MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
16
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΙΕ

Ο Γιώργος Χατζηπαύλου μιλά για την παράσταση «Comedy club για παιδιά» στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου

O stand-up κωμικός Γιώργος Χατζηπαύλου μάς μιλά για το «Comedy club για παιδιά», την πρωτότυπη αυτή εμπειρία για όλη την οικογένεια που επιστρέφει για τρίτη χρονιά στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Ευδοκία Βαζούκη | 04.12.2021

Μετά τα περσινά Χριστούγεννα που το ανάγκασαν να μπει σε παύση, το «Comedy club για παιδιά», η μοναδική παιδική ελληνική stand up comedy παράσταση για παιδιά 6 έως 12 ετών, επιστρέφει και πάλι στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής.

Γιώργος Χατζηπαύλου είναι ο δημιουργός αυτής της πρωτότυπης εμπειρίας για όλη την οικογένεια, που αποφάσισε να στήσει την πρώτη ελληνική stand-up comedy παράσταση για παιδιά, θέλοντας να σχολιάσει με χιούμορ όλα όσα αποτελούν την καθημερινότητά τους – από αγαπημένους ήρωες, τη σχέση τους με τα ζώα, τα επαγγέλματα, το σχολείο, τα παιχνίδια και τις περίεργες συνήθειες των μεγάλων, μέχρι την πιο αγαπημένη γιορτή του κόσμου, τα Χριστούγεννα!

Έτσι τα Σαββατοκύριακα του Δεκεμβρίου, αλλά και όλο το 12ήμερο των Χριστουγέννων, τα παιδιά ψυχαγωγούνται μέσα από τη δομή του stand-up comedy, παρακολουθώντας θέματα που αφορούν στη ζωή τους, μέσα από τον κόσμο του γέλιου. Παράλληλα, οι γονείς τους διασκεδάζουν εξίσου, αφού αυτή η παράσταση αντιμετωπίζει τους ενήλικες θεατές σαν παιδιά και τα παιδιά σαν ίσους προς τους γονείς τους.

Με αφορμή την επιστροφή της παράστασης κάναμε μια κουβέντα με τον Γιώργο Χατζηπαύλου για την πρόκληση του να στήσει μια κωμωδία που να απευθύνεται σε παιδιά, αλλά και πώς καταφέρνει να κάνει διαφορετικής ηλικίας θεατές να γελάσουν με τα ίδια αστεία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑComedy club για παιδιά: Xmas Music Special, με τον Γιώργο Χατζηπαύλου στη Μουσική Βιβλιοθήκη12.09.2018

Η μοναδική ελληνική stand-up comedy παράσταση για παιδιά, το «Comedy club για παιδιά» επιστρέφει για 3η χρονιά στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής. Πώς προέκυψε η ιδέα μιας τέτοιου είδους παράστασης που να απευθύνεται σε παιδιά;

Η ιδέα προέκυψε από τον συνδυασμό μιας διαπίστωσης και μιας επιθυμίας. Αρχικά, είχα πάντα την αίσθηση ότι ενώ για τα παιδιά το γέλιο και το χιούμορ είναι μία σαφής γλώσσα επικοινωνίας δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες παιδικές κωμωδίες. Όπως όμως τις εννοούμε οι ενήλικες κι όχι απλώς έργα με λίγα κωμικά στοιχεία. Στην έρευνα που έκανα λοιπόν διαπίστωσα ότι η κωμωδία, κόντρα στη διάθεση και την ψυχολογία των παιδιών, μειοψηφεί σημαντικά. Αυτό σε συνδυασμό με την επιθυμία ήταν να κάνω μια παράσταση που να μπορεί να δει, να αντιληφθεί και να γελάσει ο γιος μου όταν γίνει 6, όσο νωρίτερα γίνεται δηλαδή, μου έδωσαν την ιδέα να κάνω μια παράσταση stand up comedy για παιδιά 6-12 ετών και τους γονείς τους.

Πώς είναι η εμπειρία της δημιουργίας μιας κωμικής παράστασης για παιδιά; Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος να απευθυνθεί κανείς σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών;

Είχε αρκετό ενδιαφέρον γιατί μπήκα στον κόσμο του παιδικού θεάτρου μιλώντας με επαγγελματίες του χώρου αλλά και παιδοψυχολόγους. Αυτά βέβαια στο πλαίσιο της γενικής έρευνας που έκανα, πέραν από τη δική μου που αφορούσε στα θέματα και την ιδέα της παράστασης, ώστε να έχω μια σφαιρική εικόνα αλλά και παιδαγωγικές λεπτομέρειες. Από εκεί και πέρα η προετοιμασία και το περιεχόμενο της παράστασης έγιναν όπως ακριβώς και για τους ενήλικες. Έγραψα τα κείμενα και αυτό το υλικό το δοκίμασα σε κοινό, μόνο που εδώ ήταν γονείς και παιδιά αποκλειστικά. Ο τρόπος να απευθυνθείς σε ένα κοινό που αποτελείται από παιδιά και γονείς είναι με απλότητα.

Τι είδους πρόκληση ήταν για εσάς, δεδομένης της εμπειρίας σας, να καταφέρετε διαφορετικής ηλικίας θεατές – μιας και η παράσταση απευθύνεται σε όλη την οικογένεια – να γελούν με τα ίδια αστεία; Ποιο είναι το «μυστικό» σας;

Η πρόκληση σε ό,τι κάνεις είναι να λειτουργήσει και ειδικά στην κωμωδία να πάρεις τα γέλια εκεί που πρέπει. Οπότε η προετοιμασία με βάση την εμπειρία μου στους ενήλικες, η έρευνα και οι δοκιμές του υλικού – ειδικά το τελευταίο που είναι δομικό στοιχείο του stand up comedy – ήταν η σειρά που ακολούθησα. Το περιεχόμενο βασίστηκε στο γεγονός ότι όλοι οι μεγάλοι ήταν παιδιά, άρα θυμούνται και ξέρουν πράγματα και τα παιδιά όλα αυτά τα ζουν. Άρα έχουν κοινό σημείο επαφής. Το πιο σημαντικό ήταν ότι, με βάση αυτό το γεγονός, ο τρόπος που μιλάω στην παράσταση είναι ο ίδιος και στους μεν και στους δε. Δεν υπάρχει ένας άλλος κώδικας επικοινωνίας ή γλώσσα ανάμεσα στους μεγάλους που εξαιρεί τα παιδιά. Μιλάμε για το παρόν των παιδιών μέσα από τα στοιχεία που αποτελούν τον κόσμο και την καθημερινότητά τους.

Είναι «δύσκολο» κοινό τα παιδιά;

Σε γενικές γραμμές ισχύει ό,τι και για τους μεγάλους, το γέλιο είναι μια αυθόρμητη αντίδραση οπότε δεν υπάρχει διαχωρισμός. Αν κάτι είναι αστείο θα γελάσεις. Τα παιδιά απλώς είναι πιο ενθουσιώδη γιατί σε αυτή την παράσταση είναι η πρώτη φορά που παρακολουθούν κάτι που τα αφορά άμεσα και είναι αστείο, οπότε υπάρχει ο ενθουσιασμός του καινούργιου.

Υπήρξε κάτι που ανακαλύψατε σε σχέση με τον εαυτό σας, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της παράστασης την πρώτη φορά που την παρουσιάσατε αλλά και σήμερα;

Ότι η κωμωδία και κατ΄επέκταση το γέλιο είναι ένας τρόπος να καλύψεις την όποια απόσταση σε χωρίζει με κάποιον, ακόμα και την ηλικιακή.

Η παράσταση παρουσιάζεται φέτος σε μια πολύ ιδιαίτερη χρονική συγκυρία, λόγω της πανδημίας. Θα θίξετε καθόλου το θέμα του κορονοϊού σε αυτή; Αντλείτε γενικότερα έμπνευση από την επικαιρότητα;

Επειδή η παράσταση έχει μια κεντρική ιδέα που χτίζεται από την αρχή και φτάνει μέχρι το φινάλε της δεν χωράει κάποια αναφορά σε κάτι άλλο. Επιπλέον γενικά στο stand up μου η επικαιρότητα δεν είναι αγαπημένο πεδίο, σε ό,τι αφορά στο σχολιασμό των γεγονότων. Σαν κατάσταση όμως και πώς επηρεάζει τη ζωή μας σαφώς έχει ενδιαφέρον για την κωμωδία. Το συγκεκριμένο ζήτημα για παράδειγμα, στην παράσταση «Τάιμινγκ», που είναι η ενήλικη παράστασή μου, υπάρχει στην εισαγωγή γιατί είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο αλλά με γνώμονα το πώς έχει αλλάξει τη ζωή μας κι όχι το γιατί.

Με τι είδους συναισθήματα εύχεστε να φεύγουν οι μικροί θεατές αλλά και οι γονείς τους από την παράσταση;

Να έχουν γελάσει πολύ με όλα, τους μεγάλους, τον κόσμο και την παιδική ηλικία και κυρίως μαζί.

Εκτός από το «Comedy club για παιδιά» σχεδιάζετε κάτι άλλο που θα θέλατε να το μοιραστείτε μαζί μας;

Αμέσως μετά τις παραστάσεις με το Comedy club για παιδιά θα συνεχίσω την περιοδεία με την παράστασή μου «Τάιμινγκ» εκτός Αθήνας και ίσως και στην Κύπρο και στη συνέχεια θα αρχίσω να δουλεύω εντατικά τα καινούργια κείμενα για την επόμενη σόλο μου παράσταση η οποία, αν όλα πάνε καλά, θα είναι έτοιμη προς το τέλος του 2022. Παράλληλα θα συνεχίσω μαζί με τον Ζήση Ρούμπο το ΣΠΙΚ, το comedy talk show που ανεβαίνει κάθε εβδομάδα στο κανάλι μου στο YouTube.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Γιώργος Χατζηπαύλου ανεβάζει την παράσταση «Comedy club για παιδιά: Xmas Music Special» στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 4, 11, 25 Δεκεμβρίου 2021, 18:00, Κυριακή 5, 12 Δεκεμβρίου 2021, 15:15, Κυριακή 19, 26 Δεκεμβρίου 2021, 15:15 & 18:00, Δευτέρα 27, Τρίτη 28, Τετάρτη 29, Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, 18:00
Προπώληση εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/comedy-club-gia-paidia-xmas-music-special/?lang=el

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b