MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γκρέις Κέλι: Οι κινηματογραφικοί σταθμοί της πριγκίπισσας του Χόλιγουντ

Σαν σήμερα, πριν από 94 χρόνια, γεννήθηκε η Γκρέις Κέλι, η οποία μονοπώλησε τη δεκαετία του ’50 με την επιτυχημένη κινηματογραφική της πορεία, λίγο πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση για να γίνει πριγκίπισσα του Μονακό.

Γκρέις Κέλι. Photo Credits: Wikimedia Commons/Metro-Goldwyn-Mayer
Γκρέις Κέλι. Photo Credits: Wikimedia Commons/Metro-Goldwyn-Mayer
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Στις 12 Νοεμβρίου του 1929 γεννιέται στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβανία η Γκρέις Κέλι, μία δυναμική, αιθέρια και ξεχωριστή παρουσία που θα σφράγιζε την κλασική εποχή του Χόλυγουντ και θα άφηνε σημαντική κινηματογραφική κληρονομιά, πριν αποσυρθεί από τη μεγάλη οθόνη για να σταθεί στο πλευρό του πρίγκιπα του Μονακό.

Παρόλο που μεγάλωσε σε μία εύπορη οικογένεια ολυμπιονικών, η Γκρέις κατάλαβε από νεαρή ηλικία πως ήθελε να ασχοληθεί με την υποκριτική, και όχι τον αθλητισμό. Ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά της ήταν να κάνει καριέρα στο θέατρο και σε ηλικία 18 ετών θα το πραγματοποιούσε.

Όταν έγινε δεκτή στην Αμερικανική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών, η Γκρέις Κέλι εργαζόταν παράλληλα ως μοντέλο για να συντηρήσει τις σπουδές της. Ο πρώτος ρόλος στο Μπρόντγουεϊ δεν άργησε όμως να έρθει με την παράσταση «Ο Πατέρας» του Στρίντμπεργκ, ενώ το 1948 η ηθοποιός ανέλαβε τον πρώτο της τηλεοπτικό ρόλο στην επιτυχημένη σειρά «Μπέθελ Μέριντεϊ».

Εκείνο το διάστημα μάλιστα της εμφανίστηκε η ευκαιρία να γυρίσει και την πρώτη της ταινία, όμως η ηθοποιός δεν κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα στο πολύκροτο καστ του θρίλερ «Δεκατέσσερεις ώρες αγωνίας». Το 1952 παρόλα αυτά, ο παραγωγός Στάνλεϊ Κρέιμερ, ο οποίος την είχε ξεχωρίσει για το φυσικό της ταλέντο, της έδωσε μία ακόμα ευκαιρία να αποδείξει τις υποκριτικές της ικανότητες στο γουέστερν «Το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές», το οποίο αποτέλεσε τελικά το μεγάλο και εξαιρετικά επιτυχημένο ντεμπούτο της.

Η Γκρέις Κέλι μπορεί να είχε στο ενεργητικό της 11 μόλις ταινίες, κατάφερε όμως να ξεχωρίσει και να αναδειχθεί σε ένα από τα πιο αγαπημένα αστέρια του Χόλυγουντ, χτίζοντας με τις ξεχωριστές ερμηνείες της μία σύντομη αλλά εξαιρετικά σημαντική καριέρα στον κινηματογράφο. Τελικά, ο δυναμισμός της στην οθόνη και το ξεχωριστό ταλέντο της κατάφεραν να της χαρίσουν ένα Όσκαρ και 3 Χρυσές Σφαίρες, επισφραγίζοντας και επίσημα τη λαμπρή και εντυπωσιακή καριέρα της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΆλφρεντ Χίτσκοκ: Οι ταινίες του «μάστερ του σασπένς» που θα θυμόμαστε για πάντα12.09.2018

Ο γάμος που την απομάκρυνε από τον κινηματογραφικό φακό και το τραγικό τέλος της Γκρέις Κέλι

Το πριγκιπικό ζεύγος του Μονακό το 1961, κατά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο. Photo Credits: Wikimedia Commons

Η ηθοποιός κατάφερε μέσα σε λίγο καιρό να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των σημαντικότερων ονομάτων της μεγάλης οθόνης και να κερδίσει μία θέση δίπλα σε αυτά. Μέχρι το 1956, η 26χρονη Γκρέις Κέλι ήταν το νέο ακριβοπληρωμένο και περιζήτητο αστέρι του Χόλυγουντ, για το σπουδαίο κινηματογραφικό μέλλον του οποίου μιλούσαν όλοι. Η ίδια όμως θέλησε να κάνει την ανατροπή και να επιλέξει την αγάπη, η οποία της έδωσε έναν ακόμα τίτλο, αυτή τη φορά της πριγκίπισσας.

Η είδηση της απόσυρσης της Γκρέις Κέλι από τη μεγάλη οθόνη σόκαρε τον κόσμο της 7ης τέχνης, όμως η ίδια φαινόταν πολύ σίγουρη για την επιλογή της. Η ηθοποιός είχε γνωρίσει στο φεστιβάλ των Καννών του 1955 τον πρίγκιπα Ρενιέ Γ’ του Μονακό και κράτησαν για μήνες επικοινωνία, η οποία μετουσιώθηκε τελικά σε έναν πριγκιπικό έρωτα. Στις 18 Απριλίου του 1956 ανέβηκε μαζί του τα σκαλιά της εκκλησίας και από τότε συνέχισε τη δράση της ως πριγκίπισσα του Μονακό.

Με αυτή της την ιδιότητα άφησε έντονο φιλανθρωπικό έργο και έζησε μία ζηλευτή για πολλούς οικογενειακή ζωή, όμως στις 14 Σεπτεμβρίου του 1982, η Γκρέις Κέλι έσβησε ξαφνικά, όταν υπέστη εγκεφαλικό καθώς οδηγούσε. Η ηθοποιός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου, το οποίο τελικά προσέκρουσε αφαιρώντας της τραγικά τη ζωή.

Στη σύντομη ζωή της, η Γκρέις Κέλι είχε καταφέρει να αποκτήσει μία πολύ όμορφη και πριγκιπική ζωή, αλλά και μία λαμπρή κινηματογραφική καριέρα, από την οποία ξεχωρίζουν 6 χαρακτηριστικές ερμηνείες της.

Μογκάμπο (1953)

Το 1953, ο Τζον Φορντ επιστράτευσε την Γκρέις Κέλι στο Μογκάμπο, μία από τις μεγαλύτερες τελικά εμπορικές επιτυχίες της χρονιάς που έδωσαν την κατάλληλη ώθηση στα πρώτα βήματα της ηθοποιού. Η ηθοποιός τότε πρωταγωνίστησε δίπλα σε κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του κινηματογράφου, κέρδισε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου ενώ απέσπασε και την πρώτη της Χρυσή Σφαίρα. Η ταινία μάς ταξιδεύει στην Κένυα, όπου ο Βίκτορ Μάρσουελ (Κλαρκ Γκέιμπλ), ένας κυνηγός άγριων ζώων γνωρίζει την Ελοΐζ Κέλι (Άβα Γκάρντνερ), μια Αμερικανίδα τραγουδίστρια που έχει ξεμείνει στην Αφρική. Εκείνη τον ερωτεύεται όμως ο ίδιος βλέπει τη σχέσης τους πιο επιφανειακά, ειδικότερα μετά την άφιξη της Λίντα Ντόρτλεϊ (Γκρέις Κέλι). Η σαγηνευτική και αποφασισμένη Λίντα, παρόλο που είναι παντρεμένη, ερωτεύεται τον Βίκτορ και βάζει πλώρη για ένα χαρακτηριστικό κινηματογραφικό ερωτικό τρίγωνο.

Τηλεφωνήσατε Ασφάλεια Αμέσου Δράσεως (1954)

Το στυλ, το ταλέντο και η αφοπλιστική ομορφιά της Γκρέις Κέλι δε θα μπορούσαν παρά να μαγέψουν τον Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο οποίος έγινε μέντορας της ηθοποιού στα 3 τελευταία χρόνια της καριέρας της, την οποία και εμπλούτισε με τρεις από τις καλύτερες κλασικές ταινίες της εποχής. Στο «Τηλεφωνήσατε Ασφάλεια Αμέσου Δράσεως», ο δαιμόνιος σκηνοθέτης ένωσε τους Ρέι Μίλαντ, Ρόμπερτ Κάμινγκς και Γκρέις Κέλι σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αστυνομικά θρίλερ του Χόλυγουντ. Η Κέλι, υποδύθηκε την πλούσια σύζυγο ενός επαγγελματία τενίστα (Μίλαντ), η οποία διατηρεί παράνομη σχέση με έναν Αμερικανό συγγραφέα αστυνομικής φαντασίας (Κάμινγκς). Όταν όμως ο σύζυγός της ανακαλύπτει το ειδύλλιο, η ζωή της θα μετατραπεί σε εφιάλτη, καθώς πλέον εκκρεμεί ένα συμβόλαιο θανάτου στο όνομά της…

Σιωπηλός Μάρτυς (1954)

Το ψυχολογικό αυτό θρίλερ του Άλφρεντ Χίτσκοκ θεωρείται μέχρι και σήμερα ως μια από τις καλύτερες ταινίες της κινηματογραφικής ιστορίας και φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή η μούσα του. Δίπλα στον Τζίμι Στιούαρτ, η Γκρέις Κέλι καταφέρνει να μαγέψει τον φακό και το κοινό, μένοντας στην ιστορία για τα αμέτρητα φορέματα που αλλάζει στα 112 λεπτά του φιλμ, μιας και ο χαρακτήρας της “δεν φορούσε ποτέ το ίδιο φόρεμα δύο φορές”! Πιο συγκεκριμένα, όταν ο φωτογράφος Τζεφ Τζέφρις σπάει το πόδι του και αναγκάζεται να μείνει στο σπίτι, γίνεται μάρτυρας ενός φόνου, τον οποίο θα κάνει τα πάντα για να εξιχνιάσει. Στην κατάστασή του όμως δεν μπορεί μόνος του και ζητάει τη βοήθεια της συζύγου του, Λίζα Φερμόντ. Τότε, ξεκινάει ένα επικίνδυνο κυνηγητό που μπορεί τελικά να αποβεί μοιραίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓκιγιέρμο ντελ Τόρο: Το «αλλόκοτο» κινηματογραφικό σύμπαν του βραβευμένου με Όσκαρ δημιουργού12.09.2018

Η Χωριατοπούλα (1954)

Το 1954 ήταν μία από τις πιο γεμάτες και κινηματογραφικά πετυχημένες χρονιές της Γκρέις Κέλι, η οποία «έκλεισε» με την ταινία που της χάρισε το πολυπόθητο Όσκαρ της. Στην «Χωριατοπούλα», η ηθοποιός υποδύεται με εξαιρετικό ρεαλισμό και δυναμισμό την Τζόρτζι, κατατρεγμένη σύζυγο του αλκοολικού ερμηνευτή Φρανκ Έλγκιν (Μπινγκ Κρόσμπι), ο οποίος προσπαθεί να νικήσει τον εθισμό του και να κερδίσει μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή και την καριέρα του. Η αλήθεια είναι όμως πως δεν τα καταφέρνει πολύ καλά να σταθεί στα πόδια του, και η Τζόρτζι μένει να διαχειρίζεται όλη του τη ζωή, δυσανασχετώντας και πέφτοντας τελικά στην αγκαλιά του σκηνοθέτη του συζύγου της, Μπέρνι Ντόουτ (Γουίλιαμ Χόλντεν).

Το Κυνήγι του Κλέφτη (1955)

Η τελευταία συνεργασία της Γκρέις Κέλι με τον Άλφρεντ Χίτσκοκ ήταν στην αισθηματική ταινία μυστηρίου «Το Κυνήγι του Κλέφτη», ένα φιλμ που γνώρισε μεγάλη επιτυχία, με όλους να μιλούν για τη ξεχωριστή χημεία των δύο πρωταγωνιστών. Η πλοκή ακολουθεί τον πρώην διαρρήκτη Τζον Ρόμπι (Κάρι Γκράντ), ο οποίος προσπαθεί να σώσει τη φήμη του, πιάνοντας έναν απατεώνα που κλέβει πλούσιους Γάλλους τουρίστες χρησιμοποιώντας τα δικά του κόλπα. Στην προσπάθειά του αυτή θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί τη Φράνσι Στίβενς (Γκρέις Κέλι), την κόρη μιας πλούσιας χήρας. Όταν όμως κλαπούν και τα δικά της κοσμήματα, τα πράγματα θα… γίνουν κάπως πιο περίπλοκα.

Υψηλή Κοινωνία (1956)

Λίγο πριν δώσει ένα τέλος στην κινηματογραφική της καριέρα και αποκτήσει τον τίτλο της πριγκίπισσας του Μονακό, η Γκρέις Κέλι πρωταγωνίστησε στο ρομαντικό μιούζικαλ του Τσαρλς Γουόλτερς, «Υψηλή Κοινωνία». Η ηθοποιός υποδύεται τη συναισθηματικά μπερδεμένη Τρέισι Λορντ, η οποία ετοιμάζεται να παντρευτεί τον Τζορτζ Κίτρετζ (Τζον Λαντ), ίσως να είναι ακόμα ερωτευμένη με τον πρώην άντρα της, Ντέξτερ Χέβεν (Μπινγκ Κρόσμπι) και αρχίζει να την φλερτάρει και ο ρεπόρτερ που θα καλύψει τον γάμο της, Μάικ Κόνορ (Φρανκ Σινάτρα)! Όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν λίγο πριν τον γάμο της, με highlight του μιούζικαλ να είναι όταν η ηθοποιός μαγεύει το κοινό με τις φωνητικές της ικανότητες τραγουδώντας το “True Love” μαζί με τον Κρόσμπι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ110 χρόνια Μικελάντζελο Αντονιόνι: Οι κινηματογραφικοί σταθμοί ενός ρηξικέλευθου δημιουργού12.09.2018

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b