MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Συναυλίες, εδώ και τώρα: Βγάλε πρόγραμμα και… υπομονή

Συναυλίες λοιπόν! Μεγάλα φεστιβάλ; και βέβαια. Live και περιοδείες; Και αυτά… Καλά όμως, μην τρέχεις. Να ‘τανε το ’22! Και εμείς καλύτερα. Δηλαδή τι άλλο μπορεί να συμβεί; Ρωτάς; Μάλλον, δεν ρωτάς πια.

photo: Louis Comar /unsplash
author-image Μαρία Μαρκουλή

Και από του χρόνου… Primavera

Και μόλις ανακοινώθηκε μεγαλειώδες Primavera. To φεστιβάλ της Βαρκελώνης το περιβόητο… για το οποίο ξεκινούν καραβάνια και από την Ελλάδα και πάνε –προσκύνημα σε ό,τι καλό ποπ/ροκ / εναλλακτικό παίζει και ξεχωρίζει.

Έτοιμο και με ημερομηνίες, δυο φουλ διευρυμένα σαββατοκύριακα. Με τεράστιο line up. Από Massive Attack, Beck και National ως Megan The Stallion, Dua Lipa, Burna Boy- 400 καλλιτέχνες… Να μην προλαβαίνεις. Σκηνές πολλές και διάφορες, πολλές μέρες, πολλές ώρες και όποιος αντέξει. Να το παρακολουθήσει και να το χορτάσει, αλλά πρώτα να περιμένει… Ως τον Ιούνιο του ’22. Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινάει ωστόσο σήμερα, 1η Ιουνίου.

Κύμα αισιοδοξίας- καθώς έρχονται τα live

Νοιώθεις καλά και μόνο να προγραμματίσεις ότι θα πας σε συναυλία. Το πόσο μπορείς να προγραμματίσεις, στης πανδημίας τον καιρό, είναι άλλη ιστορία. Καλλιτέχνες, μουσικοί, τεχνικοί, προμότερς, διοργανωτές, όσοι κινούνται γύρω από τα συναυλιακά, ανυπομονούν να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Αλλά πώς θα είναι οι ‘δουλειές’ τους; Πώς θα ανταποκριθεί το κοινό; Πώς θα είναι τα πράγματα στη νέα, των live, εποχή;

Η επιστήμη στις συναυλίες

Πριν από μερικές εβδομάδες στο Λίβερπουλ της Αγγλίας 5000 άνθρωποι, κάτω από μια μεγάλη τέντα χωρίς να φοράνε μάσκες παρακολούθησαν μια ποπ συναυλία. Και άλλοι 3000 χόρεψαν και ίδρωσαν σε ένα techno πάρτι. Το πείραμα του Λίβερπουλ! Και ένα μεγάλο λάιβ επίσης, στην Βαρκελώνη. Οι επιστήμονες μελετούν και βγάζουν συμπεράσματα. Τι πάει, τι δεν πάει. Ροκ και επιστήμη.

Μεγάλες συναυλίες, περιοδείες, διοργανώσεις που είχαν προγραμματιστεί (τι λέξη κι αυτή!) για το καλοκαίρι του 21 – «σπρώχνονται» στο καλοκαίρι του 22. Που αν όλα πάνε όπως προγραμματίζονται (να΄τη πάλι η λέξη) θα γίνει …χαμός. Και αν το 22 γίνει 23 ρωτάνε κάποιοι; Πώς έτσι, χωρίς πρόγραμμα;

Ψυχραιμία- έχουμε πλάνα:

Και έρχονται: Nick Cave, Mogwai, Pet Shop Boys, Judas Priest, Parov Stellar ~ το Release ανακοίνωσε το πρόγραμμα του (και προπώληση). Για το ‘22. Rockwave, με φόρα για το 22 επίσης. Και stand by για τα νεότερα ο φεστιβαλικός μας χάρτης.

Η συναυλιακή μηχανή ετοιμάζεται να πάρει- σιγά, σιγά – μπροστά. Έρχονται δηλαδή πράγματα (αλλά είναι ακόμη μακριά). Η Celine Dion 9 Ιουνίου. Του 2023.

Έτσι γίνεται πάντα, οι μεγάλες περιοδείες προγραμματίζονται καιρό μπροστά. Αλλά πώς φαίνεται και αυτό τώρα, όταν όσα συμβαίνουν γύρω μάς ‘προγραμματίζουν’ να μην έχουμε πρόγραμμα; Δείτε το όμως και αλλιώς: ο προγραμματισμός σαν feel good παράγοντας. Για κάποιους λειτουργεί και έτσι. Feel better, όμως.

Γιατί ακόμη και στο μουδιασμένο, παράξενο, μισο-εμβολιασμένο καλοκαίρι του ’21, έχουμε live. Με περιορισμένη χωρητικότητα και αποστάσεις. Με self-test και θερμομέτρηση. Με το νου μας. Και με μάσκες (;). Έχουμε όμως live. Με την εγχώρια σκηνή να κάνει αποφασιστικά βήματα σε κήπους και ταράτσες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο Μέγαρο ξαναβγαίνει στον Κήπο: Οι εκδηλώσεις που θα δούμε το καλοκαίρι12.09.2018

Tι θα δούμε φέτος

Η Sugahspank (17/6) και ο Blend Mishkin με τους Roots Evolution να φέρνουν Caribbean soul στον Κήπο του Μεγάρου, το SchoolWave να δίνει σήμα από το Νιάρχος, τους Χειμερινούς Κολυμβητές, τη Γλυκερία, την Βιτάλη, τον Λέκκα, τον Θηβαίο και άλλους πολλούς στο City Garden Festival στο Άλσος Βείκου και αλλού… και άλλους.

Jan Garbarek

Πλην όμως και αφίξεις σημειώνονται, αξιοπρόσεκτες μάλιστα- ενδεικτικά μερικές:

Ο μεγάλος της τζαζ Jan Garbarek στις 3 Ιουλίου στο Ηρώδειο. Ο Max Cooper της ηλεκτρονικής σκηνής με ένα ιδιαίτερο οπτικοακουστικό πρότζεκτ (6/7), ο Ólafur Arnalds ο Ισλανδός (15/7) –ωραία άφιξη! Ο Woodkid (7/7) ο πολυπράγμων Γάλλος με τις ευφάνταστες παραγωγές του. Όλοι στο Ηρώδειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου – Ελπίδα επιστροφής στην κανονικότητα12.09.2018

Και στις 4 Αυγούστου – live at the Acropolis- ο Brian Eno με τον αδελφό του τον Roger Eno για πρώτη φορά ζωντανά μαζί. Κυκλοφόρησαν και μαζί πρόσφατα μουσικές και άλμπουμ και Ep – Και εδώ που τα λέμε δεν βλέπεις και συχνά τον Eno σε συναυλία.

Ο Μπράιαν Ινο επί σκηνής με τον αδερφό του Ρότζερ Ινο.

Κλεισμένοι λοιπόν και απομονωμένοι στην καραντίνα τόσο καιρό οι καλλιτέχνες δεν βλέπουν οι την ώρα να βγουν έξω, να παίξουν μπροστά στο κοινό. Και ο κόσμος θέλει να πάει στις συναυλίες. Θέλει να βγει έξω. Να ζήσει το καλοκαίρι του. Οι νέες συνθήκες θα δείξουν το πώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι παραστάσεις που θα δούμε στο Ηρώδειο το φθινόπωρο12.09.2018

Όλα αυτά που συμβαίνουν θα κάνουν τα δύο επόμενα χρόνια, αν μη τι άλλο, πολύ ξεχωριστά για την live μουσική. Επειδή όλοι θέλουν να παίξουν και θέλουν να πάνε σε συναυλίες. Αλλά και επειδή θα είναι ενδεικτικά, θα είναι μια δοκιμή, για το μέλλον και την διοργάνωση των live. Με το σκεπτικό, όπως μας έδειξε και η αβεβαιότητα από την πανδημία, ότι τα πάντα μπορεί να συμβούν. Και πάλι, καλά να’ μαστε πρώτα.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b