MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
07
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΚΘΕΣΗ X
Maria La Callas: Τα κοστούμια της ταινίας του Pablo Larraín σε μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
Από 27/05/2026 έως 13/09/2026
Midsummer Party: Ένα εικαστικό συμπόσιο από νέους καλλιτέχνες στη Roma Gallery
Από 07/07/2026 έως 08/08/2026
Platforms Project 2026: Η γιορτή της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής σκηνής τον Σεπτέμβριο στο Καπνεργοστάσιο
Από 17/09/2026 έως 20/09/2026
South by Southeast: Η νέα έκθεση του ΕΜΣΤ ξαναχαρτογραφεί την Ελλάδα πέρα από τα όρια της Δύσης
Από 11/06/2026 έως 08/11/2026
Titanic: Η νέα immersive έκθεση στο Γουδί μάς ταξιδεύει στην ιστορία του θρυλικού υπερωκεάνιου
Από 12/10/2026 έως 30/11/2026
Untitled (Pride and Contempt): Η πρώτη ατομική έκθεση της Barbara Kruger στο ΚΠΙΣΝ
Από 28/04/2026 έως 01/11/2026
«Τα Ημερολόγια»: Η έκθεση-αφιέρωμα στο έργο του Χρήστου Μποκόρου, στο Φουγάρο Art Center του Ναυπλίου
Από 19/06/2026 έως 31/10/2026
Έμπνευση: Το αποτύπωμα της αρχαίας ελληνικής τέχνης στην Ιταλία στο Μουσείο Ακρόπολης
Από 16/06/2026 έως 30/08/2026
Αναδρομικά: Νέα έκθεση στο Μουσείο Βορρέ επιχειρεί μια σύγχρονη ανάγνωση της συλλογής του
Από 25/04/2026 έως 25/04/2027
Αναπλάθοντας την παράδοση: O Πάνος Βαλσαμάκης και η γέννηση της σύγχρονης ελληνικής κεραμικής
Από 04/06/2026 έως 31/01/2027
Γιάννης Χρήστου – Εναντιοδρομία: Το «άγνωστο» αρχείο μιας μουσικής ιδιοφυΐας σε μια έκθεση στο ΕΜΣΤ
Από 02/02/2026 έως 08/11/2026
Γιατί Κελαηδά το πουλί στο κλουβί: Το Just Art Project στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων με μια ομαδική έκθεση
Από 30/06/2026 έως 13/09/2026
ΔΕΣΤΕ: Αναζητώντας την «ξεχασμένη» Γενιά Χ
Από 18/06/2026 έως 26/11/2026
Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950: Το αποτύπωμα μιας ταραγμένης δεκαετίας μέσα από μια ψηφιακή έκθεση
Από 15/11/2021 έως 31/12/2026
Η «Αφροδίτη» του Jeff Koons στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Από 20/03/2026 έως 31/08/2026
Η Εισβολή της Αρχαιότητας: Το εικαστικό σύμπαν της Aleksandra Waliszewska στο Μουσείο Μπενάκη
Από 03/06/2026 έως 27/09/2026
Κινδύνεψα μόνο από ανεξέλεγκτες σκέψεις: Έργα του Αλέξανδρου Ψυχούλη στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
Από 16/05/2026 έως 04/10/2026
Οι 32οι Πλόες επιστρέφουν στην Άνδρο με το "Το Αίνιγμα της Εικόνας"
Από 25/07/2026 έως 04/10/2026
Στάθης Λογοθέτης - Στη Γη: Μεγάλη αναδρομική έκθεση στο ΕΜΣΤ
Από 02/04/2026 έως 08/11/2026
Στο ένδοξο αλωνάκι: 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου σε μια έκθεση στην ΕΒΕ
Από 20/03/2026 έως 31/08/2026
Τοπία της Μνήμης: Αναδρομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη στο Ίδρυμα Γουλανδρή
Από 20/05/2026 έως 04/10/2026
Ωδή στα πράγματα: Το ΕΜΣΤ επανασυστήνει τη Νίκη Καναγκίνη με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση
Από 02/04/2026 έως 08/11/2026
Ζωγραφική

Γιάννης Νομικός: Αναδρομική έκθεση του διεθνούς εικαστικού στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Μια αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του διεθνούς Έλληνα εικαστικού Γιάννη Νομικού παρουσιάζεται στον χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου, στο Κολωνάκι, με ελεύθερη είσοδο.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Monopoli Team

Ο διεθνής εικαστικός Γιάννης Νομικός παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του στον ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέμου στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι από τη Δευτέρα, 9 έως το Σάββατο, 14 Μαΐου 2022.

Η Αθηνά Σχινά, Ιστορικός Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού (ΕΚΠΑ), αναφέρει για τον Γιάννη Νομικό και το έργο του:

«Ο Γιάννης Νομικός είναι ένας αισθητικός και ταλαντούχος καλλιτέχνης, με πολλές δεξιότητες, πνευματική ευελιξία, οξυδερκή παρατηρητικότητα και ταυτόχρονη ικανότητα να στοχάζεται και να εμβαθύνει σε όσα επιλέγει παραστατικά – τις περισσότερες φορές – να εκφράσει, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται από καμιά εικαστική συνθήκη. Η εστίαση, ως προς τα ενδιαφέροντά του, είναι συνήθως η καθημερινότητα, το εγγύτερο αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον, αστικό και περιαστικό, μέσα στο οποίο ζούμε, αλλά και πολλά από τα στοιχεία που κάθε φορά το χαρακτηρίζουν και συνήθως λανθάνουν της προσοχής μας. Τα στοιχεία αυτά, που αποτυπώνουν τις τροπές του φωτός, των εντάσεων ή των ρυθμοτεχνικών τους υφέσεων, όπως και των τονικών σκιάσεων τους, χαρακτηρίζουν την κινησιολογία του κάθε θέματος, μέσα από τις στιγμιοτυπίες του.

Η σύνθετη προοπτική που χρησιμοποιείται άλλωστε, αποκαλύπτει στα έργα του Γιάννη Νομικού, εκτός από τις χωροχρονικές προσλαμβάνουσες που μας υπαγορεύει και την εικαστική επεξεργασία του ίδιου του βλέμματος, (ως διαβαθμιζόμενη συνειδητότητα), σύμφωνα με τις οπτικές γωνίες που ο ζωγράφος επιλέγει να εκφράσει. Η συνεχής μεταβλητότητα των χρονικών στιγμών, αλλά και οι τρόποι με τους οποίους είναι εκείνες παρουσιαζόμενες, μέσα από την αυτονομία κι άλλοτε μέσα από την συνδυαστικότητά τους, προικοδοτούν σχεδιαστικά καιχρωματικά την ατμόσφαιρα και την υφολογία του κάθε έργου, που ωστόσο αντικατοπτρίζει την δική μας διάθεση, μέσα από τις εντυπώσεις που αποκομίζουμε από την ζωή, αλλά και μέσα από τις λειτουργίες ανακλήσεων της μνήμης μας.

Ο διάλογος χωροχρονικού και φωτός, καθώς και η αλληλεπίδρασή τους, διατυπώνεται εμμέσως και υποδορίως, ως μια συστοιχία προβληματισμών σε κάθε έργο του Γιάννη Νομικού. Αποφεύγοντας κάθε είδος στείρους ναρκισσισμούς κι αδιεξοδικούς εγκεφαλισμού, ο ζωγράφος αποδίδει με λιτότητα κι αληθοφάνεια, στιγμιότυπα από την πολύβουη μεγαλούποληκαι τους κραδασμούς της.

Ο θεατής έρχεται σε επαφή με γνωστές αλλά κι ακατοχύρωτες αντανακλάσεις του εαυτού του, στις σκηνές του δρόμου, απέναντι επίσης στα έργα τέχνης καθώς παρατηρείται από τον ζωγράφο ως «παρατηρών». Ο θεατής επιπλέον καθρεπτίζεται μέσα από τις προσωπογραφίες του καλλιτέχνη, μέσα από τις στάσεις, (σώματος και μεταφορικού μέσου), αλλά και τις «διαβάσεις» των ανθρώπων που συντροφεύονται από τις καθημερινές συνήθειες και τις πληθυντικές τους μοναξιές, από τους εσωτερικούς τους ακόμη μονολόγους και τα σιωπηρά τους αινίγματα ή τους κρυμμένους καημούς και τις μικές χαρές, τις ανάμεικτες με προσδοκίες στις σύντομες ανάπαυλες της ζωής.

Μιας ελεγειακής ζωής, που την βλέπει κανείς αλληγορικά να αποδίδεται στις υπέροχες ορχιδέες του Γιάννη Νομικού, καθώς σε άλλη του ενότητα διαμορφώνεται επίσης από τις σκηνές των λεωφορίων και των περιθωρίων, ανάμεσα στις απουσίες και στο παρόν, ανάμεσα στην ροή των γεγονότων και στους συρμούς των παραλειπομένων, αλλά και στις αναδρομές της πολυκύμαντης μνήμης που φωλιάζει κι αχνοφαίνεται σε κάποια κατάλοιπα αλλοτινών εποχών, κυρίως όμως στα λαθραία όνειρα του κάθε διαβάτη κι αναχωρητή». 

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Νομικό:

Ο Γιάννης Νομικός γεννήθηκε στην Αθήνα. Από μικρή ηλικία είχε το ταλέντο της ζωγραφικής. Σε ηλικία 13 χρονών, εργάστηκε και μαθήτευσε σε εργαστήριο κεραμικής στην Αθήνα. Το 1974 μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη όπου σπούδασε στη σχολή ART STUDENTS LEAGUE στο Μανχάταν, με δάσκαλο τον Jack Faragasso.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα του, όπως θεωρεί ο ίδιος, είναι σκίτσα που δημιουργεί καθημερινώς από εικόνες που τον συναρπάζουν. Η επίδραση του Σουρεαλισμού και του Ρεαλισμού είναι φανερή στα έργα του. Τα πρώτα του θέματα ήταν επιρασμένα από την ελληνική μυθολογία και still life.’Ακολουθεί η ανθρώπινη παρουσία και μια σημαντική εργασία με άνθη ορχιδέας. Παραλλήλως, εργάστηκε σε τοιχογραφίες και ζωγραφική εσωτερικού χώρου, σε συνεργασία με γνωστούς αρχιτέκτονες στη Νέα Υόρκη.Η καινοτομία της εργασίας του έρχεται με την επανασύνδεση της τέχνης της αρχαίας ζωγραφικής, που έμαθε από τα παιδικά του χρόνια, επάνω σε κώνους κυκλοφορίας στο ερυθρόμορφο στυλ.

Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε γκαλερί στη Νέα Υόρκη, στη Βοστώνη, στη Ρώμη, στη Στοκχόλμη (όπου έζησε δύο χρόνια), στην Ελλάδα και στη Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΖωγραφικές διαδρομές: Έκθεση στο Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη12.09.2018

Σήμερα ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Καλλιτέχνης: Γιάννης Νομικός
Χώρος: Ελληνογαλλικός Σύνδεσμός, Πλ. Κολωνακίου 2, 4ος όροφος, Κολωνάκι, Αθήνα.
Διάρκεια Έκθεσης: 9 έως 14 Μαΐου 2022
Είσοδος: Ελεύθερη
Πληροφορίες Χώρου: Ελληνογαλλικός Σύνδεσμός, Πλ. Κολωνακίου 2, 4ος όροφος, Κολωνάκι, Αθήνα. (Είσοδος δίπλα στην τράπεζα Πειραιώς). Τηλ: 21 0360 6231. | Εγκαίνια: Δευτέρα, 9 Μαΐου 2022 | 6μ.μ.
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
Platforms Project 2026: Η γιορτή της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής σκηνής τον Σεπτέμβριο στο Καπνεργοστάσιο
Εικαστικά
Οι 32οι Πλόες επιστρέφουν στην Άνδρο με το “Το Αίνιγμα της Εικόνας”
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Midsummer Party: Ένα εικαστικό συμπόσιο από νέους καλλιτέχνες στη Roma Gallery
Εικαστικά
Titanic: Η νέα immersive έκθεση στο Γουδί μάς ταξιδεύει στην ιστορία του θρυλικού υπερωκεάνιου
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Γιατί Κελαηδά το πουλί στο κλουβί: Το Just Art Project στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων με μια ομαδική έκθεση
Εικαστικά
Convivial Gestures: Η έκθεση σύγχρονης τέχνης του Thermia Project στην Κύθνο
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Soft Prints: Έκθεση κοσμημάτων της Χρυσάνθης Κουμιανάκη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΔΕΣΤΕ: Αναζητώντας την «ξεχασμένη» Γενιά Χ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
«Love Transcends All»: Μια πολυαισθητηριακή εξερεύνηση της αγάπης στο T.A.F./ the art foundation
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Φωνές απο τα σύνορα: Έκθεση φωτογραφιας στο Goethe-Institut Athen
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
FORMA - Objects in Conversation: Ένας "διάλογος" ανάμεσα στη Μαριλένα Μιχοπούλου και τη Δώρα Χαραλαμπάκη στο Uni.versus
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Έμπνευση: Το αποτύπωμα της αρχαίας ελληνικής τέχνης στην Ιταλία στο Μουσείο Ακρόπολης