MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Παγκόσμια Μέρα Αριστερόχειρων: 20 διάσημες προσωπικότητες που δεν ξέραμε ότι είναι αριστερόχειρες

Στις 13 Αυγούστου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Μέρα Αριστερόχειρων και με αυτή την αφορμή σας παρουσιάζουμε: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των αριστερόχειρων που δεν ξέρουν πολλοί και ποιες 20 γνωστές προσωπικότητες μοιράζονται αυτά τα χαρακτηριστικά;

author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Αυτή την ημέρα γιορτάζει μία ομολογουμένως μικρή ομάδα ανθρώπων – περίπου το 12% του πληθυσμού, την Παγκόσμια Μέρα Αριστερόχειρων. Οι αριστερόχειρες πάντα αποτελούσαν αντικείμενο μελέτης καθώς όλοι είχαν το ερώτημα: Γιατί αυτός να χρησιμοποιεί το αριστερό του χέρι, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία χρησιμοποιεί το άλλο;

Μετά από αρκετή μελέτη στο “μυστήριο” αυτό θέμα οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε κάποιες λεπτομέρειες-μοτίβα που παρουσιάζει η πλειοψηφία των αριστερόχειρων, τα οποία σήμερα θα παρουσιάσουμε, αφιερώνοντας τα στην σπάνια και δημιουργική αυτή μειοψηφία και αναφέροντας τις πιο γνωστές προσωπικότητες, που έχουν ως κυρίαρχο το αριστερό τους χέρι.

Ο λόγος που σε κάποιους ανθρώπους κυριαρχεί το αριστερό χέρι

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι 40 γονίδια συμβάλλουν στο να γεννηθεί κάποιος άνθρωπος με κυρίαρχο το αριστερό του χέρι, ενώ η απουσία ενός μόνο γονιδίου είναι τελικά αυτή που κάνει την επιλογή της αριστερής πλευράς ως κυρίαρχης, “υποχρεωτική”. Οι επιστήμονες αναφέρουν επίσης ότι κατά 75% η τάση ενός νεογέννητου να είναι αριστερόχειρας συνδέεται με το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής που είχε η μητέρα του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Αυτή η γονιδιακή μετάλλαξη είναι γνωστή ως Right Shift mutation. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σημειώνουν και οι πιθανότητες να γεννηθεί κάποιος αριστερόχειρας, ανάλογα με το κυρίαρχο χέρι των γονιών του. Δύο δεξιόχειρες γονείς έχουν μόλις 9% πιθανότητα να γεννήσουν παιδί που να είναι αριστερόχειρας, ενώ αν ο ένας γονέας είναι αριστερόχειρας και ο άλλος δεξιόχειρας, τότε το παιδί έχει 19% πιθανότητες να είναι αριστερόχειρας. Τέλος, αν και οι δύο γονείς είναι αριστερόχειρες, τότε το παιδί έχει 26% πιθανότητες να είναι και αυτό αριστερόχειρας.

Ο τρόπος που συνήθως φαίνεται το κυρίαρχο χέρι του παιδιού, πριν ακόμα έρθει η στιγμή να γράψει, είναι ένας και αρκετά συχνός. Το πιπίλισμα του αντίχειρα. Ελέγχοντας τις περιπτώσεις 75 εμβρύων, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όσα από αυτά πιπιλούσαν τον δεξιό τους αντίχειρα, σε ποσοστό 100% κατέληξαν δεξιόχειρες. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον αριστερό αντίχειρα, ήταν στο 67%.

Ποια είναι όμως 10 πράγματα που δεν ξέρατε για τους αριστερόχειρες και τις “ιδιαίτερες” τους δυνάμεις;

Για χρόνια ολόκληρα οι αριστερόχειρες ήταν αντικείμενο σχολιασμού και πολλές φορές “αφορισμού”. Ειδικά στην Ελλάδα, όταν η άγνοια ανέφερε εξωφρενικούς χαρακτηρισμούς συνδεδεμένους με την θρησκεία, την αριστερή θέση του Σατανά και πολλούς άλλους τέτοιους μύθους που πλέον θεωρούνται παρωχημένοι, πολλοί γονείς πίεζαν με απαράδεκτες μεθόδους τα αριστερόχειρα παιδιά τους να μάθουν να γράφουν με το δεξί.

Όταν όμως, μετά από χρόνια μελέτης και έρευνας, ανακαλύφθηκε πως όχι μόνο δεν είναι κατώτεροι, αλλά αντιθέτως, όσοι γεννιούνται αριστερόχειρες είναι προικισμένοι με καλλιτεχνική φύση και έμφυτα ταλέντα, η ιδεολογική πλεύση των ανθρώπων άρχισε να αλλάζει.

Έμφυτη τάση στις τέχνες

Μελέτες δείχνουν ότι οι αριστερόχειρες χρησιμοποιούν τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου τους περισσότερο. Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος που έχουν πιο καινοτόμο τρόπο σκέψης, είναι πιο δημιουργικοί και με μεγαλύτερη κλίση προς την τέχνη, το χορό και τη μουσική.

Αυτός δεν είναι ένας κόσμος φιλικός προς τους αριστερόχειρες

Περισσότεροι από 2.500 αριστερόχειρες τραυματίζονται κάθε χρόνο εξαιτίας της χρήσης διαφόρων αντικειμένων που προορίζονται για δεξιόχειρες.

Η δεισιδαιμονία που καραδοκούσε

Στις ευρωπαϊκές γλώσσες, και βάσει της λατινικής λέξης για το αριστερό, sinistra, η έννοια που συνόδευε τους αριστερόχειρες κατέληξε να σημαίνει άτυχος και να έχει ιδιαίτερα αρνητική χροιά. Αλλά και στα γαλλικά, η λέξη για το αριστερά, gauche, είχε κάποτε την έννοια του αδέξιος. Από αυτή την δεισιδαιμονία δεν φαίνεται να γλίτωσε ούτε η ιταλική γλώσσα, που χρησιμοποιούσε την λέξη mancino, με την έννοια του ύπουλος, ενώ οι Γερμανοί τους αποκαλούσαν linkisch σήμαινε παράξενος.

Θα πεθάνουν νωρίτερα;

Μάλλον όχι είναι η απάντηση, καθώς η επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 1980 και κατέληξε στο ότι το προσδόκιμο ζωής των αριστερόχειρων ήταν 9 χρόνια μικρότερο από ό,τι των δεξιόχειρων, καταρρίφθηκε. Λόγος του μηδενισμού αυτής της έρευνας ήταν το γεγονός ότι πολλοί μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι “χάλασαν” τα ποσοστά, καθώς έχοντας βιώσει το κοινωνικό στίγμα της αριστεροχειρίας όταν ήταν νεαροί, δεν είχαν δηλώσει ποτέ πως γεννήθηκαν φυσικοί αριστερόχειρες.

Η άνοιξη δεν είναι η εποχή τους

Βάσει στατιστικών, οι αριστερόχειρες είναι πιο επιρρεπείς στις αλλεργίες και τις ημικρανίες.

Άλλες 5 γενικές πληροφορίες

Σε σύγκριση με τους δεξιόχειρες, οι αριστερόχειρες τείνουν να μασούν την τροφή τους στην αριστερή πλευρά.

Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα έχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες να είναι αριστερόχειρες.

Από τα δίδυμα, το ένα έχει πάρα πολλές πιθανότητες να γεννηθεί με κυρίαρχο το αριστερό χέρι.

Οι αριστερόχειρες προσαρμόζουν πιο γρήγορα την όρασή τους και τους είναι πιο εύκολο να μπορούν να δουν μέσα στο νερό, όταν ανοίγουν τα μάτια.

Οι αριστερόχειρες υπερέχουν σε πολλά σπορ, όπως το μπάσκετ, το τένις, το μπέιζμπολ, το κολύμπι και την ξιφασκία. Ιδιαίτερα στο μπέιζμπολ, τα παγκόσμια ποσοστά των αριστερόχειρων χτυπάνε κόκκινο. Ένας στους τέσσερις παίχτες στην Major League Baseball χρησιμοποιεί το αριστερό του χέρι, κάτι που σπάνια παρατηρείται σε τόσο μεγάλο ποσοστό στα άλλα αθλήματα. Ο λόγος που μπορεί να συμβαίνει αυτό βέβαια, είναι κάπως πιο πρακτικός. Οι αριστερόχειρες παίκτες έχουν σημαντικό προβάδισμα, καθώς βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά, όταν χτυπούν με το μπαστούνι.

Ποιες διάσημες προσωπικότητες ήταν αριστερόχειρες;

Έχοντας μία πρώτη επαφή με κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία σχετικά με τους χαρισματικούς μας αριστερόχειρες, ας δούμε 20 γνωστά ονόματα, παλιότερα αλλά και πιο πρόσφατα, που μοιράζονται την ίδια δημιουργική και ξεχωριστή λεπτομέρεια, την κυρίαρχη χρήση του αριστερού τους χεριού.

Αριστοτέλης

Ο Αριστοτέλης, ο Έλληνας στοχαστής και φιλόσοφος που έζησε μεταξύ 384 π.Χ. και 322 π.Χ., άνηκε στην μειονότητα των αριστερόχειρων, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Concordia.

Ιούλιος Καίσαρας

Ο Ιούλιος Καίσαρας, Ρωμαίος αυτοκράτορας, πολιτικός και στρατηγός που έζησε από το 100 π.Χ. έως 44 π.Χ, φαίνεται να ήταν και αυτός ένας από τους δυναμικούς ηγέτες, που είχαν ως κυρίαρχο το αριστερό τους χέρι.

Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι είναι ίσως ένας από τους πιο διάσημους αριστερόχειρες καλλιτέχνες όλων των εποχών. Σύμφωνα με το Μουσείο Επιστημών, ο ντα Βίντσι ήταν γνωστός για τη γραφή του καθρέφτη, ένα είδος κωδικοποιημένου γραπτού, στο οποίο έγραφε το κείμενό του προς τα πίσω, κάτι που ίσως να είχε επινοήσει για να γλιτώνει την ακαταστασία και τις μουτζούρες που δημιουργούσε στο χαρτί όταν έγραφε με μελάνι, όντας αριστερόχειρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚαραβάτζο: Ο καλλιτέχνης που διαμόρφωσε το μπαρόκ12.09.2018

Μικελάντζελο

Σύμφωνα με την Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των ΗΠΑ, ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σχεδόν όλα τα σχέδια του Μικελάντζελο σχεδιάστηκαν με το δεξί χέρι, ο καλλιτέχνης γεννήθηκε αριστερόχειρας. Σε μία εποχή όμως που το να γεννηθείς αριστερόχειρας ήταν σχεδόν αμάρτημα, εκπαιδεύτηκε από μικρός να γίνει δεξιόχειρας. Το ότι ήταν αριστερόχειρας το γνωρίζουμε καθώς στην γλυπτική του τέχνη, που χρειάζεται δύναμη και ακρίβεια, χρησιμοποιούσε το πραγματικά κυρίαρχο χέρι του, το αριστερό.

Μότσαρτ

Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ ήταν μια μουσική ιδιοφυία, του οποίου η δημιουργική πλευράς μάς προϊδεάζει για το ότι είναι αριστερόχειρες. Και όντως ήταν, καθώς σύμφωνα με μία μελέτη του Πανεπιστημίου Concordia-Portland, ο εξαιρετικός Αυστριακός καλλιτέχνης και συνθέτης, του οποίου η συνεισφορά διαμόρφωσε βαθύτατα την κλασική μουσική, τα έκανε όλα με το κυρίαρχο, αριστερό του χέρι.

Μπετόβεν

Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν πιθανολογείται πως “φιγουράρει” και αυτός στα ονόματα των χαρισματικών καλλιτεχνών που ήταν αριστερόχειρες. Ο βιογράφος του τον είχε παρατηρήσει να κρατά με το αριστερό την πέννα του, κατά τη διάρκεια των συνθέσεών του,.

Ναπολέων Βοναπάρτης

Ο αριστερόχειρας Ναπολέων Βοναπάρτης αντιτάχθηκε στην μέχρι τότε συνηθισμένη στρατιωτική τακτική, να βαδίζει δηλαδή ο στρατιώτης στην αριστερή πλευρά του δρόμου με τα όπλα έτοιμα στο δεξί του χέρι, καθώς όπως φαίνεται να είχε δηλώσει έθετε τους αριστερόχειρες, όπως ήταν και ο ίδιος, σε στρατηγικό μειονέκτημα.

Όταν ανήλθε στην εξουσία και επικράτησε στον στρατό, διέταξε να αλλάξει η τακτική αυτή για όλους και να οδηγείται το στράτευμα πλέον από την αριστερή πλευρά. Έτσι, προέκυψε και καθιερώθηκε στην Αγγλία η οδήγηση από την αριστερή πλευρά.

Μαρί και Πιερ Κιουρί

Οι βραβευμένοι με Νόμπελ επιστήμονες και ανδρόγυνο, Μαρί και Πιερ Κιουρί, εκτός από απίστευτα ταλαντούχοι και πανέξυπνοι φυσικοί και χημικοί, ήταν και οι δύο αριστερόχειρες. Ακόμα και η κόρη τους, η Ιρέν Ζολιό-Κιουρί, η οποία κέρδισε βραβείο Νόμπελ για τις σπουδές της στην τεχνητή ραδιενέργεια, συνεχίζοντας το έργο των γονιών της, ήταν επίσης αριστερόχειρας, όπως και ο σύζυγός της, Φρεντερίκ Ζολιό-Κιουρί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ12 πρωτοποριακές, για την εποχή τους, εφευρέσεις που σήμερα μοιάζουν…«εξωγήινες»12.09.2018

Νιλ Άρμστρονγκ

Ο Νιλ Άρμστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο φεγγάρι κατά τη διάρκεια της αποστολής Apollo 11, ήταν αριστερόχειρας. Μάλιστα, σύμφωνα με τη NASA, μεταξύ των αστροναυτών της αποστολής, πάνω από το διπλάσιο των προβλεπόμενων ποσοστών ήταν αριστερόχειρες, κάτι που, όπως σημειώνουν, είναι ιδιαίτερα απροσδόκητο, καθώς είναι πιο βολικό οι πιλότοι να είναι δεξιόχειρες.

Μόργκαν Φρίμαν

Ο θρύλος του Χόλιγουντ, Μόργκαν Φρίμαν, ο οποίος έχει ενσαρκώσει αγαπημένους ρόλους, είναι επίσης αριστερόχειρας. Το 2008, όμως, έσπασε σε τροχαίο το αριστερό του χέρι από τον ώμο, γεγονός που οδήγησε στην ολική παράλυση του χεριού, αναγκάζοντας τον έτσι να χρησιμοποιεί το δεξί του χέρι για τα πάντα.

Όπρα Γουίνφρεϊ

Όταν κάνει ένα διάλειμμα από την διαχείριση της τεράστιας αυτοκρατορίας της, αξίας 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Όπρα περνάει τον χρόνο στην κουζίνα της, μαγειρεύοντας και κάνοντας γλυκά και όλα αυτά με το αριστερό της χέρι, μιας και είναι αριστερόχειρας.

Μπιλ Γκέιτς, Μαρκ Ζούκενμπεργκ, Στιβ Τζομπς

“Υπάρχει λίγο υψηλότερη διακύμανση ταλέντου στους αριστερόχειρες. Αλλά ποτέ δεν έχει εξηγηθεί”, δήλωσε ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς και δεν έχει και άδικο, καθώς άλλο δύο μεγάλα ονόματα στον επιχειρηματικό χώρο της καινοτομίας, ο Μαρκ Ζούκενμπεργκ (Facebook) και ο Στιβ Τζομπς (Apple), είναι επίσης αριστερόχειρες.

Πρόεδροι της Αμερικής

Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε το 2009 την πρώτη του ως Πρόεδρος των ΗΠΑ αστειεύτηκε λέγοντας: «Ακριβώς! Είμαι αριστερόχειρας, συνηθίστε το». Όμως το Οβάλ Γραφείο δεν σοκαρίστηκε και πολύ, καθώς ήταν ο 7ος αριστερόχειρας που θα το προέδρευε. Οι Τζέιμς Γκάρφιλντ, Χέρμπερτ Χούβερ, Χάρι Τρούμαν, Τζέραλντ Φορντ, Ρόναλντ Ρίγκαν και Τζορτ Μπους μοιράζονταν το εξίσου σπάνιο χαρακτηριστικό, το κυρίαρχο αριστερό χέρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Μπαράκ Ομπάμα αποκαλύπτει τα πιο αξιομνημόνευτα τραγούδια από την προεδρική θητεία του12.09.2018

Σελίν Ντιόν

Η Σελίν Ντιόν, η φωνή που έχει χαρίσει κάποιες από τις πιο αγαπημένες μπαλάντες όλων των εποχών, είναι και αυτή αριστερόχειρας!

Αντζελίνα Τζολί

Αν κανείς συναντήσει ποτέ την βραβευμένη με Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα ηθοποιό, Αντζελίνα Τζολί, θα παρατηρήσει πως υπογράφει τα αυτόγραφα με το αριστερό της χέρι.

Ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ και όχι μόνο

Φαίνεται πως στην Βρετανική Βασιλική οικογένεια κυριαρχεί το αριστερό χέρι στον πόλεμο των γονιδίων. Εκτός από τον Πρίγκιπα Ουίλιαμ και τον γιο του, Πρίγκιπα Γεώργιο, το αριστερό χέρι κυριάρχησε επίσης στην Βασίλισσα Βικτώρια, τον Βασιλιά Γεώργιο τον Ε’, την Βασιλομήτωρ, την Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, αλλά και τον Πρίγκιπα Κάρολο.

Lady Gaga

Η Lady Gaga χρησιμοποιεί το δεξί της χέρι όταν παίζει κιθάρα, παρόλο που είναι στην πραγματικότητα αριστερόχειρας. Ωστόσο, όταν η ηθοποιός-τραγουδίστρια υπογράφει ή κάνει καθημερινές δραστηριότητες, χρησιμοποιεί το κυρίαρχο αριστερό της χέρι.

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b