MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
STATUS UPDATE

Ο Μιχάλης Σεβαστέρης είναι το νέο αίμα της stand-up σκηνής και… vegan

Με αφορμή την πρώτη του σόλο παράσταση με τίτλο «Είμαι Βίγκαν», ο stand up κωμικός Μιχάλης Σεβαστέρης μιλά για την πρώτη φορά που βρέθηκε στη σκηνή, για τον θείο του που αποτελεί πηγή έμπνευσης και τη γιαγιά του που δυσκολεύεται να καταλάβει τι πάει να πει… vegan.

Ευδοκία Βαζούκη | 30.09.2020

Ο Μιχάλης Σεβαστέρης ανεβάζει την πρώτη του σόλο παράσταση «Είμαι Βίγκαν» κι έρχεται τον Οκτώβριο στον χώρο του Foka Negra στην Κυψέλη με σκοπό να διακωμωδήσει τις τραγικές καταστάσεις που πέρασε σαν παιδί, έφηβος και ενήλικας, γεγονότα που τον σημάδεψαν, αλλά και πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες που τον έκαναν αυτόν που είναι σήμερα. Μεταξύ άλλων, θα μοιραστεί και τις περιπέτειές του ως vegan!

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με με το stand up comedy πριν 3 χρόνια. Μόλις είχα χωρίσει και σκέφτηκα να προσπαθήσω να την κερδίσω πίσω με το χιούμορ μου. Εκείνη ήταν αφορμή για να κάτσω πρώτη φορά να γράψω αστεία. Άρχισα να της τα στέλνω και στο τρίτο με έκανε μπλοκ. Ε και τότε σκέφτηκα: «δεν καθόμουν τσάμπα τόσες ώρες να γράφω. Έχω ήδη 7 σελίδες». Οπότε πήγα στο πρώτο μου open mic και τα δοκίμασα. Ευχαριστώ Αγγελική που με χώρισες και βρήκα αυτό που αγαπώ. (Τώρα που το βρήκα, άμα θες γύρνα πίσω).

Την πρώτη φορά που βρέθηκα στην σκηνή ήμουν πάρα πολύ αγχωμένος, αλλά ταυτόχρονα ένιωσα πως επιτέλους βρήκα τι θέλω πραγματικά να κάνω στη ζωή μου. Μάλιστα, το πρώτο αστείο που είπα ποτέ, το χρησιμοποιώ ακόμα στις παραστάσεις μου, κάθε φορά πρώτο.

Το stand up comedy πιστεύω πως αρέσει στον κόσμο για το γεγονός ότι πρόκειται για την πιο «γυμνή» και άμεση κωμωδία που μπορεί να γίνει. Ανεβαίνεις στη σκηνή μόνος, με μοναδικό εργαλείο τα λόγια σου, τις εκφράσεις και τις κινήσεις σου και μέσα σε 2 λεπτά ο θεατής έχει καταλάβει αν είσαι αστείος ή όχι.

Η ελληνική stand up κωμική σκηνή είναι γεμάτη με άτομα που πρωτοπορούν και έχουν καταφέρει σε πολύ λίγα χρόνια να βελτιώσουν σημαντικά την κατάσταση του stand up στη χώρα μας. Επίσης, με χαροποιεί πως η κοινότητα των πιο νέων κωμικών, των open micer, έχει γίνει μια μεγάλη παρέα και προσπαθεί ο ένας να βελτιώσει τον άλλο.

Η αλήθεια είναι πως γελάω πολύ πιο εύκολα όταν είμαι με παρέα, παρά σε παραστάσεις, γιατί συχνά χωρίς να μπορώ να το ελέγξω, ακούω τα κείμενα του άλλου σαν κωμικός. Σκέφτομαι τι θα μπορούσα να αλλάξω, ποιες λέξεις ίσως είναι περιττές ή αν χρειάζεται κάποια αλλαγή στον χρωματισμό της φωνής. Βέβαια όταν το αστείο είναι πολύ καλό, όλα αυτά σβήνουν από το μυαλό μου.

Ξεκάθαρα ο θείος μου με εμπνέει για σάτιρα. Είναι ένας Jason Statham των Πατησίων. Μόνο και μόνο που υπάρχει στη ζωή μου, ενώ κάνω stand up, είναι σαν να κλέβω εκκλησία. Επίσης, με εμπνέουν πολύ οι σχέσεις μου. Κάποιες κοπέλες μου ήταν καχύποπτες πως τα έφτιαξα μαζί τους για το καλό της καριέρας μου. Μου αρέσει και να κάθομαι να αναπολώ το παρελθόν και να βρίσκω και από εκεί ιστορίες που θα μπορούσα να αναπτύξω. Αυτό μου αρέσει ιδιαίτερα γιατί συχνά θυμάμαι πράγματα που είχα ξεχάσει πως είχαν γίνει.

Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του όρια και παρακολουθεί την κωμωδία που έχει παρόμοια όρια με τα δικά του.

Ο αγαπημένος μου ξένος κωμικός είναι ο Dave Chappelle, όμως αγαπώ περισσότερο τις παλιές δουλειές του. Από Έλληνες, ο Δημήτρης Χριστοφορίδης. Σίγουρα εμπνέομαι και επηρεάζομαι από τους κωμικούς που μου αρέσουν και όποτε είχα μια απορία όλοι ήταν πολύ πρόθυμοι να με βοηθήσουν. Εκτός από τον Chappelle. Δεν απάντησε στην πρόταση μου για καφέ.

H κατάσταση που επικρατεί τώρα με τον κορονοϊό μου έχει δημιουργήσει άγχος, αλλά με βοηθάει το να δέχομαι πως δε μπορώ να αλλάξω την κατάσταση, να παίρνω μαθήματα από αυτήν και να επικεντρώνομαι σε αυτά που μπορώ αυτή τη στιγμή να ελέγξω. Θα έλεγε κανείς πως αντιμετωπίζω την καραντίνα, όπως αντιμετώπισα και την Αγγελική.

Το νέο stand-up show μου, «Είμαι Βίγκαν» περιέχει τα καλύτερα κείμενά μου, επιλεγμένα πολύ αυστηρά και δοκιμασμένα σε πολλές παραστάσεις. Η παράσταση διακωμωδεί τραγικές καταστάσεις που έχω περάσει ή περνάω. Από τα πιο όμορφα πράγματα στο stand up είναι πως ένα άσχημο συμβάν της ζωής σου μπορείς να το μετατρέψεις σε κάτι που δίνει χαρά σ’ εσένα και σ’ άλλους ανθρώπους. Αυτό μου φαίνεται μαγικό. Ο τίτλος της παράστασης προκύπτει από διάφορες ιστορίες που διηγούμαι για τις δυσκολίες που έχω σαν βίγκαν στη ζωή μου. Όπως όταν η γιαγιά μου μου είχε φέρει ένα ποτήρι γάλα και της είπα πως είμαι βίγκαν, και εκείνη απάντησε: «Α, έχεις βήχα; Να στο ζεστάνω λίγο».

Από παιδάκι θυμάμαι που πήγαινε ο παππούς μου για ψάρεμα και εγώ του πετούσα τα ψάρια πίσω στη θάλασσα. Πάντα μου φαινόταν φυσιολογικό να νοιάζομαι για τα δικαιώματα των ζώων, δεν ήταν κάτι που συνειδητοποίησα μεγαλώνοντας.

Πιστεύω πιο πολύ στο ιδανικό παρόν. Να κάνω κάθε μέρα όλα αυτά που πρέπει να κάνω, και το ιδανικό μέλλον θα έρθει από μόνο του.

Το επόμενο σχέδιό μου είναι να πάω στο όμορφο και ήσυχο παγκάκι που έχω βρει και να γράφω κείμενα μέχρι το πρωί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕίμαι Βίγκαν, με τον Μιχάλη Σεβαστέρη στο Foka Negra12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το stand-up show του Μιχάλη Σεβαστέρη «Είμαι Βίγκαν» κάνει πρεμιέρα στις 16 Οκτωβρίου 2020 στο Foka Negra (Φωκίωνος Νέγρη 32, Κυψέλη). Κάθε Παρασκευή στις 21:00, έως και 13 Νοεμβρίου. Τιμή εισιτηρίου: 6€

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b