στην ταινία;

Το μιούζικαλ έχει διαφορές με το κινηματογραφικό κι εμείς το αποδίδουμε ακριβώς όπως σε όλο τον κόσμο, με άλλη προσέγγιση και άλλη μουσική όντας μιούζικαλ.

Το γεγονός πως η παράστασή σας παρουσιάζεται την ίδια περίοδο με την προβολή της ταινίας «Wonka» στους κινηματογράφους, που αποτελεί ένα πρίκουελ της ιστορίας του «Τσάρλι και του Εργοστασίου Σοκολάτας», πιστεύετε λειτουργεί βοηθητικά για εσάς;

Ήταν καθαρά τυχαίο και νομίζω πως δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο! Το έργο είναι πάντα ιδιαίτερα επίκαιρο και δημοφιλές.

Γνωρίζουμε πως στην παράσταση υπάρχει και video art. Μπορείτε να μας δώσετε μια μικρή γεύση από το πώς το έχετε ενσωματώσει;

Όλο το έργο σκηνογραφικά βασίζεται σε video art. Ήταν μια ιδέα που είχα μιάς και το χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια στις παραστάσεις μου και θα διευκόλυνε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη όλων αυτών των εντυπωσιακών και μαγικών εικόνων που διέπουν το έργο. Συνεπώς στήθηκε όλη η παράσταση με γνώμονα τις ιδέες μου και το video art καθοδηγήθηκε σε κάθε λεπτομέρεια.

Τα σημερινά παιδιά είναι πολύ εξοικειωμένα με την τεχνολογία και την παρακολούθηση υπερθεαμάτων αλλά και ταινιών στο σπίτι μέσα από tablets και pc. Αποτελούσε μια επιπλέον πρόκληση για εσάς να μπορέσετε να κρατήσετε το ενδιαφέρον τους σε ένα ζωντανό θέαμα;

Ναι και χαίρομαι που το καταφέρνουμε με μια άρτια παραγωγή!

Ποιο είναι για εσάς το κυρίαρχο μήνυμα αυτού του θρυλικού έργου που έχει συγκινήσει και ενθουσιάσει εκατομμύρια θεατές σε ολόκληρο τον κόσμο;

Όταν έχουμε στόχο και αγάπη σε κάτι αληθινό μπορεί να πραγματοποιηθεί. Αυτή είναι και η δική μου πεποίθηση και κινητήριος άξονας στη ζωή!

Ποιες αξίες πρεσβεύει ο μικρός Τσάρλι;

Αγάπη, σεβασμό, σεμνότητα, καλοσύνη και δύναμη!

Εσείς τι θέλατε εξαρχής να αναδείξετε μέσα από τη δική σας αυτή προσέγγιση;

Τη δύναμη της αγάπης!

Τι εύχεστε πραγματικά να πάρει κάθε μικρός ή μεγάλος θεατής φεύγοντας από την παράσταση;

Τη συγκίνηση και το συναίσθημα της ιστορίας ενός μικρού παιδιού που το όνειρό του γίνεται πραγματικότητα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στην παράσταση «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας» πρωταγωνιστούν: Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Σπύρος Ντούγιας και Γιώργος Καραμολέγκος, Πέτρος Ξεκούκης, Γιάννης Βογιατζάκης, Γιώργος Βούντας, Έμιλυ Γουσγούνη, Ελένη Δήμου, Λία Ζάιου, Πέτρος Ιωάννου, Στέλιος Κέλλερης, Μάριος Μαριόλος, Γιώργος Μαρτίνος, Αδαμαντία Μαστροδούκα, Ζέτα Μαστροδούκα, Αρμάν Eδουάρδος Μενετιάν, Ιουλίτα Μωσαΐδου, Εύα Σταμάτη, Δανάη Τσιρώνη, Φαίδων Φαρίντ, Αννα Φιλιππάκη, Γιώργος Φράγκος

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/o-tsarli-kai-to-ergostasio-sokolatas/
Embassy Theater, Πατριάρχου Ιωακείμ 5, Αθήνα

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b