MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

12 πρωτοποριακές, για την εποχή τους, εφευρέσεις που σήμερα μοιάζουν…«εξωγήινες»

Με τις σημερινές μας ανέσεις και τη ραγδαία τεχνολογική πρόοδο, η τεχνολογία των προηγούμενων αιώνων ορισμένες φορές φαντάζει βγαλμένη από…έναν άλλον κόσμο!

Monopoli Team

Πριν 20 χρόνια θεωρούνταν κουλ όσοι είχαν κινητό Nokia. Αλλά οι καιροί μας αλλάζουν δραματικά και η τεχνολογική εξέλιξη επιταχύνεται. Ποιος φανταζόταν πριν έναν ή δύο αιώνες πως θα καταλήγαμε σήμερα στην εποχή των «έξυπνων» τηλεφώνων και συσκευών, των οθονών επαφής και της διαδικτυακής μάθησης;

Έτσι, μέσα από ένα ταξίδι στο παρελθόν, συγκεντρώσαμε μερικά δείγματα της «τεχνολογίας» των περασμένων αιώνων που καθόρισαν το μέλλον. Από το μηχανοκίνητο πατίνι του 1961, πρόγονο των λεγόμενων σύγχρονων hoverboards (πατίνια ισορροπίας) έως τις τεράστιες κάμερες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ακολουθούν μερικές από τις πιο εντυπωσιακές εφευρέσεις του παρελθόντος!

Ρολόι τσέπης 350 ετών τεχνολογία

Το πολύτιμο ρολόι κατασκευάστηκε από ένα μόνο πετράδι κολομβιανού σμαραγδιού. Βρέθηκε σε ένα κελάρι στο Λονδίνο από εργάτες το 1912 και χρονολογείται από τις έρευνες μεταξύ 1640-1666. Από ‘κει και πέρα οι εικασίες και οι θεωρίες για τον κάτοχο και τον τόπο εύρεσής του ποικίλουν. Σήμερα εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Βοηθητικό εργαλείο βιβλιοθήκης 300 ετών τεχνολογία

Το παραπάνω εργαλείο βοηθούσε τον αναγνώστη να έχει ανοιχτά επτά βιβλία ταυτοχρόνως και αρκετά κοντά του. Βρίσκεται στη βιβλιοθήκη Palafoxiana, στην πόλη Puebla στο Μεξικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤέχνη και τεχνητή νοημοσύνη ενώνονται και μεταμορφώνουν διάσημους πίνακες και όχι μόνο12.09.2018

Στολή κατάδυσης του 1860 τεχνολογία

Πρόκειται για την παλαιότερη στολή κατάδυσης που διατηρείται έως τις μέρες μας. Δωρήθηκε από τον φινλανδό Captain Johan Leufstadius το 1860 στο Μουσείο Raahe, το παλαιότερο τοπικό μουσείο της Φινλανδίας.

Ο παλιός τηλεφωνικός πύργος της Στοκχόλμης, 1890 τεχνολογία

Είναι ο παλαιότερος τηλεφωνικός πύργος στην πρωτεύουσα της Σουηδίας Στοκχόλμη, με περισσότερες από 5,500 τηλεφωνικές γραμμές. Ο πύργος κατασκευάστηκε το 1887 και λειτούργησε έως το 1913. 

«Τρένο» για την μέτρηση της ταχύτητας των οχημάτων, 1955 τεχνολογία

Αυτή η μικρή απομίμηση τρένου εγκαταστάθηκε σε τούνελ της Νέας Υόρκης το 1955. Σκοπός του ήταν η διευκόλυνση της αστυνόμευσης για τη μέτρηση της ταχύτητας κυκλοφορίας των οχημάτων.

Η τεράστια κάμερα Kodak K-24 τεχνολογία

Η τεράστια αυτή κάμερα χρησιμοποιήθηκε από τους Αμερικάνους για εναέριες φωτογραφίσεις, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το πρώτο ποντίκι υπολογιστών, 1963

Η αρχική του ονομασία ήταν «X-Y position indicator for a display system» (ένδειξη θέσης X-Y για ένα σύστημα προβολής) και ανακαλύφθηκε το 1963. Η ονομασία «ποντίκι» ήρθε αργότερα, όταν πουλήθηκε για πρώτη φορά το 1981.

Μοτοσυκλέτα με μία ρόδα, 1925

Παρόμοια με μονόκυκλο ποδήλατο, η μοτοσυκλέτα αυτή μοιάζει με την κλασική του είδους. Μόνο που αντί ο επιβάτης να κάθεται πάνω στη ρόδα, κάθεται μέσα της ή δίπλα από αυτήν. Τέτοιες μηχανές άρχισαν να φτιάχνονται από τα τέλη του 19ου αιώνα με πετάλια, στις αρχές του 20ού όμως ήταν που οι περισσότερες έγιναν μηχανοκίνητες. Μοτοσυκλέτες με μία ρόδα χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα.

Ποδήλατα για τα…πόδια

Παροχή καυσίμων σε μηχανοκίνητα πατίνια στην Καλιφόρνια, 1961

Τα πρώτα «ραντάρ», 1921

Άλλο ένα περίεργο δείγμα της τεχνολογίας του παρελθόντος, η συσκευή αυτή που θυμίζει δύο κόρνες χρησιμοποιήθηκε στο Bolling Field στην Ουάσιγκτον το 1921 για τον εντοπισμό αεροσκαφών, πριν από την ανακάλυψη των σύγχρονων ραντάρ.

Η τηλεόραση του 1961

Μια οθόνη τηλεόρασης μόλις τεσσάρων ιντσών, με αυτόματη συσκευή συγχρονισμού για εγγραφή τηλεοπτικών προγραμμάτων για προβολή αργότερα, φαίνεται πως ήταν σχετικά μπροστά για την εποχή της. Η παραπάνω επίδειξη της τηλεόρασης πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο, στις 21 Ιουνίου του 1961. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΡωμαίοι αυτοκράτορες στο…σήμερα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας12.09.2018

Πηγή: Bored Panda

Περισσότερα από Περίεργα
VIMA_WEB3b