MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΑ

Τα βιβλία καλοκαιριού: 31 προτάσεις που θα μας συντροφεύσουν στις διακοπές

Στο σπίτι ή στην παραλία, στην πόλη ή το νησί, οι παρακάτω 31 βιβλιοπροτάσεις υπόσχονται να μας παρασύρουν αυτό το καλοκαίρι σε αξέχαστες, δροσερές περιπλανήσεις.

Τα βιβλία του καλοκαιριού
author-image Αγγελική Βασιλάκου

Αστυνομική Λογοτεχνία

26. «Ο φόνος είναι χρήμα» – Πέτρος Μάρκαρης (Εκδόσεις Κείμενα) Βιβλία

Αθήνα 2019. Δυο άντρες που κάλλιστα θα μπορούσαν να μισούνται, –ο Λάμπρος Ζήσης, παλιός κομμουνιστής και ο αστυνόμος Χαρίτος, που κάποτε τον φρουρούσε στα κρατητήρια της ασφάλειας, δεμένοι με μια αδελφική σχεδόν φιλία, σε παράλληλη τροχιά. Ο Ζήσης επιχειρεί να οργανώσει το κίνημα των φτωχών στα πρότυπα των κινημάτων Κίτρινα Γιλέκα στη Γαλλία και Σαρδέλες στην Ιταλία, που φιλοδοξεί να συμπεριλάβει τους άνεργους, τους άστεγους, τους μικροαστούς και μεσοαστούς, τους ντόπιους και τους μετανάστες. Και ο Χαρίτος που, στο μεταξύ έχει προαχθεί σε Υποδιευθυντή Ασφάλειας, να εξιχνιάσει τους φόνους δυο ξένων επενδυτών –ενός Σαουδάραβα και ενός Κινέζου.

Όπως είναι επόμενο, σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, όπου η μυθοποίηση των επενδύσεων προβάλλεται ως η μόνη σωτηρία από το αδιέξοδο, η κοινή γνώμη αναστατώνεται. Ακολουθεί η δολοφονία ενός αρθρογράφου που σχολίασε τα γεγονότα, και ο συσχετισμός των δυο παράλληλων αφηγήσεων (του Ζήση και του Χαρίτου), όπου θα αποδειχθεί πως τα πράγματα ποτέ δεν είναι όπως φαίνονται.

27. «Πριν κοιμηθείς με τον διάβολο» – Γιάννης Σκαραγκάς (Εκδόσεις Κριτική) Βιβλία

Αθήνα 1930. Στη δίνη του αμερικανικού κραχ και της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, η Ελλάδα αναζητά ένα νέο δάνειο. Η πόλη προσπαθεί ακόμα να αφομοιώσει τα κύματα των προσφύγων και να αντιμετωπίσει το καινούργιο έγκλημα. Ο ήρωας του Γιάννη Σκαραγκά ο κοσμικογράφος των Αθηναϊκών Νέων, Τίμος Βάκχος θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια δολοφονία· ανέλπιστος σύμμαχός του ο υποδιοικητής, Γρηγόρης Ζάρμπας, παλιός τρόφιμος κι αυτός του Ορφανοτροφείου Αρρένων Πειραιώς.

Θα κάνουν όμως μια συμφωνία: σε αντάλλαγμα, θα του φέρει πληροφορίες για ένα κύκλωμα αντρικής πορνογραφίας που χρησιμοποιεί νεαρούς πρόσφυγες μαζί με αποτυχημένους ηθοποιούς και αθλητές. Ο Βάκχος επιστρέφει στον Πειραιά όπου μπαίνει στον υπόκοσμο του ρεμπέτικου και των θαμώνων του και στο γκλάμουρ των πρώτων κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα… και ο Σκαραγκάς μας δίνει το πιο δυνατό του αφήγημα!

28. «Παραπλάνηση» – Γρηγόρης Αζαριάδης (Εκδόσεις Μεταίχμιο) Βιβλία

Ένα βιβλίο που θα παίξει με το μυαλό σας· ένας κατά συρροή δολοφόνος που αφαιρεί τις καρδιές των θυμάτων του και η αστυνόμος Τρύπη, του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής, σ’ ένα απύθμενο τούνελ κόντρα στον χρόνο· ένας συγγραφέας, ο Ιωάννης Πατρίκιος που βλέπει την καριέρα του να βυθίζεται και, επιτέλους, βρίσκει το μεγάλο στόρι· και μια ιδιόρρυθμη ψυχολόγος, η Άρτεμις Βάλενταλ… Και όσο ο εμμονικός συγγραφέας γράφει πυρετωδώς το νέο του μυθιστόρημα, ακολουθεί ένα δεύτερο πτώμα δολοφονημένο με το ίδιο μοτίβο, και η Βάλενταλ συνειδητοποιεί ότι κάτι τρομακτικό κρύβεται πίσω από τις διαδοχικές δολοφονίες… Τι είναι τελικά αλήθεια και τι ψέμα;

29. «Αθώα πλάσματα» – Αλέξης Σταμάτης (Εκδόσεις Καστανιώτης) Βιβλία

Παραβολή, οντολογικό μυθιστόρημα ή καθαρόαιμο νουάρ η ιστορία του Αλέξη Σταμάτη δεν είναι καθόλου αυτό που φαίνεται. Από τον τίτλο ξεκινώντας, Αθώα πλάσματα ως την πρώτη αναλαμπή, από όπου ξεπήδησε το βιβλίο

Μία και μόνο φράση που λέει η επίδοξη πελάτης, Μαριάννα Κονίδη στον ήρωα του, τον ιδιωτικό ερευνητή Στέφανο Ν.: «Παρακολούθησέ με…». Αρχικά της αρνείται. Κι όταν παρασύρεται, πέφτει επάνω σε ένα περίεργο ζευγάρι και στην σχεδόν μυθιστορηματική αυτοκτονία της. Τότε θα μάθει ότι «Ο άγιος δεν είναι μόνο για το θαύμα είναι και για το τραύμα. Ο άγιος και ο εγκληματίας ζευγάρι» και ότι το Κακό μπορεί να πάρει μια μορφή όχι μόνον που δεν έχεις ξανασυναντήσει, αλλά δεν μπορείς καν να διανοηθείς.

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b