MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
29
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

«Ένα ταξίδι που μας φέρνει κοντά»: Νέα σχολική χρονιά στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ με ανανεωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα

Τα Σαββατοκύριακά μας μόλις έγιναν πιο συναρπαστικά! Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ υποδέχεται τη νέα σχολική χρονιά με ολοκαίνουργια, δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα που κάνουν τη γνώση… παιχνίδι. Ας τα ανακαλύψουμε.

KEIMENO: Monopoli Team | 29.09.2026

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Από τις φρυκτωρίες της αρχαιότητας μέχρι τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες του σήμερα, η ανθρώπινη ανάγκη για επικοινωνία δεν έχει αλλάξει – αλλάζουν όμως τα εργαλεία, η τεχνογνωσία, ο τρόπος που επικοινωνούμε. Αυτό ακριβώς το ταξίδι της επικοινωνίας μάς δίνει και φέτος την ευκαιρία να εξερευνήσουμε το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ, που ανοίγει για 16η χρονιά τις πόρτες του σε σχολεία και οικογένειες, παρουσιάζοντας ένα ανανεωμένο πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων , με κεντρικό μήνυμα «Ένα ταξίδι που μας φέρνει κοντά».

Αυτό δεν είναι απλά ένα ωραίο σλόγκαν, αλλά η ουσία του όλου εγχειρήματος. Γιατί πίσω από κάθε τηλεγράφημα, κάθε τηλεφωνική κλήση, κάθε μήνυμα στο κινητό, κρύβεται ένα ταξίδι, με τον ίδιο στόχο: να συνδεθούμε, να έρθουμε πιο κοντά. Αυτός είναι ο στόχος και των φετινών εκπαιδευτικών δράσεων. Θα μάθουμε την ιστορία των τηλεπικοινωνιών, θα πειραματιστούμε με την τεχνολογία, θα εξερευνήσουμε τη δημιουργικότητά μας μέσα από εργαστήρια και διαδραστικές δράσεις, θα μάθουμε τι σημαίνει συνεργασία.

Όλα αυτά, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάιο, που το Μουσείο μετατρέπεται σε έναν χώρο, όπου η γνώση συναντά το παιχνίδι: εικαστικά εργαστήρια, παιχνίδια επικοινωνίας, εργαστήρια STEM, θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο και ξεναγήσεις εναλλάσσονται σε ένα πρόγραμμα γεμάτο βιωματικές δράσεις που κρατούν σε εγρήγορση τη φαντασία μικρών και μεγάλων.

150 χρόνια τηλέφωνο, ρομποτική, Τεχνητή Νοημοσύνη και «μηνύματα χωρίς σύνορα»

Φέτος, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ γιορτάζει ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για τις τηλεπικοινωνίες: τα 150 χρόνια από την εφεύρεση του τηλεφώνου από τον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ. Μέσα από την αφήγηση, το παιχνίδι και την εικαστική δημιουργία, τα παιδιά θα γνωρίσουν τους επιστήμονες που έφεραν αυτή την επανάσταση στις τηλεπικοινωνίες, για να καταλήξουν να φτιάχνουν τις δικές τους μικρές κατασκευές από πηλό και ανακυκλώσιμα υλικά – συνδυάζοντας τη γνώση με το παιχνίδι.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το STEM κομμάτι του προγράμματος δεν αστειεύεται. Οι μικροί επισκέπτες αναλαμβάνουν ρόλο «μηχανικού ανακύκλωσης» και καλούνται να προγραμματίσουν ρομπότ κυκλικής οικονομίας, ανακαλύπτοντας βιωματικά πώς η τεχνολογία μπορεί να χτίσει ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Παράλληλα, μέσα από πείραμα και παιχνίδι, έρχονται σε επαφή με τις βασικές εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης – ένα θέμα όλο και πιο επίκαιρο, που αξίζει να εξερευνήσουν.

Παράλληλα, για 6η χρονιά, το Μουσείο «ταξιδεύει» ψηφιακά σε δημοτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα, μέσα από το διαδικτυακό εργαστήριο «Μηνύματα χωρίς σύνορα». Μαθητές από την περιφέρεια συνδέονται online για ένα εικαστικό εργαστήριο, που αποδεικνύει πρακτικά ότι όταν η τέχνη συναντά την τεχνολογία, η απόσταση παύει να έχει σημασία.

Πίσω από όλα αυτά τα εργαστήρια, τις δράσεις, τις ξεναγήσεις κρύβεται, βέβαια, κάτι πιο βαθύ. Το Μουσείο, μέσα από τις συλλογές του και τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, κρατά ζωντανό ένα κομμάτι της ιστορίας που συχνά περνάει απαρατήρητο: τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επικοινωνούσαν, συνδέονταν και συμμετείχαν στην τεχνολογική πρόοδο. Μεταφέροντας αυτή τη μνήμη στις νεότερες γενιές, το Μουσείο χτίζει μια γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το σήμερα, δείχνοντας τη διαχρονική ανάγκη των ανθρώπων να «συνδέονται». Και όλα αυτά μέσα από προγράμματα που υπόσχονται να κάνουν (και αυτή) τη φετινή σχολική χρονιά, πολύ πιο συναρπαστική.

Τα φετινά οικογενειακά προγράμματα του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ

Πατουσάκια σε cartoon! | Εικαστικό εργαστήρι (Διηλικιακό)

Τι θα γινόταν αν οι τετράποδοι φίλοι μας μεταμορφώνονταν σε ήρωες καρτούν; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ανοίγει τις πόρτες του σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, προσκαλώντας τους να φέρουν μαζί και τα κατοικίδιά τους. Στο εικαστικό εργαστήρι «Πατουσάκια σε cartoon», ένας καρτουνίστας αναλαμβάνει να αποτυπώσει με χιούμορ και φαντασία τα χαρακτηριστικά τους, ενώ οι οικογένειες θα μπορούν να εξερευνήσουν και το Μουσείο – μαζί με τα κατοικίδιά τους, φυσικά.
Κυριακή 4/10 | 10.00-14.30

Τηλεγράφημα από πηλό | Εικαστικό εργαστήρι (Για παιδιά 7-12 ετών)

Πώς μπορούσε ένα μήνυμα να ταξιδέψει πριν από την εποχή των emails και των smartphones; Παιδιά, ηλικίας 7 έως 12 ετών, θα έχουν την ευκαιρία να το ανακαλύψουν μέσα από ένα διαφορετικό εικαστικό εργαστήρι, που συνδυάζει την ιστορία των τηλεπικοινωνιών με τη δημιουργική έκφραση. Στο «Τηλεγράφημα από πηλό», ο Κώδικας Μορς και τα αυθεντικά αντικείμενα μιας άλλης εποχής γίνονται η αφετηρία για να γνωρίσουν τα παιδιά τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούσαν οι άνθρωποι μέσα από τα τηλεγραφήματα και στη συνέχεια να δημιουργήσουν τον δικό τους φάκελο από πηλό.
Κυριακή 18/10 & 13/12 | 11.00-12.30 & 13.00-14.30

Museum Heroes | Εικαστικό εργαστήρι (Για παιδιά 7-12 ετών)

Ποιοι ήταν οι άνθρωποι που έκαναν δυνατή την επικοινωνία όπως τη γνωρίζουμε σήμερα; Εφευρέτες, τεχνικοί και τηλεφωνήτριες που άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών γίνονται η αφορμή για ένα εικαστικό εργαστήρι που καλεί τα παιδιά να εμπνευστούν από τις ιστορίες τους και να κατασκευάσουν ένα λούτρινο κουκλάκι – τον δικό τους «ήρωα της επικοινωνίας».
Κυριακή 29/11 & 17/1 | 11.00-12.30 & 13.00-14.30

Μηνύματα από αλλού | Εικαστικό εργαστήρι (Για παιδιά 7-12 ετών)

Πάνω στην ώρα για το Halloween, τα παιδιά ξεκινούν ένα ταξίδι στην εποχή των πρώτων μεγάλων εφευρέσεων των τηλεπικοινωνιών, ανακαλύπτοντας τις ιστορίες και τις δοξασίες που τις συνόδευσαν. Η γνωριμία με τις, τότε νέες, τεχνολογίες οδηγεί σε μια άκρως δημιουργική δραστηριότητα: Τα παιδιά φτιάχνουν τις δικές τους πολύχρωμες και… μυστηριώδεις κολοκύθες.
Κυριακή: 1/11 | Ώρα: 11.00-12.30 & 13.00-14.30

Ιστορίες Αγάπης | Εικαστικό εργαστήρι (Για παιδιά 7-12 ετών)

Με αφορμή την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, τα παιδιά γνωρίζουν τις προσωπικές ιστορίες του Σάμιουελ Μορς και του Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ και μαθαίνουν πώς η αγάπη και η ανάγκη για επικοινωνία συνδέθηκε με δύο από τις σημαντικότερες εφευρέσεις της εποχής. Στο τέλος, δημιουργούν το δικό τους μήνυμα αγάπης πάνω σε πολύχρωμες βεντάλιες.
Κυριακή: 14/2 | Ώρα: 11.00-12.30 & 13.00-14.30

Ένα σήμα ταξιδεύει | STEM (Για παιδιά 6 έως 8 ετών)

Πώς φτάνει ένα μήνυμα από το κινητό μας μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου; Τα παιδιά γίνονται «μικροί επιστήμονες» και ακολουθούν τη διαδρομή ενός τηλεπικοινωνιακού σήματος μέσα από μια διαδραστική πίστα με ρομποτικά οχήματα, γνωρίζοντας στην πράξη τα δίκτυα επικοινωνίας, τις οπτικές ίνες, τις κεραίες και τους δορυφόρους.
Κυριακή: 4/10, 18/10, 1/11, 15/11, 29/11, 13/12, 17/1, 31/1, 14/2, 28/2, 7/3, 21/3, 11/4, 16/5 & Σάββατο 15/5 | Ώρα: 10.30-12.00

Έξυπνα Ρομπότ Κυκλικής Οικονομίας | STEM (Για παιδιά 9 έως 12 ετών)

Ρομποτική, Τεχνητή Νοημοσύνη και κυκλική οικονομία συναντιούνται σε ένα STEM εργαστήρι για παιδιά 9 έως 12 ετών. Οι μικροί συμμετέχοντες εκπαιδεύουν έξυπνες κάμερες να αναγνωρίζουν διαφορετικά υλικά και προγραμματίζουν ρομποτικά οχήματα, ανακαλύπτοντας μέσα από το παιχνίδι πώς η τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Κυριακή: 4/10, 18/10, 1/11, 15/11, 29/11, 13/12, 17/1, 31/1, 14/2, 28/2, 7/3, 21/3, 11/4, 16/5 & Σάββατο 15/5 | Ώρα: 12.30-14.00

Συνάντηση με τον κύριο Μπελ | Εικαστικό εργαστήρι (Για παιδιά 6 έως 8 ετών)

Η ιστορία του Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ και η περιπέτεια της εφεύρεσης του τηλεφώνου ζωντανεύουν μέσα από το κουκλοθέατρο και την αφήγηση. Τα παιδιά ηλικίας 6 έως 8 ετών γνωρίζουν τον διάσημο εφευρέτη και, αφού παρακολουθήσουν την παράσταση, φτιάχνουν το δικό τους «ημερολόγιο εφευρέσεων», γεμίζοντάς το με ιδέες και ζωγραφιές.
Κυριακή: 15/11 & 21/3 | Ώρα: 11.00-12.30

Η περιπέτεια μιας κλωστής | Εικαστικό εργαστήρι (Για παιδιά 9 έως 12 ετών)

Μια λαμπερή κλωστή γίνεται ο οδηγός για ένα διαφορετικό ταξίδι στην ιστορία της επικοινωνίας. Τα παιδιά ξεκινούν από τα πρώτα μέσα μεταφοράς μηνυμάτων και φτάνουν μέχρι τα σύγχρονα δίκτυα, μέσα από κουκλοθέατρο, διαδραστικά παιχνίδια και εικαστική δημιουργία, για να κατασκευάσουν στο τέλος το δικό τους πολύχρωμο δίκτυο επικοινωνίας.
Κυριακή: 15/11 & 21/3 | Ώρα: 13.00-14.30

Ντρίιιιιν | Εικαστικό εργαστήρι (Για παιδιά 7 έως 12 ετών)

Πώς έμοιαζαν τα τηλέφωνα παλαιότερα και πώς έφτασαν στη σημερινή τους μορφή; Τα παιδιά θα εξερευνήσουν τηλεφωνικές συσκευές διαφορετικών εποχών, θα μάθουν για την εξέλιξή τους μέσα στον χρόνο και στο τέλος, θα δημιουργήσουν τηλέφωνα-μινιατούρες με πηλό και ανακυκλώσιμα υλικά.
Κυριακή: 31/1 & 28/2 | Ώρα: 11.00-12.30 & 13.00-14.30

Χρόνια Πολλά τηλέφωνο | Εικαστικό εργαστήρι (Για παιδιά 7-12 ετών)

Με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την εφεύρεση του τηλεφώνου, τα παιδιά θα γνωρίσουν την ιστορία της εφεύρεσης που άλλαξε για πάντα τον τρόπο, με τον οποίο επικοινωνούμε. Αξιοποιώντας απλά ανακυκλώσιμα υλικά θα δημιουργήσουν τις δικές τους τηλεφωνικές συσκευές, δίνοντάς τους νέα ζωή μέσα από τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.
Κυριακή: 7/3 & 11/04 | Ώρα: 11.00-12.30 & 13.00-14.30

Ομαδικές Ξεναγήσεις | Ενήλικες και παιδιά άνω των 10 ετών

Μέσα από σύγχρονα ψηφιακά μέσα και διαδραστικές εφαρμογές, οι ομαδικές ξεναγήσεις του Μουσείου προσφέρουν μια διαφορετική γνωριμία με την ιστορία της επικοινωνίας από την αρχαιότητα έως σήμερα. Στον πλήρως ανακαινισμένο 2ο όροφο του Μουσείου, θα συναντήσουμε νέες θεματικές ενότητες όπως το Internet, το Gaming και η κινητή τηλεφωνία.
Κυριακή: 4/10, 18/10, 1/11, 15/11, 29/11, 13/12, 17/1, 31/1, 14/2, 28/2, 7/3, 21/3, 11/4, 16/5 & Σάββατο 15/5 | Ώρα: 14.30-15.30

*Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν, με κρατήσεις online μέσω του www.otegroupmuseum.gr. Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα θα βρείτε εδώ.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Δραστηριότητες