MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΈΑΤΡΟ

Η «Μικρή μέσα στο σκοτεινό δάσος» του Παντελή Δεντάκη, το ‘σκασε

Ξεκινώντας από το Φεστιβάλ της Αβινιόν, η τελευταία σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη ετοιμάζεται να γνωρίσει τον κόσμο. Προηγουμένως, επιστρέφει για λίγο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο σκηνοθέτης της μιλάει για τη διαδρομή.

KEIMENO: Στέλλα Χαραμή | 24.02.2022

Το μικρό – αν και συχνά θαυματουργό – Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων στην Κυψέλη ήταν για λίγο το σπίτι της «Μικρής μέσα στο σκοτεινό δάσος». Όμως, το σκληρό παραμύθι από τον κόσμο του Οβίδιου σε σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη έμελλε να δει μεγάλα πράγματα και να ταξιδέψει στην, όχι και πολύ μακρινή, Αβινιόν· φημισμένη εκτός από τουριστικό θέρετρο της Προβηγκίας και για τον πληθωρικό θεατρικό της βίο. Κι έτσι, η «Μικρή» μπορεί να είχε εφιαλτικό τέλος βάσει δραματουργίας, αλλά φαίνεται πως ζει happily ever after στην πραγματικότητα.

Μετά την πανδημία

Δεν έχουν ζήσει πολλές ανεξάρτητες ελληνικές παραγωγές την εμπειρία του main στο Φεστιβάλ της Αβινιόν. Όμως, το βίντεο που έλαβε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Ολιβιέ Πι, από την ομάδα της παράστασης, ήταν αρκετό για να το συμπεριλάβει στον κεντρικό προγραμματισμό το περασμένο καλοκαίρι και έτσι να συνυπάρξει με μερικές από τις σημαντικότερες παραγωγές που ταξιδεύουν τελευταία στην Ευρώπη.

«Η διοργάνωση ήταν πολύ υποστηρικτική με έναν ουσιαστικό επαγγελματισμό απέναντι στους καλλιτέχνες. Ωστόσο, χρειάστηκε τρομερά μεγάλη προετοιμασία, κυρίως γιατί έπρεπε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της πανδημίας» εξηγεί ο σκηνοθέτης της Παντελής Δεντάκης. Ο μεγαλύτερος εχθρός της «Μικρής» είχε αποδειχθεί εξ αρχής η covid 19, αφού λίγο μετά την πρεμιέρα της στην Αθήνα και το word of mouth (που ταχύτατα τη συνόδεψε) ήρθε και η πρώτη καθολική καραντίνα.

Ο σκηνοθέτης και παραγωγός της παράστασης, Παντελής Δεντάκης.

Η υποδοχή στην Αβινιόν

Έτσι, ο κόσμος του κορυφαίου γαλλικού φεστιβάλ θα ήταν το αμέσως επόμενο κοινό της – με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Εννοείται πως ούτε και στην Ελλάδα γνωρίζουμε το θεατρικό κοινό, ωστόσο εκεί τα πράγματα ήταν ακόμα πιο ανοίκεια, υπήρξε εκ προοιμίου το εμπόδιο της γλώσσας. Κι αυτό προκαλεί μεγαλύτερη αγωνία από το καθαυτό γεγονός ότι πας στη Αβινιόν – ακόμα κι αν καταφέρεις να μην τροφοδοτήσεις την προσπάθεια σου με το μύθο της διοργάνωσης» συνεχίζει ο σκηνοθέτης της παράστασης.

Οι αντιδράσεις ήταν ποικίλες: Από διθυραμβικά σχόλια μέχρι και θεατές που, θυμωμένοι, αποχωρούσαν βρίσκοντας το έργο σκληρό και σοκαριστικό. Πρόκειται, άλλωστε, για μια εκδοχή του μύθου της Πρόκνης και της Φιλομήλας από τις «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου. Σύμφωνα με αυτήν, ο νεαρός βασιλιάς οδηγεί τη μικρή αδερφή της γυναίκας του μέσα σε μια καλύβα στο Σκοτεινό Δάσος και την κακοποιεί βάναυσα. Όταν πια, επιστρέφει στο παλάτι ισχυρίζεται πως η μικρή χάθηκε μέσα στα κύματα μιας θαλασσοταραχής. Όμως, η αλήθεια θα αποκαλυφθεί όταν η βασίλισσα πληροφορηθεί την τερατωδία του άνδρα της από μια περιπλανώμενη γριά.

Ο Πολύδωρος Βογιατζής σε σκηνή συλλειτουργίας με τις μινιατούρες της Κλειώς Γκιζελή.

Το κείμενο της Monde

Βεβαίως, η «Μικρή» έδωσε έξι sold out παραστάσεις στην Αβινιόν, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον curators από ολόκληρη την Ευρώπη και, μεταξύ αυτών, το ενδιαφέρον της διοίκησης του Picollo Teatro. Όταν πια, ήρθε και η θετική κριτική από την Monde, η παράσταση έμοιαζε να ξεκινάει το ταξίδι της. «Στην πρώτη του εμφάνιση στο Φεστιβάλ της Αβινιόν, ο Έλληνας σκηνοθέτης Παντελής Δεντάκης πέτυχε μια δυνατή πρωτιά! ‘Η Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος’ είναι ένα κόσμημα που αποτυπώνει με λεπταισθησία τη θηριωδία» αναφέρει χαρακτηριστικά η γαλλική εφημερίδα, περιγράφοντας την πολυμεσική παράσταση όπου οι ηθοποιοί συνυπάρχουν με τις μινιατούρες και η ατμοσφαιρική ζωντανή δράση με την live κινηματογράφιση.

Επόμενοι σταθμοί

Η παράσταση προετοιμάζεται ήδη για μια μίνι περιοδεία στη Γαλλία το Μάιο με σταθμούς στη Νίκαια, την Τουλόν, την Βαν και το Theatre de la Ville του Παρισιού. Επίσης, τον Ιούνιο θα συμμετέχει στο Φεστιβάλ του Μάριμπορ στη Σλοβενία ενώ ώριμες είναι οι συζητήσεις για να ανέβει στο Μιλάνο και στη Μαδρίτη. Δεν αποκλείεται δε, ο επόμενος Σεπτέμβριος να την βρει στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ.

Δραματοποίηση και live κινηματογράφιση στον ίδιο θεατρικό χρόνο.

Με λίγα λόγια, εκτός από το σκοτεινό δάσος η «Μικρή» θα περιπλανηθεί σε πολλά μέρη, ξεκινώντας από ένα δεύτερο κύκλο παραστάσεων επί ελληνικού εδάφους, το ΚΕΤ για δέκα παραστάσεις και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ως φιλοξενούμενη. Κι όλα αυτά με ίδια μέσα και επαφές της ομάδας, όπως κάνουν και οι περισσότερες ανεξάρτητες παραγωγές φεστιβαλικού χαρακτήρα που έχουν βρει το δρόμο να επικοινωνήσουν με ένα μεγαλύτερο κοινό.

Νέες παραγωγές ταξιδεύουν μόνες

Η περίπτωση της «Μικρής μέσα στο Σκοτεινό δάσος» είναι ένα ακόμα παράδειγμα στην μακρά λίστα των παραγωγών που έκαναν βήματα εξωστρέφειας με μια γνώριμη μοναξιά: Χωρίς τη στήριξη υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού ή άλλης θεσμικής πρωτοβουλίας. Κι είναι οξύμωρο δε, αν λάβουμε υπόψη ότι η παρουσίαση της παράστασης στην Αβινιόν, συνέπεσε με την επίσκεψη του υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού , Νικόλα Γιατρομανωλάκη που την παρακολούθησε στο πλαίσιο της διοργάνωσης. Χωρίς, ωστόσο, να δρομολογήσει περαιτέρω εμπλοκή του φορέα που εκπροσωπεί και να δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις γι’ αυτήν αλλά και για παραστάσεις με παρόμοια προοπτική.

Η έτερη πρωταγωνίστρια, Κατερίνα Λούβαρη Φασόη.

Πώς αλήθεια τα κατάφερε; «Προφανώς και δεν είναι η μοναδική δουλειά που αξίζει να ταξιδέψει εκτός έδρας. Ασφαλώς κι έγιναν κάποια βήματα σωστά και στοχευμένα αλλά την ίδια ώρα ήταν και μια ευτυχής συγκυρία, μια συνάντηση πολλών καλλιτεχνών την κατάλληλη στιγμή» απαντά ο Παντελής Δεντάκης. «Επίσης είναι τύχη που ήρθε αυτό το έργο στα χέρια μου σε μια φάση αναζήτησης και διάθεσης να… αναποδογυρίσω τον τρόπο που κάνω θέατρο».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κείμενο: Philippe Minyana
Μετάφραση: Δήμητρα Κονδυλάκη 
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Δημιουργία μικρών γλυπτών: Κλειώ Γκιζελή
Video art/φωτισμοί: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Σκηνική εγκατάσταση: Νίκος Δεντάκης
Κοστούμια: Κική Γραμματικοπούλου
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος (σε συνεργασία με τον Γιώργο Μιζήθρα)
Παίζουν οι ηθοποιοί: Πολύδωρος Βογιατζής, Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00, έως και τις 5 Απριλίου 2022
Χώρος: Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, 11364 Κυψέλη, Αθήνα
Πληροφορίες: 213 00 40 496 & 69 45 34 84 45

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b